Oulu

Korkeassa ra­ken­ta­mi­ses­sa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan

Kaavoitusarkkitehti Jere Klami hahmotti keskustelutilaisuudessa korkean rakentamisen tilannetta Oulussa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 16.10.2019 21:31
Markku Rättilä

Ympäristötalon keskustelutilaisuudessa perättiin pelisääntöjä Oulun korkeaan rakentamiseen. Niitä ollaan parhaillaan luomassa. Kaupungin strategisena tavoitteena on saada keskustan alueelle 10 000 uutta asukasta korkealla rakentamisella ja kortteleita tiivistämällä.

Pitääkö Oulussa rakentaa korkeasti vai ei? Mitä tarkoittaa korkean rakentamisen laatu? Mitä seurauksia on korkeasta rakentamisesta ja ylipäätään keskustan alueen rakenteen tiivistämisestä? Heikentääkö korkea ja tiivis rakentaminen asukkaiden elämänlaatua?

Siinä muutama kysymys, jotka nousivat esille keskiviikkona Oulun kaupungin ympäristötalolla järjestetyssä korkean rakentamisen laatuperiaatteita käsitelleessä keskustelutilaisuudessa.

Kaupunki on laatimassa asiasta ohjeistusta, jonka on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Paikalle oli saapunut kolmisenkymmentä asiasta kiinnostunutta, joukossa niin tavallisia kaupunkilaisia, kaavoituksen edustajia, arkkitehteja kuin kaupunginvaltuutettujakin.

Kaupungin puolesta korkean rakentamisen tilannetta taustoittivat kaavoitusarkkitehti Jere Klami, asemakaavapäällikkö Kari Nykänen ja kaupunginarkkitehti Janne Rajala.

Vireäksi yltyneessä keskustelussa korkean rakentamisen arviointiin sekoittui myös muita asumiseen ja kaupungin kehittämiseen liittyviä teemoja.

Jotakuinkin kaikissa puheenvuoroissa toivotettiin tervetulleeksi kaupungin pyrkimys laatia korkealle rakentamiselle laatuperiaatteet. Työtä sen eteen on tehty Oulussa noin vuoden päivät.

Se, mitä laadulla korkean rakentamisen osalta tarkoitetaan, jakoi keskustelijoita. Usea kantaa ottanut näki asialla selkeän yhteyden etenkin keskustan alueen viihtyisyyteen. Joissakin kommenteissa korkeiden talojen pelättiin jopa heikentävän sitä.

Esiin nousi myös huoli siitä, että korkeiden talojen alakerroksiin tulevat asunnot jäävät vaille luonnonvaloa.

Oulun kaupungin keskustaan halutaan tuhansia uusia asukkaita korkealla rakentamisella ja kortteleita tiivistämällä. KUVA: Jarmo Kontiainen

Kaupunginarkkitehti Rajala korosti hyvän suunnittelun merkitystä. Sillä varmistetaan, että alemmissakin kerroksissa on hyvä elää.

Samaten kannettiin huolta siitä, että jos vaikkapa Heinäpäässä joku kortteli saa runsaasti rakennusoikeutta ja toinen ei, se ei ole reilua kohtelua. Korkea talo voi myös heikentää naapurikortteleiden viihtyisyyttä ja sitä kautta alentaa asuntojen arvoa.

Tilaisuutta vetänyt yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) myönsikin, että palapeli taloyhtiöiden oikeudenmukaisen kohtelun osalta on vaikea.

Kaupungin strategisena tavoitteena on saada korkealla rakentamisella sekä kortteleita muutenkin tiivistämällä keskustan alueelle tulevina vuosina 10 000 uutta asukasta ja 5 000 työpaikkaa.

Asukas- ja työpaikkamäärän kasvua on perusteltu keskustan elävöittämistarpeella.

Jotkut keskustelijoista epäilivät tavoitteen realistisuutta. Esiin nousi myös kysymys siitä, voiko keskustaan sijoittua runsaasti työpaikkoja, koska autoille ei ole pysäköintipaikkoja tarpeeksi. Asukasmäärän kasvukin kun lisää parkkipaikkojen tarvetta.

Kaupunginvaltuutettu Jarmo J. Husso (kok.) muistutti, että kaikkialla maailmassa kaupunkien keskustat tarkoittavat asukkaita, kauppaa ja kulttuuria. Siihen pitää hänen mielestään pyrkiä myös Oulussa.

Husso kaipasi kaupungin kaavoitukselta työkaluja, joihin poliittisessa päätöksenteossa voidaan nojata.

Asemakaavapäällikkö Nykänen totesi, että laadittavana oleva korkean rakentamisen ohjeistus ei ole juridinen asiakirja, vaan se on enemmänkin ohjaava työkalu.

Ohjaava työkalu

Oulun kaupunki laatii parhaillaan periaatteita korkean rakentamisen laadulle.

Työn on määrä olla valmis tämän vuoden lopulla.

Ohjeistus ei ole juridinen asiakirja, vaan ohjaava työkalu, johon voi tukeutua kun kaavoitushankkeita aletaan virittelemään.

Korkean rakentamisen sijoittumista ja laatua ohjataan asemakaavoituksella.

Keskustan alueella on tällä hetkellä kuusi kaavoitettua korkean rakentamisen kohdetta, joita ei vielä ole rakennettu.

