Oulu

Kommentti: Konsultti kääntelee kiviä Oulussa, mitä mahtanee löytää?

Kommentin kirjoittaja on toimittaja Markku Rättilä.
Oulu 22.9.2019 19:00
Markku Rättilä

Säästöjen kaiveleminen Oulun kaupungin toiminnasta on muuttunut ikuisuuskysymykseksi.

Yhteistä säveltä ei tahdo löytyä varsinkaan niistä asioista, joilla olisi merkittävä vaikutus talouteen.

Suurin kipupiste on palveluverkko. Etenkään reuna-alueiden valtuutetut eivät niele keskittämistä.

Verot ovat toinen pullonkaula. Nyt viisi yhdeksästä valtuustoryhmästä olisi valmis miettimään veronkorotuksia, jos muita keinoja ei löydy. Jakolinja löytyy karkeasti oikeisto–vasemmisto -akselilta.

Yksi tasapainotuskeino saa kuitenkin laajan tuen: kiinteistöistä luopuminen. Usean ryhmän mielestä kaupungin ei tarvitse omistaa toimitiloja, vaan ryhtyä hyyryläiseksi.

Epäsovun vuoksi talouden tasapainotuskeinojen etsijäksi on palkattu ulkopuolinen konsultti. Valtuustoryhmien johto lienee sitoutunut konsultin tulkintoihin, olivatpa ne millaisia tahansa.

Epäillä sopii, pitääkö sopu valtuustosalissa kun napin painamisen aika koittaa.

Lue myös: Oulun budjetissa riittää aukkoja paikattavaksi

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Olisivat jättäneet ne pyörät ostamatta. Oulussa käytetään veron maksajien rahaa mielipuolisiin kuolleina syntyneisiin ideoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä käy kuten on käynyt jo monta kertaa: selvitetään ja selvitetään kunnes leikataan vanhustenhoidosta, hoivasta ja virkistystoiminnasta. Mitäpä niillä enää on väliä, eivät tuota mitään ja heiltä aikanaan kerätyt verorahatkin on käytetty jo moneen kertaan. Oulun vanhustyön johto suojelee vain omaa tilipussiaan ja jättää vanhukset markkinavoimien armoille. Hoitajat väsyvät liian suureen työmäärään ja putoavat pois oravanpyörästä. Tämä on totta tänään, omaiset sen tietävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummasti piilotettu tänne netin syövereihin kaupungin budjetoinnista kertova juttu..
Eikös tämän pitäisi olla ihan oululaisten lehti? Vai pelkästään tilaajille ?

