Oulu

Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­hank­keen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa

Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeesta vastaa johtaja Piia Rantala-Korhonen. KUVA: Pekka Peura
Oulu 17.2.2020 20:40
Antti Ervasti, Heikki Uusitalo

Oulun kulttuurisäätiö sr -niminen säätiö kuitenkin perustetaan vasta sitten, jos Oulusta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Kaupunki perustaa erillisen säätiön toteuttamaan mahdollista Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Myös aiempina toteutuneina kulttuuripääkaupunkivuosina suomalaiset kaupungit ovat perustaneet säätiöitä, sillä säätiömuotoa pidetään tarkoituksenmukaisimpana.

Oulun kaupunginhallitus päätti maanantaina, että kaupunki perustaa Oulun kulttuurisäätiö sr -nimisen säätiön toteuttamaan Oulu2026-hanketta, jos Oulu valitaan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Päätöstä tarvitaan nyt kulttuuripääkaupungiksi hakemisen hakemusasiakirjoja varten, mutta säätiö kuitenkin perustetaan myöhemmin eli vasta kulttuuripääkaupungiksi valinnan toteuduttua.

Aikanaan säätiö tulee vastaamaan myös kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeisen ajan Oulun kehittämisestä kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina. Kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus päättää säätiöiden perustamisesta.

Oulun kaupunginvaltuusto tulee myös päättämään vasta myöhemmin säätiön pääomittamisesta ja rahoituksesta. Nyt kaupunginhallituksen tekemä päätös säätiön perustamisesta viedään vielä tiedoksi Oulun kaupunginvaltuustolle.

Säätiömallin etuihin kuuluu muun muassa, että yleishyödyllinen säätiö voi hakea rahoitusta sellaisista rahoituslähteistä, jotka eivät myönnä avustuksia tai rahoitusta kaupungille.

Kolme vuotta sitten päätetty hakuprojekti Euroopan kulttuuripääkaupungiksi etenee siten, että ensimmäinen hakemus jätetään kansainväliselle asiantuntijaraadille esitettäväksi 5. toukokuuta mennessä. Päätös jatkoon valituista on määrä saada 24. kesäkuuta.

Jos Oulu pääsee jatkoon tässä ensimmäisessä vaiheessa, se joutuu valmistelemaan ensimmäistä hakemusta laajemman, toisen vaiheen hakemuksen. Valintaraati päättää kesällä 2021 eli vajaan puolentoista vuoden päästä, mikä tulee olemaan suomalainen Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 tavoittelijoita on Oulun lisäksi kaksi: Tampere ja Pirkanmaan seutu sekä Savonlinna ja Itä-Suomen maakunnat.

Suomen edelliset Euroopan kulttuuripääkaupungit olivat Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.

Oma pitchauskilpailu kulttuurille 

Oulun kauppatorilla Polar Bear Pitchingin yhteydessä 12.3. järjestetään uusi pitchauskilpailu kulttuurialan toimijoille, yhteisöille ja yrityksille. Pitchauskilpailussa haetaan ratkaisuja, joilla edistetään Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen päätavoitetta, kulttuuri-ilmastonmuutosta. 

Yleensä Polar Bear Pitchingissä on totuttu pitämään myyntipuheita jääkylmästä avannosta, mutta kulttuuri-ilmastonmuutoksessa on kyse kylmien kaupunkien lämmittämisestä kulttuurin avulla. Niinpä kulttuuriväki pitchaa omat ehdotuksensa kulttuurisaunan lauteilta ja puhekielenä on kansainvälistä tuomaristoa huomioon ottaen englanti.

Parhaan ehdotuksen toteutukseen on luvassa 2026 euron rahoitus. Ilmoittautuminen on auki perjantaihin 21. helmikuuta saakka. Ilmoittautuminen ja säännöt löytyvät Oulu20206-hankkeen sivuilta

Kilpailun järjestäjinä ovat yhteistyössä Oulu2026 ja Oulun ammattikorkeakoulun hallinnoima CULTA-hanke.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Olin aluksi myötämielellä mukana ajatuksessa kulttuuripääkaupunki -hankkeessa. Mitä pitemmälle on menty, sitä selvemmin alkaa näyttää miten onnetonta puuhaa tämä hanke on ollut. Rahaa on kyllä kulunut, mutta kaupunkilaisten oikeita toiveita tai ajatuksia ei ole välitetty kuunnella. Eikö tämän hankkeen pitänyt juuri kohottaa ja yhdistää kaupunkilaisia? Kaupungin yleiskuvakin vain ja ränsistyy, keskusta on kuin jotain työmaa-aluetta torilta alkaen. Ei tunnu eikä vaikuta kulttuuriarvot kaupungin nykytilassa.
Ei kiinnosta enää näiden kulttuuripääkaupungin "kehittäjien" ja suunnittelijoiden kuviot. Olen pettynyt kulttuurikehäkettuihin. Ei taida tulla tästä hullua hurskaampaa koko touhusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen vähänkin valveutunut ihminen tietää ettei Keski-Euroopassa asuvat päättäjät valitse Oulua kulttuuripääkaupungiksi vaikkka panostaisimme
kuinka paljon tahansa tähän kisaan. Niin muuten tietävät myös projektiin osallistuvat kaupungin luottamushenkilöt ja virkamiehet. Kultturipääkaupunkihanke on heille vain mukava tapa päästä matkoille tutustumaan erilaisiin kulttuurikohteisiin. Lisäksi on paljon mukavampaa pohtia kuultturipääkaupunkikisaan liittyviä asioita kuin todellisia kaupungin talouden ongelmia.

