Oulu

Keskiviikon koronauutiset – katso kooste Kalevassa julkaistuista jutuista

Monessa lounasruokalassa on huomioitu aiempaa enemmän käsihygieniaa. KUVA: Mauri Ratilainen
Oulu 18.3.2020 14:01 | Päivitetty 18.3.2020 21:14
Kaleva

Kalevassa julkaistaan päivittäin runsaasti koronaepidemiaan ja poikkeustilaan liittyviä juttuja. Koostimme tähän keskiviikkona 18. maaliskuuta julkaistut jutut. Listassa on mainittu jutun julkaisuaika. Viimeisin juttu on ylimpänä.

Kello 21.14

Italia julkaisi tänään historiallisen synkän luvun koronavirukseen kuolleista: yhdessä päivässä virustaudin seurauksena on kuollut 475 ihmistä. Yhtä paljon ihmisiä ei ole kuollut päivässä virukseen missään maassa tähän mennessä.

Kello 21.03

Hiippakuntien piispat linjaavat, että hautaan siunaamisissa läsnä voivat olla vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka valtioneuvoston kokoontumisille asettama kymmenen henkilön raja ylittyisi. Asiaa on käsitelty ministeriöiden kanssa.

Kello 19.52

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoo, että koronatestit eivät lopu Suomesta, ja niiden ohella on muitakin tapoja seurata epidemian etenemistä. Hän arvioi, että tautihuippu on meillä edessä vasta kuukauden tai kahden päästä.

Kello 19.35

Eduskunnan odotettiin keskiviikkoiltana hyväksyvän valmiuslain käyttöönottoasetukset yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Perustuslakivaliokunta ehdotti käyttöönottoasetuksesta kumottavaksi terveydenhuollon työntekijöiden työvelvoitetta koskevan kohdan.

Kello 18.30

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo Kalevan haastattelussa, että terveiden yritysten konkurssit ja suurtyöttömyys koronaviruspandemian seurauksena tulee estää. Hän antaa täyden tuen hallituksen tähänastiselle kriisinhoidolle.

Kello 18.21

Koronakaranteeni on nostanut esiin uudenlaisen ilmiön, pyyteettömän naapuriavun. Höyhtyän asukastupa valjasti vapautuneen työvoiman asioin­ti­pal­ve­luun.

Kello 17.24

Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat Kaleva 365 Oy:n yritysmyyntiä ja Pro Ratas Oy:n koko henkilöstön lomauttamista enintään 90 päivän ajaksi.

Kello 16.59

Fazer aloittaa koko Fazer Ravintolat Oy:ta koskevat yt-neuvottelut. Työnantaja harkitsee koko henkilöstön lomauttamista. Neuvotteluiden piirissä on noin 400 Fazerin työntekijää Suomessa.

Kello 16.43

Euroviisut on koronaviruksen vuoksi peruttu tältä vuodelta. Laulukilpailu olisi pidetty Rotterdamissa Hollannissa 12.–16. toukokuuta. Suomen viisuedustajaksi ehdittiin valita maaliskuun alussa Aksel Kankaanranta kappaleella Looking Back.

Kello 16.36

Apteekkien lääkepula helpottaa lähipäivinä. Koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellisen suuri lääkkeiden kysyntäpiikki on aiheuttanut haasteita lääketoimituksissa lääketukuista apteekkeihin.

Kello 15.47
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri testaa toistaiseksi vain matkoilla olleet tai koronavirukselle altistuneet sekä oireilevat henkilöt.

Kello 14.54
Nordlab vähentää kiireetöntä näytteidenottoa. Oulun kaupunginsairaalan näytteenottopiste suljetaan maanantaina 23. maaliskuuta toistaiseksi.

Kello 14.38
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoi iltapäivällä, ettei sen alueella ole tiedossa uusia koronatartuntoja. Yhteensä tartuntoja on tällä hetkellä 28.

Kello 14.32
Suomalainen pitää naapurin varautumista liiallisena hamstrauksena, mutta uskoo toimivansa itse järkevästi. Viestinnän professorin mukaan vessapaperikuvat kertovat kansalaiset luovuudesta ja huumorikuvat auttavat kestämään poikkeuksellista tilannetta.

Kello 14.08
Oulussa vähennetään kiireettömiä hammashoitoaikoja koronavirustilanteen takia. Kiireettömien aikojen varaajat laitetaan nyt jonoon.

