Oulu

Kommentti: Ennen Rotuaarille mentiin – nyt siitä mennään läpi

Oulun keskustan painopiste on siirtynyt kävelykatu Rotuaarilta. Arkistokuva vuodelta 2013. KUVA: Tapani Janina
Oulu 7.2.2018 19:49 | Päivitetty 7.2.2018 21:51
Taneli Kärki

Vuonna 1987 avattu Rotuaari tuntui alkuaikoinaan uudelta ja keskustaa elävöittävältä. Oli veistosnäyttelyjä, lumenveistokisoja, kirpputoreja ja lemmikkieläinkilpailuja. Kesäisin tulppaani-istutusten keskellä kulkiessa tuntui, että joka päivä tapahtui jotakin.

Ja niin tapahtuikin. Rotuaarin pitkäaikaisena puuhamiehenä toiminut Hemmo Kuuranhalla muisteli Kalevan haastattelussa vuonna 2014, että kävelykadulla järjestettiin huippuaikoina enemmän tapahtumia vuodessa kuin päiviä riitti kalenterissa.

Toki joukossa oli pienimuotoisempiakin kissanristiäisiä ja ties mitä ynnäyskisoja, mutta vireys välittyi kaupungilla kulkiessa.

Heinäpäässä ja keskustassa lapsuutensa sekä nuoruutensa viettäneelle Rotuaari on olennaisinta Oulua. Jo vuosia kävelykatu on tuntunut ulkoisesti siistiltä, mutta sisällöllisesti kolkolta.

Syitä on varmasti monia. Uudehko kauppakeskus, Stockmannin häviäminen, korkeiksi huhutut tilavuokrat ja muihin, mahdollisesti otollisempiin, paikkoihin kohdistetut tapahtumat.

Kävelykadulla tutustuttiin, ihastuttiin ja joskus vähän nahisteltiinkin. Sinne piti mennä, koska kaikki olivat siellä.

Kävelykadun uudelleen elävöittäminen vaatisi lisää tapahtumia ja puuhahenkilöitä. Puitteet ovat huomattavasti paremmat alkuvuosien vanerilava-aikoihin verrattuna.

Päättävien tahojen kannattaisi miettiä tapahtumien järjestämiskynnyksen laskemista tasolle, joka innostaisi myös pienempien tapahtumien järjestäjiä. Kaikki ei voi olla Ilmakitaraa ja Piknikiä.

Eikä olekaan, sillä nekin tapahtumat ovat jo lähteneet Kuusisaareen.

Valkosipuliyön palauttaminen olisi luonteva tapa aloittaa virkistäminen. Viimeksi vuonna 2007 järjestettyyn tapahtumaan on ehtinyt muodostua tarpeeksi hajurakoa ja kysyntääkin tuntuu olevan.

Rotuaarilla vuosien varsilla kertyneet kokemukset saavat nostalgikon kaipaamaan Oulun vanhaa sydäntä. Seuraa muutamia muisteloita:

Weindorf-viinikylä oli mieleenpainuvimpia tapahtumia. Kuva vuodelta 1996.
KUVA: Kalevan arkisto

Vuonna 1994 presidentinvaalikampanjointi veti silloisen lavan edustan täyteen yleisöä. Vuorossa oli tuoreimmistakin vaaleista tutun ehdokkaan puheenvuoro.

Väkijoukon seasta rohtuneella äänellä kuulunut "Heitä Paavo voltti!" -huudahdus kirvoitti yleisössä spontaanin naurunremakan ja teki samalla lähtemättömän vaikutuksen varhaisteinin mielenmaisemaan.

Saman vuosikymmenen puolivälin jälkeen järjestettyjen Weindorf-viinikylien ajaksi Rotuaarin läpikulku rajattiin aidoilla. Alueella asuvat saivat järjestäjiltä kulkupassit, jotka nostivat allekirjoittaneenkin sosiaalisen statuksen hetkellisesti huippulukemiin. Pääsy viinikylän aitojen sisälle houkutteli nuoria ja sana passinhaltijoista kiiri kaveripiireissä.

