Oulu

Kan­sain­vä­lis­tä il­mas­to­lak­ko­päi­vää vietetään perjantaina myös Oulussa – tapahtumia luvassa Rotuaarilla, torilla ja kau­pun­gin­ta­lol­la

Kansainvälistä ilmastolakkopäivää vietetään perjantaina 15. maaliskuuta. Ilmastolakkopäivän suurinta tapahtumaa odotetaan Rotuaarille. KUVA: Essi Puuri
Oulu 14.3.2019 20:05
Mirko Siikaluoma

Kansainvälinen ilmastolakkopäivä näkyy Rotuaarilla, kaupungintalolla ja torilla. Päivän taustalla on School Strike for Climate -liike ruotsalaisen koululaisen Greta Thunbergin innoittamana.

Kansainvälisen ilmastolakkopäivän tavoitteena on kannustaa nuoria ympäri maailman kokoontumaan kertoakseen huolensa ilmaston lämpenemisestä ja ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeydestä. Innoittajana perjantaisin tapahtuville mielenilmauksille on ollut 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg, joka on ruotsalaisen Aftonbladetin mukaan ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Kalle Hellström päivän tapahtumia Oulussa organisoivasta Korvaamaton-ilmastovaalikampanjasta ei osaa arvioida paljonko osallistujia on tulossa mielenosoituksiin. Hellströmin tietojen mukaan joissakin kouluissa on annettu oikeus mielenosoitukseen osallistumiseen vanhempien antamalla luvalla.

– Pientä aktiivisuutta on nähtävissä, mutta oman tuntumani mukaan Suomessa on vähän varovainen linja verrattuna muihin Euroopan maihin, esimerkiksi Belgiaan, jossa mielenosoituksiin on osallistunut tuhansia nuoria. Nuorilla tuntuu olevan paljon ilmastoahdistusta, kun tietoa ilmastovaikutuksista on älypuhelinaikakaudella paljon, Hellström kertoo.

Oulussa on järjestetty Greta Thunbergin tukimielenosoituksia marraskuun alusta lähtien. Oulussa perjantaina järjestettävistä suurimpaan, Rotuaarin Global climate strike -tapahtumaan on ilmoittautunut tällä hetkellä Facebookissa reilut 60 osallistujaa.

Hellström kertoo Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijoiden järjestävän perjantaina mielenosoitusta Oulun kaupungintalolle. Lukion vastaava rehtori Riitta-Mari Punkki-Heikkinen vahvistaa tiedon ja kertoo tapahtumaa järjestävien opiskelijoiden kuuluvan koulun kestävän kehityksen tiimiin.

Millaisia seuraamuksia ilmastolakkopäivän mielenosoituksiin koulupäivän aikana osallistuville opiskelijoille on luvassa?

– Jos opiskelijat ovat poissa tunneilta, niin heille tulee normaali poissaolomerkintä, joka oppilaan tai tämän vanhempien tulee selvittää. Lähtökohta on, että kyseessä on normaali työpäivä, Punkki-Heikkinen kertoo.

Perjantain ilmastolakkopäivän ohella ilmastoasiat ovat tapetilla myös lauantaina 16. maaliskuuta, kun Raksilan ulkojäällä pelataan pipolätkää ilmastotyön puolesta osana valtakunnallista Pelastetaan pipolätkä -kampanjaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

V8 ajan ECOboost vaihteella luontoa suojellen! Viherpiiperrys kunniaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan sataa suoraan bisnesmiesten laariin, kun voivat mitä kummallisimmilla verukkeilla lypsää rahaa viattomilta ihmisiltä Kiina etunenässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo kuvan lämmitetty katu täällä pohjolassa ole kaikista kauhein ilmastorikos?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvavien ei pidä ruveta ominpäin muuttamaan ruokavaliotaan, muuten voi tulla puutostiloja. Sen sijaan toivon, ettei enää ketään kiusata
koulussa sen takia, ettei ole merkkivaatteita tai älykännykkää tms. 50-luvulla vaatteita kierrätettiin perheissä isommilta lapsilta pienemmille.
Kyllä nykyistä kulutuskeskeistä elämäntapaa pitääkin kyseenalaistaa, mikä on oikeasti tarpeellista ja mikä on tarpeetonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret ahdistuu heitä pelottelee ilmaston muutos asioilla saadaanko huomenna lihapullat koulussa vielä vai pelkkää vegaani ruokaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta on, että ilmastonmuutos on osittain luonnollisesta kausivaihtelusta johtuvaa. Todennäköisesti ilmaston tuntuva muutos on kuitenkin seurausta viimeisen jääkauden päättymisestä johtuvan jäätiköiden sulamisen aiheuttamien jäämassojen alla oleviin maa-aineksiin sitoutuneen metaanin sekä hiilidioksidin vapautumisesta ilmakehään.
Lapset ja nuoret eivät kykene ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia ratkaisemaan lakkoilemalla.
Nyt koululaiset ovat hypänneet ojasta allikkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei nyt alettaisi tyhmäksi. Ilmakehän co2 arvot ovat kasvaneet sen jälkeen kun ihminen alkoi polttamaan fossiilisia polttoaineita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai jaa. Mistä asti ilmakehän CO2 arvoja on mitattu?
Eikö tulivuorenpurkauksilla ole mitään merkitystä?
Ovat aiheuttaneet ilmaston viilentymisiä, pieniä jääkausia, nälänhätää.
Suuret metsäpalot työntää ilmaan hiilidioksidia.
Käy sammuttamassa Helsingin hiilivoimalat, niin Suomen päästöt putoaa kymmeniä prosentteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastoja löytyy 60 luvulta saakka. Turha sitä on syyttää tulivuoria ja metsäpaloja kun ihminen jatkaa ilmaston tuhoamista.

