Oulu

Kaupungin kaduilla tuikkivat nyt led-valot – Oulussa on vaihdettu 20 000 katuvaloa uusiin

Valot syttyivät led-valaisimiin illan pimetessä Pikisaareen vievällä sillalla Oulussa torstaina. Oulussa on vaihdettu 20 000 katuvaloa led-valoihin, koska EU-direktiivi kieltää elohopealamput. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 10.8.2018 6:10
Anu-Maija Kärjä

Elohopealamppujen uusimiskustannukset ovat noin 11,5 miljoonaa euroa, vuosittaiset energiasäästöt reilun miljoonan. Kunnossapito siirtyi pois kaupungin sähkölaitokselta.

Oulu

Oulussa on vaihdettu 20 000 katuvaloa led-valoihin. Valojen vaihtamisen taustalla on EU-direktiivi, joka kieltää elohopealamput.

– Elohopealamput on kielletty EU-direktiivillä, joten niitä käyttävät valaisimet on vaihdettu pois. Myöskin muita perinteisiä purkauslamppuja eli suurpainenatrium- ja monimetallilamppuja käyttäviä valaisimia voidaan vaihtaa energiatehokkaampiin led-valaisimiin, kertoo rakennuttajainsinööri Vilho Vanhatalo Oulun kaupungin ympäristö- ja yhdyskuntapalveluista.

Vanhatalon mukaan led-valaisin käyttää energiaa noin 25 prosenttia elohopeavalaisimen kulutuksesta ja noin 50 prosenttia suurpainenatriumvalaisimen kulutuksesta.

– 20 000 elohopeavalaisimen vaihdolla saadut energiansäästöt ovat noin 1,15 miljoonaa euroa vuodessa.

Katuvalojen uusimisen kustannukset ovat noin 11,5 miljoonaa euroa.

Uudet valot, uusi kunnossapitäjä

Oulu vaihtaa 20 000 elohopealamppua led-valoihin tämän vuoden loppuun mennessä.

Valojen vaihtamisen taustalla on EU-direktiivi, joka kieltää elohopealamput.

Uusimiskustannukset ovat noin 11,5 miljoonaa euroa. Kustannus sisältää valaisinvaihdon lisäksi monen kadun valaistuksen uudelleen rakentamisen.

20 000 elohopeavalaisimen vaihdolla saadut energiansäästöt ovat noin 1,15 miljoonaa euroa vuodessa.

Paremman energiatehokkuuden lisäksi led-valaisinten huoltokustannukset ovat merkittävästi alemmat kuin perinteisten valaisimien.

Led-valaistusta voidaan säätää ja tarvittaessa valaistustehoa tiputtaa jopa 40 prosenttiin niinä aikoina, kun liikennettä 29on vähän.

Oulussa on tällä hetkellä suurista kaupungeista eniten led-valaisimia.

Valaisinvaihdot on hoitanut Oulun Energia Urakointi Oy.

Perinteisiä suurapainenatrium- ja monimetallivalaisimia on käytössä edelleen noin 20 000. Niitä uusitaan katujen peruskorjausten yhteydessä pidemmällä aikajänteellä.

Katuvalaistuksen sähkönsiirron ja sähköenergian sekä kunnossapidon kokonaisbudjetti on vuositasolla 1,8 miljoona euroa.

Heinäkuun alusta alkaen Oulun katuvalaistuksesta ja sen ylläpidosta vastaa vuoden 2020 loppuun asti Dynniq Finland Oy.

Kunnossapitourakka on suuruudeltaan 469  185 euroa.

