Oulu

Kempeleen Kat­sas­tus­kon­til­le viikon määräaikainen kat­sas­tus­kiel­to – Toi­mi­tus­joh­ta­ja: Taustalla toiminta kou­lu­tus­ti­lan­tees­sa

Oulu 20.11.2019 17:46
Heidi Peltonen

Traficom on antanut Kempeleessä toimivalle Katsastuskontti Oy:n toimipaikalle 20. marraskuuta voimaan tulevan yhden viikon määräaikaisen kiellon, jonka aikana se ei voi suorittaa katsastuksia. Kielto on voimassa 26. marraskuuta saakka. 

Katsastuskontti Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Marin kertoo, että tieto viikon määräaikaisesta katsastuskiellosta tuli eilen tiistaina.

Traficom kertoo, että katsastusaseman toiminnassa havaittiin puutteita syyskuussa. 

– Katsastuksia suorittivat ilman riittävää valvontaa ja ohjausta katsastusharjoittelijat, joilla ei ole tehtävän hoitamiseen laissa säädettyä ammattitaitoa ja pätevyyttä. Katsastusharjoittelijat myös tallensivat tietoja liikenneasioiden rekisteriin katsastuksen ohjaajalta lainatuilla tunnuksilla, Traficom kertoo. 

Traficomin mukaan tunnukset ovat henkilökohtaisia, eikä niitä saa missään tilanteessa luovuttaa toiselle osapuolelle. 

Marinin mukaan tunnuksien käyttö on tavanomaista koulutustilanteessa.

– Tässä on kyse siitä, että kouluttaja ei ole ollut harjoittelijan välittömässä läheisyydessä, kun tietoja on kirjattu. Harjoittelijan kanssa kouluttajan tulisi olla paikalla samaan tapaan, kuin tekisi itse kirjauksen, Marin kertoo. 

Marinin mukaan Traficomin antaman määräaikaisen katsastuskiellon myötä toimintaa on tarkasteltu myös kaikissa muissa Katsatuskontin katsastuspisteissä. Muualla ei hänen mukaansa ole ollut vastaavaa koulutustoimintaa, vaan se on keskitetty Kempeleeseen. 

– Kyseiset koulutettavat ovat käyneet ensiksi YKL:n kurssin (Yksityisten katsatustoimipaikkojen liitto ry) ja he ovat suorittaneet käytännön harjoittelun meillä. Kyseessä on suoraan työllistävä koulutus, Marin sanoo. 

Marinin mukaan sanktio on oikeudenmukainen ja asiaa on hoidettu Traficomin mukaan hyvässä hengessä. 

Traficom kertoo, että kyseisessä katsastuspaikassa määräaikaiskatsastuksessa hylätyn auton voi viedä jälkitarkastukseen mihin katsastustoimipaikkaan tahansa, mikäli auton jälkitarkastus on toimipisteen katsastuskiellon aikana. 

Traficom antanut aiemmin huomautuksen

Traficom antoi kyseiselle toimipaikalle huomautuksen viime vuoden heinäkuussa. Huomautus annettiin, sillä katsastustoimipaikka ei ollut pystynyt Traficomin mukaan varmistamaan toiminnan riittävän korkeaa laatua. 

Traficomin mukaan toimipaikka on hyväksynyt ajoneuvoja, jotka selvästi eivät ole olleet säännösten ja määräysten mukaisia ja hylännyt ajoneuvoja, joiden kaikkia ilmeisiä vikoja tai puutteita ei ole huomioitu. Lisäksi katsastuksia on suoritettu toimipaikan ulkopuolella ilman tarvittavia tiloja ja laitteita. 

Traficom edellytti, että katsastustoimipaikka suunnittelee ja toteuttaa tarpeelliset toimenpiteet katsastustoiminnan laadun parantamiseksi.

