Oulu

Kolmioista on jo pula Oulun asun­to­mark­ki­noil­la – yksiöistä ylitarjontaa

Oulu 14.2.2018 7:10
Markku Rättilä
Rautatienkadulle nousevaan tornitaloon tulee runsaasti pieniä asuntoja. Niitä on paljon myös naapuritaloissa. KUVA: Jukka Leinonen

Useat rakentajat tuottavat yksiöitä ja pieniä kaksioita sijoittajille. Välittäjän mukaan kysyntää olisi myös perheasunnoille.

Vuonna 2017 Oulussa luvitettujen kerrostaloasuntojen keskikoko oli reilut 35 neliömetriä. Asuntokoko on tullut viime vuosina alaspäin kuin lehmän häntä. Luku on kuvaava tämän ajan asuntomarkkinatrendille kaupungissa.

Tilanne huolettaa asuntovälittäjiä. Kysyntää olisi välittäjien mukaan myös perheasunnoille, etenkin kolmioille. Niiden tarjonnassa on niukkuutta, eivätkä isot asuntorakentajat näytä olevan niistä kiinnostuneita.

Tilanne on sama omistusasunto- ja vuokrapuolella.

– Tarve on asiakkaiden suusta kuultua, toimitusjohtaja Pasi Backman sanoo. Hän on tehnyt Oulussa asuntokauppaa 15 vuoden ajan, josta seitsemän vuotta yrittäjänä omaa nimeään kantavassa yhtiössä.

Ilmiö on ollut Oulussa vallalla kymmenen vuotta. Sitä ennen ei ollut tarjolla riittävästi pieniä asuntoja, joilla olisi ollut kysyntää. Painopiste siirtyi voimakkaasti niiden tuottamiseen.

Backman näkee vääristyneessä tilanteessa uhkana yksiöiden ylitarjonnasta johtuvan hintakuplan.

– Ylitarjonta voi laskea vuokratasoa. Se ei ole sijoittajien kannalta järkevää. Innostus voi hiipua, jos ei saa riittävää tuottoa.

Hyvällä paikalla olevasta kolmiosta ollaan Backmanin mukaan valmiita maksamaat jopa yli tonnin kuukausivuokria.

Pieniä asuntoja tarjolla runsaasti

Tiistaina oli Oulussa tarjolla Vuokraovi.com-palvelun sivustoilla yhteensä 611 vuokrayksiötä ja -kaksiota. Niistä oli heti vapaana 278 kappaletta.

Isompia asuntoja oli tarjolla 224, joista heti vapaana oli 138.

Myynnissä yksiöitä ja kaksioita oli 1050, joukossa runsaasti tekeillä olevaa uudistuotantoa. Kolmioita ja neliöitä oli Oulussa 2017 luvitettujen kerrostaloasuntojen keskikoko on 35,7 neliötä.

Pienimmät yksiöt ovat vain parinkymmenen neliön kokoisia.

Viime vuosina on tehty myös 30–40 neliömetrin kaksioita ja alle 50 neliömetrin kolmioita.

Huomattava osa Oulun pienten asuntotuotannosta on päätynyt viime vuosina sijoittajille vuokra-asunnoiksi.

Lue lisää 14.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (106)

Aha ,kolmioista pula, pyöreää kuitenkin rakennetaan Heinäpäähän .ja neliön muotisia on tietääkseni hyvin paljon.
Mites ellipsit ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpillapa on ovaalin muotoinen huone, itse talo on valkoinen, ei kuitenkaan tuo Oulun lasikaappitorni. Sipilälle voisi joku osoittaa pyöreän pehmustetun huoneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuo yksilöiden ylitarjonta ongelma ole. Grynderin omatunnolla varustettuna niistä tekee käden käänteessä näppärän kokoisen kolmion. Ei kai se ole ongelma, jos ulko-ovi aukeaa makuuhuoneeseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erityisesti suorakulmaiset kolmiot ovat vähissä. Myös ympyrät on kortilla. Kaipaan myös heksa- ja pentagoneja. Rahaa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

P.S. Asumistuki on kaiken pahan alku ja juuri
Soon just noi n.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka noita rakennuslupia myöntää tosi vastuuttomasti.? Pitäis poliisin tutkia liittyykö siihen koruptiota eli voideltuja virkamiehiä rakennusliikkeiden toimesta. Toiminta on kuin entisessä NL:ssa jossa määrä ensin ja laatu jos sattui tulemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Myynnissä yksiöitä ja kaksioita oli 1050, joukossa runsaasti tekeillä olevaa uudistuotantoa. Kolmioita ja neliöitä oli Oulussa 2017 luvitettujen kerrostaloasuntojen keskikoko on 35,7 neliötä."

