Oulu

Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus

Oulu 13.11.2019 18:00
Antti Ervasti

Vaikka ei ehkä uskoisi, meikäläinenkin oli muinoin jonkin sortin yliopistoälykkö, joka opiskeli Oulun yliopistossa 1980-luvulla. Ei Linnanmaan ihanissa kolosseissa vaan Åströmin vanhalla nahkatehtaalla Kasarmintiellä, jossa humanistinen tiedekunta sijaitsi silloin. Vanhuuttaan natisevassa rakennuksessa keskustan tuntumassa oli ilo opiskella, ja vähän sääliksi kävi kolholta laitokselta tuntuneella Linnanmaalla opiskelevia.

KUVA: Jukka Leinonen

Sittemmin lähes kaikki siirrettiin Linnanmaalle, viimeksi keskustassa viime vuosiin asti sinnitelleet arkkitehtiopiskelijat. Nyt Linnanmaalle siirtyvät myös kaikki Oulun ammattikorkeakoulun toiminnot. Tarkoitus on luoda jättimäinen korkeakoulukaupunki, josta kenenkään ei edes tarvitse käydä missään muualla. Kaikki elämässä tarvittava löytyy kampukselta.

Tuntuu nurinkuriselta, että kun tämä älykkökaupunki on saatu entistä isommaksi ja yhtenäisemmäksi, yliopisto irtautuisi sieltä lähemmäs keskustaa. Voisivatko tilat löytyä vaikka vapaaksi jäävistä ammattikorkeakoulun tiloista? Ympäri mennään, yhteen tullaan on Aku Ankan Taskukirjan numero 30:n nimi vuodelta 1976.

Jos yliopistolle ei lähdetä rakentamaan kokonaan uutta rakennusjättiä, eikä se järkevää varmasti olisikaan, mistä uudet tilat voisivat löytyä. Keskustankin läheltä löytynee kaikenlaisia tyhjiä tai tyhjiksi joskus jääviä tiloja, mutta sellaisia, joihin koko yliopisto mahtuisi kerralla, ei varmasti yhtään. Eikö Linnanmaan kampuksen korvaamaton etu nimenomaan ollut, että kaikki tieteenalat löytyvät saman katon alta?

Kyseessä mahtaa olla suuren luokan sumutus. Oulun yliopisto on tympääntynyt vuokranantajansa Suomen yliopistokiinteistöjen perimiin korkeisiin vuokriin ja haluaa pienellä uhkailulla tingata alennusta. Ehkä sillä ei ole pienintäkään aikomusta muuttaa missään vaiheessa. Muuta selitystä on vaikea löytää.

Kaiken lisäksi rahakiista näyttää aivan hölmöläisten touhulta, euron siirtämiseltä toisesta taskusta toiseen taskuun. Valtion laitos perii toiselta valtion laitokselta vuokraa, jota tämä toinen pitää liian kalliina. Onko tuollainen kovin yliopistoälykköä hommaa?

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (101)

