Oulu

Kaupunki esittää Oamkin tyhjenevälle kampukselle uutta jättilukiota, oppilaita Laanilasta, Oulunsalosta ja Kiimingistä

Sivistys- ja kultturijohtaja Mika Penttilä esitteli sivistys- ja kulttuuripalveluiden palveluverkkoselvitystä Talvikankaan koululla torstaina. KUVA: Pekka Peura
Oulu 12.1.2018 7:36
Heidi Peltonen

Oulun kaupunki esittää, että Kiimingin, Laanilan ja Oulunsalon lukiot lakkautettaisiin nykymuodossaan ja ne yhdistettäisiin yhdeksi jättilukioksi. Asia nousi esille Talvikankaan koululla torstai-iltana järjestetyssä Oulun kaupungin palveluverkkoselvitykseen liittyvässä Oulun raati -keskustelutilaisuudessa. Itäisen Oulun raadissa keskusteltiin Yli-Iin, Ylikiimingin, Kiimingin, Jäälin, Myllyojan ja Korvensuoran alueiden asioita.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtajan Mika Penttilän mukaan asia tuotiin julki tilaisuudessa ensimmäistä kertaa. Mahdollisen jättilukion tarkempi suunnittelu voi käynnistyä palveluverkkoselvityksen jälkeen. Jos suunnitelma hyväksytään, lukio voisi tulla vuoteen 2026 mennessä.

Penttilän mukaan ammattikorkeakoulun muuton myötä vapautuvia tiloja on tarjottu kaupungin käyttöön.

- Koko kampusta emme kuitenkaan tarvitse lukiokäyttöön, Penttilä toteaa.

Jättilukion toteutuessa kyseessä olisi jo toinen Oulun ammattikorkeakoulun vanhoihin tiloihin tuleva lukio. Teuvo Pakkalan kampukselle tulevan Raksilan lukion toiminnan on määrä alkaa 2020.

- Kaukovainiolla pitää vielä selvittää, soveltuvatko tilat lukiokäyttöön ja minkä verran remonttia tarvitaan, Penttilä toteaa.

Penttilän mukaan tilaa tarvitaan lähivuosina noin 700:lle uudelle lukiolaiselle. Toisena vaihtoehtona palveluverkkoselvityksessä esitetään, että Laanilan lukio jatkaisi entisellään ja Kiimingin lukio siirtyisi rakennettavan Jokirannan koulun yhteyteen. Oulunsalon lukio lakkautettaisiin.

- Ei ole näköpiirissä, että lukioille tulisi uutta tilaa, Penttilä kertoo.

Ajatus kolmen lukion yhdistymisestä herätti keskustelua Oulun raatiin osallistuneiden keskuudessa.

- Koulumatka venyy siinä helposti, jos pitää lähteä Kaukovainiolle, Hintassa työskentelevä Päivi Koskela harmittelee.

Koskelan mukaan hänen toinen tyttärensä on käynyt lukionsa Laanilassa ja hän kertoo olleensa vanhempana tyytyväinen kouluun.

- Pienissä kouluissa otetaan oppilaat aivan eri tavalla huomioon kuin massalukioissa, Koskela perustelee.

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Juha Hännisen (kok.) mukaan lukiota ei kuitenkaan voi pitää samalla tavalla lähikouluna kuin peruskoulua.

- Lukiot ovat alueellisia, Hänninen toteaa.

Lue lisää 12.01.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (213)

