Oulu

Kil­pai­lusään­nöt sitovat kaupunkia kauppahallin väistötila-asiassa – "Oulussa on tyystin toisenlainen tilanne kuin Helsingissä"

Tällä hetkellä keskustellaan peruskorjauksen aikatauluttamisesta siten, että kauppahalli suljettaisiin vasta joulusesongin jälkeen. KUVA: Torvinen Maiju
Oulu 17.5.2018 6:16 | Päivitetty 17.5.2018 7:55
Liisa Laine

Keskustelu Oulun kauppahallin väistötiloista tai niiden puutteesta ei ota laantuakseen. On ihmetelty, miksi moni muu kaupunki on voinut tarjota väistötilat, mutta Oulu ei.

Oulun talousjohtaja Jukka Weisell vakuuttaa, ettei tässä missään tapauksessa haluta kauppahalliyrittäjiä kiusata. Säännöksiä on kuitenkin noudatettava.

– Oulun kauppahallissa on tyystin toisenlainen tilanne kuin esimerkiksi Helsingissä, jossa Hakaniemen hallin väistötilat on rakennettu paljon pidempää käyttöä varten. Evakkotilat ovat siis Helsingille investointi.

Mikäli vuokralaisilta peritään evakkotiloista kustannukset kattava vuokra, ei kiellettyä tukea Helsingissä tapahdu.

Hakaniemen hallin väistötilat puretaan kolmen vuoden päästä ja kootaan jonnekin muualle uutta käyttöä varten.

Oulussa hallin peruskorjaus tulee kestämään noin vuoden. Väistötiloilla ei olisi jatkokäyttöä eli niiden hankkiminen kaupungin omistukseen ei ole järkevää.

– Väistötilojen järjestäminen vuodeksi esitetyllä tavalla maksaisi 529 000 euroa. Se olisi suora avustus Narikka Oy:lle, joka toki kanavoisi sen edelleen kauppahalliyrittäjille. Jos summan jakaa kauppahallissa toimivien yrittäjien määrällä (www-sivujen mukaan 12-13), konkretisoituu euromääräinen tuki. Onko muiden kaupungissa toimivien pienten yrittäjien näkökulmasta tasapuolista, mikäli kaupunki kohdistaa tukea valikoidusti hyvin pienelle ryhmälle?

Jos väistötilojen kustannukset jakaa 13:lla, tulee tulokseksi 40 692 euroa yrittäjää kohti.

Weisell korostaa, että Oulun kaupunkia kuten muitakin koskevat Euroopan unionin säännökset julkisesta tuesta. Tässä tapauksessa tuki kohdistuisi Narikka Oy:lle, joka siitä huolimatta, että ilmoittaa olevansa voittoa tavoittelematon, toimii markkinoilla. Toisaalta silläkään ei ole tässä merkitystä, onko kyseessä yhtiö vai yhdistys.

Lähtökohtaisesti julkista tukea ei saa ohjata julkisiin tai yksityisiin yrityksiin, ettei kilpailu vääristy.

Oulun kaupungin menettely noudattaa Kuntaliiton näkemystä lain sisällöstä.

Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen ja alan keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ari Kallas on seurannut tupla-aitiopaikoiltaan 30 vuotta torien ja kauppahallien tilannetta Suomessa.

– Kauppahallien remontteja on toteutettu sekä väistötilalla että ilman. Jos väliaikaisia tiloja ei ole, on riskinä, että yrittäjät lyövät hanskat tiskiin.

Kallaksen mukaan kaikkialla, missä väistötilat on järjestetty, ne on tehty kunnan varoilla.

– Missään yksityinen toimija tai torista huolehtiva yhdistys tai yritys ei olisi sitä pystynyt hoitamaan.

Kallas ei ymmärrä, miten kauppahallin säilyminen vääristäisi kilpailua.

