Oulu

Kas­vi­huo­ne­kaa­su­jen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä

Kuluttajien aiheuttamista päästöistä suurin osa tulee liikenteestä ja kaukolämmön kulutuksesta. KUVA: Pekka Peura
Oulu 22.5.2019 8:08
Markku Rättilä

Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä ollaan silti yhä tavoitteessa. Oulu pyrkii päästöjen pysyvään laskuun.

Hiilineutraalius tavoitteena vuoteen 2040 mennessä.

Kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen Oulussa on pysähtynyt viime vuonna. Itse asiassa päästöt kasvoivat hieman edellisvuodesta. Asia käy ilmi kaupungin ympäristötilinpäätöksestä.

Yhdyskuntalautakunta käsitteli raporttia tiistaisessa kokouksessaan. Ympäristötilinpäätös on vuosittain tehtävä kaupungin ympäristöohjelman seurantaraportti.

Raportissa huomioidaan päästösektorit, jotka liittyvät kaupungin toimintaan ja joihin kaupunki voi vaikuttaa.

Oulun kaupunkistrategiassa kasvihuonepäästöjen tavoitteeksi vuodelle 2020 on asetettu 5,1 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia asukasta kohti. Määrä vastaa Euroopan kaupunginjohtajien vuonna 2011 allekirjoitetun ilmastosopimuksen tavoitteita.

Niiden mukaan asukaskohtaisten kasvihuonepäästöjen pitää olla vähintään 20 prosenttia alemmat vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Oulu saavutti tavoitteen 2013.

Vuonna 2017 kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt olivat 1,39 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia, mikä tekee 6,9 tonnia asukasta kohti. Viime vuonna päästöt kasvoivat ennakkotietojen mukaan hieman, joten matkaa tavoitteeseen riittää.

Vuonna 2016 allekirjoitetun Euroopan kaupunginjohtajien uuden ilmastosopimuksen mukaan kasvihuonekaasupäästöjä pyritään alentamaan vuoden 1990 tasosta vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Oulun kaupunginhallitus hyväksyi tavoitteen viime joulukuussa.

Oulu pyrkii vuosi sitten hyväksytyssä kaupunkistrategiassa olemaan hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä.

Keinot tavoitteeseen pääsemiseksi määritellään Oulun seudun ilmastostrategiassa. Tavoitteena on kääntää kasvihuonekaasupäästöt pysyvään laskuun.

Asuminen ja liikenne ovat merkittäviä kasvihuonepäästöjen lähteitä. Tiivis yhdyskuntarakenne, kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen edistäminen sekä vähäpäästöiset ajoneuvot vähentävät päästöjä. KUVA: Leinonen Jukka

Eniten päästöihin vaikuttavat energiankulutus ja energiatehokkuus sekä energialähteet. Kuluttajien aiheuttamista päästöistä suurin osa tulee liikenteestä ja kaukolämmön kulutuksesta.

Ympäristöasioita mitataan tilinpäätöksestä myös talouden tunnusluvuilla. Viime vuonna peruskunnan ympäristötuotot olivat Oulussa 33,5 miljoonaa ja ympäristökulut 21,9 miljoonaa euroa.

Suurin tulolähde ovat jätevesimaksut ja energiasäästöt, joita saadaan aikaan esimerkiksi rakennusvalvonnan laadunohjauksella.

Menoista isoimpia ovat jätevesien käsittely sekä kaupungin omassa toiminnassa syntyvien jätteiden keräily, kuljetus ja käsittely.

Ympäristöinvestointeja Oulu teki 21,4 miljoonan euron edestä. Merkittävimpiä niistä olivat jätevedenpuhistukseen tehdyt satsaukset sekä viemäreihin ja jätteen synnyn ehkäisemiseen liittyvät toimet.

Ympäristöohjelma ulottuu käytännössä kaikkeen kaupungin toimintaan. Tavoitteita ja niiden toteutumista seurataan ja mitataan.

