Oulu

Kan­sain­vä­li­nen InterGreat-ohjelma valjastaa pihaleikit kotouttavaksi toiminnaksi – "Ne auttavat huomaamaan, että meillä on paljon yhteistä, vaikka aluksi ei siltä tuntuisi"

Anastasia Turean limboaa Tuiran uimarannalla. Claudia Gonzàles (vas.) ja Gauhar Nukizhanova pitelevät narua. Tausalla katselevat Léonard Hémion, Deniz Bashash ja Carolina Azevedo. He työskentelevät hankkeessa, jonka tarkoitus on kotouttaa maahanmuuttajien tuttujen pelien ja yhdessä tekemisen avulla. KUVA: Pekka Peura
Oulu 7.7.2018 21:38
Riikka Aaltonen

InterGreat-ohjelma toi Ouluun kuusi nuorta projektijohtajaa, jotka järjestävät turvapaikanhakijoille kotouttavaa toimintaa. Toiminta pohjaa tuttujen pelien yhdistävään voimaan.

Laatikosta pilkottaa palloja, frisbeitä ja huiveja. Hetken kuluttua yhteen sidotut huivit muuntautuvat limborimaksi. Tuttuun pihaleikkiin olisi helppo liittyä, vaikka ei olisi yhteistä kieltä muiden pelaajien kanssa.

InterGreat-ohjelma perustuu ajatukseen leikkien ja pelien yhdistävästä voimasta. Vapaaehtoisjärjestö AIESECin, jalkapalloseura Herculeksen ja maahanmuuttoviraston yhteinen ohjelma tuo kuudeksi viikoksi Ouluun kuusi nuorta projektijohtajaa, jotka suunnittelevat ja järjestävät turvapaikanhakijoille toimintaa.

– Ihmiset eri puolilla maailmaa ovat kasvaneet yllättävän samanlaisten pihapelien parissa. Ne auttavat huomaamaan, että meillä on paljon yhteistä, vaikka aluksi ei siltä tuntuisi, sanoo Deniz Bashash.

Bashash on kotoisin Kanadasta, ja hän kuvaa kotimaataan hyvin monikulttuuriseksi. Oma kasvuympäristö saanut hänet innostumaan kotouttamiseen liittyvistä töistä.

– Toivoisin oppivani täällä ymmärtämään maahanmuuttajien kokemusta aiempaa paremmin. Sitä, miltä tuntuu olla täysin uudessa paikassa osaamatta kieltä.

Kaikkien Suomeen saapuneiden projektijohtajien juuret ovat eri maissa. He opiskelevat korkeakouluissa eri aloja, mutta heitä yhdistävät kiinnostus vapaaehtoistyöhön ja muihin kulttuureihin.

Ryhmä käynnistää toiminnan Heikinharjun vastaanottokeskuksessa ensi viikon tiistaina. He järjestävät ohjelmaa kaksi kertaa viikossa elokuun toiselle viikolle asti ja toivovat mukaan myös lähialueiden asukkaita.

Projektijohtajat järjestävät Heikinharjun ohjelman tiiviissä yhteistyössä jalkapalloseura Herculeksen Lähirähinä-hankkeen kanssa. Lähirähinä-koordinaattori Timo Perälän mukaan kaikkein vaikeinta on houkutella alueen asukkaita tapahtumiin. Hän kuitenkin uskoo, että tuiralaiset innostuvat asiasta herkemmin kuin muiden kaupunginosien asukkaat.

– Tuira on erityislaatuinen alue vahvan yhteisöllisyytensä takia. Täällä on paljon nuoria ihmisiä ja sellainen boheemi, rento tunnelma, Perälä sanoo.

Heinäkuussa Heikinharjuun saadaan vierailulle ainakin paikallinen lentopallo- sekä koripalloseura. Perälä toivoo, että kotouttavaa urheilu- ja pelitoimintaa voitaisiin jatkaa alueella myös syksyllä.

InterGreat-ryhmäläiset lensivät Suomeen viikko sitten, osa hyvinkin kaukaa. Heidän kotimaitaan ovat Kanada, Meksiko, Portugali, Kazakstan, Ranska ja Makedonia.

Tieto vapaaehtoistyöstä Oulussa löytyi AIESECin oman portaalin kautta. Kazakstanilaisen Gauhar Nukizhanovan tänne houkutti kiinnostus suomalaista koulutusjärjestelmää kohtaan.

– Työskentelen opettajana, joten voin ammentaa tästä kokemuksesta myös työssäni lasten kanssa, Nukizhanova sanoo.

Meksikolainen Claudia Gonzàles puolestaan toivoo, että voisi auttamisen lisäksi hälventää niitä ennakkoluuloja, joita hänen maataan kohtaan on.

– Haluan omalla esimerkilläni murtaa esimerkiksi rikollisuuteen liittyviä vahingollisia stereotypioita, jotka yhdistetään meksikolaisiin.

Ryhmäläisten pihapelivehkeet pääsivät tositoimiin ensimmäistä kertaa Tuiran uimarannalla eilen lauantaina. He pyrkivät houkuttelemaan Titta på Tuira -korttelijuhlan osallistujia mukaan leikkeihin.

Pelit ovat samoja, joita kokeillaan yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa ensi viikolla. Sääntöjä ei todennäköisesti tarvitse silloinkaan kerrata.

Lue lisää 08.07.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Nämä nuoret vapaaehtoisia, eikä tässä ole käytetty senttiäkään veronmaksajien rahoja. Yksinkertaisesti sanottuna he ovat JS hercuesin pallkattomia harjoittelijoita, jotka vaan sattuvat tulemaan eripuolilta mailmaa kokemuksen perässä (maksoivat lentonsa ihan itse)

Olit maahanmuutosta mitä tahansa mieltä (itse olen erittäin kriittinen) on hyväksyttävä se, että täälllä laillisesti oleskelevien pakolaisten integroitumiseen on löydettävä uusia keinoja. Uusia keinoja löytää vain kokeilemalla. Vapaaehtoisprojekti on varmaan kaikkien ajattelevien kanssaelläjien mielestä kustannustehokkain keino kokeilla uusia toimintamallleja. Sivistäkää iteänne ennen kuin kommentoitte. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas kerran läjä veronmaksajien rahaa utopistiseen kankkulankaivoon. Kiitos, kyllä taas motivaatio verojen maksuun lisääntyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ideana hyvä, mutta oletettavasti tässäkin toiminnassa kupataan verorahoja olan takaa.... Oulusta löytyy paljon eri lajeja ja pelejä, joiden edustajat opastavat mielellään toimintaansa mukaan ihan ilman mitään byrokraattisia ja veronmaksajille erittäin kalliita projekteja ja niiden hallintoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin turha prokkis, tästä ei seuraa mitään. Onko tämä mitään muuta kuin mielikuvien maalaamista? Vaikeinta on ollut saada paikallisia ihmisiä osallistumaan? Johtuisko siitä että suomalaisilla ihmisillä on elämä, työ ja velvollisuuksia joilla tämä hyvinvointi on rakennettu. Ja jokainen suomalainen tajuaa, että pakolaismaiden huonot olot johtuu siitä että, niiden maiden asukkaat ei tajua velvollisuuksien tärkeyttä. Meidän sotilaat kuoli tämän jälkipolvien hyvinvoinnin takia, he eivät paenneet...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä ihmisten välillä erot ratkaisevat, kanssakäymisessä, ei se mikä on yhteistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image