Oulu

Kalevan lukijat ehdottivat Oulun yliopistolle uutta kampusta muun muassa Raksilaan, Linnanmaalle sekä Ylikiiminkiin – "Linnanmaan kampuksen siirto kokonaisena on pelkkää aja­tus­leik­kiä"

Kysyimme Kalevan lukijoilta minne he sijoittaisivat uuden yliopistokampuksen ja saimme yhteensä 267 vastausta. Rehtori Jouko Niinimäen esille nostama ajatus keskustaan rakennettavasta kampuksesta jakoi mielipiteitä puolesta ja vastaan. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 14.11.2019 20:50
Mirko Siikaluoma

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäen esitys yliopiston kiinteistöstrategian selvittämisestä ja Linnanmaan yliopistokampuksen mahdollisesta muutosta keskustan tuntumaan on herättänyt paljon keskustelua kuluneen viikon aikana. Kysyimme Kalevan lukijoilta minne he sijoittaisivat uuden yliopistokampuksen ja saimme yhteensä 267 vastausta.

Kalevan kommentoijat ehdottivat yliopiston sijoituspaikaksi vakavasti kuin myös pilkettä silmäkulmassa niin Raksilan markettien tonttia, Pikkukangasta, Torinrantaa, Kempelettä kuin myös Tuposta. Ajatus keskustaan rakennettavasta uudesta kampuksesta jakoi mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Nimimerkki Annun mielestä yliopiston paikka olisi keskustassa. Hän perustelee tätä sillä, että suuressa osassa Linnanmaan kampuksen rakennuksia on jotain sisäilmaongelmaa, jotka altistavat sisäilmaoireille ja aiheuttavat oireita jo altistuneille.

Yksi kommentoija puolestaan ihmettelee onko yliopiston keskustaan mukaan tuomia liikennemääriä mietitty asiassa. Jo valmiiksi tukkoinen keskusta saadaan lopullisesti täydelliseen liikennekaaokseen, kun yliopisto tuodaan sinne, hän arvioi.

Linnanmaan saman katon alla -ratkaisulle löytyy kannattajia. Moni epäilee Linnanmaan kampuksen siirtoa kokonaisena ja miettii vaikeutuuko opintotilasta toiseen siirtyminen, jos yliopisto hajautetaan useampaan osoitteeseen. 

– Linnanmaan kampuksen siirto kokonaisena mihin tahansa muualle Oulussa on käytännössä pelkkää ajatusleikkiä. Eri asia on, jos hyväksytään yliopiston eri osien hajauttaminen toisistaan. Voidaan aloittaa sillä, että yliopisto ostaa itselleen erään tunnetun ja akateemisesti testatun korttelikokonaisuuden Torinrannasta, kirjoittaa nimimerkki 2t-oven laahustaja viitaten yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden entisiin tiloihin.

– Aika hurjaa kuinka paljon yliopiston rakennukseen ja sitä tukevaan infraan, kuten baanaan ja tuleviin joukkoliikenneväyliin on investoitu, jos kohtalo onkin kokonaan uusi rakennus. Nytkin isot remontit käynnissä AMK:n muuttamisen vuoksi. Kauheaa pallottelua ja rahan haaskausta, mutta henkilökunnasta ja opetuksesta on vara tinkiä, kirjoittaa nimimerkki Miettikää tarkkaan.

Yksi kommentoijista on ehdottomasti Raksilan puolella yliopiston sijoituspaikkana.

– Markettien tilalle. Eikös ne ole kuitenkin lähdössä pois. Julkinen liikennekeskuskin lähellä. Sehän olisi loistava ratkaisu ja lähiseutujen asuntojen hinnat nousisivat. Eikä suunnittelussa enää tarvitsisi satsata pohjoiseen suuntaan bulevardeja sun muuta raitiovaunuajatuksia, hän pohtii.

Ratkaisuksi yliopiston vuokrakustannusten nousuun esitetään muun muassa kiinteistöjen kilpailuttamista nykyisen vuokranantajan Suomen yliopistokiinteistöjen ja Technopoliksen välillä.

