Oulu

Kii­min­ki­jo­ki­suu­ta aiotaan ruopata auki lohen nousemiseksi

Kiiminkijoen lohitilanteeseen suunnitellaan korjausta ruoppaamalla. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 20.6.2017 7:03
Antti Ervasti

Kiiminkijoen nykyiseen lohitilanteeseen pyritään saamaan korjaus ruoppaamalla jokisuuta auki. Miljoonaluokan ruoppaushanketta varten on perustettu yhdistys Kiiminkijoki ja -suisto kuntoon ry.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro arvioi, että jokisuun ruoppaus voisi auttaa merkittävästi lohen pääsyä jokeen kutemaan.

– Voi siitä joskus tulla hyväkin lohijoki, mutta silloin täytyisi kaikkien asioiden osua aivan kohdilleen kalastusjärjestelyistä lähtien. Eniten riippuu siitä, miten koko Itämeren lohikanta tulee jaksamaan, Erkinaro toteaa.

Lue lisää 20.06.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Ruoppausta tarvittaisiin myös Oulujokeen - alkaa olla nykyisin melkoisen rehevöitynyt mutapohjainen lietelammikko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne nuo metsä-ojitukset sotki kuuskyt,seitkyt ja kahdeksakymmentä luvun loppuun astia vesiä kun vetivät ne ilman isompia ajatteluja ojat suoraan veteen.Nykyään tutkimusten mukaan ne parantavat oiken tehtynä veden laatua ja lisäävät metsän kasvua niin paljon että kantorahalla elätetään kaikki maahanmuuttajat ja muitakin työhaluttomia.Lisäksi ojitusalueella kasvat puut sitoo Suomen kaikki hiilipäästöt.Vieläkö on haluja tukkia ojat..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turveruukki pääsyyllisenä on saastuttanut vedet väärennetyillä lupatodistuksilla aikoinaan. Asia on puitu, mutta vettä se ei kirkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon kuravelliin ei lohi nouse. Vaatisi koko joen perusteellista kunnostamista ja ennen kaikkea KAIKKIEN laskuojien tukkimista. Jo nuorena luin lehdistä, että Kiiminkijoesta aiotaan kunnostaa lohijoki yms. vouhotusta. Päätöksetkin toteuttamistesta taisi olla valmiina. Noh, mitään ei ole tapahtunut 25 vuoteen, vaan joki on päästetty nuoruuteni ajoista moninkertaisesti huonompaan kuntoon, eikä mitään taida olla enää tehtävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiiminkijokeen nousee lohia, mutta ei isoja määriä. On kuulemani mukaan lohia saatu Ylikiimingin yläpuolelta. Ruoppaus tulee varmasti auttamaan kalojen nousua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten sanoin, tuohon kuravelliin ei lohi nouse. Muutaman yksilön harhailusta ylävirtaan ei voida puhua lohen nousuna. Tokihan se ruoppaus auttaisi, mutta ensin täytyisi saada ne suo- ja metsäojat umpeen koko joen varrelta ja sen jälkeen ruopata KOKO joki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun sieltä sais edes punasilmäistä ,punalihasesta puhumattakaan,lieteviemäri se Kiiminkijoen nykyään on 60 v rannalla asuneena tiedän mistä puhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korostaisin sitä faktaa, että jos Oulun Vedelle annetaan lupa Viinivaaran pumppauksiin, niin tämäkin miljoonahanke valuu kankkulan kaivoon. Pumppaamojen aiheuttama pohjaveden pinnan alenema aiheuttaa väistämättä humuspitoisuuksien nousua, ja veden laatu heikkenisi olennaisesti nykyisestä.

Turvesuot eivät ole edes pahin ongelma veden laadun kannalta, metsäojituksille tulisi tehdä jotain, mikäli joesta halutaan arvokaloille mieluisa paikka nousta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on! samaa mieltä. Veden juoksutukset ja laatu kuntoon että kalat viihtyy, turistit viihtyy ja että kalaa vois syödä. Kaunis joki maisemallisesti ja olisi hyvää mainosta alueelle sekä virkistyskäyttö lisääntyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu. Virkistyskalastus talon pihalta paranee ja jokirannan asunto-osakkeiden haluttavuus ja hinta nousevat lohen nousun. myötä😀.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisenä pitäisi joen vesi saada puhdustumaan. On turvesoiden laskuoja. Sen jälkeen voisi alkaa haaveilla lohen noususta. Ei tuommoiseen humusvellìin nouse lohi kuin vahingossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisenä pitäisi joen vesi saada puhdustumaan. On turvesoiden laskuoja. Sen jälkeen voisi alkaa haaveilla lohen noususta. Ei tuommoiseen humusvellìin nouse lohi kuin vahingossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskuojia ei saisi kaivaa jokeen asti, vaan imeyttää kenttään ennen jokea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on totta, mutta ainakin täällä meillä päin moisesta ei välitetä, eikä viranomaiset myöskään. Jokien ja järvien veden laatuun voi metsäomistajat vaikuttaa omilla toimillaan. Myös turvesoihin ja niiden "päästöihin" pitäisi paneutua entistä pontevammin. Ehkä jonkun näitä asioita valvovan pitäisi lähteä ihan paikan päälle tutkimaan miten asiat on hoidettu ympäristösuojelullisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olisi jos rauhoitettaisiin nämä joet täysin,myös lohen luontaiseen kutuun ja saataisiin veden laatu kuntoon. Eikä aina syytettäisi muutamaa meri kalastajaa jotka tekee sitä ammatikseen jokainen voi lähteä kokeilemaan kuin helposti saa elannon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan ajan jolloin Koitelissa oli joessa rapuja ja kaloja mutta nyt siellä on vain humuspitoista mutavelliä johon ei taatusti lohi ui.Kiiminkijoki ei tule koskaan olemaan lohijoki jos ei sen vettä saada kirkastettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kiiminkijokeen ole ikinä noussut kunnolla lohta sen pienen virtaaman takia, isoilla tulvilla kun iijoki "vuotaa" kiiminkijokeen niin lohta nousee hyvin muttei muulloin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

22:57
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22:19
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
21:10
Norsunluukauppa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan Euroopassa – luubisnes rehottaa pahemmin kuin vuosikymmeniin
20:58
Oulussa kadunnimien muutoksia: Rantakadun ja Iinatintien eteläosille uudet nimet
20:48
Brittilehdet: Sprintteritähti Christian Colemania uhkaa kilpailukielto dopingrikkeestä
20:04
Kun sivistysvaltioissa laitetaan peput penkkiin tai lähdetään kadulle protestoimaan, suomalaiset jurisevat kiltisti kotona – hyväksymmekö liian helposti mitkä tahansa muutokset työelämässä? Tilaajille
19:04
Naisten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-urakan perjantaina Turkissa, kapteeni Laura Pihlajamäki: "Pelin tempo on nykyään haastavin juttu"
111
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
84
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
61
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
57
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
56
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
49
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
32
Oulun poliisi: Vesilintujen metsästäjillä asiat pääosin kunnossa, mutta osalta löytyi yhä lyijyä sisältäviä patruunoita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

persu Jussi Halla-aho epäilee poliisia, edessä siintää iso taistelu Arkadianmäellä

Ihan vaan sellaista kyselen, että tämäkö on persujen kärkihanke. Siis, ei talous, ilmasto, työllisyys, vaan se saako kan... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image