Positiivista huomiotakin saa paljon enemmän rahaa hömppään tuhlatessa kuin penniä venyttäessä. L

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti asiasta päättävät lukevat näitä kommentteja, ja kuuntelevat kansalaisia, eli maksajia. Tekevät sitten ainoan oikean johtopäätöksen, ja luopuvat tästä järjettömästä, kymmenien miljoonien hankkeesta.

Eihän täsä oo mitää järkee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi, ettei Suomessa ole käytössä kansanäänestystä. Itse äänestäsin ehdottomasti tätä kulttuuripääkaupunkihanketta vastaan.
Aion myös selvittää, miten kukin valtuutettu on asiassa edennyt, puolesta vai vastaan. Se määrittää kuinka käyttäydyn seuraavissa kuntavaaleissa. Mitä todennäköisemmin tulen pidättäytymään äänestyksestä, koska en uskalla antaa avointa valtakirjaa kenellekään neljäksi vuodeksi.
Eduskuntavaaleissa en ole äänestänyt aikoihin, samaisesta syystä. En luota, mitä luvataan ja mitä tosiasiassa tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämänkin talouden valtakirjojen jako on loppu. Niin pettynyt että riittää. Niin valtakunnan kuin kuntatasollakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjen jättiläiset taas yhteisiä varoja haaskaamassa turhaan, ei mitään uutta auringon alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri on hukkaan heitettyä rahaa. Maksakoot hakijat itse sen kulttuuri kaupungi vouhotuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa kaupunki saisi edes keskusta-alueen puhdistettua luvattomista ilmoituksista, tarroista ja tageista. Nyt tunnelma on kuin kaatopaikalla. Toisaalta siivouskulut voidaan periä ilmoitusten ja näiltä lapsellisilta tarrojen laittajilta. Roska-astiat ovat liian pieniä ja niitä on liian vähän. Viralliset ilmoitustaulut puuttuvat. Autot pois Snellmanin ja Karhinpuiston välistä.
Siinä olisi ensimmäinen askel kulttuurikeskustaan. Kerran kuussa kunnon puhdistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Oulun keskustassa kulkee on tunne kuin kävelisi jossain köyhällä Itä-Euroopan alueella. Kolkkoa, likaista, ränsistynyttä. Heittäkää haaveet kulttuuripääkaupungista.ja tämä Capital of... on surkuhupaisaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki puheet kaupungin säästötarpeista on yhtä tyhjän kanssa niin kauan, kuin tuohon potaskaan riittää rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaupunki ei saa kansalaisten toivomalla tavalla edes terveyspalveluja toimimaan, on turhaa haaskata kortilla olevia varoja kulttuurihössötykseen. Päättäjät, jotka ajavat asiaa, vaihtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on juuri näin tässä hölmöläisten kaupungissa kun rahat eivät riitä edes välttämättömimpään eli perushoitojen ylläpitämiseen. Päättäjät vaihtoon heti ei ole järki päässä näissä päätöksissä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän kaupungin terveyspalveluita nautin eilen Kontinkankaalla paikassa jota kutsutaan Hyvinvointikeskukseksi, sinänsä naurattavaa. Olin saattajana vanhalle monisairaalle ihmiselle
Sen kummemmin kommentoimatta voin sanoa että järkyttävä paikka, ihmisiä useita kymmeniä. Ansaitsevatko oululaiset kaiken tuon ? Saattamani ihminen ei jaksanut vaan halusi vähistä varoistaan yksityiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konsultit ja ko. teamit tulospalkkiolle, ei pääkaupunkititteliä ei palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vissiin kuntatalous kiinnosta. Hullua, täysin hullua. Päättäjiltä täydellinen epäonnistuminen ja virhetikki. Tätä ei voi ymmärtää ja syylliset tulisi heti erottaa ja tämä hanke haudata. Yhtään euroa ei saisi enää tämän päivän jälkeen laittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt täytyy lakkauttaa lisää kouluja päiväkoteja terveysasemia museoita kirjastoja jne peruspalveluita...
Jotta saadaan höpöhanke rahoitettua 😁

P.S. Konsultti taisi ehdottaa tuhlauksen lopettamista.
Olisiko hyvä aloittaa tästä hankkeesta😑

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan aikaan kaupunki kehittää kulttuuritarjontaansa lopettamalla museoita ja kirjastoja. Tämä toki ei ole ihme, kun kulttuurilautakunta pörrää vain kiakkopeleissä tapaamassa äänestäjiään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image