Oulu

Kastellin lukiosta kirjoittanut talousguru suuntaa maa­il­mal­le – "­Suo­mes­ta ei löydy taloustieteen huip­pu­yli­opis­toa"

Kiinnostus talousasioihin heräsi, kun Tuomikoski katsoi televisiouutisia kymmenvuotiaana. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 2.6.2018 19:51
Henriikka Uusitalo

– Nuorten velkaantuminen osoittaa, kuinka huonot taloustaidot nuorilla ovat. Huonojen kulutusvalintojen lisäksi sijoittamista pelätään ja talousasiat ovat mörköjä nuorille, tuore ylioppilas Tuukka Tuomikoski toteaa.

Tuomikoski osoittaa syyttävän sormensa suomalaiseen koulujärjestelmään eikä nuoriin. Peruskoulusta puuttuu käytännön taloustaitojen opetusta ja lukiossa sitä on liian vähän.

Opettajana saattaa toimia henkilö, joka ei tiedä sijoittamisesta tai säästämisestä. Se näkyy opetuksen laadussa. Samalla järjestelmä syrjii ammattikoululaisia, jos talousasioita opetetaan vain lukiossa.

Tuomikoski tietää, mistä puhuu. Hän voitti maaliskuussa lukiolaisten Talousguru-kilpailun. Kesätyöt löytyivät Helsingistä Finanssiala ry:ltä, joka on yksi Talousguru-kilpailun järjestäjistä. Kesätyön loppuhuipennus on heinäkuussa Suomi-Areenassa, jossa Tuomikoski toimii kommentaattorina.

Seuraavaksi on luvassa podcastien nauhoittamista Talousgurut-kilpailussa toiseksi tulleen Väinö Tuovisen kanssa. Vieraina on talousalan suurnimiä, kuten Olli Rehn ja BjörnWahlroos.

Kiinnostus talousasioihin heräsi, kun Tuomikoski katsoi televisiouutisia kymmenvuotiaana. Uutiset pörssikursseista sytyttivät halun ymmärtää korkoja ja indeksejä.

Samaan aikaan mediat pursuilivat uutisia Kreikan ja euroalueen velkakriisistä. Tuomikoski alkoi ottamaan asioista selvää, ja pikkuhiljaa hän ymmärsi, kuinka talous liittyy kaikkeen tekemiseen.

– Minulla on utelias luonne ja sellainen tiedonjano. Jokapäiväinen tavoitteeni on oppia ymmärtämään maailmaa paremmin. Ei minua kuitenkaan kaikki asiat kiinnosta yhtä paljon kuin talous.

Syksyllä tie vie Englantiin. Tuomikoski aloittaa taloustieteiden ja matematiikan opinnot Warwickin yliopistossa. Talousguru-kilpailun voittajalle tarjottiin paikkaa useista suomalaisista yliopistoista, mutta Tuomikoski valitsi yliopiston koulutuksen laadun perusteella.

– Edustan suomalaista kärkiosaamista taloudessa, joten minun on parempi lähteä muualle opiskelemaan, koska Suomesta ei löydy taloustieteiden huippukorkeakoulua.

Suomalaisen koulutuksen laatu on asia, josta Tuomikoskella on paljon sanottavaa. Uusi ylioppilas on erikoislukioiden kovaääninen puolestapuhuja. Hän kirjoitti Kalevaan (23.5.) aiheesta mielipidekirjoituksen, jossa kritisoi oululaisten erikoislukioiden määrää. Hän olisi kaivannut Ouluun lukiota, jossa pystyy erikoistumaan matematiikkaan ja luonnontieteisiin.

Oulun lukioista hän valitsi Kastellin, koska se on uudessa rakennuksessa ja lähellä kotia. Sisäilmaongelmille herkkänä hän ei halunnut riskeerata terveyttään menemällä lukioon, jossa opetus tapahtuu vanhassa rakennuksessa.

Tulevaisuudessa opetuksen tukena voisi käyttää tekoälyä. Tuomikosken mukaan sen avulla voidaan mennä siihen suuntaan, että opettaja tukee oppimista eikä vain kertoisi asioita luokan edessä. Jokainen oppilas kehittyisi, kun tehtävät määräytyisivät yksilöllisen tietotason mukaan.

– Tekoäly vähentää monilla aloilla työtehtäviä, mutta sen avulla opettajille jäisi enemmän aikaa keskittyä oppilaisiin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (109)

