Oulu

Kempele pettyi Oulun asun­to­mes­su­pää­tök­ses­tä – "Tämä olisi ollut erinomainen yhteistyön paikka"

– Kempele olisi täydentänyt hienosti Oulun visioimaa tiivistä ja kerrostalovaltaista messualuetta, Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi sanoo. KUVA: Pekka Peura
Oulu 5.4.2018 7:19
Liisa Laine

Kempeleessä ollaan pettyneitä Oulun ratkaisuun hylätä yhteistyötarjous asuntomessujen 2025 järjestämisessä. Oulun yhdyskuntalautakunta päätti tiistaina esittää kaupunginhallitukselle, että se hakisi vuoden 2025 asuntomessuja ja että niitä haettaisiin yksin, ilman Kempelettä.

–  Olemme tietysti pettyneitä ja yllättyneitä, koska Kempeleen ehdotuksen lähtökohta oli aito yhteistyöhalu hyvässä asiassa. Tämä olisi ollut erinomainen ja konkreettinen seudullisen yhteistyön paikka. Kempelehän esitti tässä vaiheessa Oululle vasta sen selvittämistä ja arvioimista, olisivatko messut mielekkäät järjestää yhdessä, kommentoi Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi.

Lohen mukaan Kempeleen yhteistyöehdotus perustui tietoon siitä, että molemmat kunnat ovat havittelemassa asuntomessuja samoille vuosille ja toisaalta asuntomessuorganisaatio kaikkine järjestelyineen on kallis, miljoonien projekti.

– Nyt tämä vaihtoehto jää kuitenkin tutkimatta, ja se on surullista ja sitä on vaikea ymmärtää.

Lohen mukaan Kempeleessä ei ole vielä ehditty keskustella asuntomessujen hakemisesta vain Kempeleeseen. Ensisijaisesti oltiin valmistauduttu yhteistyöhön Oulun kanssa.

Oulun esittämiä perusteita Lohi pitää aika yksipuolisina ja asenteellisina.

–  Jo ensimmäisissä viranhaltijakeskusteluissa kykenimme listaamaan pitkästi yhteismessujen hyötyjä. Mihin ne ovat unohtuneet? Kohdealueiden etäisyys olisi ollut helposti ratkaistavissa esimerkiksi nonstop -kuljetuksin, varsinkin, kun messualueet olisivat profiloituneet hyvin erityyppisesti.

Lohi on varma, että yhteiset asuntomessut olisivat tuottaneet merkittävää ja positiivista imagohyötyä koko Oulun alueelle.

– Konkreettinen yhteistyö seudun suurimpien kuntien kesken olisi myös viestinyt muualle Suomeen positiivista yhteistyökykyä ja -tahtoa alueen kehittämiseksi. Tässä asiassa olisi ehdottomasti ollut hyvä nähdä kuntarajoja kauemmas. Mitään ratkaisemattoman vaikeita käytännönongelmia emme ole tunnistaneet. Kuntien yhteisiä asuntomessuja on järjestetty ennenkin.

Kempeleen asuntomessualue olisi sijainnut jo Linnakankaan alueella, Zeniitin matkailu- ja virkistysalueen vieressä, ja se olisi rakentunut väljäksi omakotitalovaltaiseksi messualueeksi.

– Kempele olisi näin täydentänyt hienosti Oulun visioimaa tiivistä ja kerrostalovaltaista messualuetta. Näillä asumismuodoilla on pääosin erilainen kohdeyleisö, ja siksikin yhteistyö olisi tuottanut messuista monipuolisemman ja houkuttelevamman kokonaisuuden. Uskomme, että näin myös messukävijöiden määrä olisi saatu suuremmaksi ja taloudellinen yhtälö mielekkäämmäksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (126)