Kello 14.04
Hallitus piti tiedotustilaisuuden iltapäivällä. Siellä oli esillä muun muassa lukukauden pidennys, valtion tuki luoville ja liikunta-aloille sekä varhaiskasvatus. Paikalla olivat pääministeri Sanna Marin (sd.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.). Katso tallenne tiedotustilaisuudesta.

Kello 13.35
Oulun kaupunki ei peri varhaiskasvatuksen maksuja, jos lapset hoidetaan kotona 18. maaliskuuta ja 13. huhtikuuta välisenä aikana. Kriittisten alojen henkilöstöön kuuluvien lapsille järjestetään tarvittaessa ilta-, viikonloppu- ja yöhoitoa

Kello 12.40
Venäjällä on virallisen tilaston mukaan 114 koronatartuntaa eikä kukaan ole kuollut tautiin. Politiikantutkijan mukaan Venäjällä on todettu vähintään 1600 kuolemantapausta tammikuun puolivälin jälkeen, mutta tapaukset olisi salattu ja kuolinsyyksi kirjattu jokin muu syy.

Kello 12.23
Oulun lentoasema ei mene kiinni. Matkustuksen vähentämisestä huolimatta Helsinkiin lennetään päivittäin.

Kello 11.45
THL muistuttaa, että tapaamisten välttäminen hillitsee koronaepidemian raivokkainta huippua ja helpottaa terveydenhuollon taakkaa. Suomessa kuolonuhreja ei vielä ole. Naapurimaista Ruotsissa koronauhreja on kahdeksan ja Norjassa kolme.

Kello 11.45
Korkeakoulut pyrkivät järjestämään kevään valintakokeet epidemiasta huolimatta, kertoo Opetushallitus.

Kello 11.45
Terveydenhuollon virheet eivät ole ainoa syy, miksi Italia on Euroopan pahin korona-alue. Maan väestö on myös poikkeuksellisen iäkästä.

Kello 11.39
Nordea tarjoaa pienille ja keskisuurille yrityksille lyhennysvapaata koronatilanteen aikana. Pankki ottaa käyttöönsä myös muita keinoja taloustilanteen helpottamiseksi.

Kello 11.20
Metsähallitus perui varaus- ja vuokraustupien varaukset tämän kevätsesongin ajalta. Myös retkeilykohteiden saunojen käyttö on kielletty.

Kello 11.16
Yhdysvalloissa koronan aiheuttamaa talouskriisiä torjutaan lähettämällä kansalaisille tuhannen dollari sekkejä. Suurituloiset rajataan jakelun ulkopuolelle.

Kello 11.14
Oululaisyrittäjät ovat ahtaalla koronaviruksen aiheuttaman asiakaskadon vuoksi. Kampaamo-parturi tekee töitä siihen asti, kun asiakkaita riittää. Ravintoloiden omistaja joutui aloittamaan yt-neuvottelut, ja galleristi siirsi taideteokset verkkoon.

Kello 10.27
Oulun eläinlääkäripalveluihin tulee muutoksia. Oulun Poratien ja Muhoksen Vainiotien vastaanotot rajataan kiireellisiin tapauksiin.

Kello 9.47
Suomen Pankin arvion mukaan koronavirus vie talouden taantumaan. Sen mukaan neljän prosentin lasku bruttokansantuotteessa on yhä todennäköisempi.

Kello 8.50
Suomessa on varmistettu 312 koronatartuntaa. THL:n mukaan osa tartuntaketjuista on epäselviä. Taudin leviämiselle Suomessa on tehty kolme ennustetta.

Kello 8.26
Höyhtyän Välke tarjoaa asiointiapua ikääntyneille, riskiryhmiin kuuluville ja karanteeniin joutuneille.

Kello 8.16
Koronavirus on vaikuttanut voimakkaasti Lapin matkailusesonkiin tänä talvena. Hotelleja on suljettu ja jäänmurtajaristeiluyt lopetettu.

Kello 7.46
Helsingin Sanomien kyselyn mukaan pääministeri Sanna Marinin vakuuttava esiintyminen on nostanut sosiaalidemokraattien kannatusta. Marin on ollut paljon esillä koronaepidemian vuoksi.

Kello 7.00
Millainen on uusi koronavirus? Tartuntatautilääkäri vastaa koronaepidemiaan liittyviin kysymyksiin.

