Oulu

Kommentti: Yksi sana riitti tekemään Riikka Moilasesta kestämättömän mainehaitan pörs­siyh­tiöl­le

Riikka Moilanen ja lääkärikeskuksen ylilääkäri Pasi Kurtti kuvattiin Pihlajalinnan Oulun tiloissa tammikuun alussa. Moilanen joutui jättämään toimitusjohtajan tehtävät tiistaina valtuustopuheidensa vuoksi. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 11.9.2018 12:02
Pekka Mikkola

Riikka Moilasen pesti Pihlajalinna Oulun toimitusjohtajana päättyi runsaan vuoden jälkeen potkuihin.

Syyksi riitti yksi sana, "ihmisroska", jota keskustavaltuutettu käytti maanantai-iltana Oulun kaupunginvaltuustossa.

Sanalla Moilanen viittasi niihin viinaa ja ehkä huumeitakin käyttäviin ihmisiin, jotka viettävät aikaa Oulun Isollakadulla – harmillisesti juuri Pihlajalinnan toimitilojen edessä.

Pihlajalinnan näkökulmasta ei ole suurta väliä, oliko kyseessä vain huulilta lipsahtanut surkea kuvailmaus vai näkyvätkö sananvalinnan takana jyrkät asenteet päihdeongelmaisia kohtaan.

Etenkään terveys- ja sosiaalialalla toimivan yrityksen edustaja ei vain missään eikä milloinkaan voi käyttää sellaista sanaa.

Aikana, jolloin maassa käydään kovaa poliittista keskustelua siitä, voidaanko julkisia terveyspalveluja antaa yksityisten yritysten hoitoon, tilanne on vielä herkempi.

Julkisen terveydenhuollon apajille pyrkivä yritys ei voi katsoa läpi sormien sellaista mainehaittaa, jonka Moilanen aiheutti.

Bisnesmaailmassa pilli soi ulosajon merkiksi vielä herkemmin kuin politiikassa.

Vuosien mittaan kuultu fraasi "kannan tästä täyden poliittisen vastuun" ei useinkaan merkitse muuta kuin että poliitikko ponnistelee kahta kauheammin pitääkseen kiinni asemastaan ja toivoo pölyn pian laskeutuvan.

Kirjoittaja on Kalevan pääkirjoitustoimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Ei ollut yksi sana vaan koko ulostulo joka alla kalevasta lainattuna:

– Nyt kysyisinkin, että tässä on kivetyksen likaisuutta ja muuta roskaamista käyty keskustelua, mutta mitä Oulun kaupunki aikoo tehdä sille ihmisroskalle, jota siellä on yllättävän paljon, siis tarkoitan niitä vähäosaisia ihmisiä, jotka käyttävät ammattimaisesti alkoholia, huumeita, päihteitä ja ovat ottaneet Isokadun nyt kodikseen.

Moilanen myös totesi olevansa huolissaan kadulla majailevista ihmisistä. Hän jatkoi, että nuo ihmiset ovat turvallisuusriski muille ja riski elinkeinoelämälle, koska ne vaarantavat Oulun matkailun vetovoimaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ihmisroska varaan välittämästi tutkimusajan Pihlajalinnaan ja odotan saavani tästä ettenpäin ihmisarvoista kohtelua koko henkilökunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisin yrittäjänä ollessani antanut lopputilin noin pienestä, kyllä ammattiyhdistysliikeen lakimiestenkin laskut olisivat tulleet maksettavaksi. Tietenkin muut korvaukset päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko sulla paljonkin toimitusjohtajia toissä? Johtajasopimuksella? On aivan erilaiset ehdot työsopimuksessa ja johtajasopimuksessa. Luulisi sinunkin sen tietävän, jos oikeasti olet yrittäjänä toiminut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuuta voi kantaa, mutta voi myös terhakkaasti puolustaa näkemyksiään lukuisin esimerkein. Ihmisroska on vain yksi ilmaus itsensä surkeaan tilaan saattaneista henkilöistä. Voidaan myös aloittaa keskustelu siitä, mikä on johtanut ilmiön syntymiseen. Yhteiskunta tietenkin on vastuussa, mutta sitä ei haluta myöntää. Toivotan Riikkalle antoisaa ja menestykästä opiskelua ja urakehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riikka Moilanen ei ole terveysalan ammattilainen, hänellä ei ole terveysalan koulutusta. Kyseiseen virkaan pitää ehdottomasti valita sellainen ihminen jolla on kokemusta ja näkemystä alasta. Näin käy kun ihminen tulee johtajaksi aivan muualta kuin pitäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaanhoitajan näkemys on sairaanhoitajan näkemys, joka ei pidä paikkaansa. Moilasella kokemusta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtotehtävistä usean vuoden ajalta, joten kokonaisnäkemys terveysalasta on varmasti laajempi kuin sairaanhoitajalla.

