Oulu

Kil­pai­lusään­nöt sitovat kaupunkia kauppahallin väistötila-asiassa – "Oulussa on tyystin toisenlainen tilanne kuin Helsingissä"

Tällä hetkellä keskustellaan peruskorjauksen aikatauluttamisesta siten, että kauppahalli suljettaisiin vasta joulusesongin jälkeen. KUVA: Torvinen Maiju
Oulu 17.5.2018 6:16 | Päivitetty 17.5.2018 7:55
Liisa Laine

Keskustelu Oulun kauppahallin väistötiloista tai niiden puutteesta ei ota laantuakseen. On ihmetelty, miksi moni muu kaupunki on voinut tarjota väistötilat, mutta Oulu ei.

Oulun talousjohtaja Jukka Weisell vakuuttaa, ettei tässä missään tapauksessa haluta kauppahalliyrittäjiä kiusata. Säännöksiä on kuitenkin noudatettava.

– Oulun kauppahallissa on tyystin toisenlainen tilanne kuin esimerkiksi Helsingissä, jossa Hakaniemen hallin väistötilat on rakennettu paljon pidempää käyttöä varten. Evakkotilat ovat siis Helsingille investointi.

Mikäli vuokralaisilta peritään evakkotiloista kustannukset kattava vuokra, ei kiellettyä tukea Helsingissä tapahdu.

Hakaniemen hallin väistötilat puretaan kolmen vuoden päästä ja kootaan jonnekin muualle uutta käyttöä varten.

Oulussa hallin peruskorjaus tulee kestämään noin vuoden. Väistötiloilla ei olisi jatkokäyttöä eli niiden hankkiminen kaupungin omistukseen ei ole järkevää.

– Väistötilojen järjestäminen vuodeksi esitetyllä tavalla maksaisi 529 000 euroa. Se olisi suora avustus Narikka Oy:lle, joka toki kanavoisi sen edelleen kauppahalliyrittäjille. Jos summan jakaa kauppahallissa toimivien yrittäjien määrällä (www-sivujen mukaan 12-13), konkretisoituu euromääräinen tuki. Onko muiden kaupungissa toimivien pienten yrittäjien näkökulmasta tasapuolista, mikäli kaupunki kohdistaa tukea valikoidusti hyvin pienelle ryhmälle?

Jos väistötilojen kustannukset jakaa 13:lla, tulee tulokseksi 40 692 euroa yrittäjää kohti.

Weisell korostaa, että Oulun kaupunkia kuten muitakin koskevat Euroopan unionin säännökset julkisesta tuesta. Tässä tapauksessa tuki kohdistuisi Narikka Oy:lle, joka siitä huolimatta, että ilmoittaa olevansa voittoa tavoittelematon, toimii markkinoilla. Toisaalta silläkään ei ole tässä merkitystä, onko kyseessä yhtiö vai yhdistys.

Lähtökohtaisesti julkista tukea ei saa ohjata julkisiin tai yksityisiin yrityksiin, ettei kilpailu vääristy.

Oulun kaupungin menettely noudattaa Kuntaliiton näkemystä lain sisällöstä.

Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen ja alan keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ari Kallas on seurannut tupla-aitiopaikoiltaan 30 vuotta torien ja kauppahallien tilannetta Suomessa.

– Kauppahallien remontteja on toteutettu sekä väistötilalla että ilman. Jos väliaikaisia tiloja ei ole, on riskinä, että yrittäjät lyövät hanskat tiskiin.

Kallaksen mukaan kaikkialla, missä väistötilat on järjestetty, ne on tehty kunnan varoilla.

– Missään yksityinen toimija tai torista huolehtiva yhdistys tai yritys ei olisi sitä pystynyt hoitamaan.

Kallas ei ymmärrä, miten kauppahallin säilyminen vääristäisi kilpailua.

