Oulu

Kiertokaari: Laiska lajittelu maksaa 2,5 miljoonaa euroa vuodessa Oulun seudulla

Lajittelemattomat jätteet aiheuttavat valtavat kustannukset vuosittain.
Oulu 24.1.2018 6:16
Susanna Kemppainen

Kiertokaari on laskenut ensimmäistä kertaa laiskan lajittelun aiheuttamia kuluja.

Se tutki oululaiselta kerrostalo- ja pientaloalueilta otettujen jätenäytteiden koostumuksen ja selvitti, minkä verran jätettä oli päätynyt väärään jäteastiaan. Poltettavan jätteen astiaan oli laitettu esimerkiksi valtava määrä biojätettä.

Jos jätteet olisi lajiteltu oikein, olisi sen käsittely koko vuodelle suhteutettuna maksanut asukkaille Kiertokaaren mukaan noin 2,5 miljoonaa euroa vähemmän.

– Summa on valtava. Asukkaat eivät tunnu käsittävän, että jätteen hävittäminen polttamalla on aina kalleinta, Kiertokaaren erityisasiantuntija ja jäteneuvonnasta vastaava Mari Juntunen kuvailee.

Viime vuonna Kiertokaaren toimialueella saatiin hyödynnettyä yhdyskuntajätettä peräti 99,95 prosenttia. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kiertokaari Oy oli aiemmalta nimeltään Oulun jätehuolto Oy.

Lue lisää 24.01.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (148)

Näinhän siinä käy kun jokainen laiska ajattelee, että ei se haittaa jos minä lepsuilen. Siitähän sitä sitten kertyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpäs luulette jos suurin osa mailman ihmisistä ajattelee kuten rekisteröitynyt nimimerkki sosiaalitantta . Muutama miljardi ihmistä ,mites meillä menee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, pakollinen kunnan määräämä jätemaksu, jota on pakko maksaa. Jätettä tulee pari pussi kuussa, jotka hakee iso jäteauto. Itse sitten lajitellaan käytännössä kaikki jäte ja kuskataan sitä pitkin keräyskeskuksia. Tässä nykytouhussa ei ole mitään järkeä. Jätefirmat saavat rahansa tekemättä mitään joka perustuu johonkin naurettavaan lakiin. Ja se joka lajittelee niin maksaa jätemaksujen päälle itse kaiken kierrätyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ni ,polttmalla hävitettävä jäte kalleinta ???
Miksi ihmeessä rakentaa kalliita polttolaistoksia ,kun on vanha "hyvä " konsti ajaa jätteet kaatopaikalle.
Tässä kuitenkin haiskahtaa se ,että Oulun kaupunki , jäte- ja energia-yhtiöidensä kautta haluaa hieman lisärahastaa energia raaka-ineen tuottajia ,eli kuluttaja laitetaan maksamaan lisähintaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että annettiin luvut vahvistamaan oletuksia. 2,5M€ jaettuna 200000 asukkaan kesken tarkoittaa siis 12,5 € vuodessa päätä kohti. Lajitteluun kuluisi minulla aikaa 30 sekuntia päivässä eli 3 tuntia vuodessa. En kyllä ala laittaan tikkua ristiin 4 euron tuntipalkalla, kela maksaa paremmin, pitäkää tunkkinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan ensiksi Kiertokaari laittakaa laskutus asiat kuntoon!!! Ei turhia ja vääriä laskuja enää! Lopettakaa se summassa laskutus.
Toiseksi. Kun lajitellaan eri pönttöihin eri jutut ja sitten tulee roskakuski ja lyö kaikki samaan kuormaan ja sekasi niin se siitä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä kommentit kertoo miten vaikeaa lajittelu ihmisille on. Siksi nämä ihmiset maksavat kympin biojätteestä vaikka 50. Lajiteltu jäte on asiakkaalle halvempaa,koska osa sen keräämisen kustannuksista saadaan jätteen hyötykäytöstä. Sen 2.5 miljoonaa häviää asiakas. Ei jätteenkäsittelijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi,täällä asuu vähätöisimmät ja välinpitämättömin kansa maailmassa.Oikeaa paskasakkia,näkyy olevan nyt aika,milloin pitää morkata.Missähän muualla on sääntöjä ja lakeja yhtä paljon?Kerätäänkö ja huolehditaanko roskista,jossain muualla enemmän?suomi maksaa naapurimaiden jätehuollot/puhdistuksen ja mitä lie muuta.Suomalaiset polttaa takoissa ja saunoissa puuta liikaa,että ilmakin sakeana savusta.Seuraavana Suomi alkaa maksamaan euroopan maiden jätehuollon?Vähätöisyys nousee puheeksi,koska palkkaneuvottelut on pinnalla.Tuo jätehomma ihmetyttää,kenen ajama homma se on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksaisiko kiertokaari taloyhtiöille 2.5 miljoonaa ?

