Oulu

Kauppahallin naapuriin myönnettiin purkulupa - Oulun torihotelli etenee

Kauppatorin rakenuksia puretaan suunnitteilla olevan hotellin tieltä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 8.1.2018 23:02
Kari Sankala

Rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä on myöntänyt luvan purkaa Oulun kauppatorilta rakennuksia suunnitteilla olevan hotellin tieltä.

Lupa on annettu viime perjantaina, mutta julkipano tapahtui vasta maanantaina.

Lupa ei merkitse välitöntä purkutöiden käynnistymistä, sillä lupapäätös saa lainvoiman vasta kahden viikon kuluttua.

Käytännössä ratkaisu on selvä. Oikaisua voi hakea luvanhakija.

- Puretaan uuden asemakaavan mukaisen hotellirakennuksen alta kaksikerroksinen tiilirakennus ja suojellun yksikerroksisen tiilirakennuksen puinen suojelematon laajennusosa, lukee Seppälän päätöksessä lyhykäisyydessään.

Avoin kysymys on, montako kerrosta tulee hotelliin?

Asemakaavan mukaan kerroksia saa olla kolme, mutta MGP-Services Oy on saanut poikkeamislupapäätöksen, jolla kerrosluku on nostettu neljään ja samalla on tehty hienoisia rakennuksen rajoja koskevia tarkennuksia.

MGP-Services Oy on yrittänyt nostaa uudella hakemuksella kerroslukua vielä yhdellä viiteen, mutta virkaa tekevä asemakaavapäällikkö Paula Paajanen hylkäsi tuon poikkeamislupahakemuksen viime vuoden lopulla.

Paajasen kielteiseen päätökseen on haettu oikaisua. Se tullee yhdyskuntalautakunnan käsittelyyn ensi tiistaina.

Purkuluvasta Seppälä sanoo, että lupa on täysin asemakaavan mukainen, joten mitään harkintavaltaa ei ollut käytettävissä.

- Samoin purkutöitä valmistelevia töitä kuten mahdollisia asbestipurkuja voi tehdä jo rakennuksissa, Seppälä kertoo.

Kauppatorilla työmaa-alue on jo aidattu. Kyltit kertovat, että "Paupek purkaa".

Rakentajaoperaattorina Oulun historiallisen kauppahallin naapurissa toimii SRV Pohjois-Suomi.

Aluepäällikkö Juha Huhtanen ei kommentoi purkutöitä saati tulevaa hotellirakentamista.

- Asiassa tullaan varmaan ulos joskus myöhemmin.

Purettavassa punatiilirakennuksessa ovat ennen toimineet kaupungin ympäristövirasto ja sosiaaliviraston huolto-osasto.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (109)

Järkevää olisi laajentaa Kauppahallia kuten alla on esitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niistä ajoista kun Kauppahalli rakennettiin Oulun väkiluku on moninkertaistunut. Ainoa järkevä tapa käyttää kyseistä tonttia olisi rakentaa siihen nykyisen kauppahallin laajennus. Vaihtoehtona tehdä identtinen kopio nyky-version kanssa ja yhdistää se alkuperiseen versioon tyyliin sopivasti. Toisena vaihtoehtona voisi olla restauroida purkumääräyksen saanut kohde paremmin Kauppahallirakennuksen tyyliä vastaavaksi ja yhdistää rakennukset tämän jälkeen toisiinsa. Mitään TYPERÄÄ HOTELLIA, erityisesti ehdotetulla tavalla EI MISSÄÄN NIMESSÄ PIDÄ RAKENTAA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi vaaditaan purettavaksi hieno anutkertainen Kauppahalli tuon ''hotellin'' roskan parkkipaikaksi.

