Oulu

Keräysvaroin maksettu tier­na­poi­ka­pat­sas paljastettiin Rotuaarilla - katso kuvia

Tailteilija Sanna Koiviston tiernapoikapatsas paljastettiin Oulussa perjantaina. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 12.12.2014 12:05 | Päivitetty 12.12.2014 15:41
Kaleva, STT

Oulun Rotuaarilla paljastettiin perjantaina aamupäivällä tiernapoikapatsas. Patsas sijaitsee Rotuaarin Saaristonkadun puoleisessa päässä.

Yli kaksi metriä korkeassa pronssisessa patsaassa kuvataan laulavia tiernapoikia: Herodesta, Murjaanien kuningasta, Knihtiä ja Mänkkiä. 

Taiteilija Sanna Koivisto kertoi tilaisuudessa työn olleen mieluisa projekti. Rotuaarilla kuului ihastuneita kommentteja ja taputuksia, kun patsas paljastettiin.

"Ihana nähdä, että te oululaiset olette ottaneet patsaan omaksenne", iloitsi Koivisto.

Tiernapoika-patsas on toteutettu yksityisin keräysvaroin. Se on tarkoitus sijoittaa lopulliselle paikalleen Isollekadulle, kun kadun rakennustyöt ovat valmiit vajaan vuoden kuluttua.

Tiernasäätiön mukaan ensimmäiset merkinnät tiernapojista Oulussa löytyvät jo vuodelta 1873.

Koivisto on oululaisille tuttu taiteilija muun muassa Ajan kulku -teoksesta. Se paljastettiin Oulun 400-vuotisjuhlan aikaan vuonna 2005. Useasta pienestä patsaasta koostuva Ajan kulku sijaitsee Oulun kaupungintalon takana.

Katso kuvagalleria patsaanpaljastuksesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

Patsaasta on tulossa kuvausmagneetti, jonka vierellä on mainio kuvata vaikkapa perheen lapset. Meillä on nyt toripolliisin ohella toinenkin hieno kuvauspaikka. Hienoa, inhimillistä, osallistavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno patsas on nyt juuri oikealla paikallaan.

Lieneekö taas joku tullista tullut nuori arkkitehti päässyt painelemaan omia peukalonjälkiään asiaan, kun lopulliseksi paikaksi on suunniteltu nykyisen Anttilan edustaa. Mikä ihme oululaisia kaupunkisuunnittelijoita oikein vaivaa, kun ei osata kunnioittaa perinteitä? Minä sanon tuota ominaisuutta asiantuntemattomuudeksi. Perinteet sammuvat, jos niitä ei pidetä yllä.

Vanha, vuonna 1950 alkanut oululainen Tiernaristi -perinne paikallistui juuri Kirkkokadun ja Saaristonkadun risteykseen ja risteyksen ylle ripustettuun suureen valaistuun tähteen. Siinä paikassa on edelleen yksi rakennus, joka oli paikoillaan jo silloin. Isonkadun puolelle ei liity varsinaisesti muuta Joulun ajan perinnettä kuin joskus 1960 -luvulla käynnistetty ja muutamia vuosia elänyt Kauppa-pasaasi -hanke. Se oli kuitenkijn pääosin kaupallinen juttu, jolla pyrittiin lisäämään kassakoneitten kilinää.

Nykyiselle nuorelle polvelle voisi mainita, että Tiernaristin tähden ja valojen sytyttäminen oli kymmenien vuosien ajan suurin - ja ainoa - Joulun ajan tapahtuma, jota sekä aikuiset että lapset odottivat. Tiernaristin valojen sytyttyä alkoi Joulu. Vaikka sekin epäilemättä oli tuon risteyksen kauppiaiden aloittama, niin siitä muodostui selkeä oululainen traditio, jossa kaupallisuus ei ollut päällimmäisenä. Sen perinteen sitten nuoremman polven "jouluvalosuunnittelijat" laimensivat olemattomiin. Nykyiset joulutuikkuverkot kalpenevat 50 vuoden takaisille Tiernaristin valoille.

Siis perinteen kunnioitusta tähän yhteyteen ja patsas jääköön siihen. Ja ensi Jouluksi vanhan tyylin mukainen risti risteyksen päälle tehostamaan Tiernapoikapatsaan sanomaa. Tähden malli löytyy esimerkiksi Uuno Laukan kuvakokoelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä uutinen. Laitoin oman roposeni keräykseen. Hieno on patsas, ja vähintään yhtä hienot ovat muistot omilta tiernapoika-ajoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

patsas on ihan hyvä vaikka työttömien patsas ois ollut parempi tämän kokoomus vetoisen hallituksen aikana työttömyys on räjähtänyt käsiin ja varsinkin oulussa nuorisotyöttömyys.suomessa on kaunistelematta yli 500.000 tuhatta työtöntä ja työstä vieraantunutta ja työttömyys vain pahenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarttukaapa työttömät toimeen ja tehkääpä itsellenne patsas, sikäli kuin viitsitte valitukseltanne ehtiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan meillä jo se päiväläisen patsas Harjäpäänkadun päässä vanhan Wetterin edessä. Kyllä niistä aika moni jäi välillä riviin seisomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu! Kaikkein parasta oli, kun ei alkanut keskustelu näköispatsas/fiktiivinen taide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämäkin rahat olisi pitänyt lahjoittaa kaupungin pohjattomaan kassaan eikä mihinkään jonnin aikuiseen patsaaseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa. Tämä kuuluu olla Oulussa koska tiernapojat nykyään myös tytöt tulee mieleen heti Oulu.Tulihan sitä oltua tiernapojissa kansakoulun joulujuhlissa 60 luvulla,millään en muista minä niistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulu on läsnä kesälläkin... aika ahdistava ajatus, tulee väistämättä mieleen pimeys ja kura. No... satoihin juhannusviikollakin lunta, joten ehkä täällä pohjoisessa on todellakin joulu ainainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänne asti piti elää että tämän, itsestään selvyyden, sai viimein nähdä! (häpeänpiste kaupungille, yksityisen tämäkin piti tehdä..)
On erinomaisen hyvä, että perinteitä kunnioitetaan, ilman menneistyyttä ei ole tulevaisuutta! Oulun alue pitäisi olla ylpeä tiernapoika perinteestä, se on aitoa suomalaisuutta kaukaa menneisyydestä.

Perinne ansaitsee patsaansa ja patsas paikkansa - Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joko olisi aika rekisteröitymiseen

On sillä ainakin kaksi merkitystä. Se, että tiedän rekisteröityneen nimimerkin kirjoituksen kirjoittajaksi jokseenkin va... Lue lisää...
Arvo Tasa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image