Oulu

Kaukainen tähtisumu kääntyy 3d-animaatioksi

Oulu 28.2.2013 6:08
Janne-Pekka Manninen

Oululainen astrokuvaaja J-P Metsävainio on valokuvannut kaukaisia taivaankappaleita jo vuosien ajan Oulun keskustasta käsin. 

Tasaisin väliajoin Metsävainion kuvat herättävät niin tieteellisten kuin populaarijulkaisujen mielenkiinnon, ja viime viikolla kävi jälleen niin, kun amerikkalainen Wired kirjoitti Metsävainion tuoreista 3d-animaatioista, jotka kuvaavat tuhansien valovuosien päässä olevia tähtisumuja.

Metsävainion netissä julkaisemissa animaatioissa kamera ajaa läpi esimerkiksi 11 000 valovuoden päässä olevasta kuplasumusta. Animaation pohjalla on Metsävainion ottama valokuva. Valokuvan lisäksi hän käyttää mitattavissa olevaa dataa ja päättelee muun muassa valosta taivaankappaleiden etäisyyksiä kolmiulotteista mallia varten.

Tuloksena on animaatio tähtisumusta, jota voi katsella eri kulmasta ja hahmottaa sen tilavuutta.

”Katsojalle tämä tietysti havainnollistaa asiaa aivan eri tavalla kuin kaksiulotteinen kuva”, Metsävainio sanoo.

Tämä on syy, miksi Metsävainion kuvat kiinnostavat myös laajemmin yleisöä. Mies itse ei pidä animaatioitaan kovin ihmeellisenä, sillä ne syntyvät tärkeimmän asian eli astrokuvaamisen sivutuotteena.

Toki 3d-mallinnusten tekotapa on vaatinut vuosien työtä–Metsävainio keksi metodinsa jo vuonna 2008–mutta sittemmin animaatioiden teko on pitkälle automatisoitunutta, ja hän voi tehdä sitä ”vähän samaan tapaan kuin ihmiset töhertelevät kynällä jotain samalla kun puhuvat puhelimessa.”

Hänelle ihmeellisiä ovat 3d-printit, eli kolmiulotteiset kuvat, joita voidaan katsoa ilman erityisiä apuvälineitä, kuten 3d-laseja. Hän on tehnyt lentikulaarisia kuvia, jotka käyttäytyvät hieman hologrammikuvien tapaan, vaikkakin kyseessä on eri tekniikka.

Taiteellista ilmaisua

Vaikka Metsävainion kuvat herättävät myös tieteellistä kiinnostusta, hänelle kysymys on taiteellisesta ilmaisusta.

"Maailmassa on alle sata kuvaajaa, jotka pystyvät ottamaan tällaisia kuvia. On kuvaajia, jotka voivat ottaa teknisesti parempia kuvia, mutta minä keskityn myös kuvan visuaalisuuteen", arkkitehdin ja taidealan koulutusta aikoinaan saanut Metsävainio sanoo.

Lisäksi tärkeintä on itse kuvaaminen, ei sinänsä videoiden tai printtien tekeminen tai median ja yleisön huomio. Metsävainiota ajaa intohimo kuvaamiseen ja halu kehittyä paremmaksi.

”Kuvaisin silti, vaikka näitä ei kukaan katsoisikaan. Olen utelias ja näitä on hauska tehdä”, Metsävainio sanoo.

Alla on kolme esimerkkiä Metsävainion tekemistä animaatioista. Videon alla on alkuperäinen kaksiulotteinen kuva, jonka pohjalta animaatio on rakennettu.


Harsosumu

 

Supernovajäännös Joutsenen tähdistössä noin 1500 valovuoden etäisyydellä Oulun keskustasta. Massiivinen tähti on räjähtänyt supernovana arviolta 7000 vuotta sitten ja jättänyt jälkeensä hehkuvien kaasurihmojen verkoston.

 

Kuplasumu

 

Muodostelma Kassiopeian tähdistössä noin 11 000 valovuoden etäisyydellä. Kupla on nuoren tähden ympärille modostunut shokkirintama aurinkotuulen ajaessa ympäröivää kaasua kauemmaksi. Kuvan alue on neljänneskuun kokoinen taivaalla.

 

Nostopainosumu

 

Planetaarinen sumu, eli kuolleen tähden jäännökset Ketun tähdistössä noin tuhannen valovuoden etäisyydellä Oulun keskustasta. Kuun kokoinen alue taivasta kuvassa.

Lisää J-P Metsävainion kuvia löytyy osoitteesta astroanarchy.zenfolio.com.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

J-P:n kuvia kannattaa käydä katsomassa myös Ursan www.ursa.fi sivun Taivaanvahtiin -linkistä ja sen Keskustelufoorumista J-P:n kuvakertomuksia. Tässä esim. Harsosumun 3D-liikkeessä näkyy Kysymysmerkin muodon takahaaraa, joka näyttäisi olevan kuin "mies suu avoinna" - hienosti liikkuu kuvansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä mies pitää saada oulun brändiksi toripolliisin ohella !!! Tuottaa enemmän mainosta kaupungillemme kuin mikään maksettu ekonomien tekemät väkisin väännetyt mainokset.
Että tälleen. Olen puhunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuumailin tuossa että perskules!
mukavan näköistä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöistä upeutta katsellessa ei enään edes pysty ajattelemaan, että me ihmiset Maa-planeetalla olisimme maailmankaikkeuden ainoat "älylliset" olennot. Se ei yksinkertaisesti ole mitenkään edes mahollista.

Nuissakin tähtisumuissa asuu käsittämättömiä määriä älykästä elämää muodossa jos toisessakin. Pistää nöyräksi ja alkaahan se olla korkea aikakin, että me nähdään tämmöistä, niin saadaan jotain perspektiiviä ihmisten elämään maapallolla.

Ihan vain sellainen pieni ehdotus lopuksi: alkaisikos se olla aika lopettaa nämä hulluudet kuten sota ja lähimmäistemme syrjiminen? Aletaan nyt ihmisyyden nimissä viimein puhaltamaan yhteen hiileen ja katsomaan oikeasti tähtiin. Me elämme keskellä galaktista valtaväylää emmekä edes tiedä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:45
Oulun uudeksi varhaiskasvatusjohtajaksi valittiin Miia Kemppi Orimattilasta, nykyinen johtaja Ulla Rissanen jää eläkkeelle
12:41
Supo piti turvallisuusuhka-arvion ennallaan – yksittäiset radikalisoituneet ovat yhä suurin uhka
12:24
Pääsykokeiden järjestämisestä päätettävä kahden viikon sisällä – valmistujaisjuhlille koetetaan ehkä etsiä uusi yhteinen päivä
12:11
Kiinalainen kaupunki kielsi ensimmäisenä koiran ja kissan lihan myymisen ja syömisen
12:02
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan
11:51
Hälyttävän moni espanjalainen lääkäri ja hoitaja sairastuu itse koronavirukseen
11:44
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
19
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
16
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
14
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
13
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
12
Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden –katso tallenne tilaisuudesta
8
Hus seuloo parantuneita uusilla vasta-ainetesteillä – ne löytävät myös oireettomasti koronaviruksen sairastaneet

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

304 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image