Oulu

Kesä-Kaleva kertoo ve­si­har­ras­tuk­sis­ta Oulussa: Suppausta, uintia, laivakyytiä ja laut­ta­sau­no­mis­ta

SUP-laudalla voi edetä monella tavalla: seisoen, polvillaan tai istuen. Lautan päällä voi voimistella tai ihan vain maata auringossa. KUVA: Körkkö Janne
Oulu 24.5.2017 6:21
Lauri Hirvonen

Uusi Kesä-Kaleva on julkaistu, joten uimalasit silmille ja simmarit lanteille! Oulussa on lukuisia vaihtoehtoja nauttia vedestä, oli kyseessä sitten meri, joki tai järvi. Tekemistä löytyy niin vauhdinnälkäisille loiskijoille kuin hiljaisille kelluskelijoillekin. Kokosimme mahdollisuudet polskahtaa vesitouhuihin kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.

Uinti

Missä: Kävely- tai vähintäänkin pyöräilymatkan päässä Oulun keskustasta on mahdollista pulahtaa niin mereen, jokeen kuin järveenkin. Tuiran uimaranta on useista Oulujoen rannoista lähimpänä keskustaa.

Järveen pääsee pulahtamaan Lämsänjärvellä tai Pyykösjärvellä. Nallikarista löytyy puolestaan Pohjolan Rivieraksikin kutsuttu merenranta, jonne lyhin ja eittämättä kaunein reitti vie kevyenliikenteen väyliä pitkin. Perille voi porhaltaa Potnapekallakin.

Nallikarista löytyy Pohjolan Rivieraksikin kutsuttu merenranta. KUVA: Körkkö Janne

Oulusta löytyy myös kylpylä ja uimahalleja. Kuntouimarit voivat suunnata keskustasta helposti Raattiin tai Raksilaan, kylpylälomaa kaipaavat Nallikariin Break Sokos Hotel Edeniin. Kaupungin uimahallien aukiolo kannattaa kesällä ensin tarkistaa.

Mitä maksaa: Luonnonvedet ovat ilmaisia. Kaupungin uimahalleissa uintilipun perusmaksu on aikuiselta 5 euroa ja lapsilta 2,80. Edenissä aikuisen kylpylälipun perushinta on 15 euroa ja 3–15-vuotiailta 9 euroa. Perhelippu 38 euroa.

Moottori­huvit

Mitä: Vauhdinnälkäisten on mahdollista vuokrata vesijetti, moottorivene ja vaikkapa kumirengas, banaani tai lauta perässä vedettäväksi. Esimerkiksi Oulu Powersportin kautta vuokraus onnistuu usein muun muassa Nallikarin majakalta käsin. Yrittäjä Tomi Sonkamuotka kertoo, että veneen vuokraus vaatii hieman kokemusta veneilystä, mutta vesijetin kyytiin voi hypätä kuka vain, jos ikä riittää. Laitteen käyttöön annetaan opastus. Vesijetin voi vuokrata 15 minuutista alkaen vaikka moneksi päiväksi.

Vauhdinnälkäisille tarjoavat palveluita myös SMBoat Värtössä ja Vesijettivuokraamo.

Minne: Oulu Powersportin yrittäjä Tomi Sonkamuotka kertoo, että Nallikarista ehtii tunnissa käydä Torinrannassa ja takaisin. Matkalla on nopeusrajoitukset. Pidempi reissu vie vaikkapa Varjakkaan tai Vihiluotoon. Merellä vesijetillä pääsee parhaimmillaan 80 kilometriä tunnissa.

Mitä maksaa: Vesijettien hinta riippuu ajoajasta. Esimerkiksi 15 minuuttia Oulu Powersportsin välineillä maksaa 35 euroa ja tunti 100 euroa.

Laivakyyti

Mitä: Oulusta pääsee vesille, vaikka ei omistaisikaan omaa paattia.

Tarjolla on sekä aikatauluristeilyjä että tilausmatkoja, ja kalustoa on oikeista laivoista hyttiveneeseen.

Ainoa aikatauluun perustuvia risteilyjä järjestävä taho on Oulu Lines, joka järjestää meriristeilyjä Torinrannasta käsin ja jokiristeilyjä Värtöstä.

Yrittäjä Reijo Alakiuttu kertoo, että merireitti vaihtelee muun muassa sään mukaan, mutta usein laiva kiertää Oulun edustan saarten takaa.

Niin merellä kuin joellakin on mahdollisuus ruokailuun laivan ravintolassa, jossa on myös A-oikeudet. Yritys järjestää toki risteilyjä myös tilauksesta.