– Kuopiossakin on paikallinen AMK valinnut Technopoliksen tilat SYK:n sijaan, kun siirtyivät yliopiston kanssa samalle kampukselle, jossa Technopolis myös toimi. Linnanmaalla on geokäytävän alue tyhjillään. Sen voi purkaa ja tilalle rakentaa vaikka kuinka korkean tornin, jos sellainen tärkeäksi nähdään, yksi lukija kommentoi.

Ainakin yksi kommentoijista ehdotti yhteen alkuperäisistä vaihtoehdoista palaamista ja yliopiston sijoittamista Virpiniemeen. Paikkaa yliopistolle kaavailtiin myös Ylikiiminkiin, jossa olisi tilaa rakentaa laitos ja sen tarvitsemat parkkialueet.

– Samalla laajentuisi nykyinen citykeskus ja kaupunkilaiset saisivat kokea matkustamisen haasteita ja iloa metsämaisemista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Nykyisellään yliopisto ei ole kaukana, ja se on hyvin saavutettavissa, pyörälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko Oulun voisi siirtää Helsinkiin niin päästäisiin tästä pikkusieluisuudesta ja kyläpolitikoinnista kerralla. 👍😃
Selvää säästöä tulisi kun kaupungin johdosta ja hallintokoneistosta yms päästäisiin eroon.

Tämä Metsäperä jäisi poronhoitoalueeksi 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea. Kannatan. Eikä ainoatakasn nykyistä päättäjää ja virkamiestä matkaan. Aivan puhtaalta pöydältä uusi aloitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö nyt heti hypätä välivaihe yli ja toteuttaa muutto Helsinkiin, kuten lopulta 20 vuoden päästä käy?
Pykäköintiongelmatkin samalla vaihtuvat näppärästi toimivaan joukkoliikenteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi helpompaa sijoittaa viihde ja juottolat suoraan yliopiston yhteyteen? Silloin koko elämän kirjo löytyisi saman katon alta etenkin, jos poliisikin majoittuisi sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komppaan ja samalla vähän peesaan, siinä lähellä, Tulliväylä-Kuusamontie-Pohjantie kohdalla on iso kolmion mallinen risukko, sinne mahtuis kyllä yksi yliopisto helposti. Ja ihan kävelemällä jaksaa keskustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen paikka hyvä. Keskitytään olennaiseen nyt. Aivän käsittämätöntä sekoilua. Rahaa tarvitaan nyt muualle eikä ensinkään tarvitse rakentaa uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan turhaa vouhotusta. Kenelläkään ei ole laittaa rahaa tälläiseen ja varsinkaan missään Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän seuraavaksi keskitetä kaikki Oulun lukiot Yliopston-AMK:n kampukselle - synergiaa, yhteisiä kursseja, säpinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos halvempia seiniä on tarkoitus saada, niin siirtäkää se yliopisto Muhoksen puolelle, niin sillä se hoituu. Eikä senaattia isännöitsijäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen yliopistokiinteistöt, Senaattikiinteistöt ja vastaavat viritelmät ovat saaneet aikanaan valtavan kiinteistöomaisuuden lahjaksi. Miljardien arvotsa verovaroin rakennettuja poliisiasemia, vankiloita, kouluja, palolaitoksia, terveyskeskuksia, sairaaloita, korkeakouluja ja niin edelleen.

Nyt nämä lafkat veloittavat korkeita vuokria kiinteistön käyttäjiltä, joita varten verovaroista nämä tilat on rakennettu. Hölmölän peitonjatkohommia. Valtio antaa yhdellä kädellä rahaa toimintaan ja valtion omistama yhtiö veloittaa suuren osan rahasta pois. Välistä poltetaan vaikkapa 3 miljoonaa vuodessa 35 SYK:n työntekijän palkkoihin. Edustuskuluja ja varmasti monta muutakin kuluerää löytyisi myös taseesta kun joku tarkemmin tarkastelisi. Välillä mietityttää millekähän puolueelle kunkin näiden toimitusjohtajuus on jyvitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
59
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
30
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
16
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
11
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image