Oulu

Kello ja Ritaharju kehittävät tulevaisuuden koulua

Kansainvälisen Innovative Schools --ohjelman avulla parannetaan tieto- ja viestintätekniikan innovatiivista hyödyntämistä opetuksessa. KUVA: Katja Lehto
Oulu 2.12.2009 18:46
Kaleva
Suomalaiskoulujen määrä tuplaantui Microsoftin Innovative Schools -ohjelmassa tänä syksynä, kun Kellon koulukeskus Haukiputaalta valittiin mukaan ohjelmaan.

Kellon koulukeskus on yksi 31 koulusta, joka hyväksyttiin ohjelman toiseen vaiheeseen. Ohjelmassa alusta saakka mukana ollut rakenteilla oleva Oulun Ritaharjun yhtenäisperuskoulu jatkaa Mentor-kouluna.

Kansainvälisen Innovative Schools --ohjelman avulla parannetaan tieto- ja viestintätekniikan innovatiivista hyödyntämistä opetuksessa.

Kellon koulukeskuksen rehtorin Seija Ländénin mukaan Haukipudas rakentaa yhtenäistä perusopetusta oman aluemallinsa avulla. Kunta pyrkii luomaan mahdollisimman laadukkaan opetussuunnitelman.

Ritaharjun monitoimitalon johtaja Pertti Parpala jakaa tulevaisuuden koulun haasteet ja kehittämisen tavoitteet neljäksi isoksi asiakokonaisuudeksi: yhteisöllisyys ja osallisuus, oppimisympäristö ja toimintakulttuuri, opettaminen-oppiminen-arviointi ja osaamisen hallinta.

"Oppilaat oppivat yhä enemmän koulun ulkopuolella. Ohjauksellisuuden lisääminen vapaa-ajalle teknologiaa hyväksi käyttäen lisää opetuksen ja oppimisen kokemista mielekkäänä ja nostaa motivaatiotasoa."