Lopettakaa jo tämä päätön suunnittelu Oulussa. Opiskelijoille on rakennettu yliopisto jo aikaa sitten ja asuntoja pilvin pimein.
Nyt on siirretty myös muita opiskelijoita yliopistolle. On rakennettu useita pyöräteitä yliopiston opiskelijoille. Nyt sitten on aloitettu myös
tien leventämistä. Kuinka kalliiksi nämä muutokset tulevat. Yliopistolle kulkee monta linja-autoa ja kulkuyhteydet ovat hyviä, on vain unohdettu, että sinne ei asutus päädy, vaan elämää on myös kauempana johon kaivataan parempia kulkuyhteyksiä.
Miksi nämä yliopistolaiset otetaan näin huomioon ja muut kansalaiset unohdetaan. On paljon vanhuksia jotka eivät edes omista autoa tai pyörää ( tuskin pystyvät edes ajamaan pyörällä) jolla kulkisivat pakolliset matkat esimerkiksi terveysasemille, kun nekin on nyt keskitetty kauaksi asutuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monella muuttoa puolustavilla tuntuu olevan mittasuhteet täydellisesti hukassa. Kuvitellaan että yliopiston tilat mahtuvat johonkin keskustan yksittäiseen kiinteistöön tai yksittäiselle tontille.
Katsokaapa karttaa. Nykyinen yliopistokampus vastaa kooltaan noin puolta oulun ydinkeskustan alueesta.
Esim. ehdotettu raksilan markettien yhteenlaskettu ala ei ole edes neljäsosaa yliopiston tiloista.
Korkean rakentamisen sääntöjä joudutaan rukkaamaan kovalla kädellä, jos meinataan toiminnot mahduttaa pienelle aulueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä tavoin hämmentämällä saadaan ainakin asuntomarkkioita ohjailtua halutulla tavalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä tiedeyliopiston ja sumuttamiseen erikoistuneen amkin yhteenliittymä on täysi utopia. Hommassa ei toistaiseksi ole saatu aikaan muuta kuin kallita tie- ja infrastuktuurihankkeita ja yhä huononevaa työilmapiiriä. Kunhan jokainen yliopistopalvelu tässä vielä yhteisesti läpikäydään ja amkki pääsee mukaan "toimintaa kehittämään" niin tulos on täysi fiasko. Alkaa yliopistonkin rankinsijoitukset putoilla ja ollaan itse itsensä kehumisen tiellä, millä touhulla amkki yrittää pyristellä eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylioppilaslehden juttu aiheesta oli hyvä ja taustoja avaava. Suosittelen lukemaan sen.

On silti vaikea keksiä syytä yliopiston muutolle keskustan läheisyyteen. Mitä etua se tarjoaisi? Bussilla ja pyörällä etäisyyttä on varttitunti, mikä ei ole matka eikä mikään. Ennemmin pitäisikin tuoda kaupunkia yliopiston suuntaan.

Yliopiston päärakennuksen ja VTT:n välissä on niin paljon aukeaa tyhjää tonttimaata, että puolet kampuksesta voidaan uudisrakentaa siihen ilman ongelmaa, riippuen tietenkin tontin omistajasta.

Asuntorakentamisen nyt hiipuessa kannattaa laittaa vauhtia suunnitelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on liikaa ja väärällä tavalla otettu identiteetiksi tämä "saman katon alla". Muualla maassa toimii eri tieteenalojen välinen yhteistyö vähintään yhtä hyvin ellei jopa paremmin, vaikka vastaavaa monoliittista rakennusta ei ole. Mutta eihän tätä identiteettipalikkaa uskalleta kriittisesti tarkastella, koska jouduttaisiin myöntämään ettei keisarilla taaskaan ole vaatteita. Toinen kiinnostava juonne tässä keskustelussa on kaupungin aktiivisuus. Alunperin yliopisto on ollut valtion virasto, jolla valtio on oikeutetusti vetänyt omaa polkua ja kunta totellut. Pidän äärimmäisen vaarallisena mahdollista lisääntyvää kaupungin ja yliopiston sotkeentumista toisiinsa, sillä se altistaa yliopiston oululaisen kuntapolitiikan ketkuilulle. Sama juttu jos yliopisto suostuu kaupungin vuokralaiseksi. Toimittajat, pysykää valppaana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelijan on paljon helpompi valita itselleen ja aikatauluun sopivia kursseja, kun ei tarvitse kuljeskella luennoilla ja harjoituksissa eri puljuissa. Myös opettajien etu on se, että toiminnot on keskitetty samalle alueella eikä hajotettu pitkin pitäjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston sijoittaminen keskustan tuntumaan on täysin älyvapaa ajatus. Mistä niin iso tontti saadaan, johon mahtuu mammuttirakennus ja monelle sadalle työntekijälle auton pysäköintipaikka? Entä asunnot opiskelijoille? Keskustassa on rajallinen määrä vuokra-asuntoja ja kalliit hinnat. Linnanmaalla on tuhansia kerrostaloasuntoja opiskelijoille, ja hinnatkin ovat sopuisat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et siis ole ajatellut Korkeakoulua? Ilman muuta keskustaan (tai välittömään läheisyyteen) on sijoitettavissa melkein minne tahansa yliopiston verra tilaa! Matkakeskuksen alue, vanha Stockkan alue, Kontinkangas (jolloin saisimme myös lääkiksen samaan jamaan!), kyllähän näitä löytyy jos halutaan! Eikä korkeus ole ongelma!!! Vai mennäänkö Tampreelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ilman muuta keskustaan (tai välittömään läheisyyteen) on sijoitettavissa melkein minne tahansa yliopiston verra tilaa!"