Korkealle rakentamiselle on haettu paikkoja muun muassa Heinäpäästä Kyösti Kallion puiston pohjoisreunalta sekä radan varresta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Jos ja kun ihmiset haluavat asua korkeammissa rakennuksissa, niin mikä viisaus teissä kieltäjissä oikein asuu? Oulun keskustan rakennuskanta on järkijään matalaa, rumaa ja alle 100 vuotiasta. Mikä kumma saa nämä korkean rakentamisen kieltäjät hyppimään tasajalkaa - en kertakaikkiaan ymmärrä, mitä se teille kuuluu, jos rakentajat rakentaa ja ihmiset ostaa. Sekö tässä risoo jos joku saa myytyä voitolla ja toinen pääsee ihailemaan auringonlaskua muiden lättänätalojen yläpuolelta. Ja kuten täälläkin on jo monesti sanottu; tornit/pilvenpiirtäjät alkavat vasta joskin yli 22 kerroksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskisivat vanhojen röttelöiden arvot muutenkin. Nyt se vain korostuu, kun röttelöitä voisi vaivattomasti vertailla uusiin hienoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkea rakentaminen on turvariski Suomen kokoiselle maalle Venäjän vieressä.
Usein toivoo, että kantasuomalaiset alkaisivat jo vihdoint puuttumaan tähän maan "ryssäyttämiseen", jossa yhtenä teknisenä kiinnepisteenä on aina alueen korkein rakennus!
Suomen pitää rakentaa matalaa ja laajaa, koska maassa on tilaa.
Tornitalojen ihannointi on mennytta aikaa.
Ennen silloin oli "jenkki meininki" yleisessä sosialisessa hyväksynnässä, nyt ei välttämättä enää.
Kyllä ouluaiset tietävät erittäin tarkkaan mistä puhun ja kirjoitan,. mutta ovat passiivisia...miksi?
"Montako medriä Isänmaata laitetaan?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys kuntapäättäjille: Kumpi se onkaan tärkeämpää, toimiako veroja maksavien kuntalaisten hyväksi vaiko, kuntaan veroja maksamattomien, rakennusfirmojen hyväksi? Ihmisten viihtyminen ja hyvinvointi ovat luomassa myös säästöjä terveydenhoidoissa (vai onko sekin pois kapitalismin kukkarosta?).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä, Torni Tuppurainen olen puhunut tästä oulun keskustan rakentamisesta jo aikoinaan mutta ettehän te mitään usko. Keskusta pitää jyrätä ja rakentaa vähintään 30-kerroksisia taloja tilalle. Ettekö te ole mitään oppineet näiden vuosien aikana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhojen asuntojen hinnat pitääkin laskea,voihan huijarit ostaa uusia ja purkaa omin kustannuksin vanhat pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi parasta että kaupunki ulkoistaisi kaikki rakentamiseen liittyvän päätöksen teon ja sopimukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkea rakentaminen tuo mukanaan rauhattomuuden, ahdistuneisuutta. Turha on korkeata rakentamista puolustaa. Puolustajilla on motiivina rahanahneus. Rakentakaan matalia kerrostaloja, pihat jotka nurmella ja puita mm. omenapuita, tyrnejä jne,, katoille kasvulaatikoita (salaatteja, yrttejä varten), pihalle keinuja, lasten leikkipaikka.Piha jossa on puita, pensaita on myös elämää kesällä kukintaa, syksyllä lehdet maassa, talvella lumipeitto, keväällä silmujen aukeaminen ja siellä viihtyy linnut ym. Se luo viihtyisyyttä, tuo yhteisöllisyyttä ja ihmiset näkee elämää. Useat pihat ovat tylsiä, harmaita asfalttipinnalla tai puuttomia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvailet idyllistä kaupunkilähiötä. Toivottavasti oulusta sellaisia löytyy. Kaupungin keskustan ilmeen tulee toki olla toisenlainen, kaupallista ja kulttuurista tarjontaa, paljon ihmisiä, korkeaa rakentamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkittua tietoa on että korkeat asunnot eivät ole viihtyisiä, liian tiheässä olevat asunnot eivät ole viihtyisiä. Kerrostalot jotka ovat korkeintaan 5 kerroksisia ja joissa on pihaa- viheraluetta, puita, pensaita ovat viihtyisiä ja lisäävät asumistyytyväisyyttä ja - viihtyisyyttä. Nykyisin pihat ovat asfaltoituja , puut että pensaat jos niitä on ovat tiilimuurien sisällä ei niissä lapset voi leikkiä. Betonipunkkereita, ihmiset kaikkoaa luonnosta ja se tuo huonon olon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentakaa lisää vain yksiöitä. Eipähän ole vaarana, että perheelliset ja työssä käyvät muuttaisivat kaupunkeihin. Pikkuhiljaa kaupunki slummiutuu valtavan yksiömäärän vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin. Yksiöitä rakennetaan vain sijoittajia varten. Muutamat vuokrausta harjoittavat firmat ostaa ne , vuokrat tulee sossun kautta, varmaa vuokran saantia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkeaa rakentamista ei Oulussa tarvitse kukaan muu kuin rakentaja ja ko tilojen, kuten asuntojen myyjä - keräämään rahaa.
Kaikki muut - kaupunki ja kuntalaiset - häviävät.
Pelastuslaitoksellekin tuotetaan tarpeetonta haittaa ja ympäristön viihtyvyys kärsii. - Kaduilta varjoista ei näe taivasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa sinäkin ymmärtänet, ettei ajatuksesi voi pitää paikkaansa. Jos korkeita rakennuksia ei tarvitse muut kuin rakentajat ja myyjät rahaa keräämään, niin mistä se raha tulee? Jos muut eivät tarvitse ei rahaa tule ja rakentaminenkin loppuu. Yksinkertaista, eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiasta on ihan turha neuvotella, Oulun Tuomiokirkko tulee olemaan ja on Oulun korkein rakennus ja piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image