Lue lisää torstain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kuivasrannan vanhempia huijattu, kun yhtäkkiä vedetään oppilaaaksiottorajat niin, että Ritaharjuun lapset ei pääsekään ja monelle tuo "lähikoulu" ollut syy alueelle muuttoon. Luokat hajotetaan ja taas lapset uuden ryhmän seassa. Hävetkää opetustoimen ihmiset!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ritaharju niinkuin kaikki uudet koulut ovat edistyksellisiä kouluja ja nyt saadaan vielä seudullisuus mukaan.Hieno homma!Perheet hakeutuvat mielellään alueille, joissa osataan kehittää koulua uusien tuulien mukaan, lasten ehdoilla. Mielenkiintoista, että opetuspuolla avavaan tällaiset yhteistyön mahdollisuudet yli kuntarajojen. Lisää tällaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulle "Ei enää kovin kohtelias vanhempi": Huomaa ettet itseasiassa tiedä koko asiasta yhtään mitään. Kannattaisi ottaa ensin asioista selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Microsoft, tuotko tietokoneet ja tämän vuosituhannen myös niille (useille) Kellon yläkoulun opettajille, joilla ei ole tietokoneita eikä edes tietokoneyhteyttä luokissaan? Tuskinpa. Rahaa riittää kyllä reissuihin ja projekteihin ym. mutta osa opeista ei saa edes perusvälineitä käyttöönsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kännykkä toisessa ja kannatteva toisessa kädessä -siinäkö tulevaisuuden koulun oppilasihanne. Ja vielä hymyillen kuin Pohjois-Korealaiset oppilaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Microsoftin tarjoama verkko-oppimisympäristö on kylläkin kouluille ilmainen, toisin kuin valtaosa kouluille tarjoituista ohjelmistoyrittäjien vastaavista tuotteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi Ritaharjun koulu olla liian suuri, kun lähialueen kaikki lapset eivät mahdu sinne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pajonko Microsoft on maksanut Oulun kaupungille, että kaupunki aivopesee oppilaansa käyttämään Microsoftin tuotteita jo kouluiässä? Laitetaanko Ritaharjun koulun katolle iso Microsoftin valomainos? Jään odottamaan Ikea, Nordea, Mcdonalds ja Pepsodent -kouluja. Seuraavaksi varmaan keksitään Innovative Päiväkoti, jotta jo vaippaikäiset oppisivat käyttämään noita maanmainioita Bill Gates -tuotteita. Ja iäkkäämmille Innovative vanhainkoti - virikkeitä myös varttuneille Microsoftin parissa! Ainahan lapset ovat oppineet asioita myös koulun ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan kun nykyajan huonosti voivat ja liikaa koneita käyttävät lapset tarvitsisivat palljon muuta kuin lisää viestimien käyttöä..Sanoisin kyllä että kaivataan ennemminkin pineniä (lue alle 20 oppilasta) opetusryhmiä sekä aikaa oppilaille. Useissa tutkimuksissa on todettu että suuret ryhmät jo päiväkodeista vaikuttavat lasten sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja oman tasapainoisen tunne-elämän kehittymiseen heikentävästi. Opettajat Suomessa ovat hyvin koulutettuja ja osaavia jos olosuhteet luodaan kelpoisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako nuo "innovatiiviset" koulut käyttää muiden toimittajien oikeasti innovatiivisia järjestelmiä tai vaikkapa avoimen lähdekoodin ratkaisuja työssään vai yritetäänkö aivopestä pienet tenavat käyttämään MS:n hintavia ja suljettuja ratkaisuja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kateellisten panettelua. Eikö Oululaisilla ole arvokkuutta olla ylpeä tällaisista uusista kehittävistä opetushankkeista. Menkääpä katsomaan tai seuratkaa etelä-suomeen "touhuja. Täällä on paljon hyvää ja asiat ovat vielä oppilaiden näkökulmasta paljon paremmin, kuin monella muulla kaupungilla ja kunnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just joo, taasen ruvetaan yhden yrityksen mannekiineiksi. Miksi rahat annetaan aina ulkomaille ja ei haluta pitää ja kierrattää rahoja omassa maassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hienoa, että ajatellaan koulun toimintaa ja asemaa tulevaisuuteen suuntautuneesti. Kuitenkin täytyy kysyä, että tarvitaanko sitä varten kalliit hienot tilat ja ulkopuolisia kaupallisia toimijoita, joiden tarkoitusperistä ei koskaan voi olla varma? Toisaalta meillä on jo olemassa hajallaan Suomalaisessa koulujärjestelmässä käytössä olevia toimintamalleja, joilla luodaan hyvää perustaa tulevaisuuden innovaatioiden syntymiselle. Koulun tehtävänähän on mahdollistaa kaikille tulevaisuudentoivoille yhtäläiset mahdollisuudet kehittyä perimästään riippumatta. Tukea tulee antaa niin oppimisvaikeuksita kärsiville, kuin myös heille. joille oppiminen ja itsenäisten