Viime vuoden ympäristötilinpäätöksestä selviää muun muassa, että henkilöautojen määrä Oulussa pysyi viime vuonna edellisvuoden tasolla ollen 440 henkilöautoa tuhatta asukasta kohti. Liikenne on merkittävä päästölähde.

Pyöräteiden määrä on lisääntynyt ja joukkoliikenteen matkustajamäärät kasvussa. Se alentaa liikenteen päästöjä.

Ilmanlaatu on pysynyt raportin mukaan hyvänä. Huono tai erittäin huono ilmanlaatu oli vuonna 2018 yhteensä 22 tunnin ajan.

 

Huomioita raportista

Joukkoliikenteen matkustajamäärä nousi 2,4 prosenttia ja oli yli yhdeksän miljoonaa matkaa.

Puun osuus kasvaa kaukolämmön tuotannossa, oli viime vuonna 41,5 prosenttia. Turpeen osuus laskee, oli silti 51,4 prosenttia.

Kaikista energianlähteistä oli hiilineutraaleja 46 prosenttia.

Vettä kulutettiin asukasta kohti 110 litraa vuorokaudessa, koko maan taso on 140 litraa.

Yhdyskuntarakenteen tiivistämisellä on iso merkitys ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Ympäristötietoutta edistettiin lukuisilla toimilla kaupungin omissa organisaatioissa, kouluissa, päiväkodeissa, yrityksissä ja yleisötilaisuuksissa.

Ympäristötilinpäätöksessä huomioidaan toiminta, johon kaupunki voi toiminnallaan vaikuttaa.

Esimerkiksi asukkaiden ruuan tai tavaroiden kulutukseen, lentoliikenteeseen liittyvä päästöjä ei lasketa. Myöskään teollisuuden päästöt eivät ole mukana, jos ne kuuluvat EU:n päästökaupan piiriin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Kaikenlaiset uunit omakotitaloissa aiheuttavat suuren osan päästöistä ja lisäksi pienhiukkaspäästöistä. Tähän käryyttämiseen pitäisi puuttua, mutta kukaan poliitikko ei uskalla, kun pelkää äänien menetystä. Kaipa paikalliset haluaa lisäksi elää savunhajussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MItä ihmettä? Lainaus: "Suurin tulolähde ovat jätevesimaksut ja energiasäästöt, joita saadaan aikaan esimerkiksi rakennusvalvonnan laadunohjauksella." Missä vaiheessa säästö kääntyy tuloksi? Tämähän kuulostaa ihan vihervasemmistolaiselta talousosaamiselta. "Jos jokainen kymmenestä osallistujasta vähentää päästöjään 4%, vähenevät päästöt 40%".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko luvuissa mukana ihmisen hengityksestä syntyvä noin 1000 kg:n CO2-päästö vuodessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äläkää hyvät ihmiset poteko mitään ilmastoahdistusta. Skeptinen kun olen, epäilen että kaiken ilmastonmuutoshysterian takana on tietyt markkinavoimat,-tahot, jotka yrittävät saada muokattua ihmisten kulutusta omien intressiensä mukaiseksi, yrittäen saada taloudellista hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvää päivää, millaista tietämättömyyttä voi vielä nykyihmisellä olla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omillakin aivoilla saa ajatella ja se on vieläpä toivottavaa. Suomalaiset ovat lampaita, ihmisiä jotka uskovat kaiken heti, kun joku herra viisanoloinen herra jotain sanoo. Minä en ole vakuuttunut ilmastonmuutoksesta ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mitä? Uutisessa todetaan että liikenne on hieman vähentynyt, ja se yhdessä lämmityksen kanssa on suurin päästölähde. Lämmityksen määrästä ei sitten ole nousu/laskutietoa.
Ja näillä tiedoin todetaan että päästöt on kasvaneet! Ei hyvää päivää kuka näitä analyyseja kirjoittaa? Yhteenvetokin samaa liipalaapaa. Pakkokait tässä on alkaa lukea vain noita etelän lehtiä...aikoinaan Oulussa VTTllä ihmettelimme että uutisia intranettiimme poimittiin vain etelästä, koska "Kaleva uutisoi lähinnä porokoloreista"...usko paremmasta journalismista alkaa hiipua vaikka kuinka yrittäisi kotikaupungin puolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaan, että suomalaiset ajavat Euroopan vanhimmilla autoilla. Se on mielestäni järkevää, koska eihän ole mitään järkeä romuttaa 10 - 12 vuotta vanhaa autoa, jolla voi olla ajokilometrejä vielä toinen mokoma. Ei ole kestävän kehityksen mukaista yrittää pyrkiä pitämään mahdollisimman uusi autokanta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulua pitää ennallistaa ja palauttaa niittyjä ja metsiä sitomaan hiiltä.
Voidaan aloittaa Heinäpäästä. Puretaan talot ja kadut ja istutetaan metsää ja niittyä.
Olisi sitten myös nimensä mukainen paikka.
Olisi lapsiperheille mukava paikka retkeillä ja oppia tuntemaan suomalaisia kasveja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu ja lähikunnathan voisivat todella näyttää esimerkkiä kuinka vähennetään "päästöjä". Ostetaan kouluihin ja kaupungin kaikkiin julkisiin ruokailupaikkoihin vain lähellä tuotettua ruokaa. Ei osteta kaukaa kuskattua ruokaa ja näin vähennetään liikennepäästöjä oikein kunnolla. Ai, ei käy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tiedossa oleva pitäisi huomioida laskelmissa, myös muualla valmistettujen tuotteiden käyttö. Esimerkiksi ruuan tuotanto on todella merkittävä päästölähde, yksi suurimmista. Kaupungit saattaisivat hyvinkin pystyä vaikuttamaan myös asukkaiden kulutuskäyttäytymiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyllistäkää vain asukkaita ei teollisuutta. Hyvin on voideltu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkö lienee kunnalliselämässä luottamusmieheksi pääsyyn painavana kriteriona, että osaa päästää äänettömiä pieruja, ns. tuhnyja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei kulje onnikalla näistä oulun nukkumalähiöistä esim hiukkavaara saarela ja jne.. autot pihassa joten höpö puhua tiivistä rakentamisesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykää ottamassa Pohjois-Koreasta mallia. Se on maailman edistyksellisin yhteiskunta mitä tulee päästöjen suhteen. Yksityisautojen omistus on kielletty. Kulkepelinä omat jalat, jotkin erittäin rikkaat voivat ajaa polkupyörillä. Kasvisruoka keräillään mistä sattuu löytymään. Ruohokin käy ruuaksi, lihasta ei tietoakaan. Kun yö saapuu niin missään ei ole valoja.

