Oulu

Kau­pun­gin­hal­li­tus hävisi val­ta­tais­te­lun Oulussa, sivistys- ja kult­tuu­ri­pal­ve­lu­jen pal­ve­lu­ver­kos­ta päättää jatkossa valtuusto

Oulu 16.4.2018 21:38
Kari Sankala

Kaupunginvaltuustossa käytiin kaksituntinen taistelu vallasta. Kumpi päättää palveluverkkosuunnitelmista – kaupunginhallitus vai valtuusto?

Vilkkaan keskustelun jälkeen valtuutettu Lauri Nikulan (kesk.) esitys, jonka mukaan Oulun kaupungin hallintosääntöä muutetaan niin että palveluverkkosuunnitelmista päättää valtuusto, voitti äänin 35–31.

Kaupunginhallitus oli esittänyt äänin 7–4, ettei hallintosäännön palveluverkkoa koskevaa toimivallanjakoa muuteta.

Muutosesityksen taustalla oli Nikulan ja 26 muun valtuutetun aloite, jossa viime vuoden lopulla hyväksyttyyn hallintosääntöön vaadittiin muutosta.

Tuon säännön mukaan valtuusto tekee linjaukset, mutta yksityiskohtaiset päätökset tehdään kaupunginhallituksessa ja toimeenpano on lautakunnan vastuulla. Helmikuussa valtuusto jätti aloitteen käsittelyn pöydälle 33 äänellä.

Kiistan ydinratkaisu löytyy siitä, että Oulun sivistys- ja kulttuuripalveluiden palveluverkkoa koskevat yksityiskohtaisetkin päätökset tehdään valtuustossa.

Tällaisia ratkaisuja ovat muun muassa päätökset koulujen lakkauttamisesta tai uusien rakentamisesta. Tämä edellyttää hallintosäännön muuttamista.

Kokoomus irtisanoutui muutoksesta

Nikulan kannalla oli 15 keskustan, vasemmistoliiton kaikki 11 valtuutettua, kolme vihreää, kaksi sosiaalidemokraattia, yksi kokoomuksen, yksi perussuomalaisten, yksi sinisten ja yksi aito suomalaisen yhteislistan valtuutettu.

Kaupunginhallituksen kannalla oli 12 kokoomuksen, seitsemän vihreiden, kuusi sosiaalidemokraattien, neljä perussuomalaisten ja yksi kristillisdemokraattien sekä yksi keskustan valtuutettu.

Äänestystuloksen ratkettua kokoomuksen valtuustoryhmä ilmoitti tiedotteella irtisanoutuvansa hallintosäännön muuttamisesta.

– Tehty päätös johtaa väistämättä sivistys- ja varhaiskasvatuspuolella myös henkilöstön vähennyksiin säästökohteiden siirryttyä seinistä henkilöstöön.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Kuntalain 14 §n mukaan:
Valtuuston tehtävät
Kunnassa on valtuusto, joka vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää kunnan päätösvaltaa.

Kaupunginhallitus on toimeenpaneva elin ja esim. palveluverkko on niin tärkeä asia kaupungissa, että se kuuluu valtuuston päätettäviin asioihin. Lisäski me monet äänestäjät olemme ännemme valtuuteuille antaneet jotta mm. lähikoulut ja muut palvelut säilyvät. Vallan siirtäminen pois valtuustolta on kuntademokratian vastaista. Meidän suomalaisten tulee pitää huolta, että demokratia ja kansalaisvaikuttaminen säilyy. Päätösvallan siirto kaupunginhallitukselle olisi sitä rapauttanut ja johtanut huolestuttavaan kehitykseen. Säästetään se viisi miljoonaa kulttuuripääkaupunkihankkeesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

