Oulu

Kitaristista kuuluisa kan­sal­lis­lau­luil­la

Äskettäin oululainen opettaja Kyösti Rautio sai sähköpostia uruguaylaiselta kotikitaristilta, joka toivoi sovitusta maansa kansallislaulusta ja lähetti nuotitkin liitteenä. Rautiota kiehtovat erityisesti Aasian ja entisten Neuvostoliiton maiden kansallislaulut.
Oulu 21.10.2009 0:00
Anssi Juntto
Eri maiden kansallislaulut on totuttu kuulemaan hyvin mahtipontisina sovituksina. Oululaisen Kyösti Raution, 34, pitkäsoitolla ne soivat hillitysti ja akustisesti kitaralla näppäillen.

Fifteen National Anthems & One Acoustic Guitar julkaistiin vasta kolmisen viikkoa sitten, mutta kuulijoita Rautiolla on riittänyt. Viimeisten kolmen vuoden aikana hänen soittovideoitaan on katsottu Youtubessa lähes kaksi miljoonaa kertaa.

Rautio uskoo suosionsa salaisuuden olevan nimenomaan siinä, että kansallislauluista on ollut tarjolla vain suuria orkesterisovituksia, ja pystyäkseen soittamaan niitä on oltava jo melkoinen muusikko. Hänen omat sovituksensa eivät ole mahdottomia aloittelijoillekaan.

Sovitustyönsä Rautio aloittaa kuuntelemalla eri versioita kansallislauluista ja miettimällä, mikä on hyvä lähtökohta akustiselle kitaralle. Kuunteluvaiheen jälkeen hän lainaa kirjastosta nuottikirjoja ja alkaa etsiä kitaralle sopivaa sävellajia.

"Italian kansallislaulu on ollut ylivoimaisesti vaikein. Minulla meni monta kuukautta, että löysin kompromissin. Siinä on sellainen ihmeellinen sävellajinvaihdos, joka vaati melkoista akrobatiaa", Rautio kertoo.

"Espanja taas tuli tosi helposti, samoin Englanti. Molempia voisi suositella aloittelijalle. Toki niitäkin voisi sovittaa vaikka kuinka vaikeiksi."

Koko touhu sai alkunsa kolmisen vuotta sitten, kun Sweet Freaks -coverbändissä soittanut Rautio etsi netistä nuotteja Iron Maidenin biisiin ja eksyi Youtubeen seuraamaan, kuinka joku kotikitaristi jammasi siellä juuri samaista kappaletta. Rautio perehtyi sivustoon ja sai päähänsä kokeilla sitä itsekin.

"Olin juuri tehnyt ensimmäisiä omia sovituksia akustisella kitaralla, ja ne vain sattuivat olemaan kansallislauluja. Latasin ne sitten Youtubeen. Seuraavana päivänä tuli jostain Brasiliasta tai Meksikosta viestiä, että saisiko nuotit noihin sovituksiin. Se oli niin absurdi tunne, kun oli pyörinyt 20 vuotta Oulun läänissä, ja sitten tulee yhtäkkiä viesti toiselta puolelta maapalloa. Sitten viestejä alkoi tulla joka päivä."

Vaikuttaa siltä, että akustista kitaraa ja kansallislauluja ei olla aiemmin yhdistetty vastaavalla tavalla yhtä laajassa mittakaavassa. Sähkökitaravirityksiä sen sijaan on enemmänkin.

Rautio myöntää olleensa onnekas löydettyään niin ainutlaatuisen alueen. Elokuvasävellyksiä on tehty kitaralle enemmänkin, mutta niitäkin hänen levyltään löytyy bonusraitoina. Hill Street Bluesin ja Kummisedän tunnusmusiikki ovat nekin saaneet erinomaisen vastaanoton Youtubessa.

Kuusamolaislähtöinen Rautio aloitti kitaransoiton 14-15-vuotiaana The Ramonesin ja Ne Luumäkien innoittamana. Miehen viime aikojen kokoonpanoja ovat olleet Sweet Freaksin lisäksi Tuomari Nurmion kappaleita tulkitseva tribuuttibändi Trion Satamassa!, joista edellinen on saanut jäädä aikapulan takia. Mieskuoro Huutajissa Rautio on aktiivijäsen.

"Vaikka bändikuviot ovat jääneetkin, olen tehnyt kotistudiojuttuja ja nauhoittanut bändeille demoja ja yhden ihan oikean levynkin. Ne ovat olleet itselleni kauhean tärkeitä juttuja. Siinä on tullut opittua yhtä sun toista", Rautio kertoo.

Pitkäaikaista haavettaan, omaa levyään Rautio alkoi äänittää viime tammikuussa. Hän oli jo jonkin aikaa saanut sähköposteja, joissa oli ehdotettu levyn tekemistä. Bändihommia höllentämällä se oli lopulta mahdollista.

Tuore levy tuntuu käyvän kaupaksi. Kolmen viikon aikana 1 000 kappaleen painoksesta on huvennut jo reilu viidennes. Monikäyttöisellä levyllä on mukana nuotit ja opetusvideot.

Jatkossa Kyösti Rautio aikoo panostaa enemmän keikkailuun. Maailmankiertue ei ole vielä mielessä. "Mutta ei sitä koskaan tiedä, mistä itsensä löytää. Kyllä tässä on saanut niin erikoisia yhteydenottoja."

Kyösti Rautio keikalla tänään
ravintola Veijossa Kuusamossa
ja 7.11. Tervasoihdussa Oulussa.
www.youtube.com/krautio

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
16
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
14
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
13
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Oulun-junassa tapahtunutta mystistä pamausta tutkitaan – Otkes selvittää, törmäsikö juna johonkin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image