Oulu

Keskustaa rakennettava asukkaiden ehdoilla

Oulu 6.9.2008 19:05 | Päivitetty 6.9.2008 19:10
Eija Mikkonen
Ydinkeskustan pienuus todettiin Oulun kaupunkikuvan kehittämisen suurimmaksi ongelmakohdaksi Kalevan järjestämässä tietoiskussa lauantaina. Liike-elämän ja asukkaiden tarpeiden yhdistämistä pohtivat paikalle kutsutut asiantuntijat sekä runsaslukuinen yleisö.

"Mielestäni moniin taloihin voisi hyvinkin rakentaa 5-10 kerrosta lisää, jolloin ylimmät kerrokset olisivat asuntoja", myyntipäällikkö Jorma Kinnunen Realia Managementista esitti.

Kinnusen mielipide sai tyrmäyksen kaupunginarkkitehti Jari Heikkilältä, joka pitäisi Oulun mielellään klassisena tasakorkeana kaupunkina, josta erottuisivat vain julkiset monumentit. Myöskään arkkitehtiylioppilas Satu Fors ei näe pilvenpiirtäjien tuovan viihtyisyyttä katukuvaan, sillä korkeat rakennukset näkyvät vain kaukaa katsottuna.

Professori Helka-Liisa Hentilä Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolta painotti, että keskustaa täytyy kehittää asukkaiden ehdoilla. "Asukkaat tekevät alueista eläviä. Se, jolle keskusta on koti, välittää siitä ihan eri tavalla."

Kalevan tietoiskussa paneelikeskustelijat ja yleisö kävivät läpi diasarjan johdolla Oulun kaupunkikuvan kehitystä 1900-luvun alusta tähän päivään. "Vaurastuminen, aikakauden arvot, lainsäädäntö ja rahoitusmekanismit näkyvät kaupunkikuvan kehityksessä", Hentilä listasi.
Yleisössä keskustelua seurannut kaupunginvaltuutettu Timo Heikkilä (kesk.) toivoi meren näkyvyyttä, katsottiinpa sitä vaikka pilvenpiirtäjistä käsin. "Kaikki kaupungit hakevat maamerkkejä. Rakennusten täytyy ylittää uutiskynnys."

Samoilla linjoilla Heikkilän kanssa oli Oulun ydinkeskustan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Rautiainen. "Joissain taloissa voisi hyvinkin olla 15 kerrosta. Korkeutta vaan, niin eiköhän ala kaupunki näyttää kaupungilta."

Mielipiteitä vaihdettiin myös kallioparkista, matkakeskuksesta, pyöräilystä, Hupisaarten rakentamisesta, Ideaparkista ja lähiöistä.

Jorma Kinnusen mukaan Oulu on ollut kiitollisessa asemassa, sillä suurena maanomistajana se on voinut rakentaa uusia lähiöitä yksi kerrallaan. Panelistit eivät tahtoneet panna lähiöitä paremmuusjärjestykseen, vaan tyytyivät toteamaan, että jokainen asuu omassa paratiisissaan.

Satu Fors muistutti, ettei puukaupungin perään saa jäädä itkemään. Sen sijaan nyt pitäisi muistaa vaalia 1950-1960-lukujen rakennuskantaa.

Tietoisku alkoi ja päättyi samalla toteamuksella: kaupunki ole koskaan valmis. "Jos jatkuva muutos pysähtyy, syntyy autio kaupunki", Helka-Liisa Hentilä kiteytti.

Katso myös diaesitys Oulun rakentamisesta vuosien varrella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä Oulun ydinkeskustaan saisi viihtyvyyttä lisätä ja melua vähentää mm. seuraavilla toimenpiteillä : Rotuaarin voisi valaista pimeän aikana erilaisilla valopylväillä ja -nauhoilla. Kauppurienkadun varsi Kirkkokadulta torille saakkaa on täynnä kapakoita, jotka aiheuttavat kovaa meluhaittaa aina klo 04.30 aamuyöllä ja kesällä sen jälkeen lokit kirkuvat kadulle heitetyistä roskista ruokaa etsien. Torikadun ja Kauppurienkadun kulmassa oleva baari on "räkälä", jonka asiakkaat häiritsevät katunäkymää jo klo 9.00 alkaen ja voi sitä löyhkää , jota sieltä tulee. Katubaarit hyvin voisi sulkea kesäaikaan viimeistään klo 24.00 . Vikkain kävelykatu on lisäksi aidattu liian leveiksi ja näin haitaten jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Olemme näistä asioista useita kertoja lähettäneet kirjallisia esityksiä Oulun kaupungille, mutta turhaan. Erkki Rautiainen ,Ydinkeskustan asukasyhdistyksen puheenjohtaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo asukkaiden ehdoilla kyllä. Jätettäisiin vain ne arkkitehdit pois sotkemasta kaupunkikuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo lisää rantaan taloja,ouluun musiikki talo meren rantaan,niin eihän sinne enää sovi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvoimpa asukkailta mitään kysytään. Se on se kaupungin arkkitehdit ja hallitus joka kaiken "määrää". Sen takia ei missään kaupungin osassa saa sitä asukkaiden viihtyvyyttä eikä tykkäämistä omaan asuinympäristöön. Antakaa asukkaiden suunnitella, sieltä tulee monta hyvää ideaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se on, että Oulu on lähes 150 000 asukkaan kaupunki jolla on 20 000 asukkaan kaupungin keskusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
21.8.
"Hallituspuolueilla on myös palkansaajanäkökulmaa" – SAK:n Eloranta kehuu joitain kokoomuksen työllisyyshuomioita, mutta kritisoi leikkauksia
21.8.
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
21.8.
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image