Oulu

Kiinnostus Heinäpään li­sä­ra­ken­ta­mi­seen viriää hiljalleen – taloyhtiöille tarjolla rahallista hyötyä

Puistovahti kohoaa yksinäisenä tornina Heinäpään maisemassa. Lisää korkeita taloja on kaavailtu Kyösti Kallion puiston reunaan (kuvassa oikealla). Toiveissa ovat myös lisäkerrokset olemassa oleviin taloihin. KUVA: Pekka Peura
Oulu 27.1.2019 8:40
Markku Rättilä

Oulun kaupungin pyrkimys ruutukaavakeskustan ja sen lähialueiden tiivistämisestä on hiljalleen ottamassa tuulta myös Heinäpäässä, Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki kertoo.

Aktiivisia hankkeita on lähdössä liikkeelle vasta kaksi, mutta asiaa kohtaan on kuitenkin ilmennyt kiinnostusta. Keskusta-asumiselle on Matinheikin mukaan kysyntää.

Heinäpää on yksi keskustan strategisen kehittämissuunnitelman painopistekohteista. Alue on nykymittapuun mukaan tehottomasti rakennettu. Heinäpään täydennysrakentamisesta aloitettiin toteutusselvitys vuonna 2017.

Kaupungin tavoitteena on elävöittää keskustaa muun muassa lisäämällä ruutukaava-alueen ja lähiympäristön asukasmäärää 10 000:llä vuoteen 2026 mennessä. Nyt alueen asukasmäärä on noin 25 000.

Tavoite edellyttää mittavaa täydennysrakentamista.

– Täydennysrakentamiseen satsataan kaupungin toimesta paljon, Matinheikki sanoo.

Tiivistämisen ohella tarvitaan myös korkeampaa rakentamista.

Taloyhtiöt ovat ratkaisevassa asemassa Heinäpään täydennysrakentamisessa. Asunto-osakeyhtiölain mukaan täydentävä lisärakentaminen vaatii kahden kolmasosan enemmistöpäätöstä omistajilta. Purkava lisärakentaminen vaatii jo yksimielistä päätöstä.

Hallitus jätti viime syksynä lakiin muutosesityksen, jonka mukaan purkavaan lisärakentamiseen riittäisi neljän viidesosan enemmistö osakkaista.

Raha on tärkein houkutin täydennysrakentamiselle taloyhtiöiden näkökulmasta.

– Hyöty tulee rakentamisoikeuden kasvusta, Matinheikki vinkkaa.

Kaupunki pyrkii innostamaan Heinäpään taloyhtiöitä täydennysrakentamiseen myös määräaikaisilla lisätäkyillä. Vuoteen 2023 saakka muun muassa infrakorvauksia on laskettu.

Suurin taloudellisesti vaikuttava tekijä voi Matinheikin mukaan kuitenkin olla pysäköintipaikkavaatimuksen lasku 50 prosentilla.

– Tällöin puhutaan korttelikohtaisesti satojen tuhansien eurojen säästöistä.

Lue lisää 27.01.2019 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (124)

Juuh, kellää varaa asua kohta 8 kilsaa lähempänä keskustaa. Tämäkin sylinteri täynä 20 neliön yksiöitä, eikös semmosissa opiskelijat asu? Millä opiskelijalla on varaa maksaa 800€ vuokraa + vedet ja sähköt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haluaa keskustan kivijalkakauppoihinkin asiakkaita, ylöspäin vaan reippasti kerroksia.
Itsestään selvyys se.