Kaikkein naurettavinta on tuo keskiarvoon vertaaminen. Eikö päästöt vähenisi parhaitten kun väki vähenisi. Jo nyt maailman luonnonvarat eivät riitä mihinkään ja varsinkaan tällaiseen kulutukseen. Kukaan ei tästä mitään puhu, koska jos ihmiset vähenevät ja kulutus pienenee koko maailma syöksyy taloudelliseen lamaan ja jokainen tietää mitä siitä seuraa. Mikään valtio ei ole halukas joutumaan talouden taantuman kouriin. Ainoa syy miksi kansaa tällä ilmastolla pelotellaan on verotuksen kiristäminen ja veropohjan laajentaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei haittaa, vaikka ilma täällä hieman lämpenisi. Se olisi kyllä suotavaakin.

Olisi paljon ikävämpi, jos ilma vielä tästä kylmenisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos ei välttämättä tuo pohjoiseen lämpöisempiä talvia vaan ehkä jopa päin vastoin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvien kuuluukin olla talvia pitkine pakkasjaksoineen ja pysyvine hankineen. Kunhan tämä aika tässä kulkee eteenpäin ja tulee seuraava jääkausi niin todennäköisesti silloin on kuitenkin minunkin mielestä liian talvista ja jäljellä olevat ihmisrodut ikävoivät kasvihuoneilmiötä ja lämpenemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
26
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
14
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
12
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
9
Googlen jätti-investointien toinenkin tuulivoimakohde selvisi: Sijoittuu Kalajoelle, Kannukseen ja Kokkolaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image