Oulu

Karjasillan koulu aiotaan myydä – koulun alue jaetaan viideksi tontiksi

Arkkitehdit M3 Oy:n piirtämässä havainnekuvassa on etualalla Joutsentien liikenneympyrä. Matala rakennus on säilytettävä osa Karjasillan koulua.Kerrostalot ovat uutta kortteliin tulevaa rakennuskantaa. KUVA: arkkitehdit m3 oy
Oulu 13.12.2017 6:46
Kari Sankala

Höyhtyän ostoskeskuksen naapuriin nousemassa lähes tuhannen ihmisen uusi asuinkortteli.

Neuvottelussa koulurakennuksen hinnaksi on sovittu 300 000 euroa. 

Oulun kaupunki ja Hartela Pohjois-Suomi Oy ovat neuvotelleet toteuttamissopimuksesta, jonka mukaan Hartela ryhtyisi muuttamaan Oulussa Karjasillan koulun korttelin käyttötarkoitusta. 

Sopimus oli yhdyskuntalautakunnan tiistai-illan kokouksen esityslistalla, mutta se poistettiin listalta. Lautakunta käsittelee asiaa ensi vuoden puolella.

Sopimuksessa sovitaan koko koulualueen uudesta kaavoituksesta ja osin suojeltavien koulurakennusten kunnostamista.

Sopimuksessa Hartela tai Hartelan perustama yhtiö sitoutuu ostamaan koulurakennuksen 300 000 eurolla kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun alueen asemakaava on saanut lainvoiman.

Karjasillan koulun alue jaetaan viideksi tontiksi.

Kaupunki vuokraa ensimmäisen asuntotontin vasta sen jälkeen, kun koulurakennuksen kunnostustyön aloituskokous on pidetty.

Tuo kokous on määrä pitää kahden vuoden kuluessa asemakaavan saatua lainvoiman.

Loput asuntotontit kaupunki vuokraa Hartelalle viimeistään neljän, seitsemän, ja kymmenen vuoden kuluessa kaavan lainvoimaisuudesta.

Vuokra-aika on 60 vuotta.

Koulurakennukseen sisältyy palvelutiloja kuten käynnistysvaiheen Business Lab.

Koulun alueen uusi rakennusoikeus on noin 41 450 kerrosalaneliömetriä. Sopimuksen mukaan kaupunki puoltaa yhteen taloon sijoittuvaa enintään 5 000 kerrosalaneliön ARA- eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tuotantoa.

Tällä hetkellä Karjasillan koulun alueella ovat kumppaneina Hartela Pohjois-Suomi Oy ja Caritas Oy, TA-yhtiöt Oy, PSOAS, Elisa Oyj, Eltel Oy, Oulun Energia Oy, Oulun yliopisto ja Touhula Varhaiskasvatus Oy.

Karjasillan koulun ja viereisen Aropuiston asemakaavan muutos otettiin myös pois esityslistalta. Asia tulee käsittelyyn ensi vuoden puolella.

Ehdotuksessa koulun tontille ja Aropuistoon toteutetaan kerrostalovaltaista täydennysrakentamista.

Suojeltavaan osaan koulurakennusta sijoittuu palvelutiloja kuten Business Lab. Karjasillan koulun alueesta käydyssä tontinluovutuskilpailussa silloin voittaneessa Hartela-Forum Oy:n tiimin hakemuksessa esiteltiin toimintamalli Karjasilta Business Lab, jonka tarkoituksena on tukea yritysten kotimaista ja kansainvälistä liiketoimintaa.

Lab on sitten saanut jo nimen Karjasillan verstas.

Alueen rakennusoikeus on yhteensä 44 680 neliömetriä, josta 41 450 neliömetriä on tontinluovutusalueella. Ostoskeskuksen rakennusoikeus on 3 230 neliömetriä.

Koulun alueen etelä- ja koillisreunalle on tulossa kahdeksankerroksisia rakennuksia. Näiden rakennusten sisälle jäävien rakennusten kerrosluvut vaihtelevat yhdestä kahdeksaan niin, että yksikerroksiset rakennukset yhdistävät korkeampia osia.

Myös alueen keskelle ollaan kaavoittamassa kaksi kahdeksankerroksista pistetaloa.

Kaavoittaja on laskenut, että Karjasillan koululle tulee 485 uutta asuntoa ja 728 asukasta, kun laskennallisesti asuntoa kohti tulee puolitoista asukasta.