Moni nykyinen OYS:n ongelma olisi jo ajat sitten ratkaistu, jos toiminnan johdossa olisivat olleet aidot johtamisen ammattilaiset lääkäritaustaisten johtajien sijasta! Lääkäreiden pitäisi pysyä koulutustaan vastaavissa tehtävissä, ja johtamiseenhan ei heillä pääsääntöisesti ole koulutuksen tuomaa pätevyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä olen kyllä pääsääntöisesti samaa mieltä. Kyllä hoitohenkilökunnan olisi parempi pysyä siinä hommassa, mihin heidät on koulutettu, lääkärit mukaan lukien. Mutta myöskään talouspuolen tehtäviä ei kuuluisi antaa pelkällä poliittisella kokemuksella. PPSHP:n ja valtuuston kokouksissa istuminen ei pätevöitä johtamaan ihmisiä tai yritystä. Ei myöskään kansanedustajuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä! Politikkoa en muutenkaan laittaisi johtajaksi. Heillä ei ole ehkä koulutusta siihen virkaan.
Eikä kaikista muutenkaan ole johtajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko mahdollista, että typerään möläytykseen sisältyi ironiaa sitä kohtaan, ovatko roskat ja likaisuus se suurin ongelma?
Erittäin väärin sanottu, mutta en silti menisi päättelemään tuosta kaikkea suhtautumista muihin ihmisiin. Yksi sana voi oikeasti olla myös typerä virhe, möläytys, jota ei tarkoita. Paljon isompiakin virheitä tehdään, toisia satuttavia tekoja, eikä niistä seuraa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riikka Moilanen käytti todella tökeröä ilmaisua. Hänen kysymyksensä jäi kuitenkin avoimeksi. Miksi Oulu aliresursoi mielenterveys- ja päihdepalvelunsa? Miksi päihdeongelmaista oululaista ei oteta edes hoitojonoon, jos hän on onnistunut sinnittelemään jonkin aikaa selvinpäin, eikä ongelma ole niinsanotusti "akuutissa vaiheessa"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sanomisessa ei ole mitään uutta kun katsoo miten suomen hallitus on kohdellut työttömiä ja vähävaraisia uskoo heidän nimittelevän ja ajattelevan aivan samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän tämä on ollu koko kokoomuksen keskustan ja sinisten koko hallitus taival.ajatellaan juurikin näin kaikista köyhistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen hoitanut kaikenikäisiä ja moniongelmaisia potilaita johtajasta huostaan otettuja hepatiitti lapsia sekä siltä väliltä olevia asiakkaita.
Jokainen ihminen on yksilö ja tukea tarvittaessa ammatilla ja varallisuudella sekä asemalla ei ole ollut mitään merkitystä hoidon suunnittelun toteuttamisessa missään työpaikassani. Kaikki on aina tehty potilaan eteen myös terminaalivaiheessa, yötä päivää 24 h. Parasta on potilaalta
saatu palaute ja kiitollisuus hyvä mieli. Niin kauan kun on elämää on aina toivoa. Potilas pitää saada itse mukaan hoitoonsa eikä häntä voi pakottaa siihen. Muuten hoito ei onnistu. Missään muualla maailmassa ei ole hoitolaitoksissa niin paljon asukaslukuun verrattuna ihmisiä kuin suomessa.
Suvaitsevaisuus on meillä jo minimissä. Hän, joka vähä nilkuttaa, ei tännekkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tässä kohussa ei ole kyse pelkästään siitä, että Moilanen käytti valtuustossa sanaa ”ihmisroska”. Myös Moilasen kohua seuranneet kommentit ja tökerö anteeksipyyntö saavat kyseenalaistamaan, miten tuollaisen ajattelutavan omaava henkilö on ylipäätään päässyt asemaansa sosiaali- ja terveysalan yrityksen johtajana. Kohun jälkeen Moilanen heitti ilmoille tökerön anteeksipyynnön ja korjasi tarkoittaneensa ”niitä ihmisraukkoja” ja halunneensa kiinnittää huomion siihen, miten näitä ihmisiä tulisi ”pelastaa”. Tällainen kielenkäyttö ei missään nimessä sovi sosiaali- ja terveysalan ammatilliseen keskusteluun, sillä lausahdukset tukevat toiseuttamista ja yhteiskunnasta syrjäyttämistä sekä kuvaavat ihmisryhmää passiivisena avun tarpeen kohteena. Kyseisten ilmaisujen käyttö ei ole kunnioittavaa eikä jätä tilaa kohteena olevan ihmisryhmän aktiivisuudelle ja osallisuudelle. Mitään sosiaali- ja terveysalan työtä ei voi hoitaa vaikuttavasti tällaisesta asennemaailmasta käsin. On hämmästyttävää, miten sote yrityksen johtaja voi olla näin pihalla sote alan arvoista ja työskentelyn lähtökohdista. Tapaus saa myös kyseenalaistamaan sote yritysten rekrytointiosaamisen ja motiivit. Voiko pelkkä poliittinen tausta ja verkostot tosiaan riittää korkean johtoaseman saamiseen. Olisi tärkeää, että johtajat olisivat mukana johtamassa alan kehitystä, ymmärtäisivät alaistensa työkentän todellisuutta ja pystyisivät tukemaan alaisiaan työssään. Minä en ainakaan menisi töihin tällaisen johtajan alaisuuteen ja mielestäni oli oikein, että Moilanen sai potkut. Pihlajalinna ei voi osoittaa tällaista epäpätevyyttä ja tietämättömyyttä toimialastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin.Ehkäpä niillä ihmisillä, jotka ovat syrjäytyneet ei ole ainakaan kaikilla ollut papan firmaa, johon on päässyt jo nuorena töihin ja saanut kirjoittaa
ylioppilaaksi. Luulisi toisaalta. että Pihlajalinnan tasoinen yritys olisi palkannut Oulun aluetoimitusjohtaksi korkeammin koulutetun (kaupallinen/lääketiet. ) henkilön, kun on kuitenkin kyseessä kaupunki, jossa on yliopistollinen sairaala ja yliopistossa talous/lääketieteen alan
koulutusta. Mutta kansanedustajan yksi kausi pätevöittäneen terveysalan johtajaksi Ouluun (näillä poliittisilla perusteilla voi myös toista kansanedustajakauttaan istuvalla Keski-Suomen Hakkaraisella olla mahdollisuuksia Sote-johtajaksi).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauniisti kirjoitettu vähäosaisten puolesta, lähes pyhästi.. mutta siihen pyhyys loppuu, Riikka Moilasta saa ilmeisesti haukkua ja mollata mielinmäärin. Yhden lauseen takia! Huomaatteko kuinka alas olette vajonneet, kun tartutte tälläiseen kivien heittelyyn yhtä ihmistä kohtaan. Ette te ole yhtään sen parempia, vaikka niin annatte kirjoituksessanne ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä juttu, että mielestäsi Moilanen saa möläyttää jotain älytöntä, joka viittaa vahvasti ihmisten eriarvoistamiseen. Olkoonkin, ettei Moilanen sitä tarkoittanut, mutta silti jossain suhteessa luokitteli myös ihmiset roskaksi. Eli miksi käyttää tuollaista termiä, jos ei sitä tarkoittanut?

