Oulu

Kempele salli laduilla pyöräilyn ja kävelyn - kunnan latuohjeet valittiin kuukauden ulkoiluteoksi

Kempeleen laduilla voi jatkossa liikkua myös läskipyörällä tai kävellen. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 21.3.2017 15:07 | Päivitetty 21.3.2017 17:47
Kaleva

Kempeleen kunnan laatimat selkeät "Näin liikut ladulla" -ohjeet on valittu Suomen Ladun kuukauden ulkoiluteoksi. 

Kempeleen latuja saa käyttää hiihtämisen lisäksi esimerkiksi kävelyyn ja läskipyöräilyyn. Latua ei kuitenkaan saa rikkoa eikä liikkumisellaan ole sallittua aiheuttaa vaaraa muille. 

Tämän talven käytössä olleiden ohjeiden takana ovat Kempeleen kunnan liikuntatoimi ja sen liikuntapaikkamestari Heino Peteri

Peterin mukaan latujen käyttöä ei voi kieltää kokonaan kävelijöiltä tai pyöräilijöiltä, joten reittien yhteiskäyttöön laadittiin ohjeet. Suurin osa talvisin kunnossapidetyistä ulkoilureiteistä on hiihtolatuja, eikä niille ole usein asiaa ilman suksia.

Uusista säännöistä huolimatta latujen huoltoon on riittänyt normaali kerran päivässä tehty kunnostus.

Suomen Latu valitsee kuukauden ulkoiluteoksi ympäri Suomea tehtyjä hankkeita, aloitteita ja toimia, joiden tuloksena paikalliset ulkoiluolosuhteet tai -paikat ovat kehittyneet ja parantuneet.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (207)

Aivan mainio idea, hiihdetään parillisina päivinä ja pyöräillään parittomina päivinä. Verovaroilla ylläpidettyjen liikuntapaikkojen yhteiskäyttö toteutuu, tällöin ei pitäisi kenenkään tulla paha mieli. Toki toivoisin edelleen rakkaan kotikuntani investoivan oman turvallisen luontoliikuntapaikan myös meille kävelijöille ja maastopyöräilijöille. Väheksymättä tai nostamatta hiihdon terveysvaikutuksia suhteessa maastopyöräilyyn, ajattelisin olevan kansanterveyden riemuvoitto jokainen liikuntamuoto. Varsinkin nyt kun ilmastonmuutos kutistaa luonnonlumella hiihtämisen muutamaan hassuun viikkoon. Olihan jossain perinteinen retkihiihtotapahtuma ajettu jo maastopyörillä. Tämä vaihtoehto tulisi ottaa huomioon suuressa osassa länsi ja etelä Suomea, mikäli halutaan elää ajan hermoilla. Kansan kunto ja henkinen hyvinvointi rapistuu, jos itsepintaisesti vain kotosalla odotellaan entisaikojen runsaslumisia talvia. Kuuluu olevan se tykkilumikin vesikelillä vaikeuksien takana. Tätä lukiessa saa sen käsityksen, että läskipyörät olisivat rynnimässä koko Suomen laduille, kun Kempeleellä se mahdollistettiin. Uskoakseni latupohjille on tunkua vain, mikäli on ainut ja pakollinen vaihtoehto. Yhteiskäytöstä Kempeleellä ei ole ollut ongelmaa kuin ilmeisesti niille, jotka eivät hiihdä tai eivät ole ikänä Kempeleellä käyneetkään. Onneksi tulee kesä ja rauha laduille... saa hiihtää ja pyöräillä mielin määrin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkihan tietävät, että ladulla kävely on sallittua vain, jos on tahtomattaan pudonnut jäihin JA tietää varmasti, että latua pitkin on nopein tie lähimpään lämpimään. Koska ladut on tehty kuivalle maalle, ei kävelijöillä ole käytännössä koskaan mitään asiaa tulla pilaamaan vaivalla tehtyjä latuja.