Traficomilta kerrotaan, että se voi kieltää katsastusten tekemisen toimipaikalla uudelleen määräajaksi tai perua katsastusluvan kokonaan, jos katsastustoimipaikka ei toteuta toimenpiteitä tai toiminnan laatu ei ole parantunut. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Paljon on autoja tullut katsastettua kyseisessä yrityksessä. Etuja muihin katsastajiin on että homma tapahtuu nyt eikä sitten kun olet varannut ajan. Palvelu pelaa aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi autoa olen zeppeliinin kontilla katsastanu ja ei moitteen sanaa. Palvelu hyvää ja asiallista. Ja eikö tuolla katsasteta koko ajan? Taitaa olla viranomais puolella perisuomalaista ajattelua että kaikki mikä on uutta ja kätevää pitää pyrkiä estämään ja paheksumaan. Ennen oli miehet rautaa ja laivat puuta 👍😉

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa kun porukka valittaa, että katsastusasemalla on vaihdatettu turhaan osia ilman että kyyseenalaistavat asian. Jos kokee epäoikeudenmukaisuusuutta, niin sitten pitää ottaa asia uudestaan tutkittavaksi! Onhan korjaamotkin velvollisia korjaamaan virheensä. En todellakaan usko että katsastusasemalla turhaan vaihdatetaan osia. Virheitä sattuu kaikille ja on mahdollista että katsastaja merkkaa vaihdettavaksi oikeanpuolen alapallonivelen vaikka vika onkin vasemmalla. Homma on inhimillistä!

Tee-se-itse miehet , jotka kokeilevat esim. irrallisen pallonivelen välystä käsipelissä ja toteavat osan ehjäksi tekevät itsestään pellen, koska osaan kohdistuu täysin erilainen momentti koitettaessa sitä oikealla menetelmällä autossa, johon se on asennettu.

Monesti ongelma on siinä että katsastuksessa hylätty alustan väljä nivel todetaan korjaamolla ehjäksi. Katsastusasemalla on tehokkaat ravistinlaitteet, joilla näkyy välykset tarkasti, korjaamolla ei välttämättä ole tälläisiä laitteita käytössä.

Toinen seikka on myös tarkastusmenetelmät. Katsastuksessa todetaan esim. kallistuksenvakaajan pystytanko välykselliseksi, korjaamo toteaa ettei välystä ole. Tässä tapauksessa auto on tarkastettu nosturilla, jossa auto on nostettu helmoista ilmaan, tällöin pystytangon välys ei välttämättä tunnu.

Kolmas hyvä esimerkki on Mersun takatukivarsien helat, helan välyksellisyys tuntuu vain nostettaessa akseli ilmaan tukivarren alta, ei korista nostamalla.

On myös mahdollista että katsastuksessa hyväksytty tukivarren hela ilmoitetaan korjaamolla rikkinäiseksi. Helassa on mahdollisesti pieni alkava halkeama. Katsastuksessa on todettu, että hela on liikenneturvallisessa kunnossa, mutta korjaamo haluaa, että se vaihdetaan koska saa siitä hyvän korjaushomman. Tässä tapauksessa helan vaihto on hyvää ennakoivaa huoltoa, jolla vältetään helan kokonaan rikkoutuminen, mutta ei siis välttämättä ole heti ajankohtainen. Tästä myös ammattitaitoisen katsastajan olisi tietenkin hyvä huomauttaa asiakasta. Katsastaja tekee useasti vain pelkän päätöksen, auto on kunnossa/ei ole kunnossa. Jos tätä asiaa taas kysytään Trafilta, niin katsastajan tulisi hylätä auto pienestäkin helan halkeamasta, eikä ns. maalaisjärjenkäyttö ole sallittua, koska silloin rajan vetäminen on haasteellista.
Pitkään autojen kanssa työskennellyt tietää kyllä, milloin osan vaihto on oikeasti ajankohtainen. Ennakointi ei tietenkään ole haitaksi!