Tarjolla on sekä aikatauluristeilyjä että tilausmatkoja. KUVA: Körkkö Janne

Merellinen Oulu ry:n Oulu-laivan laituripaikka on Toppilan satamassa. Oulu-laiva vie tilauksesta esimerkiksi Hailuodon lauttasatamaan, Iin Röyttään tai Haukiputaan Virpiniemeen.

Laivalla on mahdollisuus ruokailuun, ja sinne saa tuoda omat juomat. Oulu-laivalle voi myös majoittua hytteihin, ja siellä on saunatilat.

Laivalla järjestetään myös koulutuksia.

Huomaa, että vesille vievät myös osa lauttasaunoista ja kalastuspalveluja järjestävät tahot kuten Atteson Fishing ja Oulu Fishing Oy.

Esimerkiksi jälkimmäinen järjestää seitsemän hengen hyttiveneellä retkiä niin merelle kuin Oulujoellekin. Reissuun voi yhdistää vaikkapa makkaranpaistoa.

Milloin: Oulu Linesin aikataulun mukaiset lähdöt koko kesän ajan merelle keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Jokialus risteilee kuutena torstaina, lähdöt klo 18 ja kahtena lauantaina heinäkuussa, lähdöt klo 12. Neljän tunnin iltaristeilyt ovat aikuisille. Puolentoista tunnin iltapäivämatkat koko perheelle. Varausta suositellaan.

Mitä maksaa: Aikataulun mukaiset Oulu Linesin iltaristeilyt 25 euroa ja päiväristeilyt 20 euroa/aikuiset, 10 euroa/lapset.

Joella torstain iltaristeilyt 20 euroa. Lauantain päiväristeilyt 15 e/aikuiset, 10 e/lapset.

Zorb

Mitä: Kävelyä tai juoksua veden päällä muovipallon sisällä. Leikittely on suunnattu etenkin lapsille, mutta palloon ei ole ikärajaa ja kokeilijoita onkin ollut Nallikarin Zorb-pisteessä eri ikäisiä, kertoo toimintaa pyörittävä Jari Puttonen. Tyynellä säällä pallon liikuttaminen haluttuun suuntaan on helpompaa. Pallon sisällä voi vaikkapa juosta tai heittää kuperkeikkoja.

Missä: Jopu-toiminimi pyörittää pallotoimintaa Nallikarissa Ravintola Nallikarin edustalla. Omaa palloa vuokraa myös Vesijettivuokraamo.

Mitä maksaa: Nallikarissa 5 euroa kerta. Kesto 5 minuuttia. 12 euroa kolme kertaa.

Leijasurffaus

Mitä: Leijasurffauksessa kiidetään vedessä laudalla leijan vetämänä. Laji vaatii osaamista, joten ummikkona ei vesille voi mennä. Leijakoulu Lappiksen tuote- ja koulutusvastaava Harri Rautava kertoo tunnin säteellä Oulusta löytyvän toistakymmentä maailmanluokan paikkaa harrastaa lajia.

Missä: Leijakoulu Lappis tarjoaa tilauksesta opetusta. 6–8 tunnin kurssille mahtuu yleensä yhdestä kahteen aloittelijaa. Omia varusteita ei kurssilla tarvitse.

Mitä maksaa: Introkurssi 150 euroa, peruskurssi 250 euroa.

Kalastus

Mitä: Yksinkertaisimmillaan kalastaa voi omilla välineillä rannalta käsin. Lisäksi useat yritykset tarjoavat kalastuspalveluja.

Esimerkiksi Atteson Fishingin yrittäjä Juha Aitta kertoo, että he vievät veneellä kalalle joko suistoon, joelle tai merelle. Kyytiin voidaan hakea esimerkiksi Torinrannasta tai Värtöstä. Myös Backwood Action vie moottoriveneellä joelle kalaan, ja pelkän veneenkin voi vuokrata. Kalastuspalveluja tarjoavat myös ainakin Oulu Fishing Oy, OS Retkipalvelut ja Vuoton Joutsen.

Missä: Oulujoen Uistelijoiden puheenjohtaja Hannu Puustinen vinkkaa keskustan kupeesta hyväksi kala-apajaksi Oulujoen Rautasillalta Muhoksen rajalle saakka. Paikalle riittää valtion kalastonhoitomaksu, ja jokivarressa onnistuu mukavasti myös piknikhenkinen kalastelu rannan pyöräteitä edeten.

Mitä maksaa: Riippuu paikasta. Valtion kalastonhoitomaksu 39 e / vuosi. Oulun kaupungin vesialueen uistelu-, heitto-onginta- ja pilkintälupa 41,40 e / vuosi. Lupia saatavissa myös lyhyemmälle ajalle.