Lue lisää 17.05.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (115)

Tällä hetkellä n 4 perheyritystä on toiminut n 40.v hallissa. Muut yrittäjät vähemmän sitten. Nykyään vaan ei tahdo löytyä yrityksiä, jotka ovat näin pitkään toimineet. Oulun keskustassa ovat kalliita liiketilat ja juuri siksi monet yrittäjät, myös isommat ja pienemmät ovat joutuneet lähtemään pois. Minusta tämä on ikävää, koska keskusta ammottaa tyhjillään ja keskusta ei ole niin valovoimainen enään. Kauppahallissa on tällä hetkellä kaikki paikat täynnä, mutta saapa nähdä vuoden kuluttua sitten, kun aletaan tarjouskilpailua tekemään. Sehän olisi kiva, kun keskusta olisi kivoja liikkeitä täynnä ja ostovoimaa löytyisi, sekä kauppahalli kivoja liikkeitä täynnä. Sitten kun kauppahalli menee remonttiin, niin välttämättä yrittäjät eivät saa mistään ammattiliitoista rahaa kuin työntekijät. Yrittäminen on nykyaikana vaativaa työtä. Hienoa, että jotkut uskaltavat vielä yrittää nykyaikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on oulussa lapsellisen kateellisia tyyppejä erästä liikettä kohtaan. Tälläkin palstalla sama kommentoija eri nimimerkillä haukkuu tätä erästä liikettä jatkuvasti. Taitaa olla kateus todellakin elämän ykkösprioriteetti.
Näitä kommentteja lukiessa saa kyllä hyvän kuvan siitä miksi oulua kutsutaan Suomen junttilaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysytty on ja kaupunki toimii aivan oikein tässä tilanteessa. Kysyn nyt sinulta, että miksi asettaudut julkisesti pelleksi hämmentämällä asiaa mistä et mitään tiedä?
P.S. kysyppä kirjoitetaan kysypä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki tukee Kauppahallin yrittäjiä 136000 eurolla joka vuosi. Eikö mikään riitä? Se tekee lähes 10000 euroa per yrittäjä.

Saa riittää tämä keskustelu. Ei missään nimessä mitään väistötiloja tarvitse rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutaman hallikauppiaan osalta nähdään kilpailun vääristymä, mutta että valtakunnassa laitetaan laskutavasta riippuen 4 000 miljoonaa - 8 000 miljoonaa / vuosi yritystukiin, siinä ei nähdä minkäänlaista kilpailun vääristymää eikä tarvetta leikata näitä veronmaksajien kustantamia julkisia menoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Kaupunki on hoitanut todella huonosti kauppahallin remontin aikaiset väistötilat.
Kun tämä oli tiedossa,niin aikaa kyllä olisi ollut harkita väistötilat sille ajalle kun kauppahalli on remontissa.
Toiseksi, tämä uusi Hotelli ei sovellu missään nimessä torin reunaan.
En ymmärrä miten tälläiselle on annettu luvat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska Arina on vallannut kaupungin kauppapaikat ja estää vapaa kilpailun pitää pistää s-ketjun kaikki liikkeet ostoboikottiin.
LIDL ON HALPA 👍👍👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, jos niillä yrittäjillä olisi varaa rakentaa omat tilat, mihinpä ne enää mitään vuokratiloja tarvitsisi. Samalla logiikalla kait pitää jakaa remonttikustannukset uusille vuokralaisille ja todeta, että ei sinne kukaan voi mennä vuokralle kun vääristää kilpailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se niin vaan on että Valtion on lopetettava kaikki tuet Oulun kaupungille koska se vääristää kaupunkien välistä kilpailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kil­pai­lusään­nöt sitovat kaupunkia kauppahallin väistötila-asiassa – "Oulussa on tyystin toisenlainen tilanne kuin Helsingissä"". Juuri näin eli Oulussa tuetaan Arinaa, Helsingissä tuetaan tasapuolisesti kaikkia yrittäjiä. - Haloo, ei tyhjällä kauppahallilla mitää tee. Yrittäjät tekevät kauppahallista elävän, elinvoimaisen ja käymisen arvoisen. Kauppahallin yrittäjien tukeminen väistötilojen muodossa on myös satsaus turismiin. Halutaanko, että kauppahallin yrittäjillä menee yrittämisen edellytykset ja kenties joutuvat konkurssiin, eivätkä enää palaakaan takaisin kauppahalliin. Tyhjä kauppahalli ei ole kovin vetovoimainen turismin kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siihen tulijoita on remontin jälkeen. Usko pois. Kaupungin ykköspaikka, kunhan hotellit saadaan valmiiksi.