Vähäosainen ei ole välttämättä itse valinnut tilaansa, tai jos onkin, ei se tee hänestä roskaa. Nyt kun joku silmäätekevä, julkisuudessa vahvasti vaikuttava ja kunnan päätöksiin vaikuttava laukoo asioita termein, joiden merkitys ei ole kaksijakoinen vaan selkeä, niin miksi siihen ei saisi kuntalainen puuttua? Onko Moilasella jokin diplomaattinen koskemattomuus tässä suhteessa? Miltä mahtaa tuntua siitä väestönosasta, joilla on ei ole työtä, ei rahaa ja elävät köyhyydessä, kun hyvätuloinen heittää tällaisen argumentin? Tokkopa he hurrasivat termille... Entä mitä Moilanen oikein tarkoitti ihmisroskalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

19:54
MTV Uutiset Livessä silminnäkijän haastattelu Hietalahden ampumakohtauksen tapahtumapaikalta
19:15
Vesilinnut vieraslajipoliiseina: Mustatäplätokosta voi tulla merimetson suosikkisaalis Tilaajille
19:00
Torihotellin työmaa-aita ahdistaa aittayrittäjiä – kaivuutyöt jatkuvat vielä pari viikkoa, betonitöihin päästään elokuussa Tilaajille
18:27
Helsingin keskustassa ammuttiin kahta henkilöä - Katso video tapahtumapaikalta
18:20
Räisälän ja Kervisen välinen lauttaliikenne keskeytetty huoltotöiden ajaksi
18:14
Puunkaatotyöt katkaisivat sähkölinjan Rovaniemellä ja kipinä sytytti maastopalon – pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaroituksesta
18:00
Ensi viikonlopuksi on Ouluun luvassa hellettä – kysyimme lääkäriltä, miten Qstock-kävijä voi tunnistaa ja välttää nestehukan Tilaajille
125
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
92
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
34
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
33
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image