Oulu

Kerro meille: Miten viilennät asuntoasi ke­sä­hel­teil­lä?

aurinko, kesä, sää, helle, lämmin, säteet, taivas KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 13.7.2018 6:08
Kaleva

Helteet saapuivat vihdoin Pohjois-Suomeen ja lämpötilamittarin lukemat kohoavat. Moni nauttii lämpimistä säistä, mutta helteillä voi olla myös ikävä kääntöpuoli. Ulkona porottava aurinko voi muuttaa monen kodin tukalan kuumaksi.

Onko asuntosi helteillä kuin sauna? Auttaako ilmastointilaite, tuuletin, vai kunnon pimennysverhot? Riittääkö ikkunoiden avaaminen tai pattereiden kääntäminen pois päältä? Täytyykö kotiin asentaa ilmalämpöpumppu?

Kerro meille parhaat keinosi kuuman asunnon viilentämiseen. Viilennysvinkkisi voit jättää tämän jutun kommenttiosioon. Koostamme lukijoiden vinkeistä jutun Kalevaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (146)

Sälekaihtimet "päälle", lämpöä tuottavat sähkölaitteet pois päältä, tuuletusikkuna auki ainoastaan varjon puoleisella sivulta, hikiliina otsalla nautitaan vettä ja kauravelliä, ennen vuoteeseen menoa käydään joko kylmässä tai kuumassa suihkussa ja peitto lakana kastellaan, nukkuessa pidetään ketarat ja käsivarret peitto lakanan ulkopuolella. Lisäksi tuon varjopuoleisen avonaisen tuuletusikkunan ulkopuolelle voi asentaa ns. Ilmavirran kaapparin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isot ihanat puut pihalla ja kunnon terassit auttaa paljon. Jos kesät vielä tästä lämpenee, pitää vakavasti harkita turvekaton laittoa, se kuuluu viilentävän hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta kymmenisen vuotta on ilmalämpöpumpulla pidetty kerrostaloasunto viileänä kesäisin. Ilman sitä lämpötila nousisi +18°C aina jopa +38°C lukemiin sisätiloissa pahimpina hellejaksoina. Nyt mennään tasaisella +18°C lämmöllä kesää talvea ja kroppa tykkää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikkunat auki yötä päivää, sääskiverkot ikkunoissa. Pimentävät kaihtimet auringon puoleisessa ikkunoissa. Kevyemmät peitot vuoteessa, iltauinti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmalämpöpumppu on verraton kapistus. Se on ollut monen hellepäivän ja perhejuhlan pelastus. Kahta en vaihtaisi pois: ilmalämpöpumppua ja ilmalämpöpumppua 😄

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hellettä ei saa päästää sisälle. Suljen sälekaihtimet ja vedän pimennysverhot alas ennen kuin aurinko edes ehtii paistaa ikkunoihin. Tuuletan vain varjon puoleisen tuuletusikkunan kautta. Tuuletus myöhään illalla tai varhain aamulla, kun ilma on viileämpi. Tuuletin päälle, jos tulee liian tukalaa.
Syön viilin tai jääkaappikylmiä mandariineja. Käyn viileässä suihkussa. En leivo helteellä. Koneellinen ilmanvaihto suuremmalle viileämpinä vuorokauden aikoina.

Suvi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosimies hommaa Jääkuningatar Susanna Kosken seisomaan asuntonsa nurkkaan, tasan varmasti ilma ja tunnelma jäähtyy. Jopa pakkasen puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmalämpöpumpun kun kääntää viilennökselle niin avot - omakotitalon sisäilma pysyy +22 asteessa. Eikä maksa juurikaan mitään verrattuna saavutettuun mukavuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä google street viewistä printtasin talvisia kuvia, levitin ne lattialle ja istuskelen nyt lumella ja että on kivan vilpoisaa. Pakko käydä välillä ulkona lämmittelemässä, ettei palelluta ihteään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla vanha jääkaappi risa mutta kylmäkone toimii.
Otin oven pois ja porasin takaseinään reijän ja kone käyntiin pienellä pöytäpuhaltimella puhallan ilman läpi ja kylmää tulee, jipiii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi viilentää, kun ennen asunnon hankkimista perehtyy tilanteeseen. Kaikki ikkunat länteen, valtava parveke toimii kaikkien ikkunoiden aurinkolippana, ja sopivasti puita lähistöllä siivilöimässä ilta-aurinkoa. Ulkona voi olla helle mutta sisällä mukavan vilpoisaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähennän vaatteita sisällä ja meen saunaan. Kummasti sen jälkeen tuntuu viileältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saunominen helteellä on vanha suomalaisten rauhanturvaajien keino totutella lämpimään ulkoilmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmalämpöpumppu on tehokas .Voi säätää viilennystä tai lisätä lämpöä.Ero ulkoilmaan on suuri jos 30 ulkona ja sisällä 22 ,tuntuu kylmältä.Melkein palelee .Mutta sitä helppo säädellä tarpeen mukaan .Asteet ,kosteuden poisto ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkoiset pimennysverhot, makuuhuoneeseen beige. Valkoinen ei pimennä, mutta blokkaa lämmön tehokkaasti. Pregon ladattava ilmanviilennin, vettä käyttää viilentämiseen. Pukkaa ulos kaksi astetta viileämpää ilmaa kuin huoneessa lämpö. Vaatimaton teho mutta ilmavirta tuntuu viileältä. Isompi kone olisi tehokkaampi, mutta ne oli lopussa Tokmannilta. Tavallinen tuuletin avonaisen ikkunan ääreen yöllä vetämään viileämpää sisään. joku kertoo kääntäneensä sen pukkaamaan ulos, toisista tulee viileämpää sisään. Kokeilin, minulla tulos ei juuri näy mittarissa. Asuntooon ei saa ristivetoa joka olisi paras. Pimennysverhot on 30 euroa kappale, viilennin 70 euroa. Pimennysverhot paras päivällä, tuuletin yöllä. Ilmanviilennin luo iluusion viileydestä silloin kun se on päällä, melu kuitenkin vaivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

IV-kone yöllä täysille jotta viileä ulkoilma viilentää huoneet. Päivällä pienelle teholle ettei kuuma ilma tule sisälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (146)

Uutisvirta

13:00
Oulun yliopistolla toteutettiin Kestävästi liikkuva Linnanmaa -opintojakso – opiskelijat hakivat uusia ideoita Linnanmaan kampusalueen ja kestävän liikkumisen olosuhteiden kehittämiseksi
12:10
Oululainen Mari-Leena Talvitie tyrkyllä jatkokaudelle kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Talvitie on osoittanut olevansa aito joukkuepelaaja"
12:01
Brittitähti James Blunt konsertoi Oulussa kesäkuussa osana Euroopan-kiertuettaan
11:50
Vehviläinen: Pahin skenaario on koronapandemia, kausi-influenssa ja hoitoalan lakko
11:37
Tukes antoi myyntikieltoja ja markkinoilta poistoja 75 tuotteelle – lisäksi 15 tuotetta vaadittiin pyydettäväksi takaisin loppukäyttäjiltä
11:25
Presidentti Niinistö vierailee ensi viikolla Iissä, josta matka jatkuu Lappiin – Iissä esillä kunnan ilmastotyö
10:46
Uutistoimisto Bloombergin lähde: Nokia harkitsee yritysjärjestelyjä, yhtiön osien myyminen mahdollista – Nokia ei kommentoi
40
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
22
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
20
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri
17
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta
16
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
15
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
14
Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image