Oulu

Korkeatkin talot tervetulleita

Oulun ja Jyväskylän korkeita rakennuksia.
Oulu 27.4.2010 0:00
Sanna Ala-Nikula
Keskustan alueelta ei löydy tuomiokirkon tornia korkeampaa rakennusta. Kirkon lähelle ei edes ole lupa tehdä korkeaa rakennusta. Asemakaavapäällikkö Matti Karhula ei pidä korkeaa kaupunkirakentamista mahdottomana ajatuksena.

"Minun näkemykseni on, että tämä ei ole joko tai kysymys, vaan sekä että. Kyllä meillä on mielestäni sallittua mennä ylöspäin. Pitää vain olla tarkkana, missä paikassa se tapahtuu ja miten se kohtelee ympäristöä" Karhula sanoo.

Kontinkankaalle noin 64 metristä ja 18-kerroksista opiskelija-asuntolaa ajavan Otokylä ry:n toiminnanjohtajan Juha Rahkolan mielestä Ouluun ja myös ydinkeskustan alueelle mahtuisi enemmänkin korkeita kerrostaloja.

"Keskustaan kuuluu kerrostalot, joissa on enemmän kerroksia kuin viisi", Rahkola sanoo.

Ydinkeskustan kerrostaloonkin voisi Rahkolan mielestä rakentaa toistakymmentä kerrosta, jos se sopii muuhun rakennuskantaan.

Ylärajaa Rahkola ei lähde heittämään, mutta voimassa olevaan asemakaavaan merkitty Vännmannin saaren 22-kerroksinen rakennus, kuulostaa Rahkolan korvaan hyvältä.

Rahkolan mielessä Oulussa on menty asenteissa hieman eteenpäin.

"Viimeisen kymmenen vuoden aikana on alettua miettiä, että korkea rakentaminen olisi mahdollisempaa. Aiemmin rakentaminen on ollut aika matalatavoitteista", Rahkola toteaa.

