Oulu

Kävelyrobotin otteessa kuntoutujalla on hyvät oltavat – robotin avulla te­ra­pia­ker­to­jen teho mo­nin­ker­tais­tuu

Oulu 25.1.2019 8:51
Pasi Klemettilä
Kuusamolainen Tarja Käsmä on sitä mieltä, että kävelyrobotin avulla. Oulussa tehty kuntoutus on edistänyt hänen toipumistaan osittaisesta halvaantumisesta. KUVA: Jukka Leinonen

Oulussakin voi nyt huipputeknologian avulla opetella kävelemistä uudelleen.

Oulu

Kuusamolainen Tarja Käsmä kävelee sujuvan näköisesti kävelyrobotin avustamana kuntoutuskeskus Verven tiloissa Oulussa.

Hänellä on vasemmanpuoleinen osittainen halvaantuminen eli hemipareesi. Sujuva liike on koneen ansiota, mutta kone auttaa häntä vain osittain.

Käsmä liikkuu hämmästyttävän hyvin itse siihen nähden, millainen hänen tilanteensa oli syksyllä.

Hän sai aivoverenvuodon viime lokakuussa. Sen seurauksena hän halvautui vasemmalta puolelta osittain.

Käsmä on ensimmäinen säännöllistä hoitoa saanut potilas, joka on Oulussa päässyt hyötymään Verveen hankitusta kävelyrobotista.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri antoi hänelle maksusitoumuksen Verveen. Hän aloitti kuntoutuksen robotin avulla marraskuun alussa ja oli kuntoutuksessa 12.12. saakka. Hän sai 15 hoitokertaa kävelyrobotin avustuksella.

– Ei olisi varmaan fysioterapeutti saanut minua ilman robottia siihen kuntoon, missä minä olisin silloin kun täältä lähdin, sanoo Käsmä.

Vasemmassa jalassa ei esimerkiksi ollut kuntoutuksen alussa juurikaan liikettä. Kävely ei onnistunut avustettunakaan. Kuntoutuksen jälkeen vasempaan jalkaan aktiiviset liikkeet olivat palautuneet kaikille niveltasoille.

– Ja rollaattorilla täältä sitten lähdettiin, Käsmä sanoo.

Hän pääsi kuntoutuksesta kotiin ja on voinut olla siellä.

Kävelyrobotin otteessa on hänen mielestään kuntoutujalla hyvät oltavat.

– Minusta se tuntuu hyvältä. Minä olen tykännyt tuossa kävellä. Se ei tunnu yhtään pahalta, Käsmä sanoo.

Hän on sitä mieltä, että kävelyrobotin olisi hyvä olla laajemminkin käytössä.

– Minäkin olisin tullut uudestaan, jos olisin vain päässyt, mutta ei löytynyt maksajaa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä hän sai ensimmäisen maksusitoumuksen, mutta sen jälkeen hoidon kulut olisivat olleet Kuusamon kaupungin maksettavia. Kaupungilta hän sai kuitenkin kielteisen päätöksen.

Myöhemmin hänen on mahdollista hakea tukea Kelan kautta.

Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit ry:n puheenjohtajalla Timo Heikkisellä on vuosikausien kokemus kävelyrobotin käytöstä. Hän on helikopterionnettomuudessa selkäydinvamman saanut entinen rauhanturvaaja, jolla on alaraajahalvaus.

Hän on käyttänyt kävelyrobottia erityisesti kipujen poistoon.

Kävelyrobotin suuri etu on, että sen avulla saadaan potilaalle 1 500– 3 000 askeleen toistomäärät yhdellä terapiakerralla, kun perinteisin menetelmin päästään muutamaan sataan askeleeseen.

Heikkisen mukaan on älytöntä, että Käsmän hyvin alkanut kuntoutus kävelyrobotilla ei saa saman tien jatkoa.

– Tässä on meidän kipupiste. Lääkärit pitäisi saada tajuamaan, mistä on kysymys. Mitä nopeammin saadaan aivoverenkierron häiriöstä tai aivovammasta kärsivä harjoittelemaan kävelemistä, sitä suuremmat todennäköisyydet on siihen, että hän pystyy itsenäiseen kävelyyn. Kuntoutumista tulee nimenomaan kävelyn kautta.

Timo Heikkisellä on vuosikausien kokemus kävelyrobotin käytöstä. Hän on helikopterionnettomuudessa selkäydinvamman saanut entinen rauhanturvaaja, jolla on alaraajahalvaus.
MAINOS

Kommentoi

Ei Kuusamon kaupungilla ole varaa sairastuneita ihmisiä kuntouttaa mutta terveille riittää rahaa syydettäväksi Rukalle, tyhjälle Kitkantien suunnittelijoille. Toivottavasti järki tulis ja pääsis Tarjakin jatkamaan kuntoutustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:54
MTV Uutiset Livessä silminnäkijän haastattelu Hietalahden ampumakohtauksen tapahtumapaikalta
19:15
Vesilinnut vieraslajipoliiseina: Mustatäplätokosta voi tulla merimetson suosikkisaalis Tilaajille
19:00
Torihotellin työmaa-aita ahdistaa aittayrittäjiä – kaivuutyöt jatkuvat vielä pari viikkoa, betonitöihin päästään elokuussa Tilaajille
18:27
Helsingin keskustassa ammuttiin kahta henkilöä - Katso video tapahtumapaikalta
18:20
Räisälän ja Kervisen välinen lauttaliikenne keskeytetty huoltotöiden ajaksi
18:14
Puunkaatotyöt katkaisivat sähkölinjan Rovaniemellä ja kipinä sytytti maastopalon – pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaroituksesta
18:00
Ensi viikonlopuksi on Ouluun luvassa hellettä – kysyimme lääkäriltä, miten Qstock-kävijä voi tunnistaa ja välttää nestehukan Tilaajille
126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
92
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
35
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Sinähän eläke 850e luulet, että kaketsukin on huippua. Noh, ehkä sinunlaisille se on. Lue lisää...
Huipulla? Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image