Oulu

Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laajalan vuoro puolustaa kaup­pa­hal­li­rat­kai­sua: "Kaupunki haluaa kohdella yrityksiä tas­a­puo­li­ses­ti"

20061124 - Oulu - Kauppahalli iltavalaistuksessa: Edess‰ Kaarlo Mikkosen patsas Toripolliisi. Kaleva / Jukka-Pekka Moilanen KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Oulu 17.5.2018 14:15
Heikki Uusitalo

Oulun kauppahallin remontti ja siitä aiheutuvat seuraukset yrittäjille ovat olleet kuuma puheenaihe Oulussa jo jonkin aikaa.

Kauppahalli suljetaan remontin ajaksi. Remontin arvioidaan kestävän vajaan vuoden. Kaupunki ei ole järjestänyt yrittäjille korvaavia tiloja eikä myöntänyt tukea väistötilojen rakentamiseen.

Nyt keskusteluun ottaa kantaa myös Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala. Hän puolustaa tehtyä ratkaisua, ettei kaupunki tue väistötilojen hankkimista. Esimerkiksi Helsingin Hakaniemessä kauppahallin remontin ajaksi on rakennettu väliaikainen tila kauppiaille.

– Keskeinen syy ratkaisuun on se, että kaupunki haluaa kohdella yrityksiä tasapuolisesti, Laajala toteaa blogikirjoituksessaan.

Laajala kertoo, että kaupungin omistamalla Tilakeskuksella on vuokrasopimus hallista Narikka Oy:n kanssa. Narikka Oy vuokraa tiloja edelleen yrittäjille. Laajalan mukaan vuokraus on kaupungille tappiollista noin 136 000 euroa vuodessa.

– Se tarkoittaa, että kaupunki subventoi jo nyt kauppahallin toimintaa noin 10 000 eurolla siellä toimivaa yritystä kohti vuodessa. Jos kaupunki järjestäisi väistötilat yrityksille peruskorjauksen ajalle, maksaisi se 529 000 euroa, ja tuki olisi näiltä osin yli 40 000 euroa jokaista kauppahallissa toimivaa yritystä kohti. On jo kysytty, että entä ne muut kaupungin keskustassa toimivat kivijalkayritykset tai väistötiloja tarvitsevat yritykset? Tilanne ei olisi tasapuolinen.

Päivi Laajala puolustaa Oulun kaupungin ratkaisua. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen

Laajalan mukaan tällaisen tuen estävät jo Euroopan unionin säännöksetkin.

– Julkisia varoja ei saa kanavoida yksityisiin tai julkisiin yrityksiin eikä tuki saa etenkään kohdistua vain rajattuun osaan yrityksiä. Kaupungin toimenpiteet eivät saa olla sellaisia, että ne voisivat vääristää kilpailua. Nämä kaikki kriteerit täyttyvät ajatuksessa, että kaupunki kustantaisi kauppahallin yrityksille väistötilat peruskorjauksen ajalle.

Kaupunginjohtaja myöntää, että remontista on haittaa yritysten toiminnalle. Hän sanoo ymmärtävänsä sekä yrittäjien että asiakkaiden huolen siitä, millä tavalla yritysten toiminta jatkuu peruskorjauksen ajan ja sen jälkeen.

Kaupunki on katsonut parhaaksi ratkaisuksi remontoida kauppahallin siten, että se on kokonaisuudessaan pois käytöstä remontin ajan, ja remonttiaika tiivistetään mahdollisimman lyhyeksi.

– Peruskorjauksessa joudutaan tekemään sellaisia töitä, että niiden vuoksi kauppahallin pitäminen osittain käytössä remontin aikana on käytännössä mahdotonta. Osissa tekeminen johtaisi todella kalliisiin väliaikaisiin järjestelyihin, pitkittäisi hankkeen aikataulua kohtuuttomasti ja aiheuttaisi toiminnallista haittaa kaupan harjoittamiselle.

– Kaupunki tarjoaa kauppahallin yrityksille apua sopivien väistötilojen löytämisessä muualta keskustan alueelta. Toivomme, että Liikekeskus ja Narikka Oy voivat olla tässä työssä mukana yhdessä Business Oulun kanssa.

Hakaniemen väliaikainen halli on ollut sekä yrittäjien että asiakkaiden mieleen. KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Remontti on tarkoitus aloittaa vuoden 2019 alussa. Näin halli on mahdollista pitää auki tämän vuoden joulukaupan ajan.

Laajala kiistää väitteet, joiden mukaan remontoituun kauppahalliin haluttaisiin jatkossa uudenlaisia ketjuyrityksiä.