Baarien lämpöön vielä pääsemättömät teinit täyttivät kävelykadun 1990-luvun lopun viikonloppuiltoina. Usein väkeä oli tungokseksi asti. Pakkasrajaa ei tunnettu. Kävelykadulla tutustuttiin, ihastuttiin ja joskus vähän nahisteltiinkin. Sinne piti mennä, koska kaikki olivat siellä.

Valkosipuliyö oli poikkeus, koska silloin väkeä oli jopa liian paljon. Tilanne, jota on vaikea kuvitella nykypäivän Rotuaarille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (165)

Kadun sulkeminen Valkealla voitaisiin valita vuosisadan tyhmimmäksi päätökseksi Oulussa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, nyt on väkeä Valkeassa, mutta niin ollen sitä ei oulun keskusta-alueen väestöpohjalla enää riitä siihen viereen rotuaarille. Tämän yhtälön Stockka osasi ratkaista kun päätti lähteä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoiseen matkatessa tulee pysähdyttyä Zeppeliiniin ostoksille ja Ideaparkiin syömään. Palatessa päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen Ouluun mentiin - nyt sujuvasti ajetaan ohi. Oulusta nyt ei tule enää mitään muuta mieleen kuin Valkea ja siellä leijuva marisätkän katku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kyllähän Rotuaari oli ennen täynnä tapahtumia ja kiva käydä niissä. Ja kyllähän sinne yrityksiäkin saisi tulla lisää, koska Pukumieskin myytiin S-kaupalle. Saisi tulla kunnon aikuisten naisten ja miesten vaatetusliikkeet ja Stokkan tyyliin joku paikka josta löytyisi myös naisten meikkaus ja ihonhoitotuotteiden myymälä sekä Kahvilat ja ruokaravintola, niinkuin Stokkalakin oli. Pitäisi saada uusia sellaisia yrityksiä Ouluun joista saisi oikeaa ostettavaa. Ei vain samoja liikkeitä, kuin Ideaparkeissa ja Zeppelineissä. Elikä ei kiinassa ja muissa halpatuontimaissa tehtyjä vaatteita. Monipuolisuutta ja kansainvälisyyttä Ouluun. Eikä vain lisää hotelleja. Tosiaan minullekin keskustasta on tullut kuollut kaupunki suljettuine Isokadun osuuksineen. Aina tulee mentyä enemmin, vaikka tosiaan Ideaparkkiin ja ravintolaan, vaikka Nallikariin. Kyllä kauppatoriakin olisi voinut pitää ja kehittää siinäkin merellistä Oulua ilman suurta hotellia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankala keskustaan on saada elämää. Vahinko on tullut jo vuosia sitten, kun parkkipaikkoja ja autoilua alettiin rajoittamaan. Liikkeet siirtyivät paremmille paikoille ja ihmiset perässä. Ei keskustaan ole muilla kuin baareissa kävijöillä asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anna kohteelle tai rakennukselle SAFA-palkinto ja ennemmin tai myöhemmin tapahtuu romahdus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaa parkkipirkot pakkolomalle kuukaudeksi ja ilmainen pysäköinti kaikkialle! Johan ihmiset tulevat taas keskustaan ja kävelykatu virkistyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko muita, jotka luulivat että kun Valkea rakennetaan siitä tulee koko alueesta iso Sokos ? siis ei muita liikkeitä. Silloin muut liikkeet olisivat katutasossa ja vähän vuokratasoa alemmas niin olisi tulijoita ja mukava sitten piipahtaa sellaisiin liikkeisiin. Rotuaarille myös lasten tapahtumia ei pelkkiä juottoloita ja tapahtumia joissa tuntuu se kalja olevan pääasia. Kesällä lapsille karuselli aukiolle, penkkejä runsaasti, pieniä kojuja joissa myytäisiin suolapaloja ja makeaakin ( älkää antako kaikenmaailman sääntöjen pilata sitä) vapaasti käytössä oleva lava kaikille jotka haluavat esiintyä, taikuriesityksiä, korttelijuoksukilpailuja maalipaikka rotuaarille, liikkeet antaisivat somistaa näytikkunansa ei ammattilaisien, siitä arvostelukilpailu, samba-karnevaalimainen kulkue, joulunaikaan ihan oikeita joulukuusia kadulle tunnemaa luomaan, lapsille sinne hiihtokulpailu