Oulu

Kevät kestää keskimäärin 53 päivää Oulussa – terminen kevät alkoi ehkä viikon myöhässä

Kevään merkkejä näkee monin tavoin. Terminen kevät on meteorologien tapa määritellä vuodenaika. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Oulu 17.4.2018 21:14 | Päivitetty 17.4.2018 21:15
Kaleva

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kevät alkaa Oulussa keskimäärin 6. huhtikuuta. Nyt näyttäisi, että kevät pääsi vauhtiin viikon myöhässä eli 13. huhtikuuta.

Ilmatieteen laitoksen tietokantaan ei ole vielä päivitetty, että terminen kevät olisi Oulussa alkanut, kertoo meteorologi Ville Siiskonen Ilmastokeskuksesta.

Terminen kevät alkaa, kun kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi nollan  yläpuolelle. 

Vuodenaikojen vaihtumista seurataan pääsääntöisesti vähintään kymmenen vuorokauden ajan, ennen kuin seurantakartat päivitetään.

– Ihmiset saattavat seurata muita kevään merkkejä kuten auringonpaistetta tai räystäiden tippumista. Terminen kevät on meteorologinen malli.

Terminen vuodenaikamalli tekee mahdolliseksi vertailut eri vuosien kesken.

Lyhyin vuodenaika Oulussa

Ilmastotilastojen mukaan kevät on lyhyin vuodenaika Oulussa. 30 vuoden keskiarvojen mukaan kevät alkaa Oulussa 6. huhtikuuta ja kestää keskimäärin 53 päivää.  

Ilmastotilastojen mukaan myöhäisin terminen kevät oli Oulussa vuonna 1981, jolloin se alkoi 4. toukokuuta. Myös vuonna 2017 oli myöhäinen terminen kevät, sillä se alkoi 20. huhtikuuta.

Siiskonen antaa esimerkin varhaisesta keväästä Oulussa vuonna 2007, jolloin terminen kevät on tilastoitu alkaneeksi 8. maaliskuuta.

Aukeilta mailta lumipeite häviää 2-3 viikon kuluttua termisen kevään alkamisesta ja metsistä keskimäärin kaksi viikkoa myöhemmin. Lumen sulamiseen vaikuttaa lämpötilan vuorokausivaihtelu.

Ilmatieteen laitos määrittelee muutkin vuodenajat alkaneeksi vuorokauden keskilämpötilojen perusteella. 

Kesä on tullut, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi +10 asteen yläpuolelle. Oulussa terminen kesä on saapunut keskimäärin 29. toukokuuta.

Syksy vuorostaan alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +10 asteen alapuolelle, keskimäärin se tapahtuu Oulussa 10. syyskuuta. Terminen talvi valtaa Oulun keskimäärin 8. marraskuuta, eli vuorokauden keskilämpötila putoaa tuolloin nollan alapuolelle pitemmäksi aikaa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image