Oulu

Kar­hu­ha­vain­to­ja Oulussa

Oulu 19.8.2004 0:00
Hanna Holopainen
Oulussa on tehty tällä viikolla karhuhavaintoja. Tuoreimmat havainnot ovat tiistai-illalta, jolloin Oulun poliisin tietoon tuli kolme kohtaamista mesikämmenen kanssa. Ensimmäinen havaintosoitto tuli puoli kymmenen aikaan Vaalantieltä. Tuntia myöhemmin karhu oli nähty Vesijaontiellä, Heikkilänkankaalla. Sieltä poliisille soitti kaksi eri henkilöä.

Toinen Heikkilänkankaalla karhuun törmännyt oli oululainen Matti Turunen. Turunen oli ajamassa Vesijaontietä pitkin, kun hän havaitsi mesikämmenen viidenkymmenen metrin päässä autosta. "Auton valoissa näkyi, että karhuhan se siellä. Se seisoi tiellä ja löntysteli sitten metsään. Kohtaamisemme kesti noin puoli minuuttia."
Myöhemmin kaksi poliisin partiota jäljesti eläintä, mutta selviä merkkejä karhusta ei löytynyt. "Painaumia on nähty, mutta ei taltioitavia jälkiä", kertoo komisario Kari Seppänen Oulun poliisilaitokselta.

Poliisilla ei ole vielä tietoa siitä, onko kyseessä sama yksilö. Seppänen ei muista kuulleensa, että Oulun kaupungin asuinalueilta olisi tullut muita havaintoja tänä kesänä.

Viime viikkojen aikana karhuja on nähty myös Lumijoella, jossa paikalliset ovat törmänneet kontioon parikin kertaa.

Viime maanantaina maanviljelijä Juhani Kauppi törmäsi karhuun täydessä päivänvalossa, tälläkin kertaa kontio oli ylittämässä tietä. Karhun kanssa vaihdettiin pari katsetta, kun Kauppi pysähtyi tarkastelemaan pusikkoon poistuneen eläimen reittiä.

"Se katsoi minua 10 metrin päästä, ja meni sitten syvemmälle metsään."Karhuja taajamissa silloin tällöin


Asuinalueilla vaeltaneet karhut ovat todennäköisesti 2-3-vuotiaita uroskarhuja, jotka etsivät reviiriään. Urokset saattavat kulkea tuhansia kilometrejä kesän aikana, ja siksi ne eksyvät joskus myös ihmisasutusten lähettyville. Ruokaa karhut harvemmin hakevat.

Pääsääntöisesti karhut pelkäävät ihmistä ja pakenevat paikalta, jos mahdollisuus kohtaamiseen on olemassa. "Nuoret karhut eivät vielä tiedä, miten vaarallinen ihminen on", miettii eläkkeellä oleva eläinfysiologian professori Raimo Hissa.

Otsoja liikkuu taajamien lähellä silloin tällöin, kaikkia vaeltajia ei kuitenkaan havaita. "Karhu on merkillisen ovela ja osaa piiloutua. Moni marjamies on mennyt karhun läheltä tietämättään."

Metsästyskauden alkaessa karhu pakenee syvemmälle korpeen. Viimeistään talviasumuksen haku saa mesikämmenen siirtymään metsän siimekseen.

Hissan mukaan Suomessa on viime aikoina ollut noin 900 karhuhavaintoa. Oulun lähiympäristössä vakiintunutta karhukantaa on muun muassa Muhoksen ja Ylikiimingin ympäristössä sekä Siikajoki-Ruukki-Revonlahti -alueella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
47
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
28
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image