lyhyt rata ( kaupunki kerää lumet sitten pois), lapsiparkki, jossa vapaaehtoisia hoitajia ja mummoja ja vaareja siksi aikaa hoitamaan kun vanhemmat tekee ostoksia, On kai lupa heittää ihan omituisiakin ideoita, siitä vain sitten pomimaan ne ja toteuttamaan. Mainitsen vain, että en ole itse käynyt Oulun keskustassa kuin pari kertaa kahteen vuoteen. Ideapark on meikäläisen ostospaikka tällä hetkellä ja ehkä tulevaisuudessakin , saas nähdä miten käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeksi milloin Rotuaarilla oli kokemukseni mukaan elämää oli syyskesällä taiteiden yössä. Tapahtumia pitäisi vaan järjestää. Lumofestivaalikin oli sijoittunut muualle kuin Rotuaarille. Eli vuodenaikoihin liittyviä tapahtumia kuten joulukadun avajaiset. Ideoimaan vaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkeen alueelle on väki mennyt Stockmannin lopetettua, siellä on ihan täyttä, mutta nythän sinne Stockmannin tiloihin on tulossa ensi viikolla tilat täyteen lopullisesti, joten itku loppukoon! Stokka on kohta historiaa Suomessa jo suurimmaksi osaksi, mm. Akateeminen kirjakauppa on Ruotsalainen, Herkku on Sokos Herkku eli osuuskauppa. Seppälä on konkurssissa jne. Loppu Stokka myy oikeasti TOKMANNIN kanssa SAMOJA tuotteita ylihinnalla kuitenkin valtavalla liiketaloudellisilla tappiolla , kun taas TOKMANNi, joka tekee miljoona tulosta, mutta puolet halvemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mene katsomaan sitten kun se avataan, kuinka täyttä siellä todellisuudessa on. Nopeasti laskettuna 12000-13000m2 tilasta täyttyy noin 2000-2500m2. Paljon on matkaa vielä siihen "ensi viikolla tilat täyteen lopullisesti" lauseeseesi, valitettavasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina ihmetellet, että mihin ihmeen liikeideaan Tokmanni perustuu, kun ei siellä ole edes edullisia hintoja, samaa roinaa kuin halpakaupoissa, eikä palvelua mailla halmeilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset kävivät Stockmannilla vain näyttäytymässä. Olisi pitänyt myös muistaa tehdä niitä ostoksiakin. Rotuaari on on ihan mukava, ei siinä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin vain kerran Oulun Stockmannilla, ja ihmettelin onko oululaisilla oikeasti varaa ostaa niillä hinnoilla samaa tavaraa, mitä Kärkkäinen myy neljä kertaa halvemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi ilmaisella päästä, mutta kaikkihan sen tietää että Oulussa on törkykalliit bussilippujen hinnat. Ja vieläkö on niin että 12-vuotiaana aletaan jo maksaa aikuisten lippuhintaa? Tällaista tää on ku halutaan siistiä kaupunkikuvaa viimeiseen asti niin katoaa kaikki kotoisa ja lämmin tunnelmakin. Koko paikasta on tullu sellainen sisustusosaston mainos, joka on vain näytillä mutta ei ole oikeasti kenenkään koti. Sitäkö Oulun kaupunki haluaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..että pitää valittaa ottamatta asioista selvää.
-Ei pidä maksaa aikuisten hintaa 12-vuotiaasta lähtien.
-Arvolipulla maksat 2.05 per matka (aikuinen). Onko se törkykallista mielestäsi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (165)

Uutisvirta

63
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
28
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
19
Professori irtisanomisten helpottamisesta pienyrityksissä: Kuluisi vuosikausia, että irtisanomisperusteet vakiintuvat
15
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
14
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
10
Nuoret tekevät yhä vähemmän abortteja Suomessa – "Tämän ajan kulttuurissa on jotain sellaista"
9
Koeajossa: Mainoslause "Kaikkien aikojen paras Ford" ei jää kovin kauaksi totuudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image