Oulu

Kau­pun­gin­hal­li­tus päätti: Oulun kau­pun­gin­ta­loa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyt­tö­tar­koi­tus pysyy entisellään

Oulun kaupungintalo käy läpi mittavan remontin. KUVA: Annika Ollanketo
Oulu 17.2.2020 20:36
Antti Ervasti

Oulun kaupunginhallitus linjasi kaupungintalon käyttötarkoituksen remontin jälkeiselle ajalle.

Oulun kaupungintalon remontin suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että nyt päätetään suuntaviivat talon remontin jälkeisestä käytöstä.

Suurelta osin talon käyttö tulee olemaan kuten tähän saakka. Jonkin verran rakennusta kuitenkin tullaan avaamaan aiempaa enemmän kansalaisille ja matkailijoille niissä kerroksissa, joissa sellainen on luontaista ja helpoimmin järjestettävissä.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina suunnitelman kaupungintalon käytöstä. Remontin tavoitehinta-arvio tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ja kaupunginvaltuuston budjettikäsittelyyn sitten, kun suunnitteluratkaisu on varmistunut ja hankkeen kustannukset ovat arvioitavissa.

Merkittävin muutos tulisi olemaan, että kaupungintaloon voitaisiin sijoittaa Museo- ja tiedekeskus Luupin toimintaa, kuten taidenäyttely ja muita vaihtuvia pienimuotoisia näyttelyitä. Tällä tavalla kaupungintalo olisi matkailukohde ja parantaisi keskustan elävyyttä.

Mainittua toimintaa voidaan ajatella järjestettävän talon pohjakerroksessa. Suunnitelmaesityksen mukaan pohjakerros on tunnelmallinen ja intiimi tila, jonka mittasuhteita voi hyödyntää muun muassa näyttelyn tarinankerronnassa.

Pohjakerroksessa on tarkoitus myös jatkaa ravintolatoimintaa. Se voi olla aiemman kaltainen kaupungin oma valmistuskeittiö, ulkopuolisen ravintolan toimintaa tai molempien yhdistelmä. Ratkaisu tehdään suunnitelman edetessä.

Jos valmistuskeittiö säilytetään, se tulee palvelemaan ennen kaikkea talon kokous- ja edustuskäyttöä.

Suurin osa ensimmäisen kerroksen tiloista tullee olemaan kokouskäytössä kuten aiemmin. Osaa tiloista voidaan avata yleisölle järjestämällä esimerkiksi tutustumiskierroksia.

Toinen ja kolmas kerros säilyvät toimisto- ja kokoustiloina. Tarkempi tilajako, käyttäjien määrä ja käyttäjät selviävät suunnittelun aikana. Talossa tullee olemaan aiempaa vähemmän henkilöstöä remontin jälkeen, ja osa toimistohuoneista muutetaan neuvottelu- ja kokoustiloiksi korvaamaan Kirkkotorin tiloja.

Juhlasali kunnostetaan entiseen historialliseen arvokkuuteensa, mutta siellä voitaneen pitää aiempaa enemmän konsertteja ja muita tapahtumia.

Kaupungintalon sisäpihoille esitetään osin katteita, mikä vähentää tai poistaa kokonaan rakennukseen kohdistuvaa kosteutta. Pohjakerroksen muutostöiden takia myös ulkoalueita voidaan joutua muokkaamaan, mutta sekin varmistuu jatkosuunnittelun edetessä.

Neljäs kerros säilyy teknisenä tilana. Peruskorjaus ei vaadi vuonna 1973 tehdyn asemakaavan muuttamista, koska pääkäyttötarkoitus säilyy ennallaan: kaupungintalo on hallintorakennus, jossa kokoontuvat edelleen kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus ja päätöksentekoa tukevat ryhmät.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitä piiperrystä! "kaupungintaloon voitaisiin sijoittaa Museo- ja tiedekeskus Luupin toimintaa, kuten taidenäyttely ja muita vaihtuvia pienimuotoisia näyttelyitä. Tällä tavalla kaupungintalo olisi matkailukohde ja parantaisi keskustan elävyyttä." Tämän tyyppisellä näpertelyllä ei ratkaista sen enempää museotoimen alennustilaa kuin keskustan vetovoimaongelmiakaan. Missä onkaan sen brändilupauksen mukainen rohkeus? Ai niin. Liian rohkeat avaukset voisivat tarkoittaa sitä, että pitäisi avata myös kukkaron nyörejä. Museotoimintaa pitäisi kehittää siellä, missä se on. Miljöö olisi aivan loistava sekä sisä- että ulkoilmamuseolle, ja siellä pystyttäisiin yhdistämään esim. Tietomaan ja Taidemuseon toimintaa Maakuntamuseon ja Hupisaarten luontaisessa läheisyydessä. Ei vain ole osaamista, visiointikykyä, mielikuvitusta eikä sitä paljon puhuttua rohkeutta. Käykää vaikkapa Tampereella, jossa museokeskus Fabriikki on erittäin suosittu, ja se ei ole pelkkä museo, vaan miljöö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno päätös avata tiloja yleiseen käyttöön. Olen täysin varma, että moni turisti tulee hyvin mielellään tutustumaan edes aulaan, jos siihen annetaan mahdollisuus ja tiedotaan asiasta myös ulkona eri kielin. Vaihtuville taidenäyttelyille peukku. Nyt koordinoimaan mitä voidaan tuoda lähemmäs keskustaa taidemuseolta. Peräänkuulutan aktiivista toimintaa sitten, ei mitään sellaista, että kerran vuodessa yksi viikon parin näyttely. Tehkää työnne kunnolla tai ei ollenkaan. Jälkimmäiseenhän on täällä totuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin paras mahdollinen päätös. Kaupungintalo on kaupungintalo ja jokaisessa itseään arvostavassa kaupungissa pitää olla kaupungintalo. Ei tästä mitään asukastupaa tarvikaan tehdä. Toisaalta hyvä, että sinne avataan myös yleisöä palvelevia toimintoja. Pääsee ihmiset nauttimaan arvorakennuksesta myös sisältä päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttely museotavaroille tai tauluille tarkoittanee museo tavaroiden esittelyyn turvallisuus ja olosuhde (kostutus jäähdytys ja kuivaus, ilman puhdistus) sekä valolaitteita. Kellarissa oli kosteusongelmia aiemminkin, seinien alalaidoissa rakenne kosteus nousi maavarasta. Näkyi kun käytävällä lattia rajaa katseli. Vuosia suljettuja työtiloja siellä. Mitenhän nuo passaa yhteen - sisäilmaongelmainen kätilöopiston Hesassa asunnoiksi samanlaista optimismia? Höps

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiinko alakertaan perustaa myös pieni postitoimisto, kun Oulussa ei nykyisin ole oikeaa postitoimistoa ollenkaan. - Siinäpä oikea konkreettinen neuvottelukohde kulttuuripääkaupungin haaveilurykmentille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli virkamiehet toteuttavat ja päättäjät päättävät, tuloksena on edelleen iso porukka elätettäväksi verorahoilla, mikään ei muutu, no eipähän ole ristiriidassa ainakaan tuon kultturikaupunkihankkeen kanssa,vai onko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image