Nykyisten yrittäjien on aika katsoa peiliin. Hommaa on tehty yhdellä ja samalla kaavalla toistakymmentävuotta. Eikö ole aika katsoa jo uusia tuulia, mitä ne tuovat mukaan, kunhan remontti saadaan valmiiksi. Jos siitä Arinan käsilaukku tulee, niin se olkoon sitten niin, sitä kaupunki on halunnut ja sen se sinne valitsee. Ainakin saadaan aukioloajat vastaamaan tätä päivää, nykyisinhän se ei ole avoinna edes sunnuntaina, vaikka kaupunki on niitä "turisteja" täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kyllä siihen tulijoita on remontin jälkeen." Eli nykyisille yrittäjille ihan sama, ei heitä kannata tukea, menkööt vaikka konkurssiin, kun uusia tulijoita kyllä on. Eli ei mitään kädenojennusta sen vuoksi, että kauppahallia on pidetty elinvoimaisena ja elävänä jopa vuosikymmeniä? - Toisekseen jotkut ihmiset haluavat jotain pysyvää, jotain vanhaa, eivätkä kaipaa uusia tuulia. Muutos ja kehitys ei saa olla mikään itseisarvo. Maailman turuilla ja toreilla on kauppahalleja, jotka ovat pysyneet samanlaisina kymmeniä jopa satoja vuosia ja siinä on myös niiden viehätys. Oulu ei ole koskaan ollut mikään vetovoimainen turistikaupunki, eikä sellaiseksi tule ja "parhaansa" voi yrittää ettei tänne tulisi vähäisempääkään turistimäärää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämme kovia aikoja.

Kauppahallin vanhat yrittäjät ovat samalla viivalla kaikkien muidenkin kanssa sitten kun aika on remontin jälkeen valita uusia yrittäjiä sinne. Sehän on ihan selvää, että nykyisenlaiset sopimukset ovat muisto vanhoilta ajoilta ja uusien tilojen vuokraajilla tulee olla pätäkkää taskussa. Hyväntekeväisyydelläkin on rajansa. Onko vuokrat esim. ajan tasalla keskustan neliöhintojen kanssa?

Tässä kaupungissa on kuule ajettu ihan kaikki alas viime vuosikymmenien aikana. Aina on puhuttu, että tehdään vetovoimaista keskustaa ja Oulu on vaikka ja mitä. Totuus vain on toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liekkö kaupungin hyväveli-poppoolla haluakin vaihtaa kauppahallin yrittäjät "sopivampiin" yrittäjiin, mene ja tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki ei järjestä tiloja muille kuin arinalle jotta se voi "halpuuttaa" hintoja veronmaksajien rahoilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän säännöksiä noudatettiin ja mihin nojattiin, että yksi keskustan tärkeimmistä kulkuväylistä katkaistiin kahden korttelin matkalta ja logotettiin Arinan kylteillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksiköhän kaupungin tukeman bussifirman citybussin toinen päätepysäkki on Limingantullin Prisma? Tuetaanko täten Prismaa julkisin varoin? Sanoisin, että tuetaan ja paljon muutenkin. Miksi Limingantullin Halpahalliin ei saanut perustaa elintarvikeosastoa? Koska vieressä on Prisma, joka olisi menettänyt asiakkaita. Miksei Halpahalli saanut perustaa liikettään entisen Eka-/Euromarketin tiloihin Raksilaan? Koska siihen piti saada Prisman viereen S-market. Hyvävelijärjestelmä toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä olen pohtinut monesti, että mikä on se voima, joka saa päätepysäkin kaupungin citybussille Arinan pihaan. Miksei aja vain siitä keskeltä kaikkien yritysten ohi tasapuolisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (115)

Uutisvirta

20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
18:30
Brittiteini Shamima Begum liittyi Isisiin neljä vuotta sitten – nyt perhe yrittää saada Begumin vauvan Britanniaan Tilaajille
123
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
35
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
33
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat
26
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image