Oulu

Kastellin linna on edelleen arvoitus

Oulun Kastellin linnan arvioidulla tontilla asuva Eero Kangastalo esittelee pellolta löytynyttä musketin kuulaa. Kangastalo on kerännyt talteen kaikki tontilta löytyneet vanhat esineiden palaset. "Sitä minä en tiedä, minkä ikäisiä nämä ovat. Talteen olen kuitenkin ottanut." KUVA: Maikkola Tapio
Oulu 12.1.2009 0:00
Eija Mikkonen
Oulun Kastellin kaupunginosassa sijainneen Kastellin linnan vaiheita ei ole vieläkään saatu kunnolla kaivettua esiin. "Paikka on muinaismuistolain tarkoittama kohde, jota ei ole riittävästi tutkittu. Maatutkamittausten jälkeen kukaan ei ole vuosiin puuttunut asiaan", arkeologian lehtori Pentti Koivunen Oulun yliopistolta harmittelee.

Museovirasto on rajannut Umpikujan päässä sijaitsevan alueen kaavaan SM1-merkinnällä, mikä tarkoittaa sen olevan suojeltu muinaismuistokohde. Näkyviä raunioita paikalla ei ole, eikä kukaan tarkalleen tiedä, missä kohdissa aluetta raunioita mahdollisesti sijaitsisi.

Arkeologi Minna Korolainen teki 2000-luvun alussa projektisuunnitelman alueen perusteellisesta tutkimisesta, mutta hänen vaihdettua työpaikkaa kukaan ei jatkanut tutkimuksia. Korolaisen mukaan mahdollisia linnan jäänteitä olisi todennäköisimmin nykyisen omakotitalon alla, joka sijaitsee pienellä kumpareella.Pyörätie hipoo suojelualueen reunaa


Linnan vaiheista saatetaan saada uutta tietoa lähiaikoina, kun suojelualueen rajalle aletaan rakentaa pyörätietä. Ranta-Kastellinpolku käy 40 metrin matkalla noin kaksi metriä suojelualuerajauksen sisällä, minkä vuoksi museovirasto edellyttää kohdilla tehtävän koekaivauksia.

Kaivausten aikataulusta ei ole tietoa, sillä kevyen liikenteen väylän rakentamispäätös seisoo hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten vuoksi.

"Olemme kuitenkin varanneet vuodelle 2009 rahaa kyseiselle hankeelle, jos se päästään käynnistämään", suunnitteluhortonomi Merja Kaikkonen Oulun teknisestä keskuksesta kertoo.

Ranta-Kastellinpolun linjaus on muuttunut monta kertaa teknisten syiden ja puiden säästämisen vuoksi. Alunperin tie linjattiin menemään joen rannasta, aivan suojelualueen päältä. Suunnitelmaa kuitenkin muutettiin asiasta tehtyjen valitusten vuoksi.

"Pyrimme tietoisesti välttämään suojelualueita teiden linjauksia tehdessä. Ranta-Kastellinpolulle olisi jouduttu tekemään monia kalliita ja isotöisiä mutkia kaukolämpöjohtoihin, jos suojelualueelle ei olisi menty lainkaan. Museovirasto antoi meille luvan rakentaa tämän suunnitelman mukaisesti, kunhan ensin katsomme koekaivauksin, ettei sen kohdalla ole muinaismuistoja", Kaikkonen kertoo.Löydöt otettu talteen


Umpikujan päässä, oletetun linnan paikalla omakotitaloaan asuttava Eero Kangastalo muistaa alueen kiinnostaneet useita tutkijoita. Esimerkiksi akateemikko Kustaa Vilkuna kiinnostui paikasta siinä määrin, että asiasta kuultuaan hän jätti juhlaillallisen kesken ja marssi Kangastalon pihalle omin silmin katsomaan mistä olikaan kysymys.

Kangastalo on löytänyt pihaltaan muun muassa puukonkärjen, lohiverkon painoja ja musketin kuulia. Viimeisimmän löydön hän teki viime kesänä istuttaessaan pensaita pihamaalleen: puolen metrin syvyydestä löytyi lukuisia vanhoja tiiliskiviä, jotka odottavat vielä tutkimista Oulun yliopiston arkeologian laitoksella.

Kangastalon mielestä Kastellin linna voisi jo saada leporauhan. Hän ei usko, että paikalta löytyy suurta määrää historiallisen linnan raunioita. "Lapsuudesta asti olen kuullut tarinoita linnakkeesta. Kerran peltoa muokatessani ihmettelin, miten kiviä onkaan niin paljon. Tähän muuttaessamme maa oli niin tiilimurskaista, ettei mikään kasvi oikein kasvanut", Kangastalo kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

historija mutta kun kun voi mekä tieto konele silä lyty lisä tetoa oulu tetokonelta se auta teitä ei mutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kangastalon lähinaapurina asuva monessa mukana oleva ja monista Oulun asioista päättämässä ollut yrittäjä Jorma Yypänaho. Yypänaho rakensi talonsa muutama vuosi sitten. Koiraansa alueella ulkoiluttanut tuttavani ihmetteli Yypänahon rakennuspuuhia, miten ylipäänsä Yypänaho oli saanut rakennusluvan. Umpikujalla perheineen (lestadiolaisperheen lapsista Annika ja Anniina harrastavat musiikkia) asuu nykyisin myös aikoinaan 80-luvulla kaupungin vuokratontille Riippakiventielle ehkä ilman lupaa itselleen työhuoneen rakentanut sähköalan yrittäjä Kullervo Asikainen. Asikainen vuokrasi rakennusta myös ulkopuolisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

j: castel on linna useammallakin romaanisella. Englanti ei ole ainoa kieli Euroopassa Suomen lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hm, eikö se tiilimurskaisuus juuri osoittaisi, että jotain asutusasiaa siellä alla on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:42
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
10:23
Kaleva oikaisee
10:18
Molemmat ajokaistat avattu liikenteelle Kuusamontiellä Jäälissä
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image