Oulu on musta aukko, joka imee ympärilleen kilpailutyhjiön kuntaliitoksilla yms. Miten alue voi kehittyä kokonaisuutena, jos joka ikisessä asiassa pitää ajaa Oulun asiaa, eikä ole kohta enää mitään muita tapoja toimia, kokeilla ja yrittää? Ei mitään tapoja haastaa ihmisistä erkaantunutta byrokratiahimmeliä nimeltään Oulu, joka kuvittelee olevansa itseisarvo ja kotiseutu, vaikka koko kuntakonsepti on vain yksi työkalu ajaa alueen asuakkaiden etuja. Työkalu, jonka pitäisi olla säädettävissä ja tarvittaessa vaihdettavissa parempiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yksi ole parempi kuin kaksi.
Yhteisiä haasteita kohti. Ideoita varmaan löytyy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempele on Oulun siipiveikko sen pullistelu on noussut sellaisiin sfääreihin että yhteistyö on mahdollista vasta silloin kun se on Oulun nukkumalähiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta on liittää Kenpele Ouluun muiden jatkoksi!
Onko Kempeleen kunnanjohtaja tästä synenergiasta kiinnostunut kovastikin kun muutoinkin haluaa yhteistyötä rakentaa? Työssäkäyntialueenakin ovat samassa paketissa jo nyt! Miksi vetää keinoteloisia kuntarajoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempele voisi ponsoroida ilmaiset Bussi kyydit Oulu -Zeppelin välillä ,niin että kun Zeppeliin yritäjät huomaa sen vaikutuksen myyntiin niin myöhemmin ne maksaa ilomielin ne ja tietenkin Kempele voi olla jatkossakin mukana kustannuksissa pienellä osuudella koska se tulee vero tuloina moninkertaisesti takaisin.
Oulussa on paljon mummoja papoja ja sinkkuja ja opiskelijoita ym.. joilla ei ole omaa autoa ja jotka haluaisi shoppailla Zeppeliinissä !
Joten kyytejä pitäs olla aamuta iltaan asti että kaikki halukkaat pääsee kyytiin,kun Oulun keskusta kuolee kun siellä ei ole parkkipaikkoja ja epämääräiset henkilöt valtaa keskustan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entisenä kainuulaisena harmitti kun kainuussa kateus meni kiimankin ohi. Oululaisten kateus menee vieläkin pitemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitat varmaan kempeleläisten kateus. Jutun perusteella he ovat kateellisia, kun Oulu sai asuntomessut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lohelle menee pisteet.
Oululle miinuspisteitä kapeakatseisesta ajattelusta. Kulut olisi voinut laittaa puoleksi. Eikö se kuulosta järkevältä.
Oululla ilmeisesti varaa laittaa muutama miljoona euroa yksin messuihin. Lisää lainaa vain...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kateus vie kalatkin vedestä. Näinhän se menee. Kyllä olisi parempi molemmille, jos pystyisivät parempaan yhteistyöhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se oulun päättäjiä huolettaa ku kempeleesä on hyvä pöhinä päälä, yrityksiä tullee jatkuasti ja taloja nousee ku sieniä satteela. Kempeleesä tuntuu olevan kaikenkaikkiaan hyvä ja reilu meiniki asioitten hoijosa. Eikä vähiten Lohen Tuomaksen ansioista. Hyvä kempele

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalle vuotta samalle aikaa omat messut ja kyyditykset jne antaa vauhtia messuihin kun teette sen halusivat eli ei ja kulut pienenee 👌

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo vain on mukavaa kun tulee tämä maakuntahallinto, kuka ajaa pikku kuntien puolta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempeleläisenä ajattelen kyllä samoin kuin Oulu tästä asuntomessuasiasta. Kaupunki on kymmenen kertaa suurempi, joten sen yhteistyö Kempeleen kanssa ei voi olla kahden tasaveroisen kumppanin toimintaa. Me kempeleläiset käytämme surutta kaikkia Oulun palveluita, poimimme rusinat pullasta, mutta emme antaisi muille mitään. Tai ainakin hyvin kitsaasti. Minäkään.

Kilpailulla on sekä hyviä että huonoja vaikutuksia elinkeinoelämään. Kempele on aivan liian samojen sukujen tai muiden intressiryhmien temmellyskenttä, joten on aivan hyvä näpäyttää meidän omahyväisyyttämme. Kaupungeissa on aina vähäväkisempää kansanosaa, joita Kempeleeseen ei millään haluttaisi asukkaiksi. Oulun on otettava huomaansa muuttajat kaikkialta.

Maakuntavaaleissa valitut eivät voi ajaa vain oman kulmakunnan tai sukulaisten asioita. Sekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toden totta! Nytkin tuossa yhteistyöprojektissa kempeleläiset olisi halunnut Oulun mainostavan "ilmaiseksi" Kempelettä ja asunnot, sekä sitä myötä veronmaksajat olisi siirtyneet tuolta osin Kempelettä vaurastuttamaan!
Kempele haluaa vain rusinat pullista, mutta tällä kertaa oli liian läpinäkyvää!
Paras kun koko Kempele liitetään Ouluun, niin yhteistyö alkaa toimimaan, vai mitä sanoo Lohi? Voisitko tehdä aloitteen tästä liittymisestä Ouluun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo on ihan oikein Kempeleelle että saivat punaista valoa. Aina vaan Kempele itse pyrkii olemaan itsenäinen ja ei tarvitse kenenkään apua mihinkään, mutta voi voi jos naapurille tarjotaan jotain mistä Kempele vois hyötyä, niin ollaan heti pilli kourassa imemässä mehuja muilta. Kempele vois ihan lähtökohtaisesti miettiä, millä tasolla sitä yhteistyötä aletaan tekemään. Ei se yhteistyö lähe heti pilvistä, vaan ruohonjuuri tasolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (126)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image