Vain ääliöt kävelevät laduilla, siispä kaikki laduilla kävelijät ovat ääliöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kävelijät ovat niin kateellisia hiihtäjille? Pitäisikö saada kävellä tasaisella, hoidetulla alustalla? Tiedoksi, että joka pitäjässä on erinomaisesti hoidettuja ja valaistuja reittejä myös teitä varten. Niitä sanotaan jalkakäytäviksi ja kevyen liikenteen väyliksi. Vai pitäisikö päästä metsän keskelle? On niitä pyöräteitä irti teistäkin, vähän kun etsitte. Vai että ihan umpimetsään pitäisi päästä? Suosittelen lumikenkiä tai leveitä, lyhyitä metsäsuksia. Pariin kertaan kun reittisi hiihdät ja pari pakkasyötä odotat, voitkin halutessasi jättää sukset tai lumikengät kotiin odottamaan seuraavaa pyryä. Ja noita rikollisia moottorikelkkailijoitakin näkyy olevan ihan piisalle asti, heidän tallaamiaan jälkiä pääsee kyllä kävelemään väsyksiin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätön keksintö ja vielä vastaavalta viranhaltijalta. Eri lajit tarvitsevat erilaiset kentät, radat, rinteet, salit jne. Ehdottomasti toisen lajin suorituspaikoille EI saa mennä räpeltämään millään muulla tyylillä! Kunnan logiikan mukaan minä varmaan sitten voin lähteä kokeilemaan pukin tuomia piikkareita vaikka Kempele-hallin salibandykentälle? Tai treenaamaan sitä kuuluisaa rannelaukaustani jäähallin puolelle kesken F-junnujen harjoituspelin? Ei kai se ketään haittaa?

Ja vielä yksi näkökohta: toisten laillisia harrastuksia ei kenenkään toisen tarvitse ymmärtää, mutta kyllä ne pitää hyväksyä ja antaa kaikkien harrastaa rauhassa lajiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä ihmeestä se kumpuaa tämä pohjaton katkeruus nimenomaan hiihdon harrastajia kohtaan? Onhan monille muillekin liikuntalajeille tehty omat suorituspaikkansa! Olkaa nyt kitisijät edes vaihteeksi kateellisia luistelijoille, yleisurheilijoille ja etenkin sisälajien harrastajille, joille salit vielä siivotaan monta kertaa viikossa ja jäähalleissa jää hoidetaan joka vuoron välissä.

Hiihtäjän osa ei ole kadehdittava: talvi on niin kovin lyhyt, väliin mahtuu niin kovia pakkasia, ettei hiihtäminen ole enää terveellistä ja tahtoopa se joku flunssakin viedä pari viikkoa parasta hiihtokautta. Ja sitten vielä rikolliset tunkevat koirineen tai moottorikelkkoineen häiriöksi ja haisemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus palautteeseesi:
Kiitos palautteesta.
Oulun kaupungin liikuntapalveluissa ei ole mietitty latureittien käyttöä muuhun kuin hiihtotarkoitukseen.Tietääkseni hiihtosuunnistus kilpailuja ei kovin paljon täällä kaupungin liepeillä järjestetä. Tahkokankaan alueella näin on jo seuran kanssa sovittu tämän talven osalta.

Terveisin
Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan typerä päätös. Eikö kävelijätkin voisi laittaa sukset jalkaan jos ladulla haluttaa välttämättä kulkea. Alan pikkuhiljaa ymmärtämään, miksi joka talvi keskustellaan laturaivosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiihto on kuoleva laji ja Kempele on sen huomannut ensimmäisenä. Kuka nyt viitsii laittaa jotain lautoja jalkaan..ihmettelen vain että mitä se Suomen Latu tähän kuuluu..eikö se ole suksijoiden etujärjestö??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trolli Pulli, avaa silmät. Hiihtäjiä on enemmän ku mitään muuta talvilajia harrastavia ja määrä kasvaa koko ajan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu hassulta, että talvi on hiihdetty sovussa samoilla latuohjeilla. Nyt kun Suomen Latu palkitsi Kempeleen ja latumestarin, niin alkoi valitus. Eikö ohjeisiin ole tutustuttu vai ymmärryksen kanssako ongelmia. Tämä sama lakiin perustuva Suomalainen jokamiehenoikeus on sama ympäri Suomen, Kempeleellä kirjattu ohjeisiin. Minäkin toivon kotikuntaani maastopyörille tarkoitettua valaistua reittiä, jolla saa myös kävellä, hiihtää ja ulkoiluttaa koiraa ym.. Ulkoilureitti johon meillä tehdään latu, on minun kuntotasolleni liian vaativa pyöräillä, vaikka koneella ajettu pohja pyörän hyvin kestäisikin. Sanoisin, että latu on nyt avattu ja muiden kuntien on helppo hiihtää perässä. Onneksi olkoon Kempele ja latumestari Heino Peteri!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pertti tule apuun ja pelasta meidät Pertin lenkkiä kiertävät sunnuntaihiihtäjät näiltä kauheuksilta 😭