Kello 6.30
Koronavirusta vastaan kehitetään rokotetta kovaa vauhtia. Uudenlaista suojaa kehitetään muun muassa Saksassa. EU-maat haluavat saada sen käyttöönsä.

Kello 6.00
Pienimpien koululaisten koulunkäynti turvataan, jos vanhemmat työskentelevät kriittisellä alla. Valtioneuvoston kanslia julkaisi pitkän ja tulkinnanvaraisen listan näistä aloista.

Kello 1.00
Joka toinen yritys pitää lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisenä kerrotaan kauppakamarien tekemästä kyselyssä. Myös konkurssien todennäköisyys on kasvanut. Oulun kauppakamarin alueella kyselyyn vastasi 200 yritystä.

Lue myös 16.3. julkaistu juttu: Hallitus: Suomeen valmiuslaki ja poikkeusolot, koulut pääosin kiinni, rajat menossa kiinni – lue toimintaohjeet sanasta sanaan

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britanniassa on otettu käyttöön säädöksiä, joissa ihmiset saavat ostaa kerralla korkeintaan kolme kappaletta samaa tuotetta kaupasta. Saisi tulla käyttöön Suomessakin, että loppuisi tuo somekansan aivoton ja täysin hyödytön hamstraus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On mielenkiintoista nähdä kuukauden päästä, miten rajojen sulkeminen vaikuttaa murtoihin ja varkauksiin.
Näkyykö esim. mökkimurroissa vähenemistä? Toivottavasti Kalevakin ottaa tästä kopin, ja uutisoi muutoksesta, jos sitä on.

Avointen rajojen aikaan Baltiasta ja Balkanilta on kulkenut jatkuvana virtana rikollisia tekemään murtoja.
Voisiko käydä niin, että huomaankin olevan hyvä asia, että rajalla joku kysyy tulijalta kuka hän on, ja millä asioilla tulija Suomeen pyrkii?

Jonnet ei muista, mutta tuo on ollut normaali käytäntö aina, ennen kuin tuli näitä nykyajan EU-hömpötyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kotona vapaalla olevat vanhemmat tuovat suosituksia uhmaten lapsensa hoitoon ja vaarantavat muiden perheiden sekä työntekijöiden terveyden - edistävät viruksen leviämistä? Hallituksen olisi pitänyt kieltää lasten hoitoon tuominen muun syyn kuin työn takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhuuko THL totta. Onko tuo vain meille kansalaisille sievistelyä. Totuus tässäkin asiassa on varmasti vaikeampi. Pystyykö sairaalat hoitamaan kaikki tehohoito tapaukset. Nyt on tehohoito paikkoja on 500.Näitä paikkoja voida lisätä. Entä hoitajien koulutus tehohoitoon. Nämä toimeenpiteet piteet pitäisi olla nyt järjestettynä. Lopetako puhuminen ja toimikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa oleva ruokalinjasto on oikea basillipesäke! Kaikki linjastoruuat, joissa on ottimet ja joiden annosten päälle ihmiset voivat yskähdellä, pitäisi heti poistaa myynnistä. Ainostaan ravintolan henkilökunta saisi annostella valmiit annokset asiakkaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairas pittääpi olla jos mennee syömää tuollasesta jossa käy ihmiset sorkkimassa jokainen vuorollaan🤢

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korona ei ole riski vain vanhemmille - Ranskassa on yli puolet tehohoitoon joutuneista koronapotilaista alle 60-vuotiaita, sanoi Ranskan kansallinen terveysjohtaja Jerome Salomon CNN:lle businessinsider-lehden mukaan.
Eli THL on tässäkin hokemassa ollut väärässä. Milloinhan tämäkin kääntyy ja alkaa näkymään THLn tiedotteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiset voisivat lukea muidenkin lehtien tilastoja, jotta ymmärrys lisääntyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon, että Suomen kansa tietää jo koronasta. Tiedottaminen on 100 kertaa päivän uutisissa turhaa. Vai onko kyse siitä, että varmasti ostovoima saadaan nollaan, kun kukaan ei enään osta mitään, kun kansa ei uskalla kauppaan. Vai, mistä on kyse.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kansa on nyt rynnännyt kauppaan. Kävin eilen S-kaupassa, vaan siellä ei ollut leipää, ei yhtään murua! Vessapaperi oli myös häipynyt. Perunoita, hedelmiä, kananmunia ja maitoa oli aivan normaaliin tapaan, samoin lohta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image