Oulu

Kiertokaari alkaa perimään ko­ti­ta­louk­sil­ta jätemaksuja pai­ne­kyl­läs­te­tys­tä puusta, syynä val­ta­kun­nal­li­sen toimijan hin­nan­ko­ro­tuk­set – "Pai­ne­kyl­läs­te­tyn puun jätehuollon tila Suomessa on huo­les­tut­ta­va"

Kiertokaari perii maaliskuun alusta lähtien jätemaksun painekyllästetystä puusta myös kotitalouksilta. Kuvituskuva Ruskon jätekeskuksesta. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 21.1.2020 17:56
Mirko Siikaluoma

Kiertokaari Oy kertoo perivänsä jätemaksun painekyllästetystä puusta myös kotitalousasiakkailta maaliskuun alusta alkaen. Tähän saakka kotitaloudet ovat voineet tuoda yhden kuution verran käytöstä poistettua painekyllästettyä puuta Ruskon jätekeskukseen ilman jätemaksua.

Painekyllästetyn puun jätemaksu, 310 euroa tonnilta, on sama kotitalous- ja yritysasiakkaille ja mikäli puun määrä on 20 kiloa tai vähemmän, siitä peritään kahdeksan euron minimimaksu. Muussa tapauksessa jätemaksu lasketaan jätteen painon ja jätelajin hinnan mukaan.

– Painekyllästetyn puun jätehuollon tila Suomessa on huolestuttava. Kyllästetyn puun alueellinen vastaanotto ollaan sälyttämässä kuntien jäteyhtiöille. Painekyllästetyn puun jätehuoltoon tulisi ulottaa selvä ja yksiselitteinen lakisääteinen tuottajavastuu, jolloin sen jätehuolto kustannettaisiin uusiin tuotteisiin lisättävällä riittävän suurella kierrätysmaksulla, Kiertokaaren toimitusjohtaja Markku Illikainen sanoo.

– Ympäristöministeriö on tietoinen kyllästetyn puun jätehuoltoa koskevasta ongelmasta. Tiedossani ei ole, aiotaanko asialle tehdä mitään. Ongelma on valtakunnallinen ja pahenee koko ajan, Illikainen valittelee.

Muutoksen syynä ovat painekyllästetyn puun kierrätysyhtiö Demolite Oy:n hinnankorotukset, jotka vaikuttavat kuntien jäteyhtiöihin ja painekyllästetyn puun kauppoihin.

Aiemmin kuluttajat ovat voineet palauttaa käytöstä poistetut painekyllästetyt puut ilmaiseksi jäteyhtiöille tai sitä myyville kaupoille, mutta hinnankorotusten myötä monet kaupoista ovat kieltäytyneet vastaanottamasta tätä.

Maaliskuun alusta lähtien painekyllästetyn puun vastaanotto siirtyy Ruskon jätekeskuksessa Oivapisteeltä maksulliselle kierrätyspiha Kirsille, Kiertokaari huomauttaa.

Yrityksiltä on peritty koko ajan jätemaksu painekyllästetyn puun viemisestä jätekeskukseen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Päinvastoin, siitähän pitäisi ennemminkin saada palkkio kun toimittaa ongelmajätettä asianmukaisesti hävitettäväksi, eikä heitä metsän reunaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta tässä tilanteessa vaarallisia aineita sisältävien tuotteiden käyttö kasvaisi, kun siitä saisi korvauksen kun sen hävittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikein. Jos tuota myrkytettyä puuta käyttää siitä on maksettava myös hävitettäväksi vietynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu olevan aika paljon painekyllästettyä jätettä yksityisillä kotitalouksilla tulossa. Ei taida nämä kommentoijat ymmärtää mitä on painekyllästetty puu kun tuntuu sitä kaikilla niin paljon olla hävitettävänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa ikävä juttu. Ja vasta uutisoitiin muutenkin jätemaksujen nostosta. Mutta onko tämä sama tj., joka lehdissä ilkamoi ympäristökuntien jätetaksoille? Taisi Kiertokaari mennä hinnoissa yli ja palvelussa ali. Harmittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea maivis! Taisit olla eka, joka osasi vetää kyllästetyn puun ja pakolaisleirin välille yhteyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kai te tiedätte kuinka tässä käy? Niitä ei tuoda sinne enää vaan poltetaan, jätetään tai muuten kyseenalaisesti hävitetään. Hieno homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lajittelematon sekajäte 154,80 EUR/tonni. Arvatkaa mihin painekyllästetty puu menee maaliskuun alun jälkeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiertokaaren tiedotteessa sanottiin, että painekyllästetty puu kuljetetaan Saksaan poltettavaksi. Ei kerrota miksi niin toimitaan. Toisaalta Saksa on Suomessa näyttönsä antanut siitä, miten puu palaa. Mitä muuta lienee kotimaassaan kokemuksia polttamisesta saaneet? Kuitenkin alan ammattilaisia ovatten.

Kotona joka kokeilee tuollaisen jätteen polttamista, niin missään nimessä saunan pesään saa laittaa, ei myös tulisijaan jossa ruokaa laitetaan tai muuten asuintiloissa oleviin esim. takkoihin.

Maaseudulla on sanojia ja toisten asioihin puuttuvia vähemmän. Jotta 200 litran tynnyri on hyvä aihio polttouuniksi. Kansi pois tynnyristä ja pohjan yläpuolelle tynnyrin kylkeen lyödään muutamia reikiä 5...7 kpl. Näin saadaan veto siihen tynnyriin, tuli huolehtii polttamisesta mitä siellä tynnyrissä sitten onkaan. Lopuksi täydestä lastista jää vain kourallinen tuhkaa, eli palaa tarkoin. Käyttöä suositellaan myöhään syksyllä ja talvella ennen kevättä. Tuulet pitää katsoa ettei savuuta naapureita. Näin tehtiin ennen Kiertokaaren asiakkaana, noin 70 km kaupungista, ei lähdetty ajelemaan muutaman tynnyrilastin kanssa Ruskoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naa naa na na na. Hehe hehe heh heh heh heh. Espanjan kaunis senjorita....... Puppe pu pu putosin penkiltä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä ole mitään hätää, jatkossa asettelen puut joen jäälle tai vien pilpansuolle metsään odottamaan jatkokäyttöä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laiton vanhan puuceen joen jäälle pilkkikopiksi. Huono muistisena mökkiläisenä en ehtinyt ennen jäiden lähtöä hakea sitä pois. Sinne meni hyvä pilkkikoppi. Mitä tuosta suremaan, kun ei tullut käytyä pilkilläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tässä oikeasti mättää ? Eikö kestopuujätteen käsittelijä saa tarpeeksi katetta siitä, että dumppaa puut Viroon ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä kolahtaa kiertokaaren päätös aika pahasti heidän omaan nilkkaan. Alkaa mennä painekyllästettyä puuta sekajätteeseen, moni alkaa poltaan uunissaan ja osa varmaan nakkaa luontoon. Siihen taisi loppua painekyllästetyn puun keräys pois luontoa sotkemasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina nämä jäteasiat myöhässä tässä maassa. Tiukempiä määräyksiä ja enemmän KASVATUSTA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image