Oulussa ei ole mitään käsitystä kaupunkirakentamisesta eikä varsinkaan sivistyneestä kulttuurirakentamisesta.
Hotellin tilalle on tehtävä toinen kauppahalli entisen rinnalle uudella säilytystiloilla milemmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se joillain ahdistaa, menkää ihmiset lääkärin vastaanotolle netistä varaamalla heti löytyy! Voiko olla totta, että ilmeisesti aikuiset ihmiset kehtaavat kirjoitella ihan mitä vaan sattuu tulemaan! Naurattaa nämä jutut ja ovat huvittavaa lukea!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näytä suunnitelmat perhetyyliseltä Gasthouse hommalta. Moni kakku päältä kaunis. Todellisuudessa Oululaisia vedätetään oikein kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollainen kolossi pilaa torin. Jyrää alleen nykyiset rakennukset ja aitat. Ja kun torihotellista ikkunat suoraan torille, tunnelma on pilalla, tätä tehdään turisteille, ei oululaisille, meille. Tällainen teko on niin paha meille oululaisille ettei pahempaa voi keksiä. Tori on oululaisten olohuone eikä sitä saa pilata vaan nyt se on mennyttä. Sitä paitsi rakennustyömaa ajaa kauppahallin ainakin vuodeksi. Minne ? Koko suunnitelma on toteuttamiskelvoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Torialue on muutenkin ollut ihan tukossa viime vuodet, kaikenlaiset pussihousut ja hörhöilijät pysähtelee kesken kävelyn ja muistelee markka-aikoja kaiholla kun isänsä kanssa on pottuja käynyt ostamassa. Helppoheikit on torilta jo kuollut eikä ole torikauppiaitakaan. *Menkää sanginsuun puistikkoon kävelemään monivilja leipienne kans tulevaisuuden tieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettää olla oululainen!!! Kuka täällä päättää näistä asioista???Ei mitään järkeä,mutta eihän täällä muutenkaan ole järkeä käytetty näissä päätöksissä.Joka paikkaan tungetaan rumia hökötyksiä.Mihin häviävät puut, kaupungin keuhkot,kaikki vehreys ja puistot.Keskusta ei elävöidy lääkärikeskuksilla ja kuntosaleilla.Mutta turha täällä on muuta odottaa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aluksi puhuttiin gasthaustyylisestä hotellista torinlaitaan. Gasthaus on yleensä pieni sympaattinen perhehotelli. Se olisi hyvin mahtunut nykyiseen kaksikerroksiseen tiilirakennukseen, joka aiotaan purkaa. Luulen että gasthaus olisi koonnut käyttäjiksi vanhaa kulttuuriympäristöä arvostavia matkailijoita. Ahneusko iski rakennuttajaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa muutama vuosi sitten katselin tv-dokumenttia "Oulu palaa". Aiheen käsittelystä, historian ja kulttuurin tuhoamisesta ei ole vieläkään opittu mitään. Joku voisi tehdä uuden version tuosta klassikosta. Oulun kohdalla aiheet eivät tule loppumaan kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä jotkut puhuvat torin elävöittämisestä. No jos yli puolet alueesta on rakennettu parkkipaikoiksi. Nyt rakennetaan toinen rakennus vain turisteille...jotka yleensä hakeutuvat sinne missä on paikallisia...niin tori ei kyllä tällä hommalla elävöidy mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Makasiinialuetta pitäisi laajentaa. Jos kyseinen rakennus puretaan pitäisi siihen tehdä tosiaan makasiineja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viihtyisiä makasiineja Kruununmakasiinin tyyliin tähän. Paikallisten torielämä ei elävöity sillä että tori rakennetaan umpeen vain turisteille tarkoitettuja rakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rakentaisivat kerralla 10 kerrosta. näkisi sieltä edes jotain maisemiakin. mitä se haittaisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10 kerrosta riitä mihinkään . Tampereella on 25 kerroksinen hotelli joten tehdään Ouluun 26 kerroksinen,,ja ketä se haittaisi, ei ketään! Eihän Oulussa kukaan käy keskustassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungilta on selvästi puuttunut näkemystä miten aluetta voisi kehittää, tai sitten päätös on tehty pelkästään rahan takia. Näkemystä on puuttunut siitä miten hotelli sopii torille. Korkea rakennus luo aina varjon joten torista tulee ankeampi paikka.

Olisin suunnitellut kyseiselle paikalla aittamuseo alueen jossa olisi viihtyisiä kahviloita, ruokapaikkoja, jne. Varmasti olisi muitakin ratkaisuja olisi joka tekisi alueesta viihtyisän ja näkemisen arvoisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungilla puuttuu visio koko keskustan uudistamisesta. Tori pistetään pilalle ja rotuaarille lisää typeriä turhia kuntosaleja..
Jopa minä tyhmänä keksisin parempaa. Zarat ja Mangot ouluun. Johan ois asiakkaita.. Ja Stockka takas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (109)

Uutisvirta

20.9.
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
20.9.
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
20.9.
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
20.9.
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
20.9.
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
20.9.
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20.9.
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image