Oulu

Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on har­joit­te­lu­ka­saus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rau­ta­tien­ka­dul­le

Rakennustehon markkinointijohtaja Jussi Raappana katsoo, että aukealla seisoessaan Kivikukko näyttää paljon isommalta kuin alkuperäisessä paikassaan Rautatienkadulla. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 17.11.2019 20:33 | Päivitetty 17.11.2019 20:48
Antti Ervasti

Kivikukko ei enää ole kivikasa Pikkaralan perukoilla, vaan se on koottu koemielessä uudelleen Oulun lähistölle.

Legendaarinen Oulun maamerkki Kivikukko on nyt pystytettynä salaisessa paikassa Oulun lähistöllä. Kivet tuotiin sinne Pikkaralasta syksyllä ja tehtiin koepystytys uuteen paikkaan.

– Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan paremmin koota varsinaiseen paikkaansa Rautatienkadulle rautatieaseman lähelle. Sinne sitä aletaan pysttää ensi keväänä, kertoo Rakennustehon markkinointijohtaja Jussi Raappana.

Hän kertoo, että Kivikukko on keilattu uudestaan lasereilla, jotta arkkitehdit saavat otettua mitat ja tehtyä piirustukset lopullista koontia varten.

Kivikukko seisoi kevääseen 2013 saakka rautatieaseman jalankulkutunnelin keskustan puoleisessa päässä Rautatienkadulla. Asema-alueen rakentamistöiden takia se jouduttiin purkamaan, ja kivet siirrettiin väliaikaiseen säilytykseen.

Arkkitehtiopiskelijat olivat numeroineet kivet punaisella, jotta ne osattaisiin koota oikein takaisin. Kun Rakennustehon Juho Hiltula alkoi rakentaa Kivikukkoa uudelleen, merkit eivät enää näkyneet. Ne saatiin näkymään uv-valolla pimeässä.

– Olisiko siellä joku käynyt kuuden vuoden aikana raaputtelemassa merkinnät pois, vai onko se ollut säiden vaikutusta, ei voi tietää, Raappana pohtii.

Hiltula on yksin tehnyt valtavan työn kootessaan kaivinkoneella Kivikukon väliaikaiselle paikalleen, jota ei haluta tarkemmin paljastaa. Tällä kertaa sen sisällä ei ole tyhjää tilaa vaan maata.

– Siksi se on nyt enemmän lähellä alkuperäistä, kupolimaista muotoaan. Kun se oli entisessä paikassaan, muoto oli vuosikymmenten saatossa painunut vähän pannumyssymäiseksi, Raappana arvioi.

Kivikukko on nyt pystytetty salaiseen paikkaan, jotta maamerkki osataan kasata oikein Rautatienkadulle. KUVA: Jarmo Kontiainen

Lopullisen uuden elämänsä Kivikukko saa piirun verran pohjoiseen entisestä paikasta Rautatienkadulla. Rautatieaseman vieressä olevalle tontille rakennetaan kolme kerrostaloa. Tontin nurkalle tulee talojen yhteisen maanalaisen parkkihallin sisäänmeno, jonka portiksi Kivikukko kootaan.

Raappana arvioi, että valmiina paikoillaan Kivikukko tulee olemaan kesän tai syksyn aikana. Arteksi nimetyn kokonaisuuden ensimmäinen kerrostalo valmistunee vuoden 2020 lopulla, ja silloin myös Kivikukko otetaan käyttöön.

Nyt Kivikukko näyttää paljon isommalta kuin seistessään aikoinaan Rautatienkadulla. Silloin jopa Rakennustehon väki epäili, mahtuuko siihen auton mentävä aukko.

– Jouduimme toteamaan, että tosi hyvin mahtuu, Raappana nauraa.

Kivikukon kivet ovat niin isoja, että niitä mahtuu vain muutama yhdelle lava-auton lavalle. Siksi niiden kuljettaminen keskustaan tulee olemaan valtava urakka. Kuljetusta ja asentamistöitä tullee vaikeuttamaan lisäksi keskustan vilkas liikenne.