Esimerkiksi Atteson Fishingin päivän kestävä kalastusreissu noin 600–800 euroa. Kyytiin mahtuu kuudesta kymmeneen henkilöä.

Wakeboarding eli vesilautailu

Mitä: Wakeboarding on vesihiihtoa laudalla. Sitä voi tehdä vaijeriradalla tai veneen perässä. Lumilautailutausta auttaa lajin oppimisessa.

Oulu Wakeparkin vaijeriradalla on mahdollisuus luikauttaa hyppyreihin, jos taitoa riittää. Nopeus säädetään radalla portaattomasti vesilläolijan mukaan – käytännössä järkevä maksiminopeus on noin 30 km tunnissa.

Missä: Vaijerirata löytyy Linnasaaren edustalta kaupunginkirjaston takavesiltä.

Jos lajia haluaa kokeilla radan sijasta veneen tai vesijetin perässä, palvelua tarjoavat ainakin yritykset SMBoat, Oulu Powersport ja Vesijettivuokraamo. Osa yrityksistä tarjoaa laudan lisäksi muitakin välineitä veden päällä kiitoon.

Mitä maksaa: Esimerkiksi Oulu Wakeparkin radalla 20 euroa tunti.

Välineet 10 euroa tunti. SMBoatin veneen perässä 15 euroa henkilöltä tai risteilyn yhteydessä 50 euroa ryhmältä.

Harri Leinonen ja Viktoria Barabas nauttivat kesäillan tunnelmasta Kesän Saunalla Tuiran uimarannalla. KUVA: Teija Soini

Lauttasauna

Mitä: Saunomista aalloilla joko yleisessä saunassa tai omalle porukalle vuokratussa saunassa.

Oulun Rantasaunaseuran Kesän Sauna -lautta toimii talkoovoimin. Sauna on yhteissauna, joten uima-asu on pakollinen. Sisään pääsee tulojärjestyksessä. Lautta on avoinna toukokuusta syyskuuhun. Tavoitteena on pitää sauna auki päivittäin, jos talkoolaiset ja sää niin mahdollistavat. Omat saunajuomat saa tuoda.

Värtössä on kaksikin saunalauttaa, jotka vievät risteilylle toisin kuin Tuiran lautta. Esimerkiksi Lainesaunan perusristeily kestää neljä tuntia ja vie Maikkulaan ja takaisin. Lautalla on maksua vastaan mahdollista myös ruokailla. Myös grillausmahdollisuus löytyy. Lautalle saa tuoda omat juomat.

SMBoatin hirsisellä saunalautalla voi myös syödä – omia eväitä tai tilattavia ruokia. Omien juomien tuonti rajoitettu anniskeluoikeuksien takia. Rannassa ollessaan saunalla toimii vohvelibaari. Tarjolla on myös erilaisia vesiurheilumahdollisuuksia.

Missä: Kelluviin löylyihin pääsee Tuiran uimarannalla ja Värtössä.

Mitä maksaa: Kesän Sauna -lautalla saunomiskerta on 5 euroa. Kuuden kerran henkilökohtainen sarjalippu 20 euroa. Lainesauna ilman ruokaa 350 euroa, ruokien kanssa hinta on 300 euroa sekä ruoat. SMBoatin peruspaketti 350–395 euroa.

Melonta

Mitä: Oulussa voi meloa merellä ja useammallakin joella tai järvellä. Merelle ei tosin aloittelijalla ole asiaa.

Oulun seudulla melojille on tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia. KUVA: Peura Pekka

Melontaseura K&C ry:n puheenjohtaja Pekka Saavalainen opastaa, että aloittelijalle sopiva reitti on esimerkiksi Oulujoella Nokkalan rannasta yläjuoksulle päin. Toinen vaihtoehto on tutustua suistoalueeseen Hartaan- ja Rommakonselällä. Tosin aivan selkien keskelle ei Saavalaisen mukaan aloittelijan ole järkevää mennä, vaan kannattaa kiertää rantoja. Huomioi myös, että Oulujoen juoksutukset voivat tehdä siltojen alle aloittelijalle turhan kovia virtauksia.

Mistä välineet: Välineitä on Oulussa saatavilla useilta eri tahoilta. Melontavälineitä vuokraavat ainakin melonnan erikoisseura K&C ry, Leijakoulu Lappiksen Nallikari Surf Center, Atteson Fishing, Backwood Action ja Vuoton joutsen. Myös Vauhtipuistossa Hietasaaressa on vuokrattavana intiaanikanootteja. Osa yrityksistä järjestää myös opastettuja retkiä.