Tämä ei ihan auennut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

25 - 45 m² vuokrayksiöitä ja -kaksioita toivoisi olevan enemmän tarjolla. ei kaikki hamua jotain 550-600 € residenssiä lähiöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota ei usko heinänsyöjäkään. Minkään laisista asunnoista ei ole Oulun seudulla pulaa, vaan ylitarjontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on tilanne. Nyt pitää kaavoittajan ja rakennusvalvonnan virkamiesten viimeinkin herätä. Rakennusliikkeiden ylivalta heijastuu juurikin näin karmaisevalla tavalla. Asunnon hankkijoille tarjotaan asuntoja kohtuuttomaan hintaan, ja minkälaisia ? Ei ole tarvittavia säilytystiloja, makuuhuoneet aivan liian pieniä, pysäköintiongelmat jne. Käytännössä nyt meneillää oleva rakennuspuumi suosii vain sijoittajia. Oulun keskustan livealueet on jo pilattu näillä masiivisilla "yhteishallinto kortteleilla" Samaan aikaan keskustan palvelut näivettyvät, yritykset ja kaupat palveluineen siirtyvät yhä enennevässä määrin naapurikuntaan, tai lopettavat toimintansa kun ei ole vara maksaa kiskurimaisia liiketilavuokria.

Tuo hintojen nousu, millä perustellaan rakennuskustannuksien kasvua, on höpö höpö puhetta. Jospa ny t joku rakennusurakoitsija vois laittaa tänne keskustelupalstalle faktatietoa kustannuksista, mitä mikäkin maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jollakin johtoportaassa on noussut palkat todella korkeiksi toisin kun työmiehen/naisen tuntipalkka maltti ollut kohtuutonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on se kysynnän ja tarjonnan laki. Sellaista tehdään, jota ostaa halutaan. Hyvin simppeliä. Niinkuin sekin, että jos kaiken muunkin hinta nousee, niin tietysti asuntojenkin hinnan käy samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman kovin asuntoasiantuntija herra kiinteistövälittäjä kertoo sen sitten maailman kovimmille asuntoasiantuntijille herra rakennuttajille. Me muuthan emme ymmärrä mistään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tuleekin hintakupla ja asuntojen hinnat suorastaan romahtavat kuin härän häntä ja ahneille sijoittajille ja gryndereille tulee oikein kunnolla takkiin. 80-luvun puolivälissä oli 80 neliön rivitalokolmiolla, jossa sauna kylpyhuone ja toinen wc, vuokraa 1500 markkaa eli noin 250 euroa! Kenen vika on hintojen räjähtäminen? Ihmisten asumisen kustannuksella keinottelu on pahin ongelma Suomessa ja aiheuttaa köyhyyttä, eriarvoisuutta, työttömyyttä ja työpaikkojen katoamisen ulkomaille. Suomesta tulee tällä menolla köyhä kehitysmaa, jossa harvat rikkaat omistavat kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vika vuokrien nousemiseen on liian kovissa asumistuissa. Ikävää, että toivot kanssaihmisille taloudellisia vaikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko että jos ei oo vara niin vuokrat nousee? Ei niitä tyhjilläänkään makuuteta vaan hinnat mukautuu maksuvoimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatetaan! Vekselivetoiset puliveivarit muut nilviäiset nalkkiin! Loppuu se ylihintaiset homemurjujen rakentaminen pankin rahoilla.
P.S. Asumistuki on kaiken pahan alku ja juuri!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (106)

Uutisvirta

31
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
14
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
11
Professori irtisanomisten helpottamisesta pienyrityksissä: Kuluisi vuosikausia, että irtisanomisperusteet vakiintuvat
8
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
6
Koeajossa: Mainoslause "Kaikkien aikojen paras Ford" ei jää kovin kauaksi totuudesta
5
Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalosta Oulun hiippakunnan uusi piispa – sai 59,4 prosenttia äänistä
5
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image