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikkumista ja ulkoilemista yleisillä kuntopoluilla ja laduilla ohjataan järjestyslailla 612/27.6.2003 ja rikoslailla 39/1889 sekä kuntien/reitin haltijan/ylläpitäjän omilla ohjeistuksilla. Ladun käyttö siten, että siitä aiheutuu todellista vaaraa, on kiellettyä. Tällaista on esimerkiksi käveleminen kovavauhtisessa alamäessä kohdassa, jossa näkyvyyttä on vähän. Ladulla kävelijä on vastuussa vaaran aiheuttamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos se on merkeillä osoitettu, niin ehdottomasti merkin mukaisesti. Jos sitä ei ole määrätty,
voi hiihtää kumpaan suuntaan vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sääntö on sama kuin kävelijöillä, eli saa ajaa, mutta ei saa aiheuttaa vaaraa tai rikkoa
latua. Fat-bike:llä renkaiden pintapaine on melko alhainen, joten niistä ei juuri jää jälkiä
latuun. Vauhtikin on suurin piirtein sama kuin hiihtäjillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiran ulkoiluttaminen samoin kuin ratsastaminen tai hevosajoneuvolla (rattailla)
liikkuminen ladulla on kiellettyä järjestyslain 13§ ja 14§ mukaisesti. Vaikka koira olisi
kytkettynä, on sen ulkoiluttaminen ladulla kiellettyä. Koiran ulkoiluttaminen ja hiihtäminen
koiran kanssa on sallittua vain siihen osoitetulla koiraladulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävelemistä ladulla ei lailla ole kiellettyä. Sen sijaan ladun rikkominen on laissa kiellettyä jaon siten rangaistus vaatimukseen oikeuttava vahingonteko. Myös varsinaisen hiihtoladun
yhteydessä tai erikseen tehty ns. vapaan tyylin luistelu-ura katsotaan olevan osa
hiihtolatua. Myös sen vaurioittaminen kävelemällä, pyöräilemällä, ratsastamalla,
moottorikelkalla tms. on kiellettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

http://www.kempele.fi/media/tiedostot/vapaa-aika-ja-liikunta/liikunta/liikunta-alueet/ladulla-liikkumisen-pelisaannot-kempeleessa-2017.pdf

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HIENOA KEMPELE! Käytän itse koiralatua, tavallista latua, pulkkamäkeä, polkuja, hiihtouraa kävellen ( ihan reunassa ) ja hyvin olen mahtunut Köykkyriin ja niin on muutkin. Koiraladulla koirat voisivat olla kykettyinä tai ainakin koulutettu siten, että tulee omistajan luokse, kun kutsutaan. Olisi ihan hyvä tapa, kun ei koskaan tiedä, miten koirat käyttäytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisko Köykkirin latujen varteen vielä pyörätelineitä ja puistonpenkkejä kävelijöille KIITOS!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta mitä tehdään Oulussa? Tuhotaan maastopyöräilijöiden ja muiden ulkoilijoiden käyttämiä hyviä polkuja tekemällä tilalle mitä milloinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (207)

Uutisvirta

23
Puheenaihe: Pitääkö dieselvero poistaa?
23
Trump puhui keskustelustaan Suomen presidentin kanssa ja kertoi, miksi Suomessa maastopalot eivät ole suuri ongelma – "Suomessa käytetään aikaa haravointiin ja siivoamiseen"
11
SDP:n Rinne tarjosi maksutonta varhaiskasvatusta lääkkeeksi lapsipulaan – naurahti vanhalle lipsahdukselleen
7
Tutkimusrahoituksen kohtalo huolestuttaa Oulun yliopistollisen sairaalan johtoa ja tutkijoita
6
Ely-keskus odottaa uutta maakuntaa, tuoreen ylijohtajan mukaan lykkääntymisestä olisi haittaa – "Parempi, että mentäisiin suunnitelman mukaan"
6
Koira asuntopalon sytyttäjänä sekä Haukiputaalla että Keravalla – käänsivät liedet päälle
6
Uuden Club Teatrian avajaisia vietettiin lauantaina Limingantullissa – "Hyvä, että tämä tuli takaisin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eilen Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kommentoi eläkejärjestelmämme kestävyyttä osana laajempaa, alati heikkene... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.11.

Fingerpori

17.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image