opettajat, koulunkäyntiavustajat , nuoriso-ohjaajat. Muistakaa jos menätettä säästöjen takia työnne se on vasemmiston vikaa joka äänesti betonin puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti valtuusto tarttuu nyt Jokirannan homekoulun tilanteeseen ja päättää kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti uuden koulurakennuksen rakentamisen aloittamisesta välittömästi nykyisen koulun paikalle. Siinä on kaava valmiina ja pääsee nopeasti aloittamaan rakentamisen. Homeongelmat vaan jatkuvat ja pahenevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt alkaa poliittinen vatulointi! Valtuusto otti vastuun tulevista säästöistä itselleen. Näytti jo vähän aikaa hyvältä, mutta puheammattilaiset hoitaa nyt hommia ja sitähän piisaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos hyvät valtuutetut. Kuka seuraavaksi nostaa sen kuuluisan kissan pöydälle, ja suuntaa katseensa sinne mistä pitää oikeasti leikata kuluja, eli liian suuresta hallintovirkamiesten joukosta. Kulujen leikkaus ei pidä koske oikeata työtä eli opetustyötä ja nuorisotyötä tekeviä. Katse pitää suunnata sinne missä on paljon kuluja. Valitettavasti se tarkoittaa työpaikkojen vähentämistä hallintopuolelta, eli oikein kohdettuna siitä eivät kärsi koululaiset, kuten olisi käynyt nöennäislaskelmien pienten koulujen lakkautuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin ja lähikuntien halu tehdä kuntaliitos oli suuri virhe. Oulun ei olisi pitänyt mennä maksumieheksi.
Rikas Oulu joutui maksamaan kovan hinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen liitosta.
Oulussa meni erittäin hyvin talous ylijäämäinen, velkaa vähän ja veroäyri kilpailu kykyihin 2-4 prosenttia alempi kuin liitos kunnilla. Nyt sama meno jatkuu liitos kunnissa kuin ennen. Voisiko liitokset perua ja Oulun saada menetetyt sadat miljoonat eurot takaisin valtion kassasta. Antaa ympäristö kuntien jatkaa siitä suosta johon olivat vajoamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen sama meno? Ei niitä liitoskuntien virkamiehiä ole enää muualla kuin kaupungin palkkalistoilla. Siitä vaan johtoporrasväkeä kilometritehtaalle jos rahat eivät riitä. Viiden vuoden irtisanomissuoja on jo loppunut. Ei ole uskottavaa että kaikille riittää hommia liitoksen ja hallinnon yhdistämisten myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt alkaa poliittinen vatulointi eikä mikään asia mene eteenpäin. Valitettavasti käy kohta ettei mitään tapahdu.
Ongelmat kasaantuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän on tultu.
On suuri uutinen että että länsimainen sivistysvaltion edustuksellinen demokratia sai pienen osavoiton Oulun kunnallispolitiikassa.
Järkyttävää.

Samanlainen sivistysvaltion pelastustehtävä on suoritettava myös mm. sote-palveluiden suhteen ja välittömästi palautettava kattava palveluverkko mm. kunnan omistamien julkisten terveyskeskusten muodossa kaikien kuntalaisten saavutettaviksi kaikilla asuinalueilla. On todella törkeä petos ja kavallus poistaa alueilta julkiset palvelut ja siten raivata tila yrityksille pakottaa kuntalaiset asiakkaiksi sijoittajille voittoja kerryttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma että valtuusto uskalsi näyttää hallitukselle kaapin paikan. Hallitus halusi runnoa välisellä läpi pienen porukan ajaman leikkauksen liitoskuntien kouluihin. Leikkausten takana ideologinen keskittämishalu joihin yritettiin hakea perusteluita hataralla pohjalla olevilla laskelmilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietitäänpä syitä ja seurauksia:
- Maakuntauudistuksen myötä kaupungin talous menee kuralle ja on oikeasti pakko säästää, kaikesta.
- Sivistys- ja Kulttuuripalveluilla on siirtyvien hyvinvointipalveluiden jälkeen kaupungin suurin vuosibudjetti (yli 400m€)
- Sieltä on pakko myös säästää, että saadaan oikeasti vaikuttavia, rahallisia säästöjä kaupungille
- Pitää valita mistä säästetään:
- Tiloista (ei vaikutusta henkilöstöön eikä suuria vaikutuksia opetuksen laatuun, mutta pidemmät koulumatkat kyllä)
- Henkilöstöstä (suuri vaikutus opetuksen laatuun ja muiden opettajien hyvinvointiin, ryhmäkokoihin ja tätä myötä myös oppilaiden hyvinvointii)

