Oulu

Katseet taivaalle: Viikonloppuna voi nähdä revontulia jopa koko maassa – väriloiston ajankohta vielä epävarma

Revontulia saattaa nähdä viikonloppuna jopa koko Suomessa.
Oulu 30.8.2019 15:32
Heidi Peltonen

Revontulia saattaa nähdä viikonloppuna jopa koko Suomessa. Ilmatieteen laitoksen avaruussäässä kerrotaan, että aktiivisuuden alkuaika on epävarma. Revontulia voi nähdä joko lauantai-iltana tai vasta sunnuntaina. 

Revontulien näkemiseen on mahdollisuus, sillä viikonloppuna maapallolle saapuu Auringon koronan aukosta nopea aurinkotuulen virtaus. 

Aurinkotuuli voi ylittää jopa 700 kilometrin sekuntinopeuden, mikä aiheuttaa hyvin todennäköisesti heikon magneettisen myrskyn. Ilmatieteen laitoksen mukaan myös kohtalainen magneettinen myrsky on mahdollinen. 

– Mikäli magneettinen myrsky tapahtuu keskiyön tienoilla Suomen paikallista aikaa, revontulia esiintyy laajalti, avaruussäässä todetaan. 

Ilmatieteen laitoksen mukaan ennusteen ajoitus on epävarmaa. Revontulista kiinnostuneita kehotetaankin olevan tarkkaavaisia jo lauantaina. 

– Kannattaa siis seurata tilannetta jo lauantai-iltana, ja jos silloin ei vielä tapahdu mitään, niin uusi seuranta sunnuntai-iltana.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että komeimmillaan revontulet ovat todennäköisesti heti ensimmäisenä yönä aukkotuulen saavuttua. "Jälkinäytöksiä" voi tulla vielä parina seuraavana yönä, avaruussäässä kerrotaan. 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Auringossa on ekvaattorilla iso korona-aukko, josta aurinkotuuli pääsee puhaltamaan suoraan maapallon suuntaan. Aurinkotuuli saavuttaa maan tod.näk. lauantain aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image