Lue lisää korkeasta rakentamisesta tiistain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jos se tuomiokirkko on esteenä korkeiden talojen rakentamiselle niin eiköhän siirretä se kirkko sinne ylikiimingin itärajalle. Kirkosta on kautta aikojen ollut monenlaista haittaa mutta nyt alkaa mennä jo liian pitkälle. Mitenkän ne kirkot siellä New Yorkissa tai muissa vastaavissa tuppukylissä? Täytyy olla jo kirkolla korkeutta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkea rakentaminen on ainoa keino saada Oulusta suurkaupunki. Eri asia sitten onko se inhimillistä ämpätä ihmisiä päällekkäin asumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Miksi ei voi elää Oululle tuttujen ja ominaisten, normaalien mittasuhteiden rajoissa?" Miksi ei voi kehittyä, vaan pitää jurnuttaa paikallaan, taantua ja kuihtua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se totta on että Oulu on nykyisellään huvittavan matala lättänä - maaston tasaisuus vielä korostaa latistettua vaikutelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun uskonto on vieläki näiden asioiden esteenä. Joskus sata vuotta sitten kirkko oli aina kaupungin keskipiste, mutta haloo. Elämme vuotta 2010.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä korkeitakin taloja, mutta ei Vänmanniin. Pilaa suiston maisemia ja luo ruman varjon torin nurkille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne jaksaa. Kun ei päästy maan alle, niin yritetäänpä taivaaseen. Miksi ei voi elää Oululle tuttujen ja ominaisten, normaalien mittasuhteiden rajoissa? 1-5 on hyvä, koska tilasta ei ole pulaa, lääniä riittä kun kunnat yhdistyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhulako se on Oulun Modernismin sampo? Tasakattojen rakennuttaja? Suosittelisin tutustumaan esim Vantaan Pakkalan alueeseen (Kartanokoski) joka on todella viihtyisä ja kauniisti rakennettu alue. Moskovassa rakennusvalvonta velvoitti kaikkiin uusiin rakennuksiin suunniteltavan jotain maustetta. Pelkkä laatikko ei saa rakennuslupaa. Miksi kaupungin rakennusvalvonnan laatupalaverit pienrakentajille suosittelee harjakattoja ja kaupunki itse rakentaa tasakattoja? Miksi pientaloalueille jotka on kaavoitettu harjakattoisiksi kaupunki rakentaa tasakattoisen päiväkodin? Ei mene minun kaaliin se että kaikki rakennukset rakennetaan palikoiksi. Onko kaupungilla vain yksi arkkitehti ja suoria viivoittimia? En pyytäisi paljoa, älkää rakentako tasakattoja lisäksi Karhula esim. 20-luvun klassismistä saa hienoja ja halpoja vinkejä niihin virastotaloihin. Antakaa lupa tornitaloille, mutta älkää Modernismille ja tasakatolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pistemäiset tornit ovat hyvä juttu mutta tuo havainnekuvassa oleva Jyväskylän rakennus on kauhea monotoninen seinä. mieluummin monta tornia kuin yksi tuollainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas vaihteeksi nostettiin esille vanha aihe. Kovasti välillä puhutaan, mutta mikään ei muutu. Asennevikaiset virkamiehet vois tehdä opintomatkoja ihan koti-Suomessa, mm. Jyväskylässä (aseman seutu) tai Espoossa (Leppävaara), ja onhan näitä esimerkkejä paljon pienemmistäkin kaupungeista. Lähtölaukauksena olisi tuo ikuisuuskysymys eli Vänmannin saaren suunnitelman loppuun saattaminen, ja matkakeskus. Vaikkapa uuden suur-Oulun syntymisen kunniaksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi asuin tai toimistorakennus pilata maisemaa jonka pilaa jo Stora Enson tehdasalue korkeine piippuineen ihan keskustan kupeessa? Toki korkean rakennuksen paikka pitää aina huolellisesti katsoa. Ei tuollaisia valtavia massoja kuin tuo Jyväskylän Innova-torni on (ei se mikään torni ole, laatikko se on). On tosiaan mielenkiintoista että siihen Teatterin ja Kirjaston väliin on tosiaan kaavoitettu 22 kerroksinen torni. Joten siitähän se hotellisuunnitelma on lähtöisin. Kaupunki voisi tehdä jonkinlaisen mitoituskaavoituksen siitä mihin osiin kaupunkia korkeita rakennuksia voisi rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun korkeudella kaukana pohjoisessa on hyvä muistaa, että aurinko ei keskikesälläkään paista samalla tavalla "suoraan pään päältä" kuin eteläisissä kaupungeissa. Kovin korkeat rakennukset vierekkäin sijoitettuina tekevät kaduista hämäriä kuiluja suurimmaksi osaksi vuotta, joissa kulkeminen ei juuri houkuttelevalta kuulosta. Kun siihen lisätään aina mereltä puhaltava vinkka, alkaa ikävä katunäkymä olla valmis. Kuilukatuja haaveileva voisi piipahtaa tammikuussa Chicagossa, joka on sentään Oulua etelämpänä, noin Rooman korkeudella, ja miettiä miltä täällä kotopuolessa mahtaa tuntua, kun järvenkin rannalla paleltaa. Toisaalta Koskikeskus rakennettiin jo 60 vuotta sitten kymmenkerroksiseksi eikä aivan taloja yhteen. Taitavalla asemakaavasuunnittelulla yhdistettynä etevään arkkitehtuuriin pystytään myös täällä tekemään korkeita kaupunginosia. Silti korostan, ettei korkeiden rakennusten paikka ole keskellä ruutukaava-aluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama korkea torni Ouluun varmasti mahtuu, esimerkiksi tuo Vänmannin saareen kuuluva. Mutta otetaan vielä parempi, laajasti sovellettava korkean rakentamisen tavoite --- kasvatetaan kaikkien uusien asuntojen huonekorkeus 3:een metriin (eli kerroskorkeus n. 3,3-3,5 m:iin. Korkeat huoentilat ovat poikkeuksetta miellyttävämpiä asuintiloja, kuin nykyiset 2,5-2,7 metriset. Korkeat tilat myös vähentävät ilmastoinnin tarvetta (suurempi ilmatilavuus säilyy pidempään raikkaana) ja säästävät siten energiaa. Tässä on hyvä, selkeä laatupisteiden kriteeri *estetiikalle*. Eli neljäs "e" rakentamisen laadun etulinjassa puskevalle Oulun rakennusvalvonnalle (energiansäästö, ekologia(?) ja esteettömyys ovat jo prioriteetteja) .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No justiinhan tuli lisää maata monen kunnan verran, miksi pitäisi rakentaa ylöspäin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun korkeimmat "rakennukset" ovat savupiippuja. Savu ja piiput sattuu silmään ensimmäisenä, lähestyi Oulua mistä suunnasta tahansa ja eivät ole kyllä mairittelevan näköisiä ne. Muutama korkea rakennus saattaisi vähän vetää katseita muualle ja viedä pois sitä kolhoositunnelmaa, mikä nyt Oulussa hallitsevien savupiippujen johdosta vallitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti korkeidenkin talojen rakentaminen on Oulussa mahdollista, kunhan niitä ei tehdä ihan noin "loistopaikalle".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen into teknisellä virastolla on pitää Oulu tuppukylänä vaikka väkisin? Eikö siellä vielä olla tajuttu ettei enää eletä 1900-luvulla? Heti koko viraston väki vaihtoon jos he edelleen jatkavat tätä keskustan kehittämisen sabotointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
78
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
54
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
24
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
16
Suuri seurateltta kohosi ylös Muhoksen Matokorvessa – ensi viikolla alkaviin Suviseuroihin odotetaan yli 80 000 kävijää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image