Oulu

Keskustaa rakennettava asukkaiden ehdoilla

Oulu 6.9.2008 19:05 | Päivitetty 6.9.2008 19:10
Eija Mikkonen
Ydinkeskustan pienuus todettiin Oulun kaupunkikuvan kehittämisen suurimmaksi ongelmakohdaksi Kalevan järjestämässä tietoiskussa lauantaina. Liike-elämän ja asukkaiden tarpeiden yhdistämistä pohtivat paikalle kutsutut asiantuntijat sekä runsaslukuinen yleisö.

"Mielestäni moniin taloihin voisi hyvinkin rakentaa 5-10 kerrosta lisää, jolloin ylimmät kerrokset olisivat asuntoja", myyntipäällikkö Jorma Kinnunen Realia Managementista esitti.

Kinnusen mielipide sai tyrmäyksen kaupunginarkkitehti Jari Heikkilältä, joka pitäisi Oulun mielellään klassisena tasakorkeana kaupunkina, josta erottuisivat vain julkiset monumentit. Myöskään arkkitehtiylioppilas Satu Fors ei näe pilvenpiirtäjien tuovan viihtyisyyttä katukuvaan, sillä korkeat rakennukset näkyvät vain kaukaa katsottuna.

Professori Helka-Liisa Hentilä Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolta painotti, että keskustaa täytyy kehittää asukkaiden ehdoilla. "Asukkaat tekevät alueista eläviä. Se, jolle keskusta on koti, välittää siitä ihan eri tavalla."

Kalevan tietoiskussa paneelikeskustelijat ja yleisö kävivät läpi diasarjan johdolla Oulun kaupunkikuvan kehitystä 1900-luvun alusta tähän päivään. "Vaurastuminen, aikakauden arvot, lainsäädäntö ja rahoitusmekanismit näkyvät kaupunkikuvan kehityksessä", Hentilä listasi.
Yleisössä keskustelua seurannut kaupunginvaltuutettu Timo Heikkilä (kesk.) toivoi meren näkyvyyttä, katsottiinpa sitä vaikka pilvenpiirtäjistä käsin. "Kaikki kaupungit hakevat maamerkkejä. Rakennusten täytyy ylittää uutiskynnys."

Samoilla linjoilla Heikkilän kanssa oli Oulun ydinkeskustan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Rautiainen. "Joissain taloissa voisi hyvinkin olla 15 kerrosta. Korkeutta vaan, niin eiköhän ala kaupunki näyttää kaupungilta."

Mielipiteitä vaihdettiin myös kallioparkista, matkakeskuksesta, pyöräilystä, Hupisaarten rakentamisesta, Ideaparkista ja lähiöistä.

Jorma Kinnusen mukaan Oulu on ollut kiitollisessa asemassa, sillä suurena maanomistajana se on voinut rakentaa uusia lähiöitä yksi kerrallaan. Panelistit eivät tahtoneet panna lähiöitä paremmuusjärjestykseen, vaan tyytyivät toteamaan, että jokainen asuu omassa paratiisissaan.

Satu Fors muistutti, ettei puukaupungin perään saa jäädä itkemään. Sen sijaan nyt pitäisi muistaa vaalia 1950-1960-lukujen rakennuskantaa.

Tietoisku alkoi ja päättyi samalla toteamuksella: kaupunki ole koskaan valmis. "Jos jatkuva muutos pysähtyy, syntyy autio kaupunki", Helka-Liisa Hentilä kiteytti.

Katso myös diaesitys Oulun rakentamisesta vuosien varrella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä Oulun ydinkeskustaan saisi viihtyvyyttä lisätä ja melua vähentää mm. seuraavilla toimenpiteillä : Rotuaarin voisi valaista pimeän aikana erilaisilla valopylväillä ja -nauhoilla. Kauppurienkadun varsi Kirkkokadulta torille saakkaa on täynnä kapakoita, jotka aiheuttavat kovaa meluhaittaa aina klo 04.30 aamuyöllä ja kesällä sen jälkeen lokit kirkuvat kadulle heitetyistä roskista ruokaa etsien. Torikadun ja Kauppurienkadun kulmassa oleva baari on "räkälä", jonka asiakkaat häiritsevät katunäkymää jo klo 9.00 alkaen ja voi sitä löyhkää , jota sieltä tulee. Katubaarit hyvin voisi sulkea kesäaikaan viimeistään klo 24.00 . Vikkain kävelykatu on lisäksi aidattu liian leveiksi ja näin haitaten jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Olemme näistä asioista useita kertoja lähettäneet kirjallisia esityksiä Oulun kaupungille, mutta turhaan. Erkki Rautiainen ,Ydinkeskustan asukasyhdistyksen puheenjohtaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo asukkaiden ehdoilla kyllä. Jätettäisiin vain ne arkkitehdit pois sotkemasta kaupunkikuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo lisää rantaan taloja,ouluun musiikki talo meren rantaan,niin eihän sinne enää sovi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvoimpa asukkailta mitään kysytään. Se on se kaupungin arkkitehdit ja hallitus joka kaiken "määrää". Sen takia ei missään kaupungin osassa saa sitä asukkaiden viihtyvyyttä eikä tykkäämistä omaan asuinympäristöön. Antakaa asukkaiden suunnitella, sieltä tulee monta hyvää ideaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se on, että Oulu on lähes 150 000 asukkaan kaupunki jolla on 20 000 asukkaan kaupungin keskusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
45
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
38
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tietääkö kukaan tappiota tehnyttä sijoittajaa?

Jokainen pitempään sijoittanut on kokenut takaiskuja. Keskimäärin tuotto on kuitenkin positiivinen. Kannattaa ryhtyä muk... Lue lisää...
50€/kk riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image