Oulu

Kerro meille: Oletko kohdannut ur­hei­lu­har­ras­tuk­sis­sa valmentajien taholta epäasiallista käytöstä?

Oulu 23.1.2020 9:47
Kaleva

Suomessa on viime päivät kohistu helsinkiläisen muodostelmaluistelujoukkueen päävalmentajan asiattomista ja urheilun eettisiä sääntöjä rikkoneista toimista nuorten valmennuksessa.

Valmentajan on todettu toistuvasti käyttäneen valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamista sekä nöyryyttäneen eri tavoin nuoria valmennettaviaan. Valmentajalle on langetettu kilpailukielto toiminnan vuoksi.

Oletko kohdannut Oulun seudulla epäasiallista käytöstä valmennuksessa? Voit kommentoida tämän jutun kommenttikentässä.


Kaleva ei julkaise asiaan liittyvissä kommenteissa henkilöiden nimiä tai tietoja, jotka johtavat henkilöiden tunnistamiseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Joo, kyllä! Alkaako valmentajiksi ihmisiä jotka kaipaavat vallan tunnetta, ja mikä on helpoin kohde kuin lapset ja nuoret. Heitä pystyy pompottamaan kun eivät raukat uskalla sanoa mitään aikuiselle, valmentajalle (sille jonka kuuluisi tsempata ja kannustaa nuoria!).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä muutamassa seurassa saisi valmentaja miettiä tekemisiään. Omaa poikaa suositaan ja peluutetaan vain parhaimmissa peleissä ja muut lapset saavat huudot niskaan. Muidenkin valmentajien pojat aina suosiossa ja jos erehdyt huomauttamaan, niin lapsi kärsii. Innostus tapetaan jo 12 vuotiaana valmentajan toimesta vaikka miten hyvä olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poikamme oli lasten taidekoulussa jossa rehtori totesi ettei pojastamme tule koskaan taiteilijaa. Hänen mielestään lapsen harrastus oli alku taiteilijapolulle ja huonot dumpataan heti pois. Onneksi tyyppi on jo ansaitulla eläkkeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma on se, että lasten ja nuorten valmentajat ovat pääosin amatöörejä, "valmentajaharrastelijoita". Heillä ei ole yleensä pedagogisia taitoja kohdata oppivaa ja kehittyvää lasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei aina ns ammattivalmentajiltakaan löydy osaamista kohdata lapsia / nuoria. Joskus jopa toisinpäin; amatöörivalmentajalla voi olla esim kasvatusalan taustaa ja hoitaa nuorten kohtaamisen paremmin, kuin ammattivalmentaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poikani pelasi jääkiekkoa. Muut pelaajat olivat aikuisia miehiä. Poikamme oli vasta 16-vuotias tuolloin.
Valmentaja oli humalassa läpsinyt alastonta poikaamme jollain risulla tms. persuksille ja aukonut päätään äärimmäisen alentuvasti.
Kukaan aikuisista ei ollut puuttunut tilanteeseen. Tilanne oli ollut saastainen. Valmentaja oli muutoinkin äärimmäisen kova ja käytti pelkoa ja haukkumista aseenaan näille nuorille. Poikamme ei antanut myöskään puuttua tilanteeseen, koska pelkäsi menettävänsä pelivuoronsa ja kasvonsa. Pelihommat kyllä loppui nopeasti siinä seurassa. Olen edelleen vihainen itselleni etten ilmoittanut jääkiekkoliitolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpaurheilussa, etenkin yksilölajeissa, valmentajan ja urheilijan välille syntyy usein tiivis suhde. Muistan kuinka valmentajan oli helppo heittää "läppää" kasvavan nuoren naisen muuttuvasta ulkonäöstä. Tuolloin en oikein osannut suhtautua, mutta nykyisin käsitän kuinka haitallista se oli minäkuvalleni. Myöskin kyseisen aikuisen miehen nuoriin kohdistamat tsemppaavat halaukset, takamukselle läimäytykset yms. usein pyrittiin kuittaamaan huumorilla. Raja välittömän palautteen ja asiattoman toiminnan välillä on yllättävän hauras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ihme, että pesäpallotuomareista on yleisesti pulaa. Pelijohtajat käyttäytyvät sikamaisesti nuoria juniorituomareita kohtaan. Jatkuvaa haukkumista ja kiroilua ei nuoret jaksaa kauaa kuunnella vaan lopettavat tuomaroinnin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmentaja vinoili ikävästi lapselle hänen treeneistä poissa olostaan. Päätöksen poissaolosta tekee vanhemmat ei lapsi. Valmentaja ei edes tiennyt miksi lapsi oli pois treeneistä. Asiatonta mutta sen siitä saa kun lapset valmentavat lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pulma onkin usein se, että lapset/ nuoret eivät kerro mitä treeneissä tapahtuu. Siksi että pääsevät peliin/treeniin/ säilyttävät paikkansa.