työskentelytapojen omaksuminen on luontaista. Liian laajana toteutuu tällä hetkellä opetusmenetelmissä tasapäivästämisen periaate, eli nostetaan "heikko lahjaisia" normaali lahjaisten tasolle ja eikä anneta lahjakkaampien lasten kehittyä normaalitason yli, kohti huippuosaamista. Luovuuden ja innovatiivisuuden vahvistaminen on tietoyhteiskunnan koulujärjestelmän kehittämisessä erityisen tärkeää. Luottamus, riskinotto, uusien ideoiden tuottaminen ja yhteistoiminnallisuus ovat tulevaisuuden osaamiseen tähtäävän koulutuksen avaimia. Koulun kehittämisen kohteeksi tulisi palauttaa verkostoituneiden toimintamallien vahvistaminen. Periaatteena tulisi olla osaamisen ja innovaatioiden jakaminen koulujen ja opettajien kesken sekä sosiaalisten linkkien vahvistaminen toimintaympäristöön, eli tiiviit yhteydet ympäröivään yhteiskuntaan oppilaiden vanhempien taustoja- ja kummiyritys toimintaa ym. hyödyntäen. Tämä loisi entistä paremmat mahdollisuudet sekä opiskelijoiden että opettajien perehdyttämiseen asiantuntijaverkostoille ja yhteisöille ominaiseen oppimisen ja työskentelyn tapaan. Lasten oppimisen ilon ja uteliaisuuden vahvistamisen kautta syntyy tulevaisuuden osaajia, jotka luotsaavat Suomen maata kohti aina parempaa tulevaisuutta. Tähän tarvitaan ennen muuta innostava ja innostunut opettaja, jota ei väsytetä aina vaan uusilla strategioilla ja liialla ylhäältä ohjaavuudella, opettaja, joka yhdessä vanhempien kanssa tekee työtään lasten parhaaksi. Avatkaa silmät, tulevaisuus on jo nyt, antakaa opettajille edes mahdollisuus keskittyä siihen missä he ovat asiantuntijoita, ei ne suuret puheet vaan pienet teot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo "tulevaisuuden koulu" tarkoittaa sitä, että kaikilla on Microsoftin tuotteilla täytetyt Intel-yhteensopivat tietokoneet. Perheet, joilla ei ole joko vara ostaa oikeanlaista tietokonetta tai on tarpeeksi ymmärrystä olla ostamatta tietoturvaltaan kyseenalaisia, älyttömästi hinnoiteltuja Microsoftin tuotteita muuttuvat hylkiöiksi, joita opettajat halveksuvat koska vanhemmat jaksavat aina valittaa järjestelmän typeryydestä. Ryhmätyösovellusten toimivuus on hyvin kyseenalainen jopa ehdottoman yhteensopivilla tietokoneillakin... Juuri toissa viikonloppuna teki mieli vain huutaa seinille kun Microsoftin upea "ryhmätyötila netissä" söi tyttäreni suurella vaivalla tunteja ahertaman musiikkiaikakausia käsittelevän esitelmän kokonaan - siis ei pelkästään hänen osuuttaan siitä, vaan myös muiden ryhmän jäsenten vaivalla laatimat osuudet. Haluammeko todella tätä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ritaharju vie hirvittävästi rahaa. Meiltä "normaalikouluilta" vaaditaan säästöjä säästöjen perään. Kirjasarjojen uusiminenkin on kielletty, vaikka entiset hajoaa käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppilaat muuttavat ja siirtyvät pääasiassa kaupungin sisällä uusille alueille. Jossain vapautuu siis tiloja. Koulujen lakkauttamiselle on olemassa hyvät perusteet. Kiihkomielisyys pois. Hienoa, että tällaisena aikana jaksetaan kehittääkin. Pistäisin omat lapseni heti tulevaisuuden kouluun ja kehittävään ilmapiiriin, jos olisi mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osin kiitos Ritaharjun, Oulun kaupunki vetää opetustoimen alas kolmen seuraavan vuoden aikana! Olkaahan vanhemmat tarkkoja, millaiset luokkakoot lapsillanne ovat jatkossa! Seuratkaa myös tukiopetusta. Kolmen pikkukoulun lakkauttaminen oli erittäin järkevää, vaikka harmillista. Mutta tämä ei jää tähän. Mikä yksikkö lähtee seuraavaksi? Ritaharju ja Metskokankaan koulu suunniteltiin liian suuriksi kouluiksi. Lama vei oppilaat ja rahaa palaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää että Microsoftin kaltainen ahne suuryritys valitaan tarjoamaan palveluja koululaisille. Valitettavasti Microsoftin toimintamallit ja ratkaisut ovat kaukana innovativiisista ja rehellisistä ratkaisuista. Vai ajatteliko joku (muu kuin Seija ja Pertti), että Microsoft oikeasti aivan hyvää hyvyyttään tällaisia palveluja 'antaa käyttöön'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kehittäsivät kans koulukiusaamisien minimoitumisia!!! ja kans opettajia puhumaan asiallisesti oppilaille eikä kaivelis vannhoja haavoja uteliaisuudessa auki!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

256 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Suomi pystyy turvaamaan hyvinvointivaltion, ja hyvät julkiset palvelut kaikille kansalaisille mutta ei tietenkään presii... Lue lisää...
Tenu Tane

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image