Lähde: Oulun kaupunki

Lue lisää 10.08.2018 Kalevasta.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Ja nehän palavat yötä päivää kesää talvea! Kukaan ei vastaa mistään, jollekin vain maksetaan palkkaa tuonkin tiimoilta vaikka ei hommiaan hoidakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3 vuotta asuttu leditetyssä uudessa omakotitalossa. Lamppujen kymmenien tuhansien käyttötuntien lupauksilla ei tee mitään kun lamput put vilkkuu ja viat on muuntajissa. Uudet 50e kappale ja samoja mahdotonta löytää tilalle. Takuut vain vuoden. Kallista leikkiä. Hehkulamput olisi tullut satakertaa halvemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa ehdottomasti suosia hehkulamppuja jos noin on! Jo yhden kerran halvemmat ovat ilmaisia joten laskepa paljonko sata kertaa halvemmat ovat. Voisin myyd sinulle parikymmentä hehkulamppua jos olet sanasi mittainen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kunnossapitosopimus pitää sisällään. Valaisimet on ainakin takuun piirissä vielä muutaman vuoden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurpainenatriumit saisi myös vaihtaa ledeihin, kun niiden valon spektri on semmoinen että se tuottaa paljon valonsaastetta taivaalle (keltaista valoa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäsäästöjä tulisi jos osa valoista sammutettaisiin rauhallisempaan yöaikaan. Se vähentäisi myös tarpeetonta valosaastetta joka ainakin minun nukkumista häiritsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just näin, ja valon määrää voisi miettiä. Jäälin koulukeskuksen vieressä seisten laskin 48 valonlähdettä,menee jo naurettavuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai, missä päin katuvaloja raskitaan pitää päällä? Ainakin täällä Tuiran suunnalla katuvalot eivät ole päällä kuin korkeintaan päiväsaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan päivällähän täällä kaikki valot loistaakin! Yöstä en tiedä koska nukun yöni nyt kun saan. Yli 30 v teinkin yövuoroja, tosin en Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät, ministeri Satu Hassin johdolla kieltivät hehkulamput, jotta tilalle saatin elohopeaa sisältävät
energiansäästölamput. Miettikää äänestäjät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä väitä omiasi. Hehkulampuista luovuttiin sen takia että yli 80% energiasta niissä tuhlautuu lämpöön. Eräät ensimmäiset energiasäästölamput tosiaan sisälsivät elohopeaa, mutta se oli käytettävissä olevien tekniikoiden sanelema ratkaisu. LEDit eivät olleet ensimmäisenä mukana koska ihmissilmälle mukavan väristä valkean valon lediä oli vaikea valmistaa. Ja vieläkään LEDjä ei voi ihan kaikkialla käyttää, mutta eiköhän ne tulevaisuudessa syrjäytä elohopealamputkin.

En ymmärrä missä jätesäkissä nämä ihmiset jotka aina morkkaa vihreitä tai vihervasureita oikein elävät. Eivät ainakaan siinä todellisuudessa jossa itse elän. Oikeisto on tehneet historian aikana paljon enemmän pahaa kuin vihreät ovat edes ehtineet ajatella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten luulet , että kierrätys toimii maissa joissa ei edes jätehuolto toimi kunnolla. Esimerkiksi Romania,Bulgaaria,Kreikka,Italia ! Nämä energiasäästölamput ovat ongelmajätettä. Vihreät ovat syyllistyneet yhteen suurimpaan ympäristörikokseen.
Suomen talvessa ei ole haittaa,vaikka hehkulamppujen energiasta tulee lämpöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Eivät ainakaan siinä todellisuudessa jossa itse elän."

Se onkin vihreän valheen todellisuus se. Ei sillä ole tekemistä sen kanssa miten asioiden kannattaisi olla, niin ihmisten kuin luonnon kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niin hyvää uutista, etteikö valittajat olisi kommentoimassa. Jos kaupunki käyttää rahaa johonkin, se on tuhlausta ja parempiakin kohteita olisi. Nyt kun päästään yli miljoonan euron säästöihin vuodessa, niin ei ole sekään hyvä. Ilmeisesti parempi olisi olla tekemättä yhtään mitään – tosin eiköhän siitäkin tulisi valitus, kun mitään ei tapahdu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerroppa ihan konkreettisesti miten tuo miljoonan euron säästö tulee käytännössä kaupunkin kassaan. En kaipaa mitään laskennallisia höpinöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se sähkö ole ilmaista kaupungilekaan vaikka kuinka olisi sähkön omistaja. Tuotanto maksaa, laitos maksaa, siirto maksaa. Tuhlaus on tyhmää aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et kaipaa laskennallista höpinää? No miten se säästö muuten lasketaan ja esitetään kuin laskemalla. Kyllä meitä on moneen onnikkaan ja aina joku jää pysäkillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ostat itseltä jotain tai jätät ostamatta niin paljonko säästät? Mitä tulee henkilöstökuluihin niin montako henkeä on nyt tämän säästön vuoksi on kaupungilta irtisanottu? Tässä tapauksessa säästöistä puhuminen on tuuli huulia heiluttelee juttuja, ei mitään konkretiaa vaan hihaa ja hattua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

102
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
58
Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja
51
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
40
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
31
Suomalaiset käyvät viivytystaistelua harjoituksessa Ruotsin lumisissa metsissä: "Sodankylästä tulleelle jääkäriprikaatijoukollekin saattaa olla haasteellista"
18
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
17
Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla – vartijat taltuttivat Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutuneen miehen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi aamuyöstä alkaen Kainuun maakunnassa, Etelä- ja Itä-Lapissa sekä Koillismaalla lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

380 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image