Onhan se nyt hienompaa että asuinrakennukset nousevat näkyvämpään asemaan kuin tehtaan piiput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrokset tuplaksi ja samoin viheralueet palvelemaan muiden jo kivierämaiksi runnottujen kaupunginosien asukkaita. - Kävijöitä riittää !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtaan kylykeen motellit, hotellit ja sijotuspäivävuokra-asuntojen öky tervatornit kaupungin vuokratonteille tahkuammaan kaikille kuntalaisille rutosti rahhaa - eikä mihinkään Torille tietenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun keskusta ja lähialueet on auttamatta liian matalasti rakennettu. Silmät aukeaa kun käy vaikka Tampereella, Turussa tai Lahdessa. Kaupunkimainen kaupunki on tiivistä ja korkeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno tornitalo, Oulu alkaa pian näyttää suurkaupungilta. Hienot näköalat yläkerroksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiset ne on negatiivista ja köyhää porukkaa. Siksi on kaupunki tuon näköinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleishuomio uusissa taloissa. Useimmat listat juosten kustuja, noin kuvaannollisesti. Rakoja ja vinkkeleitä yms..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Torneja Puistokadun etelä reuna Aleksanterinkadulle asti täyteen vain. No samontein ne tyhjänpanttina olevat puistokkin voi tornittaa ja Puistokadun nimeksi Tornikatu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa ruma talo. Ei sovi Oulun imagoon. Ja sitäpaitsi Oulussa tuulee aina. Korkeissa tornitaloissa tuulella vetää kakista ikkuinoista ja ovista. Olen pakosta joskus asunut 10 vuotta 12 kerroksessa. Tiivisteet eivät pitäneet vaikka uusittiin. Miksi Ouluun tämmösiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusta ei löydy kohta yhtään hienoa, arvokasta taloa.
Ne on kaikki purettu pois ja tilalle on tullut näitä betonibunkkereita ja
omituisia tornitaloja. Kaikki ovat saman näköisiä hirvistyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, tutustuisivat nämä kaavoittajat kaupunkisuunnittelijoiden ajattomiin oppeihin ( esim, Jan Gehlin tutkimukset). joita sovelletaan viihtyisää kaupunkia kehitettäessä. Ihmisen kaupunki ja sen viihtyvyys on silmän korkeudella ja jalankulku vauhdilla havaitut ympäristön virikkeet. Oulussa tällaiset seikat halutaan heti kumota; puistot, rehevä puusto joutaa pois, arkkitehtuurien kauneus on turhaa, samanlaisia rakennuksia vieri viereen ja jos väliin jää joku vanha ja suojeltu silmänilo niin puretaan jos on lupa tai tuhoutuu sitten vahingossa. Sillä lailla luodaan kaupunkikuvaa, joka on niin mitäänsanomatonta että ei tiedä onko Oulussa vai Kouvolassa. Täällä tarvittaisiin ihmisiä ja suunnittelua, joka ymmärtäisivät sosiaalisen ja viihtyisän kaupungin kehittämisen monimuotoisuudesta. Nämä nykyiset teesit ja teemat ovat vain rakennuttajien haaveita, eivät kaupunkilaisten toivekuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rakennukset olisivat korkeampia, alueelle saisi enemmän asukkaita ja ostovoimaa, ja puistot sekä puut voitaisiin säilyttää. Nyt Oulun suurin ongelma on matalat talot, pieni asukastiheys ja olematon ostovoima keskustan tuntumassa. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kaavoittaa puistot asumiselle, jotta sinne saadaan se kouvostoliittolainen 3-kerroksinen kasarmi pystytettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostovoimaa minne? Kerro. Kenellä on vara ostella kun ostelee ensin ylikalliin kolhoosin? Jota sitten korjaillaan viidenvuoden päästä kun homeessa jne..Sekä hinnat romahtaa alle markkinahintojen..korot nousee jne.
Ostovoimaa siis minne? Valakiaanko ? :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menneiden aikojen oululaisilla rakentamisen valvojilla on ollut sen verran vastuuntuntoa, että voimme todeta kaupunkikuvan olevan joltisessakin kunnossa, kauniitakin kohtia kaupungissamme siis on. Kun nyt yhdyskuntajohtaja Matinheikki hehkuttaa tämän päivän rakennusfirmojen halua rakentaa ylikorkeaa eli tehdä helpolla mahdollisimman suuria voittoja, tulisi katse pikemmin suunnata siihen, rakennetaanko tänään sellaista laatua, jota tulevaisuuden oululaiset voivat tyytyväisinä katsoa. Voivatko huomisen oululaiset olla tyytyväisiä tämän päivän rakentamisen ja kaupunkisuunnittelun laatuun vai sadattelevatko he aikaa, jolloin rakentajien etu meni heittämällä kaupunkikuvan edun edelle? Korkeiden ja usein halvan näköisten kerrostalojen rakentaminen ei ole tulevaisuuteen visioimista, vaan asioiden katsomista ahtaasta tämän päivän voitontavoittelun näkökulmasta . Todellinen tulevaisuuteen katsominen edellyttää rakentamisen ja kaupunkisuunnittelun kokonaisuuden laadun arvostamista ja sen asettamista etusijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen keskustan"elävöittäminen" pikavauhtia rakentamisella ja asukkailla tietää ongelmia pitkälle tulevaisuuteen. Kyse on vähän samasta asiasta kuin lähiön, jossa kukaan ei viihdy, rakentamisesta. Kaupungin tulisi kasvaa orgaanisesti, ts. kehittyä ajan ja tarpeiden mukana, ei tällä tavoin keinotekoisesti ja lyhynäköisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asukasmäärän lisääminen ei kasvata ongelmia, jos pidetään asumisen kulut sen verran korkealla, ettei sinne pesiydy pelkällä sossun avustuksella elävät. Vuokra 20 euroa neliöltä pitää jo asukasprofiilin siistinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (124)

Uutisvirta

38
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
34
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
26
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
10
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
7
Lämpötila kipusi kevään ennätyslukemaan tänään Haapavedellä – Matalin maksimilämpötila mitattiin Hailuodossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Ilkeää on, tuo kateus nimittäin. Alle promille, siis tuhannesosa eläkeläisistä, saa yli kymppitonnin eläkettä (Iltalehti... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image