Hankalaa on kieltää jos ei tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama valmentaja, joka oli minenomaisesti pyytämällä pyytänyt joukkueeseen ylitti rajansa ja puuttui vapaa-ajankäyttööni, josta pamautin sille jauhot kurkuun että kinäpä tulen teille makuuhuoneeseen valvomaan että mitä siellä oikein tuherretaan. Meni ukko hiljaseksi heti.
En mennyt enää harjoituksiin vaikka kuinka rinasi takaisin. Rajansa kaikella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo oli ihan normaalia lähes joka päivä, silloin kun harjoiteltiin oikeasti, eikä vain puuhasteltu mukavasti, niinkuin nykyään on tavoitteena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heikot on valmentajalla taidot, jos alistamalla ja käyttäytymällä epäasiallisesti yrittää urheilijat saada tekemään. Ehkä joskus 70 -luvulla moinen on ollut vallitseva kulttuuri, mutta sieltä on tultu 50 vuotta eteenpäin.
Valmentajan huono käytös poikii uusia huonosti käyttäytyviä valmentajia. Jonkun täytyy laittaa siihen stoppi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole itse, mutta on oltava nolla toleranssi, ketään ei mollata. Valmentajan ei kuulu mollata ketään, ei ketään. Olen sanonut nuorille, että tulkaa sanomaan minulle jos joku haukkuu ja nimittelee tai halveksuu teitä. Nätisti ovat olleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen törmännyt ja homma jatkuu. Seuran sisällä panettelua ja väheksymistä, valheita ym. yhden valmentajan ja hänen hännystelijöidensä toimesta.Asiaan ei haluta puuttua koska valmentaa muutamaa menestynyttä urheilijaa ja saa sen nimissä tehdä, mitä vaan.Jatkunut vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Balettikoulu 1980-luvulla, opettaja nöyryytti oppilaita pilkaamalla muiden edessä.Laitettiin paras ja huonoin kaikkien eteen ja pilkaten sanottiin ettei tehdä niinkuin huonoin vaan kuten taitavin tanssia. Tämä tanssinopettaja oli koulutkin käynyt hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttu tyttö kertoi joskus lipevästä valmentajasta, joka oli tietojen mukaan vähän yrittänyt hiplaillakki. Pienellä kylällä tyttö ei uskaltanut kertoa asiasta eteenpäin, koska ketä uskotaan. Ja toisekseen saattas joutua kiusatuksi. No näin kerran tätä valmentajaa baarissa ja sanoin, että olen kuullut jotain semmosta juttua ja jos vielä kuulen, saattaa jonkun tytön vanhempi tulla ja vähentää tuota hammaskalustoa entisestäänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Jouduin itse keskeyttämään koulukiusaamisen , jatkoivat ja jatkoivat kunnes tämä nuori teki tenän, itki vanhemmilleen, ettei suostunut lähtemään enään kouluun, sanoin hänelle, että mene kouluun, odotan sinua koulun ulkopuolella, olihan hän jo kertonut kiusaajien nimen minulle. Touhu loppui siihen, kun jututin kahta koltiaista, sanoin heille, että tykäättekö te koulunkäynnistä, vastasivat että kyllä me tykätään, sanoin heille, että jos seuraavat päivät on samanlaisia, ja jatkatte peliänne, ette pääse enään kouluun, vien teitä kaikki syntymäpäivänne. Itku kurkussa lähtivät kotiin, siihen jäi kiusaaminen. Että, jos minun korviini tulee koulukiusaamisia, on nolla toleranssi, koulun ulkopuolella on laki toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image