Lue lisää 17.05.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (115)

Tällä hetkellä n 4 perheyritystä on toiminut n 40.v hallissa. Muut yrittäjät vähemmän sitten. Nykyään vaan ei tahdo löytyä yrityksiä, jotka ovat näin pitkään toimineet. Oulun keskustassa ovat kalliita liiketilat ja juuri siksi monet yrittäjät, myös isommat ja pienemmät ovat joutuneet lähtemään pois. Minusta tämä on ikävää, koska keskusta ammottaa tyhjillään ja keskusta ei ole niin valovoimainen enään. Kauppahallissa on tällä hetkellä kaikki paikat täynnä, mutta saapa nähdä vuoden kuluttua sitten, kun aletaan tarjouskilpailua tekemään. Sehän olisi kiva, kun keskusta olisi kivoja liikkeitä täynnä ja ostovoimaa löytyisi, sekä kauppahalli kivoja liikkeitä täynnä. Sitten kun kauppahalli menee remonttiin, niin välttämättä yrittäjät eivät saa mistään ammattiliitoista rahaa kuin työntekijät. Yrittäminen on nykyaikana vaativaa työtä. Hienoa, että jotkut uskaltavat vielä yrittää nykyaikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on oulussa lapsellisen kateellisia tyyppejä erästä liikettä kohtaan. Tälläkin palstalla sama kommentoija eri nimimerkillä haukkuu tätä erästä liikettä jatkuvasti. Taitaa olla kateus todellakin elämän ykkösprioriteetti.
Näitä kommentteja lukiessa saa kyllä hyvän kuvan siitä miksi oulua kutsutaan Suomen junttilaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysytty on ja kaupunki toimii aivan oikein tässä tilanteessa. Kysyn nyt sinulta, että miksi asettaudut julkisesti pelleksi hämmentämällä asiaa mistä et mitään tiedä?
P.S. kysyppä kirjoitetaan kysypä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki tukee Kauppahallin yrittäjiä 136000 eurolla joka vuosi. Eikö mikään riitä? Se tekee lähes 10000 euroa per yrittäjä.

Saa riittää tämä keskustelu. Ei missään nimessä mitään väistötiloja tarvitse rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutaman hallikauppiaan osalta nähdään kilpailun vääristymä, mutta että valtakunnassa laitetaan laskutavasta riippuen 4 000 miljoonaa - 8 000 miljoonaa / vuosi yritystukiin, siinä ei nähdä minkäänlaista kilpailun vääristymää eikä tarvetta leikata näitä veronmaksajien kustantamia julkisia menoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Kaupunki on hoitanut todella huonosti kauppahallin remontin aikaiset väistötilat.
Kun tämä oli tiedossa,niin aikaa kyllä olisi ollut harkita väistötilat sille ajalle kun kauppahalli on remontissa.
Toiseksi, tämä uusi Hotelli ei sovellu missään nimessä torin reunaan.
En ymmärrä miten tälläiselle on annettu luvat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska Arina on vallannut kaupungin kauppapaikat ja estää vapaa kilpailun pitää pistää s-ketjun kaikki liikkeet ostoboikottiin.
LIDL ON HALPA 👍👍👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, jos niillä yrittäjillä olisi varaa rakentaa omat tilat, mihinpä ne enää mitään vuokratiloja tarvitsisi. Samalla logiikalla kait pitää jakaa remonttikustannukset uusille vuokralaisille ja todeta, että ei sinne kukaan voi mennä vuokralle kun vääristää kilpailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se niin vaan on että Valtion on lopetettava kaikki tuet Oulun kaupungille koska se vääristää kaupunkien välistä kilpailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kil­pai­lusään­nöt sitovat kaupunkia kauppahallin väistötila-asiassa – "Oulussa on tyystin toisenlainen tilanne kuin Helsingissä"". Juuri näin eli Oulussa tuetaan Arinaa, Helsingissä tuetaan tasapuolisesti kaikkia yrittäjiä. - Haloo, ei tyhjällä kauppahallilla mitää tee. Yrittäjät tekevät kauppahallista elävän, elinvoimaisen ja käymisen arvoisen. Kauppahallin yrittäjien tukeminen väistötilojen muodossa on myös satsaus turismiin. Halutaanko, että kauppahallin yrittäjillä menee yrittämisen edellytykset ja kenties joutuvat konkurssiin, eivätkä enää palaakaan takaisin kauppahalliin. Tyhjä kauppahalli ei ole kovin vetovoimainen turismin kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siihen tulijoita on remontin jälkeen. Usko pois. Kaupungin ykköspaikka, kunhan hotellit saadaan valmiiksi.