Tuntuu taas vääristelyltä ja valeuutiselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä?? Eikö me Suomalaiset sitten ollutkaan niitä mailman puhtaimpia, siisteimpiä , lainkuuliaisia ja sääntöjä tottelevia ihmisiä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja höpö höpö koko homma, ei ketään kiinnosta lajitella kun siitä ei mitään hyödy. Joudut maksamaan siitä että jätteesi viedään pois ja ne poltetaan. Energiayhtiö myy sinulta kalliilla kuljetetun raaka-aineen kalliina sähkönä tai lämpönä takaisin. Laitan ja tulen laittamaan kaikki jätteet sekaisin polttoon, myös lasit ja metallit. Sitten kun niistä maksetaan minulle voin niitä lajitella. Luuletteko että jätehomma halpenisi vaikka kaikki lajittelisi kaiken 100%. Ei vaan aina kallistuu jollain verukkeella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metallit ja lasit tukkivat polttolaitoksen kattilat, mikä aiheuttaa katkoja ja taas uusia kustannuksia. Palamaton lasi- ja metallijäte kipataan penkkaan sen sijaan että se voitaisiin käyttää uudestaan kierrättämällä. Lasin ja metallin valmistaminen alusta saakka vie valtavan määrän energiaa, mikä taas tupruaa saasteina hengitysilmaamme. Olemassa olevien materiaalien uudelleen valmistaminen on suurta luonnonvarojen tuhlaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asumme 6km oulun keskustasta ja kaukolämpöverkko menee parinsadan metrin päässä. Meille ei kaukolämpöä saa vaikka haluaisi. Arvaa kuinka paljon kiinnostaa kierrättää jotta kattilan polttoaine olisi mahdollisimman hyvää? Tai oikeammin kysymys kuuluu että voisiko meille maksaa siitä että tuotamme jätteenä priimaa polttoainetta muiden hyödyksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikkunalasi ja muut tasolasit, lasiastiat, kristalli ja opaalilasi ovat kierrätykseen kelpaamattomia. Määräysten mukaan ne on laitettava sekajätteeseen. Oulussa nämä kierrätykseen kelpaamattomat lasit laitetaan polttokelpoisen jätteen astiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metallipurkit ja lasinpalat eivät tuki polttolaitosta, ellei kyse ole hetekasta tai kattokruunusta. Metalli olisi kaikkein helpointa erotella tuhkan seasta, eikä minkäänlaista esilajittelua tarvittaisi - se on vain niin yksinkertaista ettei KiertoKangistuneille passaa.

Myrkyt on asia erikseen, EU jos kieltäisi alumiinin eikä höpäjäisi lyijyhaulien kanssa niin voisi jo vaikuttaa johonkin. Hehkulamput kiellettiin - hah!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (148)

Uutisvirta

57
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
35
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
20
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
20
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
13
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
12
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys
9
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

164 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Kerropa minullekin nuo yhteiskunnan hyvätuloisille jakamat sosiaaliavut ja kuinka yhteiskunta muutenkin auttaa hyvätuloi... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image