– Välillä ei ollut usko riittää, kun katsoi, kuinka raskaita nuo kivet ovat. Nyt on huojentunut olo kun se on noinkin nätisti noussut pystyyn. Jälkeenpäin ajateltuna oli nerokas idea koota se ensin koemielessä tänne ennen varsinaista pystytystä, Raappana huokaisee.

Kivikukko rakennettiin vara-asemaksi pommitusten varalta sotien aikana vuonna 1942. Se säilytettiin purkuun asti alkuperäisen kaltaisessa asussaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Suomessa mikään ei saalevätä rauhassa omalla paikallaan. Kaikki siirretään, korjataan pilalle jne. Minusta autenttisuudellakin pitäisi olla arvonsa. Kirkko, johon ei ole kajottu moottorisahoin, pursottimin, sorkkaraudoin... Missään ''''''''''''''''suomessa ei ole patinaa ja satoja vuosia toiminutta baaria...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatella!
Oululaiset tekevät kimpassa jotain!
Ja kyse ei ole rikoksesta, eikä jääkiekosta!
Ajatella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla menetelmällä Ruskotunturin siirto keskelle Oulua olisi helppoa, purettaisiin pari kerrostaloa ja siihen Oululaisille laskettelu mekka vaikkapa ruoka tai kahvitauoilla käväistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Rakennusteho! Suhteellisen pienellä rahalla saatte rakentamiinne taloihin omaleimaisuutta ja samalla Oulu saa palan historiaansa takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurussuollahan nämä oli monta vuotta. Ei Pikkaralassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tuo ole se sama rakennus jota parhaillaan laajennetaan Raksilan kulmilla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä kaikki sen arvoista, että oikein salassa pitää touhuta. Jos tämä on salaista niin vielä salaisempaa on uuden matkakeskuksen valmistuminen. Matkakeskukseenhan nuo tontit alunperin varattiin. Taitaa vaan asunnoilla olla parempi kate. Kohta varmaan kaavan kanssa tehdään jotain salaista niin saadaan koko alue asunnoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehe. Toi tuo "salainen paikka" -kuvaus muistoja mieleen.

Muistattekos kun tuo purettiin aseman vierestä ja kuljetettiin säilöön "salaiseen paikkaan"? Viikon päästä joku lenkkeilijä otti kuvan metän reunasta jonne oli kivet kipattu läjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme jos löysivät sieltä metän reunan ryteliköstä kaikki kivet suurinkaan piirtein ehjinä sen jälkeen kun silloin ne sinne aikoinaan purun jälkeen kippasivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo vanhan VR peruja niin hattua pitää nostaa.
Kaiken muun on nyky VR johto myynyt ja hävittänyt tulospalkkiot maniassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi pitänyt pysyä höyryvetureissa ja hiililämmitteisissä puuvaunuissa. Sähköpelit ei ole mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nyt ole vielä aprillipilan aika, joten olette manipuloineet jollain tietokone konstilla, kuten naiset ottavat läskejään pois kuvistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivikasa tulee, mutta missä matkakeskus? Meillä homeiset asema rakennukset sitä tällä hetkellä markkeeraa ja pahalta näyttää, että hoitavat seuraavat tuhatvuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen asemarakennus riittää Ouluun. Menolipun etelään voi ostaa kännykälläkin, ei siihen mitään hulppeita asemarakennuksia tarvita, ja suurin osa ei tarvi edes sitä menolippua, kun pääsee muuttoauton kyydissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava suoritus rakentajalta Kivikukon museoimiseksi arkiseen käyttöön. Alkuperäiselle tilalle ei ole koskaan esitetty laillista käyttöä. Nyt sitten vaan odottelemaan kommentteja, viihdettä Kalevan lukijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomaista että tämä palautuu aseman lähelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa vain ketää yhtä kauan kuin pengertien suunnittelu ja rakennus Hailuotoon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
8
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
7
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
5
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image