Oulu

Kiviniemen me­ri­pe­las­tusyh­dis­tys: Perämeren jää on puikkoontunut ja vesittynyt – "Jäälle ei ole enää mitään asiaa"

Oulu 19.4.2019 14:34
Anna Leinonen

Perämeren jää on Oulun edustalla jo niin haurasta, että siellä ei kannata liikkua lainkaan, sanoo Kiviniemen meripelastusyhdistyksen päivystävä pelastusaluspäällikkö Timo Lämsä.

– Jäälle ei ole enää mitään asiaa. Me lopetimme jäällä liikkumisen pari viikkoa sitten.

Kellonlahden jää oli tämän viikon maanantaina jo erittäin puikkoontunut ja vesi oli mennyt syvälle jäähän. Tämän viikon lämpimien säiden myötä jää on haurastunut entisestään. KUVA: Lauri Halonen

Talvella merelle muodostunut teräsjää on puikkoontunut ja vesittynyt, mikä kertoo siitä, että jää on hajoamassa. Lämsä sanoo, että rannassa saattaa olla vielä useita kymmeniä senttejä jäätä, mutta se on niin haurasta, että ihminen voi painua siitä läpi.

– Ilmatieteen laitoksen mukaan Hailuodon länsipuolella on avovettä.

Lisäksi useilla Oulun edustalla olevilla virtapaikoilla sulan veden alue on levinnyt laajalle. Näin on esimerkiksi Vihreäsaaren satamaväylän ja Toppilansalmen yhteydessä. Pateniemessä olevalla Sudenväylällä avoveden alue on levinnyt puoleenväliin Kellonlahtea.

Lämsä sanoo, että jäät ovat lähdössä Perämerestä tänä vuonna noin 1,5–2 viikkoa aikaisemmin kuin viime vuonna.

Jää sulaa päältä ja alta

Pelastuslaitos ja merivartiosto ovat pelastaneet perjantaina useita ihmisiä merestä ja jäälautoilta Oulun edustalla. Lämsä arvioi, että myöhäinen pääsiäinen vaikuttaa osaltaan siihen, miksi ihmiset liikkuvat yhä jäällä.

– Pääsiäisenä on totuttu käymään pilkillä.

Oulun edustalla oli tänä vuonna 20–30 senttiä vähemmän jäätä kuin viime vuonna. Tällä hetkellä jäätä sulattaa sekä taivaalta porottava aurinko, että lämmin vesi.

– Virtauksia tulee nyt etelästä. Se syö jäätä altapäin, Lämsä sanoo.

Kiviniemen meripelastusyhdistys on yleensä saanut veneen vesille noin viikko vapun jälkeen. Lämsä arvioi, että tänä vuonna veneilykausi alkaa samoihin aikoihin.

Myös Länsi-Suomen merivartiosto on kehottanut välttämään jäällä liikkumista.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Meripelastusseura? Eiko tuollaisra viranomaistehtävää varten ole oikeaa viranomaista? Vaan tehtävät annetaan jonku yhdistyksen harrastelioiden kontolle? Aika härskiä että joku random jalkapalloseura hoitaa osan pelastustoimen tehtävistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan periaatteen vuoksi pitäisi alkaa laskuttamaan nuita pilkkihölmöjä, jotka varoitusten jälkeen menee tuonne ja joudutaan onkimaan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

höpö höpö tänäänkin Lumijoelta sain 22kg ahventa. Ja menen huomenna uudelleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan noita jäällä porukkaa pari päivää sitten, itse en mennyt. Maksakoot itse pelastamisesta siis ihan oikean hinnan mitä se todellisuudessa maksaa. Vois vähän hidastaa sinne jäälle menoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sinä olet päättämään onko jollakin jäälle mitään asiaa? Mistä sinä kenenkin asiat tiedät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsiäinen on myöhään tänä vuonna koska toinen täysikuu sattuu kuukauden keskivaiheille, kertovat tähtitieteilijät. Jos pääsiäishiihdot on mielessä, niin kannattaa hankkia rullasukset, niillä pääsee asfaltilla hyvään vauhtiin eikä heikkoja jäitä tarvi miettiä silloin. Jäät on virtaavista joista lähdössä näinä päivinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemijoki suistossa oli tänään jäällä useita ulkoilijoita joilla ei aavistukaan että ens viikolla viimeistään joki vapautuu jäistä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rohkeutta riittää, mutta tositilanteessa varmasti arkuus voittaa. Mitä tekevät jos virta vie jäälautalla seilaamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko käydä vielä pilkillä, muuten olen koko loppukevään ilman ruokaa. Kynsiäkö mun pitäs syödä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siinä, jos ei omahenki huoleta niin sinne vaan... Mutta kyllä silloin jos jäälle menee sen jälkeen kun pelastuslaitos on varoituksen antanut niin lasku mahdollisesta pelastamisesta pitäisi mennä pelastettavan piikkiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se henkilökunta ole varattuna jokatapauksessa, ja jos ei ole tekemistä niin sitten harjoittelevat jossain pelastamista kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
57
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
56
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
54
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
31
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image