Oulu

Ko­ro­nae­pi­de­mia voi olla poikkeus, joka mahdollistaa lomautukset käymättä yt-neuvotteluja

Matkailu- ja ravitsemusala kuuluvat niiden alojen joukkoon, jotka ovat ahdingossa koronaviruksen vuoksi. KUVA: Jussi Leinonen
Oulu 16.3.2020 15:34
Pekka Rahko

Koronaviruksen nopea leviäminen ja tautitapausten runsastuminen on saanut työnantajat ja -tekijät pohtimaan monia etätöihin ja mahdolliseen karanteeniin liittyviä seikkoja.

Työnantajat uskovat, että kevään mittaan tulee sopimuksista sovellettavaksi sellaisia kohtia, joita ei ole pitkään aikaan sovellettu.

– Yt-laissa on poikkeuspykälä, joka antaa mahdollisuuden toteuttaa lomautuksia käymättä yt-neuvotteluja, EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä antaa esimerkin.

– Tätä poikkeustilanteita varten laadittua pykälää on käytetty tosi, tosi harvoin, mutta nyt on sen tyyppinen tilanne, että sen soveltaminen on usein mahdollista, Äimälä jatkaa.

Yt-neuvottelut on kuitenkin käytävä poikkeusolojen jälkeen.

Toinen tilanne liittyy Äimälän mukaan siihen, jos työ estyy poikkeuksellisen ulkopuolisen esteen vuoksi. Tällöin työnantajan palkanmaksuvelvollisuus päättyy 14 päivän kuluttua.

– Missä tilanteessa tämä ehto täyttyy? Tässä on toinen poikkeuspykälä, jota on käytetty varsin harvoin, Äimälä pohtii.

– Tilanteissa, säännöissä ja tulkinnoissa on monia alakohtaisia eroja. Ohjeita kannattaa etsiä keskusjärjestöjen ja oman alan liiton sivuilta, Äimälä kertoo.

Esimerkiksi KT Kuntatyönantajat on koonnut sivuilleen kattavan tietopaketin ohjeistukseksi koronavirusepidemian varalle.

Liitot ovat koonneet sivuilleen ohjeita tyypillisiin tilanteisiin, mutta Äimälä korostaa, että muiden alojen ratkaisuja ei pidä soveltaa omaan työhön ja tilanteeseen.

Yksi vaihteleva tulkinta liittyy tilanteeseen, jossa työntekijä joutuu jäämään kotiin hoitamaan karanteeniin määrättyä, mutta tervettä lasta.

– Poissaolo-oikeus voi olla, mutta palkanmaksuvelvollisuutta ei ole.

Työantajilla riittää kysyttävää ja aiheet tuntuvat Äimälän mukaan vaihtuvan sitä mukaa, kun tilanne etenee.

– Pahin ahdinko näyttää olevan majoitus- ja ravitsemusalalla sekä kuljetussektorilla, Äimälä lisää.

Teknologiateollisuus ehti jo viime viikolla linjata työntekijöiden omaehtoisista ulkomaanmatkoista, jotka alkavat tai ovat alkaneet 12.3. jälkeen.

12.3. annettujen viranomaisohjeiden mukaan ulkomaille ei lähtökohtaisesti enää tule matkustaa ollenkaan, mutta jos kuitenkin matkustetaan, työntekijää ei voida päästää työpaikalle kahteen viikkoon. Jos matkalle on lähdetty 12.3. jälkeen, karanteenissa on kyse työn estymisestä työntekijästä johtuvasta syystä, eikä palkanmaksuvelvollisuutta Teknologiateollisuuden tulkinnan mukaan ole.

– Tämä näyttäisi muodostuvan yleiseksi linjaksi, eli poissaolon katsotaan johtuvan työntekijän omasta syystä, Äimälä toteaa tilanteesta.

Työn estyminen matkalta paluun jälkeen ei siis johdu työnantajasta eikä ennalta-arvaamattomasta poikkeuksellisesta syystä, vaan työntekijästä, koska seuraus on etukäteen työntekijän tiedossa.

Jos sitä vastoin kysymys on työnantajan ilman viranomaissuositusta oman harkintansa mukaan työntekijälle antamasta määräyksestä jäädä pois työstä ulkomailta tulon jälkeen, työnantajalla on palkanmaksuvelvollisuus.

Etätyöt ovat sen sijaan työntekijän vakuuttamisen kannalta kunnossa, sillä etätyöhön liittyvät käytännöt alkavat jo olla vakiintuneita.

– Lähtökohtaisesti etätyön aikana ollaan vakuutuksen piirissä, Äimälä kertoo.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Koronavirus estää hallitusohjelman mukaisen työllisyysasteen toteutumisen. Työnantajat ovat tiukoilla, opiskelijoiden valmistuminen ammattiin viivästyy, pankkien lainananto keskeytyy ja kiinteistönvälittäjät ovat 'lomalla'. Koko maailma on hiljentynyt, erikoinen ja uusi kokemus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkennuksena että tuo työnantajan vakuutus siis koskee nimenomaan etätyön tekemistä, mutta ei taukojen aikana tapahtuvua vahinkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt veri punnitaan.

Ne yritykset, jotka käyttävät tilannetta hyväkseen kansakuntamme tappioksi eivätkä alennenna voittomarginaaleja ja varsinkin poista osinkojen määrää säästyäkseen lomautuksila saati irtisanomisilta pääsevät nauttimaan pyvästä boikotista tulevaisuudessa ja vastaavasti ne yritykset, jotka purkavat varantojaan työntekijöiden - eli myös isänmaan - hyväksi pääsee nauttimaan arvostuksen lisäksi hankitojen keskittämisestä heille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuliko mieleen, että monen yrityksen varat eivät riitä yhtä kuukautta pidemmälle palkanmaksun suhteen jos ei ole laskutusta? Koronaa ennen jo kärsitty mm. rakennusalan hiipumisesta, pörsseissä ollut jatkuvaa epävarmuutta jne.. Onko parempi pitää kaikki väkisin töissä työntekijöiden palkkaturvan vuoksi ja tämän seurauksena vetää yritys konkkaan? Se, että tilanne normalisoituu, vie kuukausia, joillakin enemmän! Ja tiedoksi, suurin osa johtajista on jo hyväksynyt tosiasian, ettei bonuksia ole tulossa. Mikä onkaan kommentoijan oma panos kriisissä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut iloitsee pörssikurssien laskusta. Viisaat ei. On ihmisiä jotka ei kunnioita palkanmaksajaa ja ne ovat yleensä kateelliset vasemmistolaiset tai järjestöihmiset. AYYYYY.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava tapa saada ikisaikuttajat ja laiskat duunarit ulos työpaikalta. Ensin lomautus ja sitten irtisanominen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos laajalti leviää pysähtyy kaikki pitää tehdä nopeita päätöksiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on viisasta käyttää ajoissa kevyttä lomautusta, jotta työpaikkojen jatko turvataan. Moni työntekijä jopa toivoo sitä nykytilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On olemassa sellainen asia kuin toimeentulotuki, jos alkaa tuntemaan epävarmuutta siitä ettei rahaa tule tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on toimeentulotuki. Kaikissa maissa toimeentulo epävarmoissa oloissa on paljon vaikeampaa kuin Suomessa ja siitä seuraa rikollisuuden lisääntyminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kahdella – tapauksia koko maassa yhteensä 2769 kappaletta
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Mihin on kadonnut persujen uho 30 jopa yli 50 prosentin tulevista kannatusluvuista? Lue lisää...
?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image