No ilman muuta ja muut ilman. Oletko koskaan käynyt yliopistolla? Se on ISO laitos. Mihin ajattelit sijoittaa matkakeskuksen? Kontinkankaalla on jo liiketoimintaa, joka ei varmaankaan halua paikastaan luopua. Ja vaikkei olisikaan, nuo mainitsemasi alueet riittävät vasta noin kolmasosaan tarpeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiolta on tingattu lisää rahaa yliopistoille. Jos OY alkaa mankua lisää rahaa rakentamiseen kun siirrytään keskustaan. Linnanmaan kampukseen valtio on upottanut satoja miljoonia. Ei valtiolta rakentamisrahaa tule vaan kaupunki joutuu maksajaksi. Helpompaa on tingata valtiolta vuokranalennusta nykytiloihin. Tehkää ajolenkki Linnanmaalle. Taskulaskin mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Romania muistetaan vuosituhannen vaihteesta hallitsijan upeista palatsissa, sitten iski palatsin ulkopuolella vallankumous ja koko humpuuki paljastui kaikessa
karmeudessaam kaikille.
Hallitsijoille tuli liukas lähtö.

Meille tehtiin "fantastinen" koulu ja yliopisto uudistus niistä hedelmistä siis nauttikaamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä yliopistolle on rakennettava uudet ja terveelliset tilat mahdollisimman läheltä Oulun keskustaa. Tulevaisuus on terveissä opiskelijoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittaja Ervasti on oikeilla jäljillä. Olisi tutkivalle journalismille kiintoisaa penkoa Senaattikiinteistöjen toimintaa. Nopeasti heidän nettisivuilta laskien sain johtoryhmästä 12 palkallista johtajaa ja 4 aluejohtajaa päälle. Pienemmät pomot eivät mahtune johtoryhmään. Mitähän mahtaa olla johtoportaan palkat? Olisiko tällä jotain tekemistä jatkuvan yliopistojen vuokrien nousun taustalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjataanpa omaa viestiä, että yliopiston vuokranantaja on tietysti Suomen yliopistokiinteistöt, jolta löytyi nettisivuilta 13 johtajaa ja päällikköä ja paikallliset kampusmanagerit päälle. Molemmat valtion kiinteistöjä vuokraavat puljut suurennuslasin alle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tässähän haukutaan väärää puuta! Ei Senaatti-kiinteistöillä ole tämän yliopiston kanssa mitään tekemistä (muutoin kuin että on samoja Valtion yhtiöitä). Kyllä tässä OIKEA syyllinen on Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, jolla on valta määrätä vuokrat miten tahtoo, ja TAHTOO!!!
Kummaliista sinänsä, että Valtion laitoksia molemmat: sekä Yliopisto, että SYK! Rahaa taskusta toiseen, ja erityisesti TOISEEN! Ihan älytöntä, että sivistyksen osuus valtionhallinnossa näyttää jäävän vuokrien maksimoinnin jalkoihin! Tästähän tässä koko jupakassa on kyse!! Eli mikä on tämä SYK?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Torniton yliopisto ei käy. Hallinto tarvii valoa eli kerrokset 5-7 riittää perustoimintoihin kesällä, 8-16 kerrosta tuottaa tasaista tulosta talvellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (101)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image