Nykyisten yrittäjien on aika katsoa peiliin. Hommaa on tehty yhdellä ja samalla kaavalla toistakymmentävuotta. Eikö ole aika katsoa jo uusia tuulia, mitä ne tuovat mukaan, kunhan remontti saadaan valmiiksi. Jos siitä Arinan käsilaukku tulee, niin se olkoon sitten niin, sitä kaupunki on halunnut ja sen se sinne valitsee. Ainakin saadaan aukioloajat vastaamaan tätä päivää, nykyisinhän se ei ole avoinna edes sunnuntaina, vaikka kaupunki on niitä "turisteja" täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kyllä siihen tulijoita on remontin jälkeen." Eli nykyisille yrittäjille ihan sama, ei heitä kannata tukea, menkööt vaikka konkurssiin, kun uusia tulijoita kyllä on. Eli ei mitään kädenojennusta sen vuoksi, että kauppahallia on pidetty elinvoimaisena ja elävänä jopa vuosikymmeniä? - Toisekseen jotkut ihmiset haluavat jotain pysyvää, jotain vanhaa, eivätkä kaipaa uusia tuulia. Muutos ja kehitys ei saa olla mikään itseisarvo. Maailman turuilla ja toreilla on kauppahalleja, jotka ovat pysyneet samanlaisina kymmeniä jopa satoja vuosia ja siinä on myös niiden viehätys. Oulu ei ole koskaan ollut mikään vetovoimainen turistikaupunki, eikä sellaiseksi tule ja "parhaansa" voi yrittää ettei tänne tulisi vähäisempääkään turistimäärää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämme kovia aikoja.

Kauppahallin vanhat yrittäjät ovat samalla viivalla kaikkien muidenkin kanssa sitten kun aika on remontin jälkeen valita uusia yrittäjiä sinne. Sehän on ihan selvää, että nykyisenlaiset sopimukset ovat muisto vanhoilta ajoilta ja uusien tilojen vuokraajilla tulee olla pätäkkää taskussa. Hyväntekeväisyydelläkin on rajansa. Onko vuokrat esim. ajan tasalla keskustan neliöhintojen kanssa?

Tässä kaupungissa on kuule ajettu ihan kaikki alas viime vuosikymmenien aikana. Aina on puhuttu, että tehdään vetovoimaista keskustaa ja Oulu on vaikka ja mitä. Totuus vain on toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liekkö kaupungin hyväveli-poppoolla haluakin vaihtaa kauppahallin yrittäjät "sopivampiin" yrittäjiin, mene ja tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki ei järjestä tiloja muille kuin arinalle jotta se voi "halpuuttaa" hintoja veronmaksajien rahoilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän säännöksiä noudatettiin ja mihin nojattiin, että yksi keskustan tärkeimmistä kulkuväylistä katkaistiin kahden korttelin matkalta ja logotettiin Arinan kylteillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksiköhän kaupungin tukeman bussifirman citybussin toinen päätepysäkki on Limingantullin Prisma? Tuetaanko täten Prismaa julkisin varoin? Sanoisin, että tuetaan ja paljon muutenkin. Miksi Limingantullin Halpahalliin ei saanut perustaa elintarvikeosastoa? Koska vieressä on Prisma, joka olisi menettänyt asiakkaita. Miksei Halpahalli saanut perustaa liikettään entisen Eka-/Euromarketin tiloihin Raksilaan? Koska siihen piti saada Prisman viereen S-market. Hyvävelijärjestelmä toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä olen pohtinut monesti, että mikä on se voima, joka saa päätepysäkin kaupungin citybussille Arinan pihaan. Miksei aja vain siitä keskeltä kaikkien yritysten ohi tasapuolisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (115)

Uutisvirta

6:16
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä kahden viikon vanhoille pennuille kuuluu keskiviikkoaamuna
6:00
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta
6:00
Kolumni: Maalivahdista kasvoi aikansa paras luistelija Tilaajille
6:00
Yksi Oulun kaikkien aikojen parhaista urheilijoista täyttää tänään 60 vuotta – kuvat Reijo Ruotsalaisen uran varrelta kertovat ikimuistoisista hetkistä Tilaajille
6:00
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
6:00
Koronavirus viivyttää hävittäjähanketta jopa kuukausia ja voi muuttaa vuosittaisia miljardien eurojen maksuosuuksia, joista linjataan jo tässä kuussa Tilaajille
31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
4
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
4
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
2
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
1
Vartijoita, käsidesiä ja pleksejä: Oulunkin pankeissa jännitetään nyt kuun vaihdetta, kun eläkkeet maksetaan ja tiedossa on ikäihmisten asiointipiikki
1
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
1
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image