Oulu

Kalevan ke­vät­seu­ran­ta: Oletko jo nähnyt harakan kunnostavan pesäänsä?

Oksa nokassa lentävä harakka on varma kevään merkki. KUVA: Ala-aho Pekka
Oulu 22.3.2020 21:53
Pekka Rahko

Kevään etenemisen huomaa muuttolintujen saapumisesta, mutta myös tuttujen paikkalintujemme käytöksen muuttumisesta. Tali- ja sinitiaiset aloittavat laulukautensa ja saattavat jo tutkia linnunpönttöjä. Harakka alkaa maaliskuussa jo tositoimiin ja kunnostaa risupesäänsä. Oksa nokassa lentävä harakka onkin varma kevään merkki.

Harakka tekee pesänsä puuhun tai tiheään pensaaseen. Vainon vähennyttyä harakka on viime vuosikymmeninä siirtynyt pesimään lähiöihin, kaupunkien puistoihin ja jopa ydinkeskustan pihoihin. Esimerkiksi Oulun pesimälinnuston kartoituksessa 1990-luvun lopulla harakan todettiin pesivän lähes kaikkialla keskustassa.

Tämä saattaa antaa vaikutelman harakan yleistymisestä, mutta totuus on päinvastainen: Suomen harakkakanta on vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi. Uusimmassa uhanalaismietinnössä harakka arvioitiinkin silmälläpidettäväksi.

Oletko nähnyt harakan jo kunnostavan pesäänsä? Millaisessa paikassa pesä on? Kerro havainnoistasi ja lähetä kuva verkkolomakkeen kautta tai numeroon 13222.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tänään näkyi 4 harakkaa parillisia näytti olevan etsivät vissiin pesäpaikkaa.
1 ollut takapihalla helmikuusta lähtien. Syö muroja koirilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi kevät seurasin harakan pesän tekoa olohuoneen sohvalta. Toisen kerroksen ikkunasta oli suora näkymä männyssä olevaan pesään. Kylläpä oli tarkkaa se risujen asetteleminen pesän reunoille. Sovitteli oksan tynkää pesän kehikkoon, vaan ei kelvannut ja poisti oksan, käänteli toisin päin ja sitten se kelpasi laittaa tarkasti paikoilleen. Ja tämä homma toistui monesti, toinen harakka hautoi lopussa pesässä, ja toinen kantoi yhä ”kortensa” kekoon, ehostaen pesää paremmaksi. Parempaa viihdettä kuin teeveen kuluneet uusinnat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä näin jo viime keväällä, ei kai se ole siitä miksikään muuttunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin viime viikolla variksen kantamassa risua nokassaan. Alkavat näin aikaisin rakentamaan pesiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20.3 kolme joutsenta Oulunlahti.Pihan poikki lensi harakka risu nokassa lähimetsään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

90-vuotias tätini kertoi puhelimitse tänään, että hän on seurannut harakoiden pesänrakennuspuuhia parin päivän ajan Kainuussa. Kovin ovat harakat tarkkoja oksien valinnoissa, eikä mikä tahansa risu kelpaa. Itsekin aikoinani seurailin harakoiden puuhastelua nyt jo edesmenneen äitini kanssa. Kyllä se pesän rakentaminen näytti olevan erittäin tarkkaa touhua. Harakat tekevät pesänsä silloin, kun se niille sopii. Valo ja sen pituus vaikuttavat, ei siihen mitään jäsenkirjaa tarvita. Näin se vaan on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harakat ovat pesineet viimeiset 50 vuotta lähiöihin, puistoihin ja keskustan puihin. Kannattaisi tarkkailla luontoa muutenkin, kuin vihreällä jäsenkirjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo kahden aamun ajan harakkapariskunta yrittänyt saada oksia pihamme lumipalloheidestä. Huonolla menestyksellä, mutta ilmeisesti haluavat tietyn tyyppisiä oksia pesän kunnostukseen. Vein niille tyrkylle leikkaamani pihlajan hentoja latvaoksia - ei ole kelvannut, vaan yrittävät edelleen elävästä pensaasta saada oksia irti. Toinen nousee välillä korkeammalle vahtimaan, että toinen saa nykiä oksaa rauhassa. Yrittävät katkaista myös hyppimällä oksan päällä. Pariskunnan pesä on naapurin puolella noin 10 m korkeudella kuusessa - ollut jo monta vuotta. Kesällä poikasaikaan tuovat pojat mansikan syöntiin ja silloin saa samalla kissamme kyytiä tarmokkailta emoilta. Pitävät tehokkaasti pihamme puhtaana etanoista, kissan jättämistä myyrän jätteistä, siilin ruokanapsuista jne - ei tuu ruokahävikkiä elukoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen näin Kaakkurissa harakan lentävän risu nokassaan. Pesän paikka jäi vielä selvittämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
40
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image