Mitä maksaa: Muun muassa vuokrauksen kesto vaikuttaa hintaan. Kajakkien ja kanoottien vuokrahinnat lähtevät noin 25 eurosta ylöspäin.

Suppaus

Mitä: SUP-laudalla voi edetä monella tavalla: seisoen, polvillaan tai istuen. Lautan päällä voi voimistella tai ihan vain maata auringossa.

Laji on uudehko tulokas Suomessa, mutta sen historia ulottuu kauas. Seisaalla meloessa näkee hyvin niin kaislikon yli kuin rantaveden pohjaankin. Laji sopii aloittelijalle ja laajalle ikäryhmälle.

Missä: Leijakoulu Lappis vuokraa lautoja Oulun keskustan tuntumassa Kiikelinsaaressa ja Nallikarin Surf Centerissä. Nallikarissa saa varautua kovempaan keliin kuin muualla, mutta myös märkäpuvun vuokraus onnistuu. Tarjolla on myös ohjattuja safareita.

Mitä maksaa: Hintaan vaikuttaa ryhmän koko ja vuokra-aika. Laudan tuntivuokra 20–25 euroa.

Lue lisää kesänviettomahdollisuuksista Kesä-Kalevasta.

 

MAINOS

Kommentoi

Olen ollut jo kolme kuukautta Saksassa, täällä kesä on ollut jo reilu pari kuukautta. Tuntuu hölmöltä suomalaisten kesähöpinät kun se ei sään puolesta ala koskaan ja kohta se on jo ohi. Syksyyn aikaa pari kuukautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taaskaan ei muistettu mainita purjehdusta, joka sekin on mahdollista Oulussa. Kannattaa tulla vaikka OTPS:n venesatamaan ja samalla kahville Seelariin ja aukaista suunsa niin helposti pääsee miehistöön, eikä maksa mitään. Veneisiin otetaan mielellään lisää käsipareja vetämään vaikka köydestä esim. "Tiistaikilpailuun", joka ei oikeastaan ole kilpailu vaan rentomielinen yhteisseilaus Tiistai-iltaisin jolloin Nallikarin edustalla on jopa lähes kolmekymmentä venettä kauniina kesäiltana. Muulloinkin kuin Tiistaisin gastiksi pääseminen on mahdollista ja ei tosiaankaan tarvitse olla ennestään mitään kokemusta purjeveneestä mutta aina siitä etua on jos on ennenkin ollut purjeveneessä. Ensikertalaisile ja muillekkin kerrotaan mitä kulloinkin tehdään ja usein myös miksi jotain tehdään ja aina voi kysyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:18
Pääsiäiskokko aiheutti hälytyksen rakennuspalosta Iissä
21:46
Kajaanilainen Eila Aavakare sairastui koronavirukseen ja toivoo kansalaisten suojaavan läheisiään tartunnoilta – "Tätä ei pidä vähätellä. Olemme kokeneet sen ja käyneet aivan rajalla" Tilaajille
20:30
Vjatsheslav Fandul oli 20 vuotta sitten sankari, jonka maalit takasivat Kärpille liiganousun – "Tiesin, mitä Kärpät ja nousu merkitsivät Oululle" Tilaajille
20:26
Vahvistettuja koronaviruskuolemia koko maailmassa jo 100 000 – USA:n Fauci: Rajoituksia ei pidä purkaa liian aikaisin tai tilanne voi pahentua entisestään
19:00
Nordea listaa yrityksille seitsemän käytännöllistä neuvoa koronan talousvaikutusten torjuntaan Kaupallinen yhteistyö
18:30
Ir­to­koi­rat hyök­kä­si­vät po­ro­tok­kaan Ina­ris­sa: Kolme poroa löytyi kuo­liaak­si raa­del­tu­na, 16 louk­kaan­tu­nee­na
18:00
Noitien suuri juhla, pääsiäinen oli otollista aikaa taikojen tekemiseen – Omaa karjaonnea kartuttaakseen trullit kiertelivät toisten talojen navetoissa Tilaajille
124
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
57
Pääministeri Marin: HVK:n toimitusjohtaja ei nauti luottamustani – suojainsotkusta annettuun tietoon tyytymätön työministeri Haatainen pitää tiedotustilaisuuden kello 17
34
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
31
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
30
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
22
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
12
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Johan nyt kaikki jotka katsoo Eduskunnan istuntoja, niin huomaa miten persujen edustajat haukkuvat kuin rakkikoirat tois... Lue lisää...
EIKÖ NE ITE HUOMAA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image