Oulu

Kohu cheerleader-kir­joi­tuk­ses­ta yllätti Rebekka Naatuksen

Rebekka Naatus sanoo olevansa yllättynyt siitä, kuinka tulista palautetta hän on kirjoituksestaan saanut, puolesta ja vastaan. KUVA: Sanna Krook
Oulu 27.11.2012 15:20 | Päivitetty 27.11.2012 15:42
Silja Aitoaho

Oulun seurakuntien tiedottaja Rebekka Naatus kirjoitti Kaleva.fissä sunnuntaina julkaistussa Sielun silmin -blogissa jääkiekko-otteluiden cheerleader-tytöistä otsikolla Seksiä sedille jääkiekkokatsomoon ja tuli sohaisseeksi varsinaiseen muurahaispesään.

Kirjoituksessaan hän kertoi välttelevänsä jääkiekkokatsomoita, koska vastustaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Naatus sanoo, ettei hän ole edelleenkään löytänyt vastausta siihen, mitä muuta tehtävää cheerleadereilla olisi Kärppä-matseissa kuin se, minkä hän nosti esille, eli olla seksuaalisesti viehättävä, kuuma.

Kärppä-peleissä esiintyvä oululainen Baby Beast Cheerleader -joukkue piti kannaotossaan Naatuksen blogikirjoitusta tarkoituksellisesti myös jääkiekkoyleisöä loukkaavana ja cheerleader-toimintaa mustamaalaavana.

"Kärppä-peleissä syntyy
v
äärä kuva lajista"

Naatus toivoo, että myös muut kuin Kärppä-peleissä toimivat cheerleaderit ottaisivat osaa keskusteluun.
Hänen mukaansa Kärppä-matsien cheerleader-toiminta antaa väärän kuvan harrastuksesta.

”Arvostan urheilulajina cheerleadereita. Mutta edelleen olen samaa mieltä siitä, että se, mitä Kärppä-matseissa tapahtuu, antaa väärän kuvan harrastuksesta. Se on ihan eri asia kuin se, että lahjakkaat ihmiset harrastavat cheerleader-toimintaa ja kilpailevat.”

Naatus sanoo olevansa yllättynyt siitä, kuinka tulista palautetta hän on kirjoituksestaan saanut, puolesta ja vastaan.

”Kohu yllätti, siitäkin huolimatta, että toki tiesin, että jääkiekkokaupungissa tämä on tärkeä aihe.”

Naatus korostaa, että blogikirjoituksen tarkoituksena ei ollut cheerleader-toiminnan kyseenalaistaminen, vaan nimenomaan jääkiekkokulttuurin kyseenalaistaminen.

”Palautteen perusteella se vaikuttaa olevan yhteiskuntamme viimeisiä linnakkeita, joihin ei saa koskea”, Naatus pohtii.

Kirkolla ei
virallista kantaa


Naatuksen blogikirjoitus sai jotkut kommentoijat hermostumaan siinä määrin, että he ilmoittivat eroavansa kirkosta. Naatus korostaa, että kirkolla ei ole virallista kantaa cheerleadereihin.

”Tämä on täysin henkilökohtainen näkemykseni eikä sillä ole mitään tekemistä kirkon kanssa. Luterilainen kirkko on sellainen, joka pitää arvossa ihmisten omaa ajattelua ja näkökulmia. Mielipiteiden kirjo on nimenomaan osa luterilaista kirkkoa ja uskoa.”
 
Naatuksen mukaan on olennaista, että ihmiset uskaltavat lähestyä kysymyksiä rohkeasti ja omana itsenään siitä näkökulmasta, mikä oikealta tuntuu, ja että he myös kunnioittaisivat omaa tunnekokemustaan.

”Jos se sitten herättää keskustelua ja jos toiset tuomitsevat, se ei ole vaarallista. Keskustelu tästä aiheesta on hyvä käydä ihan selvästi, koska sitä niin paljon herää.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (203)

Tietyllä tavallahan tuo cheerleader-toiminta on ihan hupaisaa. Sinänsä koko homma on Amerikoista lainattua. Siellä on amerikkalaisen jalkapalloon aina kuulunut cheerleader-toiminta.Tietysti porukkaan on kelpuutettu lähinnä vain kauniita nuoria naisia, jotka esiintyvät vähäasuisina. Amerikkaisessa yhteiskunnassa on paljon kaksinaismoralismia ennen muuta suhtautumisessa seksiin. Cheerleader-toiminta on tietysti urheilullista, mutta siinä on myös mukana ns. hyväksyttyä seksikkyyttä. Mutta niinhän on nykyisin monessa urheilulajissa. Ei Rebekka Naatus tuossa kirjoituksessaan täysin väärässä ole, turha niin on väittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on erottu kirkosta aikaa sitten. Tuntuu että menee puurot ja vellit sekaisin, kun nainen alkaa puhumaan miehisistä haluistansa. Taida olla mitään merkitystä miehisillä haluilla vaan miltä se naiselle näyttää. Hyvä, kun kuitenkin vaikuttaa ymmärtävän sen olevan urheilua. Väliaika viihteenä ja tunnelman ylläpitäjänä ihan paikallaan, molemmat sekä musiikki että tanssi. Mikäli Rebekka osaa itse tanssia paremmin, eikä alkaisi aliarvioimaan tai halventamaan tyttöjen toimintaa, niin eiku näyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OIkeasti, keneltä se on pois, jos toiset saavat ihailla naiskauneutta myös jääkiekkokatsomossa?