Ikävää on että koheloita löytyy monesta paikasta, niin päättäjistä, korjaamoilta, katsastusasemilta sekä lähes kaikista yrityksistä. Mutta on olemassa myös hyvin asianosaavia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on surkiaa kun tälläiset "yrittäjät" havittelee vain ja ainoastaan suurta liikevaihtoa.
Vaikuttaa koko alan uskottavuuteen kun tälläiset veijarit tekee hommat miten sattuun, kiinni pitäis laittaa koko ketju.
Kovemmat sanktiot tälläisille huijareille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kilpailu on tehnyt hyvää alalle, ovat kotimaisia yrittäjiä toisin kun vanha valtion konttorit. Niissä h-auton katsastus maksoi 15 vuotta sitten 100 ekua, nykyisin yrittäjävetoiset asemat laskuttavat siitä 50 - 60 ekua. Olen 58 vuotta joutunut niiten palveluja käyttämään, niin huomattavasti parempaa ja avoimempaa palvelu on tänä päivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kun tulee tälläisiä siirtokontti toimintoja katsastuskäytäntöihin mitkä ei perustu rehelliseen työhön , vaikeuttaa vain hyvien yrittäjien rehellistä kilpailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälläiset "yrittäjät" tähtäävät vain ja ainoastaan mahdollisimman suureen tuottoon.
Ei mitään väliä työnlaadulla tai edes sillä onko se lain mukaista.
Näissä porukoissa tämä on tapana joka alalla, toki onneksi rehellisiäkin löytyy mutta valitettavan suuri osa tälläisiä huijareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on tollua hommaa mistä se koulutettava saa sitten tunnuksensa muulta kun omistajalta on vähän kaks piippunen juttu ,,mutta jos auto katsastetaan oikein ja hylätään tai hyväksytään niin ilmoitushan siittä on tehtävä muuten tulee ongelmia poliisin kanssa tien päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö uskalla muualle viedä?
Pelottaako että kottero ei läpäise katsastusta tai laittomat viritykset merkataan korjauskehotuksilla?
Yleensä tälläisillä asemilla meininki tulee muuttumaan ja onhan se vähän pakko alkaa tekemään työt oikein ettei mene luvat kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihdattivat minun autosta ihan ehjän osan tuolla. Vika taisi olla että auto on liian vanha, pitää löytää jotain...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama täällä, korjaamolla sanoivat nivelen olevan ehjä, minkä konttorilla väittivät väljäksi.korjaamolla puhdistivat nivelen hyvin, meni katsastuksesta uusinta näytöllä läpi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko järkevämpi toimintatapa ollut informoida katsastusasemaa? Aivan vähintään olisivat varmaan voineet hoitaa jälkitarkastuksen veloituksetta, ja mikäli jotain ylimääräisiä kustannuksia on aiheutunut, niin korvata niitäkin. Aika mahdotonta on myöskään kenenkään virheistä oppia, mikäli asiaa ei saateta asianosaisten tietoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Traficom saisi toteuttaa täsmäiskun autoliikkeiden myymiin vasta katsastettuihin autoihin. Toki vaatisi jonkin verran vaivaa kaivella rekistereistä ensin tietoja, tai voisi pyytää tietoja suoraan kansalaisilta. Uudelleen tarkastuksessa paljastuisikin sitten valtava määrä petoksia ja/tai kavalluksia, kun kuluttajille on myyty "juuri katsastettuja" autoja, joita ei välttämättä ole koskaan edes katsastusasemalla ja joissa voi olla jopa hengenvaarallisia vikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa sattunut ihan omalle ja pojan kohdalle että on katastettu liikkeen puolesta, mutta totuus oli ,että autot pysyi liikkeessä ja paperit kävi katsastuskonttorilla, toinen oli Oulun seudulla ja toinen Ylivieskassa, että ei mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttu homma ,se alkaa palvelu pelata ,jos liike käyttää kymmeniä ,tai satoja autoja vuoden aikana leimalla ,ja tarjoaa moista pompsia yhdelle katsastajalle.
Silloin sosialismin aikana kun oli vain valtion pyörittämä katsastuskonttori ,oli tapana tarjota katsastuskonttorin väelle joitakin paikkoja ,kun lähdettiin esim. Saksaan autotehtaan kutsumana reissuun.
Leima-asiat hoitui sitten sujuvammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikun kontti kyytiin ja menoksi jos toiminta on tuollaista. Luvat myös pois yrittäjältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image