Ei mitään jättikouluja!!! Nykysetki sais pistää matalaks ja joka kylän kolkkaan omat pienet koulut....paljon mukavempia semmoset!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotkantien kampus joutaisi purkaa, sairastelin siellä vuosia ennen kuin tajusin, että on niitä muitakin työnantajia. Yrittivät vielä lähtiessä kalastella takaisin, mutta turhaan. Loppui sairastelu uudessa työpaikassa, samaa sanoneet entiset kollegatkin jotka vaihtoivat työpaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiimingin lukion joutaa lopettaa. Oulusta löytyy paljon tasokkaampia kouluja joissa opetuksen laatukin on parempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ne tilat turvallisia ja homeettomia? Ei nyt viitsitä altistaa rakkaita aarteitamme, nuoria oululaisia homekouluille! Lapsissa ja nuorissa on Oulunkin tulevaisuus. Kannattaa tutkia koulut, ennen kuin rakkaat nuoremme sinne siirretään! Myös opettajien terveys on vaarassa homekouluissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko siellä kampuksella asuakin, siis oisi varavanhempia mukana, jotka osallistuisivat nuorten elämään ohjaamalla vastuullisuuteen, itsestä ja kaverista huolehtimiseen. Vrt. Uusi päivä .... Oisi jotenkin helpompaa meille päästää ne mukulat maailmalle... Oikeastaan se etälukio toimisi varmaan vieläkin ihan hyvin. Saisivat mummot ja vaaritkin seuraa nuorisosta...
Eiväthän kaikki ole yhtä eteviä ihmissuhteissaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaan lyseon ikivanha rakennus nurin. Sen korjaukseen menee valtava määrä rahaa hankala poistaa esim.PAH-aineita kellarista. Tontti myyntiin ja siitä saatavilla vasltavilla rahoilla saadaan korjattua Kaukovainion kampus, johon siirtyy Lyseo, Laanila ja Pateniemi. Kiiminki , Haukipudas ja Oulunsalo voi pitää omansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalon lukio on todistetuilla mittareilla alueen parhaasta päästä tuloksissa. Pienehkömmissä lukioissa opettajat tuntevat lapset ja pystyvät auttamaan joka asiassa. Jättilukioon hukkuu epävarma nuori, mitä etua nuori saa jättilukiossa. Valintojen lisääminen ja alueellisuus ( miten lyseo, Osykk, Raksila ja nyt Kaukovainio on alueellisia?, ehkä keskusta-asujan mielestä) on todella huonoja perusteluja. Lisäksi Kapteenin kauppakeskus ollaan myös ajamassa alas, koska hienoa kirjastoa ollaan siirtämässä lukion tiloihin. Salonpään koulu lopetetaan - kuten lääkäripalvelutkin kohta. Kaupunkiin liittyminen oli surkea ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Penttilä/Fredriksson -ideariiheltä pukkaa modernilta kuulostavaa settiä, vaikka tämä on kuin ensimmäisen maailmansodan sodanjohtoa pahimmillaan. Isot herrat johtavat linjojen takaa, ja viis veisaavat siitä, mitä eturintamassa tapahtuu. Kiinteistöt edellä mennään, sama vaikka lukiolaisille kulkeminen vaikeutuu ja kallistuu. Tähän kun vielä yhdistetään museoiden lakkautusaikeet, niin onhan tämä oikea hölmöläisten karnevaali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskittäminen ei kannata millään mittarilla mitattuna. Aivan pähkähullu ajatus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamontie Oulu-Kiiminki on jo nyt ruuhkainen. Kuvitelkaa siihen vielä noin 100 mopoautoa tai traktoria aamulla jonoon kulkemaan ruuhkaan. Ei juuri mahdollisuutta ohittaa ruuhka-aikaan. Säästäkää Kiimingin lukio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentokentäntie on varmasti ihan yhtä ruuhkainen kuin Kuusamontie. Molemmille vaan lisää liikennettä tarvittavien uusien bussivuorojen myötä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiimingistä ajaa nopeammin traktorilla kuin bussilla kaupunkiin. Joten jos lukio siirtyy kaupunkiin, meidän pojat kulkee siellä traktorilla. Täytyy vain ostaa vähän isompi neliveto, että on massaa turvana ympärillä kun ajaa kaupungin läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

alueellisia" - sitähän sitä hoetaaan. Ja aluejakohan on Sikussa: pohjoinen, itäinen, eteläinen ja keskinen.Mitä tarkoittaa Juha ja kumppanit "lukiot ovat alueellisia" jos ne kaikki ovat muutaman kilometrin päässä toisistaan ja keskustasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eteläisellä alueella on tällä hetkellä yksi lukio. Oulunsalon lukio. Kohta ei liene ainuttakaan, jos kaikki keskitetään keskiselle alueelle, joten turha virkamiesten väittää, että lukio olisi alueellinen palvelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noita sisäilmaongelmaisia tiloja en ottais enää koulukäyttöön. Matalaksi vaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimman osan historiastaan OAMK on OSEKKin osana omistanut näitä kiinteistöjä. OAMKn johto on toiminut näiden kiinteistöjen suhteen aiemmin "omistajan roolissa" osana OSEKKia ja OSEKKin johtoa.Yhtiöittämisen jälkeen OAMKsta on muodostunut oma itsenäinen toimijansa ja vasta tämän jälkeen OAMK on siirtynyt näiden vuokralaiseksi.

Kun kiinteistöt näyttävät olevan homeessa ja huonossa kunnossa on asian tilasta tietoisella omistajalla oma vastuunsa ja vuokralaisella ("aiemmalla omistajalla") toki omansa. Pääseeköhän OAMK Linnanmaalle siirtyessään tästä vastuusta lopulta eroon? Siirtyykö tämä vastuu lopulta OSEKKin taseesta Oulun kaupungin taseeseen? Miksi Oulun kaupungin tulisi ottaa vastaan nämä kuntayhtymän homeiset kiinteistöt? Ymmärtääkseni vastaavia homeongelmia ei ole nykyisissä lukiorakennuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä pitää nyt ymmärtää se että grynderit tarvitsevat rakennusmaata. Vaikka tässä yhteydessä asiasta ei kovin vilkkaasti keskustellakaan on "tuhoutumassa oleville" lukioiden tonteille ja kiinteistöille olemassa jo rakennussuunnitelmia.

Joidenkin henkilöiden kannalta on toki paljon mukavampaa olla tässä vaiheessa hiljaa, koska nuorten koulumatkojen ym. pidentyessä huomattavasti olisi varsin epäinhimillistä tuoda esiin omia ahneita rakennussuunnitelmiaan kyseisille alueille.

...siis pois alta...oksat ja männynkävyt...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (213)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image