Aika outoa toimitusta muka oululaiselta lehdeltä piilotella kaupunkilaisten asiat tolleen..
Noo, jospa ei keskusta päätoimittaja uskaltanut julkaista. onneksi budjetin näkee netistä ilman tätäkin lehtykäistä..
varmaan selkeämminkin.
Pitäkäätten tilaajat tyytyväisinä:) Eipä noita paljoa näy kommentoimassa noita juttuja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon oikeasti tarpeetonta kiinteistömassaa, joissa juoksevia kuluja jatkuvasti. Niitä voitais myydä vaikka ulkomaisille kiinteistösijoittajille, jotka ovat tällä hetkellä valmiita maksamaan suomalaisia korkeampia hintoja. Kojamon pörssimenestyksen johdosta voitais harkita, miten kaupunki vois hyötyä Sivakastakin paremmin (max 49 prossaa voitais myydä muille).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopultakin pitäisi käynnistää ne Oulun kaupungin YT:t, joita edellinen kaupunginjohtaja ennakoi käynnistettäväksi heti kuntaliitoksen viiden vuoden määräajan kuluttua, mutta jotka nykyinen virkaan astuttuaan torppasi. Irtisanomiset tulisi kohdentaa liian suuren hallinkoneiston keventämiseen, tästä hyvinä esimerkkeinä käyvät jo mainittu Business Oulu ja vaikkapa kaupungin tarpeettoman iso opetushallinto. Muiltakin hallinnon aloilta varmaan löytyy paljon höylättävää. Ja mitään konsultteja ei todellakaan tarvita kuppaamaan verorahoja vaan virkamiehet hoitakoon hommansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttyyko perustuslain 124§ vaatimus konsulttien käytössä, paikatessa viranhaltijoiden/virkamiesten osaamattomuutta? Konsultin/juristin hankinta yksittäisen viranhaltijan päätöksellä perusteltu "koska toimielimessä ei ole osaamista kyseisen asian hoitoon". Palkattu, ulkopuolinen juristi ei ole viranomainen. Näin viranhaltijat ym kiertävät omaa vastuutaan, joka heille on perustuslai mukaan annettu päätäntävlaan käyttäjänä. Kun tehdään lainvastaisia viranhaltija-/virkamiespäätöksiä, oma osaamattomuus paikataan konsuklteilla, veronmaksajien piikkiin. Nyt maksetaan tuplahintaa päätösten teosta ja virheistä.
"Julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia. Merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha lainata perustuslakia. Konsultti tutkii ja raportoi, viranhaltija päättää. Konsultin käytöllä saadaan tietoa päätöksen taustaksi jotta viranhaltija osaa tehdä mahdollisimman hyvä päätöksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katoppa, suojatyöpaikassakin herättiin!
Kaupungilla itsellä on virkamiestä niin, että päät kolisevat yhteen, mutta silti pitää ottaa ulkopuoleínen taho tutkimaan säästökohteita....jokin tässä ei täsmää.
Kenellä parempi asiantuntemus voi olla, kuin kaupungin omalla, oman tonttinsa tuntevalla virkamiehellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toteutus on tärkeintä. Säästöt aina kirpaisevat jotakuta, mutta se on osa evoluutiota. Toivottavasti kaupunki uskaltaa tehdä säästöjä tarvetta enemmänkin, koska jos konsultti osaa asiansa, pystyy tämä todennäköisesti löytämään potentiaalisia säästökohteita reilusti. Pitää vain uskaltaa kyseenalaistaa vallitseva tilanne. Ilman sellaista asennetta, säästöjen teko on vaikeaa. Tuskinpa Nokiakaan olisi uskaltanut myydä matkapuhelintoimintojaan, jos olisivat tarkastelleet tilannetta perinteitä kunnioittaen. Rohkeutta ja uskallusta Oulun päättäjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkiksi kulttuuripääkaupunkihanke, siellä näkyy olevan vaikka minkänäköistä huippukonsulttia ja taiteellista arvioijaa, tuskin ilmaiseksi!
Tavallinen veroja maksava kansalainen on lopen kyllästynyt tällaiseen eliitin pelleilyyn ja varsinkin nyt kun säästöjä etsitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä, Sykkeleitä ei ole mainittu kuin ohimennen yhdessä kommentissa??

Ehkä siksi kun niihin menee peräti puoli promillea kaupungin menoista...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Business Oulun hyödyt on panostukseen nähden olemattomat. Työvoimaa tarvitaan yrityksissä ja tänne maksetaan summia joille ei ole perusteita. Nyt puretaan täältä säästöiksi. Oppilaitokset voivat paikata tarpeen paljon kustannustehokkaammin. Esim. Innovaatiotoiminnan rahoitus sitä kautta todistanut tehokkuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisenä liikaa virkamiehiä ja näillä julkisilla varoilla niin sanottuja virkamiesmatkoja sekä vieraiden kestittämistä omiakin työttömiä kyllä löytyy kun yksi vieras kun elätetään niin hänellä on monta monta perheen jäsentä elikkä aloitetaan noista ja kaikissa ostoissa ollaan tarkkoa kuin porkkana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähänlainen lopputulos on ns. konsultilta tilattu? Miksei virkamiehet tee hommiaan, palkka juoksee ja konsultti kertoo että köyhiltä pitää ottaa kun rikkaalle tulee paha mieli jos kaveri kaupungin johdosta saa että nyt ot lihonu jo liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Business oulu, sinne menee järkyttäviä summia rahaa hyvävelikerhon pyörittämiseen eikä näyttöjä eikä tuloksia ole luvassa ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko systeemissä on joku vika kun raha ei riitä vaikka porukka painaa niska limassa duunia ja julkinen puoli kerää noin puolet ansioista veroina ja erilaisina veroluontoisina maksuina. Tässä olisi pohdinnan paikka, että mikä tässä hommassa mättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naiset on hyviä arkeologeja, kaivamaan vanhoja asioita.
Ei siihen konsulttia tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän ne henkilöstömenot ovat niin suuret niistä säästöt pittää tehä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelitko, että palvelut tuotetaan itsepalvelu-periaatteella? Tähän tilanteeseen on nimenomaan ajauduttu sen vuoksi, että peruspalvelujen henkilöstö määrästä on säästetty resurssit pois ja nyt nämä palvelut ei tule hoidettua huonostikkaan resurssipulan vuoksi. Tämän johdosta on ajauduttu siihen tilanteeseen, että joudutaan käyttämään kalliita erityispalveluita. Näin säästöillä on saatu aikaan moninkertaiset kustannukset, mutta eihän poliitikot sitä halua tunnustaa. Asiantuntijoiden varoitukset ovat heille vain sanahelinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image