Kaukolämpöä voitaisiin korvata useita TWh aurinkoenergialla jos paikallinen aurinkoenergian käyttö olisi taloudellisesti kannattavaa. Valitettavasti poliitikot eivät halua tukea ja lisätä aurinkoenergiaa koska se vähentäisi valtion verotuloja ja kunnallisten energianyhtiöiden tuloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastoja ja tilastoja... jos tilastoja ei osaa tulkita, ei niistä mitään hyötyä ole. Fakta on, että ihmiskunnan osuutta ilmaston lämpenemiseen ei ole pystytty todistamaan. Näin ollen, ei ole mitään syytä olettaa, että ihminen pystyy tätä muutosta mitenkään hillitsemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se ilmaston sotkeutuminen johdu kuitenkin siitä, että maapalloa rasittaa liian suuri ihmismäärä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä ei näytä kukaan ottavan huomioon. Kun parissa kymmenessä vuodessa samalle pallolle on ängennyt tuplasti väkeä siis 4 000 000 000 ihmistä = 4 miljardia niin kai se nyt jossakin kulutuksessa näkyy. Pitäisi keskittyä väestönkasvun negatiiviseen kehitykseen eikä tuoda joka paikkaan kieltoja sieltä sun täältä. Nyt yritetään lääkitä oireita kun pitäisi poistaa sairaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillähän ei tietenkään ole merkitystä että ihmisten määrä on kasvanut rajusti planeetalla ja sitä myötä älytön saastuttaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai ilmastolakkooon osallistujat kulkevat kävellen tai pyöräillen eri tapahtumiin. Koulupäivä ilman valoja tms. joku muu konkrettinen tapa olisi paras tapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kyllä eri meiltä asiasta, sillä suurin osa näistä kaupungintalon edessä mieltä osoittaneista on lukiolaisia. Väitätkö tosiaan, että 17-19 vuotiaat nuoret eivät ymmärrä ilmastoasioista mitään? Kuitenkin täysi-ikäistä porukkaa tai lähes täysi-ikäistä. Ymmärtäisin pointtisi hyvin, jos kaupungintalon edessä olisi ollut läjä ala-astelaisia, niin niistä olisi jo voinut sanoa, että eivät tiedä asioista vielä tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normi suomalainen, joka vähänkään osaa suhteuttaa asioita ja ajatella omalla järjellään, ei usko näiden maailmanlopun ennustajien katteettomia (siis vailla tieteellistä pohjaa) olevia konsteja ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen, vaan pitää ilmastonmuutosta luonnollisena, historiassa toistuvana tapahtumana, jolle ei juurikaan nykyteknologialla (tai edes elintapojen muutoksilla) pysty vaikuttamaan merkittävästi.
Huomatkaapa nyt viimein sellainen (mitätön?) seikka, että hmiskunnan toimien vaikutusta ilmaston lämpenemiseen ei ole mitenkään pystytty todistamaan, joten ihmiskunnan toiminnan vaikutus toiseenkin suuntaan voidaan perustellusti kyseenalaistaa. CO2-talkoilla ei ole mitään tieteellistä pohjaa, vaan pelkkä hatara teoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret tajuaa, että kyse on heidän tulevaisuudestaan ja maapallon elinolosuhteista. Fossiilit yrittää jatkaa fossiilisten polttoa, kun eihän tulevaisuus ole ikäloppujen murhe. Voitaisiin me vanhemmatkin silti näyttää, että edes vähän välitämme lastemme tulevaisuuden elinoloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että lapsia aivopestään koulussa uskomaan valheellisiin "totuuksiin" ilmaston lämpenemisestä, kun totuus on kuitenkin, että asialla vain koitetaan kerätä köyhiltä rahaa pooois, rikkaiden käyttöön.

Ilmasto lämpenee ihmisistä huolimatta, koska elämmä pikkujääkauden väistymäaikaa, jolloin ilmasto lämpenee.
Aiemmin syytettiin otsonikatoa ilmaston lämpenemisestä, nyt kun otsonikatoa ei enää ole, asia korjattiin, niin ilmasto lämpenee silti.. mistäs nyt syyllinen?.. no ihminen sen kuitenki aiheuttaa ja just me Suomalaiset tietysti.
Maksetaan kaikesta vielä kuudennenkin kerran verot, niin asia korjaantuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image