Kyllä mieluummin keskittäisin isomman määrän oppilaita ja opettajia tiloihin, jotka ovat isompia, mutta niitä on vähemmän. Kustannussäästöjä saadaan, vaikka matkat oppilailla pitenee, mutta sentään opettajia ei vähennetä eikä luokkakoot pääse kasvamaan niin suuriksi kuin jos säästettäisiin henkilöstöstä.

Mietippä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhe seinistä säästämisestä on osittain hölynpölyä. Iso osa seinien tuottamista nousevista kustannuksista johtuu siitä, että kaupungin omistama tilayksikkö perii kalliita vuokria. Vaikka raha liikkuu kaupungin sisällä, niin 1) sen liikkeiden hallinnointi vie osansa ja etenkin 2) jatkuvasti markkinahintoja kovemmin nousevat vuokrat pistävät vuokralaiset jatkuvaan säästämiskurimukseen – kun osasta tiloista luovutaan, niin tilayksikön voittotavoitteen vuoksi loppujen vuokrat tuppaavat nousemaan -> uusi säästökierros -> uusi vuokrien korotus jne. Tämä on nähty jo yliopistoissa ympäri maan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olis säästetty yhtäällä seinistä, olisi toisaalla jouduttu tekemään ylimääräinen investointi seiniin sekä koulukuljetuksiin. Mikä järki siinä olisi ollut? Jos Salonpää lakkautettaisiin, pitäisi Niemenrantaan rakentaa lisätilat yli 350 oppilaalle. Nytkin Niemenrannassa on 100 oppilaspaikkaa liian vähän nykyiselle oppilasmäärälle. Siihen tulisi lisäksi Salonpään oppilaiden koulukuljetuskustannukset. Sama määrä opettajia tarvitaan sekä muuta henkilökuntaa.

Säästetään seinistä mieluummin siellä keskikaupungilla, missä etäisyydet eivät ole suuria eikä koulukuljetuskustannuksia tule lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattikoululaiset matkustavat 50-100 kilsan koulumatkoja. Nyt oulunsalon ja kiimingin nuoret ei voisi matkustaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ku ne säästöt saatas lukioista. Mut eihä ne rassukat jostain syystä voi matkustaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinteistökustannukset jää lakkautettavista lukioista edelleen kaupungille. Joukkoliikenteeseen on investoitava uusia linjoja. Kuusamontielle ja Lentokentäntielle tulee ruuhkaisempaa. Kaavailtujen lukiotilojen sisäilmaremontit nielevät rahaa. Kansanterveydellisesti ajatellen lukiolaisten hyötyliikunta vähenee, kun polkupyörä ja kävely vaihtuu autossa istumiseen.

Nimellisiä taitavat olla lukioiden yhdistämisestä koituvat rahalliset säästöt kun lasketaan kaikki vaadittavat investoinnit.

Ja kyllä lukiolainen voi ja osaa matkustaa. Kysymys onkin siitä, tuoko lakkautus oikeasti niin paljon säästöjä kuin on väitetty. SiKulle ehkä, mutta ne kulut taitavat mennä muille kaupungin yksiköille sitten (Tilakeskus jne).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

83
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
79
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
29
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
29
Rekan ja henkilöauton kolari ruuhkautti Kuusamontietä Oulussa, pelti kolissut myös Pohjantiellä
28
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
22
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
14
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sakä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Zowi ESZ

Uusin lukijakuva

Matkan varrelta
s.t

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

145 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image