– Peruskorjaus on tärkeä toteuttaa, jotta kauppahalli säilyy kunnossa ja voi palvella asiakkaita entistä paremmin ja monipuolisemmin. Hallin yrityspaikat avautuvat entistä ehompina remontin jälkeen, ja tuolloin myyntipaikoista järjestetään tarjouskilpailu. Yrittäjien valinnassa otetaan huomioon paitsi hinta, myös laadulliset tekijät eli se, että yrityksen toiminta soveltuu kauppahallin kokonaisuuteen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Kaupunki ja yleensäkin yhteiskunta on kurja kumppani yrittäjälle. Verorahat kelpaa kyllä kunnalle ja valtiolle sitten, kun yrittäjä tekee töitä. Voisin minäkin olla yrittäjä tässä maassa, mutta ei kiitos näillä näkymin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis, kuka tuon omistaa? Kai Oulun kaupunki eli kaupunkilaiset?? Mitä nuo välistävetäjät värkkää välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittämiseen kuuluu tietyt riskit, mm toimitilojen vanheneminen. Riskeihin pitäisi pystyä varautumaan, markkinataloudessa ei yhteiskunnan tarvi tukea yrittäjiä. Tuskimpa moni nykyinen kauppahallin liike pääsee/pystyy palaamaan takaisin tarjouskilpailun jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mummoni vei minut kauppahalliin ja torille! Jo 1964 olin 4 vuotta! On se halli itsensä kuolettanut hankintana ja maa alueen arvonnousuna Oululle! Nyt kehiin kokonaisvaltaista näkemystä ja älymystöä! Hallin pitää olla pienyrittäjien Halli!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen asunut Oulussa yli 30 vuotta. Kauppahallissa olen käynyt noin kerran kesässä. Kaikki siellä myytävä noin 30 prosenttia kalliimpaa kuin vastaava tuote muissa liikkeissä. En kaipaa koko kauppahallia enkä hyväksy , että sen ylläpitoon ja yrittäjien hyysäämiseen käytetään ainoatakaan veromarkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ARINALLA olisi toimintaa kauppahallissa niin löytys korvaavat tilat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopputulos nähdään remontin jälkeisessä kilpailutuksessa. Onko olemassa muita arvoja kuin raha. Tasapuolisuus on vaikea laji.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyn säännöllisesti Oulussa, suuntaan kulkuni aina heti kauppahalliin ja rantatorille. On mukavaa käydä ostoksilla hallissa, kahvilla tai lounaalla. Sen jälkeen käyn kivijalkakaupoissa ympäri Oulua. Käyn usein torin vieressä olevissa ruokapaikoissa. Tärkein turistipyydys suljetaan, joskus rahallinen panostus tuottaa hyvää myös lähellä. Kaikenlaisia kauppakeskuksia kyllä riittää, ne on klooneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida tuo kauppahalli olla yrittäjälle kultakaivos. Eikä vääristä kilpailua jos väistötilat rakennetaan ja maksavat vuokraa. Minuakin mietityttää haetaanko eri yrittäjiä tiloihin remontin jälkeisen kilpailutuksen avulla. Oulun kaupungin päättäjät, ette vakuuta tällä ratkaisulla. Sorry vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vuokrat oikeasti kattaisivat väistötilojen kustannukset, ei niiden järjestämiseen kaupunkia tarvittaisi. Mutta kun eivät kata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun pomot lukekaa lait! Teillä on tosi väärä käsitys kilpailutuksestsa! Kaupungintalon korjaus vääristää kilpailutuksen ... tämän teidän ajattelumallin kautta! Milloin on uuden osaavan kaupunginjohtajan valinta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan uudistetulle kauppahallille jo mietitty uusia yrittäjiä?Joku tässä puuhastelussa nyt mättää?Palikat ei sovi kohdalleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"On jo kysytty, että entä ne muut kaupungin keskustassa toimivat kivijalkayritykset tai väistötiloja tarvitsevat yritykset? Tilanne ei olisi tasapuolinen."
Ovatko kaikki nämä muut kivijalkayritykset muka vuokralla Oulun Kaupungin omistamassa kiinteistössä? Tuskinpa... Kiinteistön omistaja järjestää väistötilat, mikäli tarpeelliseksi katsoo. Aivan turhaa sivuraitella olevaa kitinää tuo tasapuolisesta kohtelusta ja/tai kilpailun vääristämisestä puhuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun me veronmaksajat nyt subventoimme jokaista kauppahallin yrittäjää 10 000€/vuosi niin tarkoittaako se että myös muita Oulun yrittäjiä subventoidaan saman verran?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihtoon tosiaan kaikki kauppahallin yrittäjät vaihtuvat remontin jälkeen liekkö s ryhmän ja etnisi ravintoloita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaista tasapuolisuutta on se että :
saa rakentaa Limingantullin prisman ilman lupia
Saa katkaista keskustassa kadun
....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa sen joo. Kaupunki ei kohtele yrityksiä tasapuolisesti. Joku nimeltämainitsematon Arina saa rakentaa liikkeittään ihan sinne mihin se itse haluaa. Tarvittaessa saa laittaa kaupungin pääkadun poikki. Tässä Oululaista tasapuolisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin tässä Bisness Oulua tarvitaan. Se puulaaki ei ole saanut mitään näkyvää aikaan Oulun liike-elämään. Käsittämätön 130 henkilön suojatyöpaikka. Luulisi tuolla henkilöstömäärällä saavan jotain näkyvääkin aikaan tähän kaupunkiin, vaan ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvoisa kaupunginjohtaja Laajala.Olisitteko ystävällinen ja kertoisitte julkisesti kaupunkilaisia suuresti kiinnostavasta kauppahallin remonttiajasta ja siihen liittyvästä hotellirakentamisesta.Alkamisajat näyttävät muuttuvan tuon tuostakin.Aikaisemmin on lehdissä kerrottu remontin alkavan lokakuussa.Nyt kerrotte sen alkavan vasta vuoden 2019 alussa.Entä joko viimein voisi julkistaa torihotellin rakentamisaikataulun?Tyhjän pölyävän tontin reunalla riittää ihmettelijöitä.Mikä tässä on niin salaperäistä? Onko Oululla enää olemassa tiedotuksesta vastaavaa virkamiestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

94
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image