Oulu

Kie­ri­kin­kan­kaan kaivauksissa löytyi kaksi nuolenkärkeä

Toinen löytyineistä kärjistä on noin neljä senttiä ja toinen kaksi senttiä pitkä.
Oulu 24.6.2013 14:29
Kaleva

Kierikinkankaan arkeologisissa kaivauksissa löytyi viime torstaina kaksi nuolenkärkeä. Löydöt tehtiin tutkimuksen kohteena olevan kivikautisen asumuksen koillisnurkasta.

Toinen kärjistä on neljä senttiä pitkä ja valmistettu paikallisesta vihreästä sädekiviliuskeesta eli tuffiitista. Kärjessä on molemmin puolin havaittavissa kolme hiottua pintaa. Varsinainen ruotiosa ei ole säilynyt.

Toinen löytö on liki kaksi senttiä pitkä kärkikatkelma, joka on tehty kvartsista. Kärki on iskemällä valmistettu ja retusoimalla eli painelutekniikalla viimeistelty.

Kyseiseltä kaivauskohteelta on aiempina vuosina löytynyt myös harmaaliuskeesta sekä piikivestä valmistettuja nuolenkärkiä. Yhdessä löydöt kertovat siitä, kuinka monipuolista erilaisten materiaalien käyttö on kivikaudella ollut. Nuolenkärjet löytyivät samasta tutkittavasta talosta kuin viime kesän meripihkalöytö.

Tyypillisen kampakeramiikan kauteen (n. 3 500 eaa.) ajoittuvalla kivikautisella kyläalueella on tehty kaivauksia vuodesta 2006 lähtien.

Arkeologisin menetelmin pyritään selvittämään muinoin meren rannalla sijainneen kivikautisen asutuksen luonnetta. Tutkimukset jatkuvat jälleen tänä kesänä yleisökaivausten merkeissä heinäkuun 2. päivästä alkaen.

Nämä kaivaukset edustavat nykyisen Oulun kaupungin vanhinta asutusvaihetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jotenkin taas masensi lukea uutisen kommentteja, kun moni jossitteli luullun arvausta. Ajatelkaa nyt hyvät ihmiset, että vaikka arkeologiassa joudutaankin päättelemään paljon, se on silti kovaa tiedettä jossa hyödynnetään lähes koko tieteen kirjo hiukkasfysiikasta geeniteknologiaan ja geologiaan, lääketiedettä, kielitiedettä ja käyttäytymistieteitä unohtamatta. Kuinka kattava koulutus joudutaan yhdistämään jotta vajavaisista palaisista pystyttäisiin kokoamaan mahdollisimman selkeä kuva.
Ymmärrään itseäni ihmisenä paremmin, kun tiedän miten ihmiset ovat tulleet toimeen ennen tätä päivää, mitkä asiat ovat olleet samoja eri ympäristöistä ja teknologioista riippumatta. Tämä ON hyödyllistä tietoa myös tulevaisuuden kannalta, koska kuinka voimme perustaa näkemyksiämme tulevaisuudesta mihinkään jos meillä ei ole käsitystä siitä mikä on ihmisessä sitä pysyvää ja vähiten muuttuvaa ja miten ympäristön vaihtelut ovat tai eivät ole ihmisiä muokanneet? Historia ja arkeologia ovat juuri näitä tieteenaloja jotka meille tästä eniten kertovat. Ihmisen, kansan, ihmisyyden sitominen historialliseen jatkuvuuteensa ja menneisyyteensä luo meille vastuuntuntoa sekä antaa meille myös mahdollisuuden oppia menneestä. Sanonta "Ne jotka eivät tunnista virheitään ovat usein tuomittuja toistamaan niitä" pitää masentavan usein paikkaansa.
Itse ulkomaillakin lapsena asuneena olen tuntenut juurettomuutta ja voin kertoa että tunne voi pahimmillaan johtaa syvään ahdistumiseen, jopa masennukseen. Koen suurta tyytyväisyyttä, kun näen kuvan minkä historoitsijat ja arkeologit ovat piirtäneet ja yhä piirtävät Suomesta ja sen menneisyydestä. Tunnen paremmin kuuluvani samaan jatkumoon kuin esi-isänikin ja tiedän paremmin kuka olen. Nämä eivät siis ole pieniä asioita joita tahdotte mollata, onneksi meitä on moneksi myös tässä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikä on pelkkää arvailua ja jossittelua. Tuo voi olla 5000 v. vanha, tai sitten 500 v. Ajanhukkaa tuollainen kaivelu, keskittyisivät tulevaisuuteen ja käyttäisivät resurssit siihen. Noh, jokainen taaplaa tyylillään :).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmeen hyötyä noista kaikista vanhoista löydöistä on meille tämän ajan ja myöhemmän ajan ihmisille. Tottakai niitä löytyy kun kaivetaan, mutta mitä virkaa niillä on. Kaikki se tieto menee hukkaan, ei niistä tulevat sukupolvet välitä koska he luovat tietoteknillistä maailmaa ja teknologista, jotka tulee tähtäämään avaruuteen, maamyyrien aika on ohi. Kuuhun kurkotellaan tulevaisuudessa, vaikka meille onkin aina sanottu, että joka kuuhun kurkottaa se katajaan kapsahtaa, vaan eipä vainen sekään pidä paikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua kiinnostaa paljon enemmän kuin mitä Kauniissa ja rohkeissa tänään tapahtui. Miksi sitä ohjelmaa lähetetään koska eihän siitä ole kenellekään hyötyä nyt eikä tulevaisuudessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi tietää mitä löytyy ennen kuin kaivaa... Minua kiinnostaa historia, erityisesti muinaishistoria. On mahtavaa kuvitella, että tässäkin on joku asunut ja etsinyt leipänsä, anteeksi lihansa) luonnosta.
Tänään tehdään tulevaisuuden historiaa. Toisia kiinnostaa, toisia ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi sentään, eikö sullakaan nyt mitään muuta tullut näistä löydöistä mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

piti ainakin ensin opiskella 27 vuotta argeologiaa yliopistossa ennenkuin tuollaisen savipaakun osaa valjastaa nuolenkärjeksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Museoihmisille ehdotus, älkää kätkekö tallaisia aarteita arkistolaatikoiden sisälle.
Tuokaa kansan nähtäviksi.
Tässäkin tapauksessa Suomen Perinnejousiampujat voivat auttaa ja varmasti olisivat kiinnostuneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän teille riitä ihan tarpeeksi uusia, tehdasvalmisteisia nuolenkärkiä ampumiseen. Jätetään nämä museokamaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkeologia on Suomessa heikosti rahoitettua. Arvokkaat löydökset hädin tuskin ehditään pelastamaan. Kunnollinen tutkimus ja näytteille asettaminen vaatisi enemmän henkiöresursseja kuin museoilla on pitkään aikaan ollut käytössä. Muistakaa tämä, kun seuraavan kerran seisotte äänestyskopissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pitääkö äänestää jotain fossiililta näyttävää, vai miten saadaan rahaa agronomeille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image