Oulu

Kärkkäri täyttää 50 vuotta

Kirsti Pakaslahti (vas.) ja Mervi Kauppi leikkaavat valmiita kärkkäreitä. Lopulta kärkkärit pakataan tyhjiöpakkauksiin ja lähetetään matkaan.
Oulu 15.2.2006 0:00
Jyri-Jussi Rekinen
Oululaisten perusherkku, Kotivaran kärkkäri täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlan kunniaksi makkaraa on saatavissa puolen kilon pakkauksissa tutun kilon paketin lisäksi, ja syksyllä pidetään syntymäpäiväjuhlat.

Myyntipäällikkö Miikka Orvola kertoo juhlaohjelman olevan vielä valmistumisvaiheessa. "Suunnittelemme myös kärkkärin historiikkia. Etsiskelemme parhaillaan sen kirjoittajaa."

Viitisenkymmentä vuotta sitten oululainen grillikulttuuri oli vielä alkuasetelmissaan. Kaupungissa oli tuolloin muutamia suolaista purtavaa öiseen aikaan tarjoavia kioskeja. Tällaisia olivat muun muassa Otto Karhin puiston grilli, Kinokoppi, Höyhtyän grilli ja Merikoskenkadun grilli.

Oululaiset grilliyrittäjät toivoivat Kotivaralta käristettävää makkaraa, joka toimisi hyvin myös paistettaessa. Kotivara vastasi kehittämällä kärkkärin.Erikoisaamiainen


Koska viitisenkymmentä vuotta sitten kärkkäriä sai vain yögrilleiltä, kutsuttiin sitä yleisesti erikoisaamiaiseksi.

"Kärkkäriä syötiin yleensä pikkutunneilla, melkein aamiaisen aikaan", Orvola muistuttaa.

Kärkkärin valmistukseen on alusta saakka käytetty ohraryynejä ja naudanlihaa. Valmisteen suola- ja rasvapitoisuudet ovat olleet aina alhaiset verrattuna muihin grillituotteisiin.

Mutta onko kyseessä ryynimakkaran oululainen muunnos? "Kyllä näin voisi sanoa. Emme tosin halua kutsua kärkkäriä ryynimakkaraksi. Emme edes halua kutsua sitä grillimakkaraksi. Kärkkäri on kärkkäri, eikä muuta", Kotivaran laatu- ja tuotantopäällikkö Riika Kauppi naurahtaa.

Oikeaoppiseksi kärkkärin valmistustavaksi on virallistettu makkaran paistaminen paistinpannussa ja rasvassa.

Monet ovat kuitenkin mieltyneet terveelliseen rasvattomaan vaihtoehtoon, eli mikrovalmistukseen. "Tuotepakkauksissa neuvomme kuluttajia kypsyttämään kärkkärin hitaasti pannulla rasvassa. Se lienee yleisin valmistusmenetelmä, mutta lopulta jokainen valmistaa kärkkärinsä itse", Orvola linjaa.

Kärkkäri on yhä perusoululainen tuote eikä sitä juurikaan löydy muualta. Tosin parhaillaan Kotivaralla suunnitellaan kulinarismin viemistä Etelä-Suomeenkin. "Suunnittelemme Helsinkiin kärkkärigrilliä."Miten se tehdään?


Kärkkärin valmistus on oikeastaan aika yksinkertaista. Sian- tai lampaansuoli täytetään makkaraineella, joka koostuu ohraryyneistä, lihasta ja mausteista. Sitten pötkylät keitetään ja savustetaan kypsiksi. Lopulta kärkkärit jäähdytetään, leikataan erilleen ja pakataan tyhjiöpakkauksiin.

Oulun alueella syödään noin 1 500 kärkkäriä päivittäin. Jos lasketaan kulutuksen olleen suurin piirtein tuhat kärkkäriä päivässä, on viidessäkymmenessä vuodessa Oulussa syöty 18 25 00 00 kärkkäriä.

Kärkkärinvalmistuspäivänä Kotivaralta valmistuu 9 000 pakettia kärkkäreitä. Kussakin puolen kilon paketissa on viisi makkaraa. Tulevaisuudessa kärkkäristä voi tulla uusia muunnoksia, esimerkiksi kevyt-, juusto- tai kasviskärkkäreitä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

..nammm..lurps.onnex o tää netti..e pysty puhumaan..kärkkäri vei keilen mennessään jo -70luvula..katoskoppi kirkonmäel..hih..ylikäristyneet 20 penniä tsipale..nammm..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä niitä käkkäreitä ostettiin jo 55 vuotta sitten höytyän pahvi griltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oliko sama tuote, kärkkäriksi moni mieltää kaikki grillatut makkarat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image