Suomalaisissa naisissa on harvoja oikeasti kauniita, suurin osa kun valitettavasti tuppaa olemaan sellaisia lyhytjalkaisia, paksumahaisia ja tiukkapipoisia.. Siltikin, nainen on kuin taulu, kauneinta luojanluomaa yhtäkaikki, jokaisessa sitä jotakin, meistä miehistä niin ihanan lumoavaa.. ketä haittaa, jos mies saa katsella kaunista naista, ja kuka siinä jotain menettää?? En nyt ymmärrä tätä kateutta.

Toisaalta, lätkämatsissa Cheerleederit ovat se tekijä, joka nostaa tunnelman ja tekee pelifiiliksen niin upeaksi, SUURI KIITOS TEILLE TYTÖT, olette pelin sokeri ja hunaja ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jollekin henkilölle voi oikeasti olla tapahtuman oheistoiminta esteenä osallistumiselle, ei hän todellakaan muutenkaan kyseiseen tapahtumaan osallistuisi. Voisin kuvitella että sama pätee tähän naikkoseen. En itse sano vältteleväni kaunoluisteluturnauksia sen takia että hallissa on kylmä, sanon ettei vois vähempää kiinnostaa. Tämä Rebekan koko juttu on alusta asti yhtä sanahelinää ja turpajouhien kasvatusta hankittaessa asemaa kohti seuraavia kuntavaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos ja kunnioitus cheerleadereille. Kannustuksenne on huippua ja vielä mukavaa katsottavaa! Koettakaa kestää nämä rebekkanaatukset, ei näistä koskaan pääse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset hyppii vähäpukeisena, kun osa mättää väkivalloin toisia nekkuun. Ja yleisö hurraa.

Harmi kun kaljaa ei saa katsomosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei tarvitse lukea tämän naisen höpötyksistä mitään ainakaan kalevasta.
Pysykööt vaan siellä seurakunnan sivuilla nämä uskovaisten mielipiteet..

Itse menen kärppä-peliin vain ja ainoastaan seuraamaan jääkiekkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevasta niinkuin kaikista muistakin lehdistä voi ihan itse valita, mitä lukee. On se kuitenkin hyvä asia, että meillä on vielä sananvapaus, että asioista kirjoitellaan vähän eri kantilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen erityisryhmä uskovat sitten muka ovat -joku kielletty ryhmä vai? Ja mikä Rebekkan kommentissa yleensä mitenkään viittasi mihinkään uskovaisuuteen; sekö jos on srk:n hommissa? Sekö että uskaltaa sanoa asiasta rehellisesti totuuden? Eikö muka kaikkia koske yhtälailla mielipiteen- ja sananvapaus?

Muuten saakin kuka vain kirjoittaa vaikka mitä p-s-aa, mutta annapas olla jos joku sanoo reilusti mitä ajattelee, vaikka tietää ettei se kaikkia miellytäkään. Ihmeellistä epärehellistä ja rasistista syyttelyä, vaikka Rebekka ei esim. vaatinut kyseisiä hetkuttelijoita ja miesten kuolaamisen kohteita pois jääkiekkomatseista... Miksiköhän muuten kaikkea täytyy matkia Jenkkilästä...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentteja on enemmän kuin Kärppäpeleissä katsojia. Se kertonee kommentoijien motiiveista ja asiantuntemuksesta kaiken tarpeellisen. Rebekka voisi pyytää anteeksi asiatonta käytöstään, ja se siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mielenkiintoista lukea näitä kommentteja ja miettiä mitä jäi moderaattoriin.. itse olen kerran joukkueurheilutapahtumassa käynyt ja tuli aivan epätodellinen olo,siellähän ihmiset olivat aivan avoimesti ja estottomasti joukkopsykoosin vallassa....joskus tilanne saatta jopa riistäytyä käsistä(jalkapallohuligaanit)...ja nyt joku on uskaltanut arvostella sitä mitä urheilupyhätössä tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en nyt ymmärrä enää mistään mitään. Miksi cheesleaderit saa esittää seksikkäänä osaamisiaan urheilutaloilla, mutta ei jäähallissa? Olen kyllä Rebekan kanssa sitä mieltä, että cheesleaderit kiinnittävät seksikkyydellään huomion- ei siinä mitään. Se minua vaan häiritsee, että kun ovat niin nuoria, lapsia vielä, että se ei okein sovi. Tämmöinen vanha ukko tulee vain kiusaantuneeksi oli ne sitten jäähallissa tai urheilutalolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Rebekka! Hienoa, kun tuot asian esille rohkeasti. Keskustelun tarvetta näköjään on.Peli on peliä, ei siellä mitään muuta tarvitse olla. Erätauolla voi käydä mieluummin viilentämässä olotilaansa,että jaksaa taas kannustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rebeka Naatuksen kolumni oli häpeällinen osoitus vanhakantaisesta taantumuksesta ja suvaitsemattomuudesta. Hän lähti ajatuksesta, että naisilla ei ole omaa tahtoa eikä kykyä hallita itseään. Ei kiitos tuollaisille ajatuksille ja asenteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siinä siitä ollut kysymys. Jutun ydin oli, miksi naiset haluavat omatahtoisesti ja itseään halllitsevasti ryhtyä seksiobjekteiksi. Eihän Naatus missään kohtaa väittänyt, että heidät olisi siihen pakotettu. Suvaitsemattomuudesta en muuta osaa sanoa kuin että paljon sitä näissä kommenteissa on tullut esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (203)

Uutisvirta

89
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
51
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
40
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image