Suomalaiset tarvitsisi sellaista käytännönläheistä talous ja antimarkkinointi koulutusta, että oppisivat ymmärtämään mikä on oikeasti edullista, järkevää ja miten laadun voi tunnistaa, jos sitä on oikeasti tarjolla, eivätkä menisi helpoimpiin markkinointivedätyksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu, harvinaisen fiksu ja kypsän oloinen nuori mies. Tulemme varmaan kuulemaan sinusta vielä myöhemminkin. Niin oikeassa olet siinä, että nuorille pitäisi opettaa myös taloustaitoja, sijoittamistakin. Onnea ja menestystä elämääsi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta kirjoittaa vuodessa vain muutama "talousguru" ja tänä globalisaation aikana on hyvä kokeilla siipiä. Suomen rahat tulee käyttää syrjäytyvän nuorison koulukseen. Nämä gurut pärjää omillaan ja toivottavasti palavat uusina Nalleina kehittämään maatamme joka tarjoaa ilmaisen koulutuksen -eikä vain lihottamaan omaa lompakkoaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppimistuloksia yhtenäiskouluissa huonontaa koko ikäluokan kasaaminen samaan luokkaan jolloin opetus joudutaan sovittamaan heikoimpien mukaan kun näitä ei saa jättää luokalle .Lukioissa tilanne on parempi, vaikka liian suuri osa ikäluokasta sen käy, kun amis ei kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen talousalan suurnimi Olli Rehn on? Herra nimitettiin Suomen Pankin pääjohtajaksi kepun pelaamisen ansiosta. Jäsenkirjalla eteni. Komissaarina oli keskeisessä roolissa, kun saksalaisten ja ranskalaisten pankkien antamat mädät luotot Kreikalle siirrettiin euroalueen veronmaksajien piikkiin. Taloustiedettä lukenut pari vuotta. Ei näytä edes ymmärtävän perusteita. Luulen, että tämä Tuukka ymmärtää asiat paremmin kuin Rehn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei haittaisi, vaikka ottaisi asioista selvää, ennen kuin kirjoittaa tänne. Rehn on väitellyt taloustieteen tohtoriksi Oxfordissa. Luulosi Tuukan paremmasta ymmärryksestä on taatusti väärä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehn väitteli valtio-opista. Ei pidä sekoittaa sitä taloustieteeseen. Jos olet eri mieltä, kerro meille Rehnin taloustieteellisistä julkaisuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloustiede on tunnetusti höpöhöpö tiedettä. Kyse on siitä miten luvut saadaan näyttämään kauniilta ja verojen maksu minimoitua. Mutta hyvä kun kaveri hoksaa lähteä ulkomaille, siellä pääsee pyörittämään isompia summia. Hoksaa vaan olla huomioimatta viimeiset nollat että pysyy kupoli kasassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt oli niin höpö kommentti että ei voi muuta kuin nauraa. Tässä huomaa miten talousasiat on joillekin suomalaiselle mörkö.
Terveisin taloustieteen opiskelija

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä nuori talousnero. Minä olisin voinut olla samanlainen talouksien asiantuntija, mutta minun vanhemmilla ei ollut varaa kouluttaa 11 lasta. Pyhäjoki oli kaukana ylemmistä koulutus mahdollisuuksista, olen kyllä tyytyväinen itsehoitamaani sijoitusten valintaan, jota muutkin kateelliset ovat kommentoineet. Nyt jo nauttien eläkeläisenä hyvin hoidettua sijoitustoimia. Onnea vaan valitsemallesi tielle .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä valitettavasti lukiosta valmistunut on vielä ihan märkäkorva. Elämänkokemuksen tuomaa viisautta ei korvaa mitkään opinnot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fiksut ja omavaraiset pakkaavat parhaillaa kamppeitaan ja muuttavat pois eu:sta ja kaikki tietää miksi, myykää pois kiinteä omaisuus vielä kun siitä saattaa jotain vielä saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan taas sitä taloustiedettä jossa mennään yksilön edut ja voitonmaksimointi edellä uuslibertalistista jokainen on oman onnensa seppä a la Sallis I

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toden totta, eihän nuorella voi mitenkään olla muuta talousoppia kuin toisten opettama. Nyt Nalle Wahllroos haluaa opettaa tälle nuorelle lisää omaa oppiaan, "mulle heti kaikki"!
Näin sunnytetään Kokoomuksen talousguruja, jotka jatkuvasti antavat oman suuntansa lausuntoja julkisuudessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, että polku löytyy, mutta tässä on jätettävä melkoinen osa nuoren uhon ja sinisilmäisyyden varaan.

Niin..., talousosaaminen - mitenkähän olemme pystyneet rakentamaan 100 vuodessa Suomesta maailman menestyneimmän maan. Esimerkiksi Suomen pankin nykyinen pääjohtaja on ollut euron rahapolitiikan yksi "tohtori". Tietenkin, jos tähtää isompiin kehyksiin, totta kai kannattaa lähteä opiskelemaan muualle maailaman talouden dynamiikkaa, koska niin ovat tehneet kaikki merkittävät vaikuttajat jossakin vaiheessa elämää. En nyt kuitenkaan kovin paukuttelisi henkseleitä, jos olisin voittanut lukiolaisten Talouguru-kilpailun, vaikka sekin on saavutus sinäänsä.

Tervemenoa ja kohti uusia haasteita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huipputyyppi kaikin puolin. Tiedän mistä puhun, koska olen opettanut häntä. Nyt tsempataan rohkeaa ja iloista nuorta, eikä vedetä kateellisesti ja masentuneesti alas, vaikka suomalaisia ollaankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä kukaan kaveria alas vedä, vaan yrittää kommenteillaan opettaa, että oli kuinka lahjakas tahansa, töitä on tehtävä ja siltikin hyvin monet maailman keksinnöistä on keksitty vahingossa, joten ....
Olen itse moninkertainen stipendiaatti ja palkittu sekä onnistunut työelämässä, eikä silti tunnu missään. Tämän asenteen kun muistaa, että vaikka on "voittanut" ja saanut mitä tahansa, silti on valmis oppimaan joka hetki ja tasolla uutta eli nöyryys ja intohimo ovat kaiken a ja o edelleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (109)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image