Oulu

Karjasillan suojelukaava valmistunee parin vuoden kuluttua – alueelta puretaan yksi tai kaksi taloa vuodessa

Karjasillan pientaloalue on poikkeuksellisen laaja ja yhtenäisenä säilynyt jälleenrakennuskauden asuinalue. Suojelukaavan on tarkoitus säilyttää se sellaisena. KUVA: Pekka Peura
Oulu 21.1.2018 8:51
Liisa Laine

Karjasillan alueelle on tulossa niin sanottu suojelukaava, mutta sen teko on viivästynyt. Karjasillan alue on laaja ja yhtenäisenä säilynyt jälleenrakennuskauden asuinalue ja suojelukaavan tarkoitus on säilyttää se sellaisena.

Aiemmin asiaa hoiti asemakaava-arkkitehti Ritva Kuusisto, joka on ollut virkavapaalla toisissa tehtävissä. Nyt hän ryhtyy vetämään Oulun asuntomessuprojektia ja Karjasillan parissa jatkaa asemakaava-arkkitehti Virpi Rajala.

Kuusisto arvioi, että uusi kaava on valmis parin vuoden päästä. Siihen saakka voimassa on vanha kaava ja siihen liittyvä rakentamistapaohje.

Onko Karjasillan uusissa taloissa noudatettu ohjetta?

– Se on ohje, ei määräys ja sehän siinä se pulma on. Jos lain näkökulmasta katsotaan, niin se mikä on kaavassa, on pakollista ja mikä rakennustapaohjeessa, se on toivottavaa. Hakijasta riippuu, minkä näkökulman ottaa. Tiedän kyllä, että jotkut hakijat ovat panneet aika kovatkin piippuun.

Kuusisto ei silti usko, että purkaminen olisi kiihtymässä. Se hänen mielestään kuitenkin näkyy, että homekeskustelun myötä viranomaiset eivät halua ottaa pienintäkään riskiä.

Viime vuosina Karjasillalle on myönnetty purkulupia yksi tai kaksi vuodessa. Oulun kaupunginarkkitehti Jari Heikkilän mukaan kaikki ovat perustuneet vakavaan asumisterveyshaittaan.

Purkamisluvan saamiseen tarvitsee museoviranomaisen mahdollistavan lausunnon.

Lue lisää 21.01.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Säilyykö Karjasilta? : suojelukaavoituksen mahdollisuudet, alueanalyysi ja suojelusuunnitelma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen suojelukaava: "puretaan 1-2 taloa vuodessa". Siis viimeinen vanha rintsu puretaan joskus 30 vuoden päästä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi talo kerrallaan. Voiko jotenkin muutenkin purkkaa, kuin talo kerrallaan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aluetta uudistaa. Mukava alue lähellä keskustaa. :) Oulussa on tuhottu tarpeeksi vanhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan siel monta taloa kylmillään oottamassa homehtumista!sitten annetaan pystyttää näitä betoni taloja esimerkiksi taipaleentiellä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin arkkitehti tunnusti rehellisesti olleen purkujen siunaajana. Siitä hatun nosto. Eri asia on, että pitääkö siitä saada palkkaa kun osallistuu kaupungin hävittämiseen kun pitäisi rakentaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupan kassajonossa kyllä huomaa kuka on idylliseltä katjadillan alueen omakotitaloista....valitettavasti vain hajusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Purku ja samalta näyttävä feikki tilalle. Ei haise enää. Vaan kun oululaiset arkkitehdit rakennusvalvonnassakaan eivät halua kopioita tilalle. Luovat mieluummin kavereilleen työtilaisuuksia eli luoden asuntomessutaloilta näyttäviä talokomistuksia maisemaikkunoineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta miten saa kaupungin laatu valvonta ihmiset ymmärtämään. Pitäs varmaan käyttää sisällä muutamissa taloissa ha jos ei mene jakeluun niin vaihtaa henkilöt valvontaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojelukaava - ei kai sillä ole tarkoitus estää alueen pientalojen ylläpito ja vaikka uudisrakentaminen vanhan mallin mukaan että nuo puutalot rapistuvat ylläpitämättöminä purkukuntoon jolloin ne Oululle tyypillisesti palaa arvoitukselliseti ihan itsekseen sponttanisti tieltä tulevan uuden uljaan kaavan, jolla alueelle rakennetaan neukkulan betonitorneja tieltä ihmisenmittaisen ympäristön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Asuntojen pitää olla ihmisiä varten, ei päinvastoin. Museot ovat erikseen, niissä ei ole tarkoitus asua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ne ole neukkulan betonitorneja kyllä ne ihan arkkitehtien suunnittelemia tönöjä ovat :D ihan suomalaisten :D ja ylikallita pikku laatikoita :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko Kaleva asintuntijoiden lausuntoihin perustuen tehdä jutun, jossa rautalankamallilla kerrotaan tästä homeesta. Nykyään puhutaan homeongelmasta, hometaloista tai muusta vastaavasta määrittelemättä mitä tarkoitetaan. Juttusarjaa voisi jatkaa korjausneuvoilla.
Asiallinen tieto auttaa sitten tekemään valintoja.
Isomummulani on maalla ollut paikallaan yli 200 vuotta, ei ole homeessa. Rakennettu 1700-luvun tietämyksellä ja visut ihmiset sitten vuorollaan korjanneet, mitä tarve on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutustuin tuohon aiheeseen jo pari vuotta sitten kaupungin esittelyssä ja oli aivan hullut suunnitelmat kun esim pihapinnoitteet eli asfaltti tai pihakivetykset pitäisi korvata vanhoilla isoilla valulaatoilla tai soralla , ikkunat pitäisi vaihtaa vanhan mallisiin sontaluukkuihin jne jne ! Alueen pitää olla elävä ja palvella nykyisiä asukkaita parhaalla mahdollisella tavalla eikä olla mikään museo niinkuin kaupunki nyt tahtoisi !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuutonta vaatia asukkaita säilyttämään homeiset rakenteet. Purkaminen ja rakentaminen olisi helppo sallia, jos vaikka rakennuksen ulkomuoto ja näkö säilytettäisiin samana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no kuka estää tekemästä parempaa? kuka oikeasti tulee katsomaan että oho..vaihdoit ikkunat? ei kukaan..siinäpä se.
senkun vaihdat ja käytetään omaa järkeä ja unohdetaan nämä byrokraatit kerrankin terveellä tavalla ja se siitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaupunki voi jälkikäteen kaavaa muuttamalla vaatia muutoksia olemassaoleviin rakenteisiin ja pihoihin. Eli jos on remontti suunnitelmissa niin nyt äkkiä tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image