Asuntojen keskikoko on 75 neliömetriä ja kokonaisala 36 400 neliömetriä.

Karjasillan koulu ja sen ympäristö

Karjasillan koulun ensimmäinen osa valmistui 1957.

Koulua on laajennettu vuosina 1960, 1964 ja 1965 sekä vuosina 1985–87 koulu sai toisen pihasiiven.

Vuonna 2008 laaditun rakennushistoriaselvityksen perusteella Karjasillan ”paviljonkikoulu” on paikallisesti ainutlaatuinen esimerkki koulurakentamisesta.

Uudessa kaavassa Karjasillan koulun rakennuksen osa Lintulammentien varressa suojellaan merkinnällä sr-20.

Rakennus on korjaus- ja muutostöiden yhteydessä korjattava sen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot säilyttäen. Myös koulun uusi liikuntasali on huomioitu.

Koulun naapurissa sijaitsee Uki Heikkisen suunnittelema Höyhtyän ostoskeskus, joka rakennettiin vuosina 1964–1966. Ostoskeskus oli Oulussa ensimmäinen laatuaan.

Puolet ostoskeskuksesta paloi heinäkuussa 1991, jonka jälkeen ostoskeskus rakennettiin nykyiseen muotoonsa.

Nykyään ostoskeskuksen yhteydessä toimii Höyhtyän Välke -välittämisen keskus, kaupungin hyvinvointipiste sekä Lintulammen asukastupa.

Höyhtyän Grilli on rakennettu 1990.

MAINOS

Kommentoi

Jutussa asiavirheitä. Ostoskeskuksesta ei palanut puolta vaan Jousimies. Höyhtyän grilli oli olemassa ainakin jo 1980-luvun alusta. Se on vain uudistettu 1990. Koko rakennuksen saisi purkaa. Millä suojelupykälällä tätä säästetään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutahan hallitus ja valtuusto osaa tehdäkään kuin myydä! Senkin erittäin huonosti!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö mistään saatais arkitehtejä joilla on vielä järkeä päässä.
Nuoki talot, kuvassa, näyttäävät tosi karmeilta.Ei mitään järkeä tuossa.
Aina jotain erikoisuuden tavoittelua ja pieleen menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmat oululaiset asuvat gryndereiden rakennuttamissa taloissa. Tai sitten ovat itse olleet gryndereinä omakotitalonsa kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki nämä asuintalojen rakennusohjelmat ruuhkauttavat entisestään jo nyt liikenteen puolesta juntturassa olevaa keskustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt en ihan tajunnut miten tämä tapahtuu, vääntäisitkö rautalangasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Grynderit hyödyntävät kuntien ja kaupunkien vaikeuksia koulutuksen toteutuksessa. Taustalla vaikuttimena ovat tietysti hallituksen leikkaukset, joilla raakasti on vähennetty koulutukseen suunnattuja varoja. Sipilän hallitukselle eivät aiemmat koululaitoksemme saavutukset Pisa-tutkimuksissa merkitse mitään ja koulutuksemme taso onkin jatkuvassa laskusuunnassa kiitos hallituksen leikkausten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, että karjasillan ylä aste hylätään ja hävitetään. Liikaa huonoja muistoja yksikerroksisesta ja kapeakäytäväisestä ahtaasta loukusta, jossa yritettiin kymmenet vuodet opettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vanha koulurakennus säästetään, voidaankin alueelle rakentaa liian korkeita kahdeksan kerroksisia asuintaloja, kun alueen tehokkuus ei tule liian isoksi. Vastapäätä entisen Kalevan tontillehan rakennetaan vain kuusi-seitsemän kerroksisia. Alueelle tulee siis hurjasti lisää asujia, tämänkin toteutus päättynee lähempänä 2030. Jolloin voidaankin tarvittaessa nyt jätetty koulurakennus purkaa tarpeellisemman tieltä, vaikkapa sotelle tiloja, tai...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava paikka muutamalle hätäisesti rakennettavalle 2029 homehtuvalle betonitönölle👍 Grynd yhdistys kiittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava juttu että lasinavetta suojellaan. Tästä tulee hieno muistomerkki aiheesta kuinka suunnitella lievästä sisäilmaongelmasta kärsivä koulurakennus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image